burak - 4917 przepisów (strona:139/328)

Tarta z fetą i boćwiną 128

moje menu. Marzy się coś ciepłego, co nie będzie owsianką instant. Na szczęście w lodówce jest samotne opakowanie kruchego ciasta do tarty. Jakiś fer seta. A w ogrodzie burak liściowy pięknie sobie poczyna, po zimie spędzonej w gruncie. A właśnie! Czy znacie oficjalne stanowisko PWN w kwestii rozróżnienia botwiny i boćwiny? To ukręćmy tartę, a kiedy będzie się rumienić, zgłębimy(...)małą porcję wiedzy. Jak to jest z tą boćwiną? Według oficjalnej strony PWN , całkiem normalnie. Pomimo twierdzeń różnych mniej lub bardziej kulinarnych źródeł, że każda nazwa dotyczy innego rodzaju buraka, PWN rozwiewa wszelkie wątpliwości- "twi" i "ćwi" to tylko warianty i jedno, i drugie słowo znaczą to samo. End of story. Dlatego dziś- boćwina, a jutro, kto wie, może botwina

les mirabelles
Kanapka z darami ziemi. 136

pomieścić na sobie wiele dobrego! Tyle możliwości, tyle wspaniałych smaków! Dzisiaj mam dla Was kanapkę z liśćmi botwinki, pieczonymi buraczkami i szparagami. Pyszności! Składniki: mała bagietka, 2-3 małe buraki, kilka liści botwiny, kilka zielonych szparagów,  liście rukoli, ricotta, oliwa z oliwek, sól, pieprz Umyłam buraki, położyłam je na folii aluminiowej, skropiłam oliwą z oliwek i przyprawiałam, zawinęłam

Plate of Joy
Sałatka z buraczków z musztardą francuską 402

Robienie zdjęć daniom z buraków to nie lada wyczyn... Nigdy chyba nie będę z nich zadowolona... Eh, zdjęcie zdjęciem, a tu przecież taka fajna sałatka buraczkowa do głównego dania! Znalazłam recepturę u niezawodnej Danusi , którą gorąco pozdrawiam :) Sałatkę robiłam już wielokrotnie, jest pyszna! Polecam serdecznie! Składniki: 1/2 kg buraczków 1 cebula sok z cytryny 1 kopiasta łyżeczka majonezu 1 kopiasta(...)łyżeczka musztardy francuskiej 1-2 łyżki oleju sól, pieprz, cukier do smaku Sposób przygotowania: 1. Buraki dokładnie umyć, zalać wodą i gotować do miękkości. 2. Ugotowane i ostudzone buraczki zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę drobno posiekać. 3. Do buraczków dać cebulę, wydusić trochę soku z cytryny, dodać pozostałe składniki, doprawić. Wszystko wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku sokiem z cytryny

Kuchnia domowa Ani
Barszcz czerwony prosty jak.. barszcz (bez zakwasu) 202

proszkiem, może wypróbujecie przepis na barszcz prosty jak... barszcz ;). Jeżeli wolicie Barszcz czerwony na zakwasie, to przepis jest tutaj- klik Składniki na ok. 4 litry: 2 kg czerwonych buraków 1 marchewka 1 pietruszka 2 kwaśne jabłka 6-8 śliwek wędzonych z pestką 3 ząbki czosnku 1 czubata łyżka majeranku 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 6-8 ziaren czarnego(...)pieprzu 4 łyżki octu jabłkowego lub więcej do smaku sól czarny pieprz Buraki, marchewkę, pietruszkę obrać, opłukać zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w kostkę. Ząbki czosnku obrać, rozgnieść nożem. Jabłka umyć, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Wszystko razem przełożyć do dużego garnka. Dorzucić śliwki, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i majeranek. Całość zalać 2 litrami zimnej

