burak - 4917 przepisów (strona:188/328)

Pulpeciki nadziewane orzechami i burakami 146

Dzisiaj chciałam Wam zaprezentować dani, które stworzyłam swego czasu z myślą o konkursie kreatywnym, w którym zadanie polegało na stworzeniu dania z wykorzystaniem indyka, buraków i orzechów. Poza tymi składnikami można było dodać jeszcze jeden składnik główny i składniki robocze jak przyprawy, tłuszcz do smażenia itp. Pulpeciki są mięciutkie, nadziane chrupiącymi orzechami i słodkawymi

Pyry na Gaz
Buraczane risotto 131

Blueberry Corner by "jagodzianka" To najlepsze risotto jakie do tej pory jadłam. Zdecydowany kolor współgra z delikatnym, lekko słodkawym ale wyraźnym smakiem. Buraki są … Przeczytaj cały artykuł Post Buraczane risotto pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Kiszony kalafior różowy i żółty i ich prozdrowotne właściwości 226

osób z nadciśnieniem.  Jeśli nadal wam mało, to dodam, że w żółtym kalafiorze jest jeszcze dodatkowo zawarta kurkuma, (o jej wspaniałych właściwościach pisałam tutaj ), a w różowym burak, który zawiera mnóstwo cennych związków w tym najbardziej znaną betainę o udowodnionych właściwościach przeciwnowotworowych. Dodam jeszcze, że kiszonki robi się bardzo szybko i smakują wyśmienicie. Składniki : ( na dwa 3 słoiki jeden

zdrowa vege kuchnia
Apetyczny chłodnik w stylu azjatyckim 185

Przygotowanie: Warzywa umyć i osuszyć. Szpinak pokroić w cienkie paski, rzodkiewki w plastry, awokado i ogórka w kostkę.  Schłodzony kefir zmiksować z serkiem Apetina, dodać jogurt, kwas z buraków i warzywa. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku

SzczyptaSmaQ
Chłodnik- taki mój 396

obiad w taką pogodę? Smacznego ;)  Chłodnik podałam na bulionówce Miranda - Porcelany Bogucice .    Składniki:  1,5 l maślanki naturalnej  pęczek botwinki cytryna 4 duże buraki 2 ogórki gruntowe 4 ogórki kiszone pęczek szczypiorku pęczek koperku  pęczek rzodkiewki 2-3 szczypty poszatkowanej pietruszki sól do smaku  pieprz cytrynowy do smaku  pół łyżeczki cukru Wykonanie

Krakowskie smaki Ani
Różowa sałatka śledziowa 182

przepis tym razem na wspaniałą sałatkę śledziową.  Wielu z Was prosiło mnie o tego typu przepisy, zatem spełniam Wasze życzenia. :) Może niektórych zaskoczy jednoczesne użycie takich składników jak buraki i śledzie a'la Matjas, jednak skuście się na jej zrobienie i spróbowanie - smak Was zaskoczy.  Dodatkowo mam nadzieję że zaintryguje Was mój sposób podania "brzydkiej" sałatki z majonezem

Garniec Magalie
Obiad na leniwca 163

postaci purée. Wystarczy 20 minut i nasz obiad na leniwca gotowy. Bez ruszania głową i wydziwiania :) Kotleciki sojowe z ziemniaczanym purée i podsmażonym buraczkiem składniki: 8 kotlecików sojowych 1 burak sól

wegetalerze
CHŁODNIK BURACZKOWY 208

życie. Więc i u mnie będzie balował chłodnik. Tym razem buraczkowy, wiem że już powoli kończy się czas na botwinkę ale śmiało można ją zastąpić koncentratem z buraka. Mnie się jeszcze udało nabyć na bazarze, oczywiście za kilka listków zapłaciłam, jak Żyd za mokre zboże ale warto było. Można jeść oczami, jak to powiedziała moja znajoma, kocha go właśnie

pieprzny smaczek
Zasmażana botwinka do obiadu 149

Nudna jestem z tą botwinką, ale jak jest sezon, trzeba korzystać. :-) Buraki później nie smakują już tak dobrze. Jako dodatek do obiadu proponuję zasmażaną botwinkę, ja podaję ją zamiast surówki. Robi się ją szybko, nie potrzebuje żadnych przypraw oprócz soli i dużej ilości pieprzu. Smacznego! :-) 1 pęczek botwinki ze sporej wielkości buraczkami 1 cebula olej sól, pieprz 1. Na rozgrzanym

Szefowa kuchni
Botwinka pasteryzowana z koperkiem na zimę 393

Botwinkę przebrać, zostawić tylko zdrowe nieuszkodzone liście. Dobrze wypłukać. 2. Liście pokroić w paski, a obrane buraczki zetrzeć na tarce jarzynowej. 3. W słoikach ciasto ułożyć część startych buraków i pokrojoną botwinkę, dodać po 1 łyżce siekanego koperku na słoik i po 1 przekrojonym ząbku czosnku. 4. Zalewę zagotować, zalać słoiki, zakręcić i pasteryzować 20 minut. Smacznego!!! * do takiej ilości

Kuchnia domowa Ani
Wieczór z Red Lips i Rochem 174

Kompleksowe Wyposażenie Kuchni http://www.e-kwk.pl/ Wszyscy jedli ze smakiem, aż im się uszy trzęsły ;) I cała przyjemność po mojej stronie :)  A na naszym stolę znalazły się : Carpaccio z buraka zupa pomidorowa i bakłażan zapiekany z cieciorką Link do przepisów poniżej : ://myjemypijemy.blogspot.com/2014/09/carpaccio-z-buraka-w-kolejnej-odsonie.html: http://myjemypijemy.blogspot.com/2014/06/zupa-pomidorowa-po-mojemu.html http://myjemypijemy.blogspot.com/2014/09/bakazan-zapiekany-z-pomidorami-cukinia.html Trochę zawało prywatą ale mam nadzieję,że mi wybaczycie :) Uważam, że trzeba

Jemy Pijemy
Barszcz ukraiński 172

oczywiście namoczyć wcześniej (najlepiej na całą noc) i następnie ugotować w zupie, jednak ta z puszki pozwala znacznie zaoszczędzić na czasie. Inspiracja: ( klik ) Składniki: 1/2 puszki fasoli 500 g buraków 100 g marchewki 150 g ziemniaków 75 dag białej kapusty 50 g selera 50 g pora 50 g pietruszki 1/3 cebuli 1,2 litra wody kostka bulionowa 2 liście laurowe

My simple kitchen
Krem chłodnik z pieczonych buraków i tymianku 138

Pyszna, gęsta zupa, na ciepło i jako chłodnik. To krem z pieczonych buraków, z sokiem jabłkowym i tymiankiem. Idealna alternatywa dla innego niż tradycyjny barszcz. Z dodatkiem słonego sera np bałkańskiej fety będzie miłą odmianą dla codziennej zupy na ciepłe, letnie dni. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Krem chłodnik z pieczonych buraków i tymianku 152

Pyszna, gęsta zupa, na ciepło i jako chłodnik. To krem z pieczonych buraków, z sokiem jabłkowym i tymiankiem. Idealna alternatywa dla innego niż tradycyjny barszcz. Z dodatkiem słonego sera np bałkańskiej fety będzie miłą odmianą dla codziennej zupy na ciepłe, letnie dni. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Chłodnik z botwinką 132

pęczek botwinki 2-3 ogórki gruntowe 1 pęczek rzodkiewki 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 pęczka koperku  1 litr maślanki sól, pieprz 1. Z botwinki odcinamy łodygi. Liście i buraki gotujemy przez około 10 minut. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Buraczki obieramy, ścieramy na grubych oczkach tarki. Liście drobno kroimy. 2. Ogórki obieramy i wraz z rzodkiewką ścieramy na grubych oczkach

Szefowa kuchni

Proponowane wyszukiwania