Pełny talerz
Pyszny roślinny pasztet z suszoną śliwką. Tradycyjny zestaw obiadowy 223

ziemniaczanych łódeczkach. Wstaw do piekarnika na ok. 1 godz. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby ziemniaki upiec razem z pasztetem i wyjąć je trochę wcześniej.  Buraczki: 3 średnie buraki 1 mała czerwona cebula 2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny łyżka syropu klonowego sól, pieprz Buraki dokładnie opłucz, nie obieraj. W całości wrzuć do garnka, zalej wrzątkiem

Roślinna - blog wegański
Risotto z pieczonymi buraczkami 196

smakowało, aczkolwiek uważajcie z parmezanem. Nasz był bardzo intensywny (nr 4 w 5-cio stopniowej skali) i dużo go dać do dania nie można. Chyba, że lubicie :) Składniki: 500g buraków obranych i pokrojonych w małą kostkę chlust oliwy lub oleju szczypta cukru odrobina octu balsamicznego sól morska i świeżo mielony pieprz   Składniki risotto: oliwa lub olej do smażenia(...)minut. Po tym czasie wyciągnij z pieca, polej znów odrobiną octu, wymieszaj i piecz przez kolejne 10 minut lub do momentu, aż buraczki będą miękkie. (Pamiętajmy, że jeśli buraki pokroimy drobno, szybciej się upieką. Jeśli kawałki będą większe, będą potrzebowały więcej czasu w piekarniku). W między czasie przygotuj risotto. Szeroki rondel rozgrzej na średnim ogniu, dodaj odrobinę oliwy

Moja Delicja
Polędwiczki wieprzowe z sałatką z pieczonych buraczków 187

Składniki: 1 średniej wielkości polędwiczka wieprzowa 3- 4 buraki 1 czerwona cebula 8 łyżek sosu sojowego 8 łyżek czerwonego octu winnego pieprz słodka papryka 5 łyżek miodu 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: polędwiczkę myjemy, osuszamy, oczyszczamy z białych błonek, kroimy w plasterki o grubości ok 1 cm cebulę obieramy, kroimy w plasterki buraki gotujemy, obieramy ze skórki, kroimy

Luźna Kuchnia
Wytrawny torcik 185

fosfor, cynk, żelazo i selen, a także kwas foliowy oraz wit. C. Jest warzywem pomocnym w walce       z nadciśnieniem, zakwaszeniem organizmu oraz chorobami wirusowymi. Oprócz tego burak zawiera antyutleniacz- betaninę, który chroni przed działaniem wolnych rodników oraz wzmacnia organizm                 po chemioterapii i anemii(...)wyciśnięty sok... to właśnie on zainspirował mnie  do wykonania torcika, do którego wykorzystałam miąższ  z sokowirówki. Torcik wytrawny z kremem chrzanowym Składniki: miąższ z 1 buraka i 100g selera; 1 łyżka mielonego lnu; 1 jajko; 3 łyżki płynu (u mnie sok buraczano-selerowy, może być woda); pieprz ziołowy. Krem: 100g twarogu półtłustego; 1 łyżka serka Bielucha

Życie na widelcu
Barszcz czerwony- najlepszy 187

jadł. Barszcz jest bardzo smaczny i aromatyczny a przy tym niezwykle zdrowy. Polecam bardzo;) Składniki: 3 litry bulionu warzywno- mięsno-grzybowego    4 ząbki czosnku 1 kg buraków 2-3 łyżki soku z cytryny łyżeczka cukru 2 liście laurowe 4 ziela angielskie sól pieprz Ponadto:   jajka ugotowane na twardo   ziemniaki ugotowane   kwaśna śmietana Wykonanie: Buraczki obrać(...)liść laurowy, całość zagotować. Gdy bulion się zagotuje przecedzić go, dodać starte buraczki, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz łyżeczkę cukru. Całość gotować do miękkości buraczków. Gdy buraki będą miękkie można (ale nie trzeba) usunąć je z barszczu, ja jednak zostawiam buraczki które zjadamy wraz z barszczem;) Kolejno zupę należy doprawić do smaku pieprzem, solą oraz sokiem z cytryny

Krakowskie smaki Ani
Słodki sok warzywno-owocowy | detoks sokami | zdrowy sok 203

Uwielbiam zdrowe soki.  Seler, pietruszka, burak.. te warzywa świetnie nadają się do sokowirówki! Sok jest pełen witamin, minerałów i wielu innych cennych składników. Bomba!  Niekaloryczna, a zdrowotna! Świetny na detoks, do śniadania lub lunchu.\ Składniki: 1 burak 1 marchewka 1 jabłko 1 korzeń pietruszki Przygotowanie: Banalne: obrać, umyć, pokroić włożyć do sokowirówki

Czarnawisienka
Pancakes z buraków | bezglutenowe | wegańskie 172

kakao naturalnego60 g mąki (ok. 5 łyżek)2 łyżeczki stewii 1/2 łyżeczki sody1/2 łyżeczki proszku do pieczenia+ woda do uzyskania odpowiedniej konsystencjiPrzygotowanie:Siemienie lniane zalać wodą i odstawić. Buraka wumieszać z sodą, stewią i proszkiem do pieczenia. Dodać kakao oraz siemienie lniane.  Dodać wodę aby uzyskać lepką konsystencję. Odstawić na ok. 15 minut. Smażyć na suchej patelni teflonowej

Czarnawisienka
Barszcz wigilijny 192

grzybów gotujemy do miękkości - grzyby zostawiamy do farszu do uszek, a wywar do barszczu)kilka ziaren pieprzukilka ziaren ziela angielskiego2 liście lauroweocet lub sok z cytryny do smakukoncentrat z buraków (domowy lub gotowy - lubię koncentrat firmy Krakus)2 ząbki czosnku majeraneksól, pieprz, cukier do smakuSposób przygotowania:1. Włoszczyznę oczyszczamy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Dodajemy też ziele angielskie(...)pieprz, liście laurowe, łyżeczkę soli. Kiedy warzywa będą miękkie, wyłączamy gaz.2. Do wywaru warzywnego dodajemy wywar grzybowy, koncentrat z buraków (ilość wedle uznania do smaku), całość podgrzewamy (ale nie zagotowujemy).3. Do barszczu dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Całość przecedzamy i do barszczu dodajemy majeranek. Podajemy z uszkami z grzybami.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Barszcz czerwony z botwinką 221

soku z cytryny Sposób przygotowania:1. Do wywaru dodajemy opłukane i pokrojone warzywa: marchewkę, pietruszkę i cebulę, a także ziele angielskie, liść laurowy. Gotujemy do miękkości.2. Botwinkę i buraki myjemy dokładnie, liście tniemy na średniej szerokości paseczki, a obrane buraczki ścieramy na tarce jarzynowej.3. Kiedy warzywa będą miękkie dorzucamy tarte buraki i pokrojoną botwinę. Chwilkę gotujemy. (Jeśli buraczki były

Kuchnia domowa Ani
Ćwikła z chrzanem 184

Klasyczny dodatek do głównego dania.Składniki:4 ugotowane buraki3-4 łyżeczki tartego chrzanusól i cukier do smakusok z cytrynySposób wykonania:1. Ugotowane buraki obrać ze skórki, zetrzeć na tarce jarzynowej na dowolnych oczkach.2. Do buraczków dodać chrzan i sok z cytryny, wymieszać, doprawić cukrem i solą do smaku.3. Buraczki należy schłodzić ok 30 minut przed podaniem, aby smaki się przegryzły

Kuchnia domowa Ani
Barszcz wigilijny 452

czosnku1 - 2 liście laurowe2 - 3 ziarenka ziela angielskiego6 - 8 ziarenek pieprzu100 g suszonych grzybów1 łyżeczka majerankuszczypta cukrusok z cytrynysól. pieprz do smakuSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Warzywa (marchew, pietruszkę, selera, pora, buraki) myjemy, obieramy, przekładamy do garnka, zalewamy około 2 litrami wody. Dodajemy opieczoną cebulę, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, odrobinę soli. Na małym ogniu gotujemy wywar, do czasu

W kuchni Katie