burak - 4917 przepisów (strona:135/328)

ŁOSOŚ NA PARZE Z KASZĄ PĘCZAK I CHIPSAMI Z BURAKA 140

surowego buraka 50 g suchej kaszy pęczak 120 g filetu z łososia 1 łyżeczka natki pietruszki 1 łyżka oliwy sól, pieprz Buraka pokrój na cienkie plasterki, natłuść oliwą z obu stron (możesz wrzucić do miski, wlać oliwę i porządnie wymieszać albo natłuszczać delikatnie pędzelkiem). Rozłóż osobno na papierze do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około

Vroblewska-fitlife
TRADYCYJNY BARSZCZ WIGILIJNY 174

kwaśnego jabłka. Harmonijnie doprawiony miodem, szczyptą majeranku oraz czosnkiem. Od razu po zagotowaniu, zahartowany sokiem z cytryny lub octem. Aby wyszedł bogaty w smaku, klarowny i intensywnie rubinowy, buraki muszą gotować się długo na minimalnej mocy palnika. Grzybki do barszczu najpierw moczymy w małej ilości wody z dodatkiem czosnku, liści laurowych i ziela angielskiego. Następnie gotujemy bardzo, bardzo powoli(...)przed planowanym podaniem. Można przygotować go jeszcze wcześniej, zamknąć na gorąco w wyparzonych słoikach i przechowywać w lodówce przez około 2 tygodnie. SKŁADNIKI 2,5 l wody 2 kg buraków 1/4 korzenia selera 1 marchewka  1 pietruszka  1 kwaśne jabłko, pokrojone na ósemki i pozbawione gniazd nasiennych 1 cebula 1 szklanka suszonych borowików 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego

cool and minty
BARSZCZ UKRAIŃSKI 150

zimnej wodzie, a następnie 2-3 godzinnego gotowania.  Ze względu na dodatek pieczonych buraczków i suchej fasoli dobrze jest, przygotowanie barszczu rozłożyć w czasie. Jednego dnia pieczemy buraki i gotujemy fasolę, a w kolejnym dniu przygotowujemy zupę. SKŁADNIKI / 6 porcji ok. 2 litry wody 1 puszka fasoli w zalewie lub ok. ¹⁄₂- ²⁄₃ szklanki suchej fasoli piękny Jaś 3-4 buraki

cool and minty
Chłodnik z botwinki 293

prosto i smacznie. Chłodnik z botwinki   Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 15 min Czas całkowity 30 min   Ilość porcji: 2-4 Składniki pęczek botwinki 1 burak czerwony (obrany) ok 1 litr wody lub bulionu 1 pęczek rzodkiewki (kostka) 2 ogórki (kostka) pęczek szczypiorku pęczek koperku młodego kefir duży jogurt naturalny duży 1 łyżka śmietany(...)łyżki octu ryżowego/jabłkowego/winnego ½ łyżeczki cukru szczypta pieprzu ziołowego sól do smaku Wykonanie Botwinkę dokładnie myjemy i obcinamy tylko korzonki. Buraki kroimy w kostkę. Liście siekamy na około 3 mm. Liście i buraczki wkładamy do garnka i zalewamy wodą, aby przykryły zawartość. Gotujemy wszystko ok. 15 min. na średnim ogniu. Wywar studzimy. Do ostudzonego wywaru dodajemy rzodkiewkę

Apetyt na Zielone
Buraczki z kapustą 167

digotuje.blogspot.com   Pyszna sałatka, która sprawdzi się nie tylko zimą. Jest pyszna!   Zresztą sami spróbujcie, a proporcje dostosujcie do własnych potrzeb.    Warzywa:   buraki i biała kapusta w równych proporcjach cebula - 1 sztuka na 1 kg powyższych składników Zalewa: 3 szklanki wody 1/2 szklanki octu 2 łyżki soli 1 szklanka cukru   Ugotowane buraki zetrzeć na tarce

Di gotuje
Buraczki z malosolnym i koperkiem 165

mięs ale i do warzyw, także z grilla. Wbrew moim obawom połączenie buraczków i ogórków okazało się wspaniałym pomysłem. Buraczki z małosolnym i koperkiem 3 młode buraki, upieczone 2 ogórki małosolne łyżka oliwy łyżeczka octu balsamicznego sól, pieprz garść posiekanego koperku Buraki i ogórki kroimy w kostkę. Mieszamy z resztą składników. Chłodzimy i podajemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Różowe risotto. 180

arborio 3 szalotki 1 łyżka masła lub oliwy 100 ml wytrawnego wina (w tym daniu może być białe lub czerwone) około 3/4 litra bulionu warzywnego 1 łyżka soku z buraków 1 łyżka słodkiej śmietanki 1 łyżka startego parmezanu (lub innego twardego sera) 1 średni ugotowany burak (lub kilka młodych botwinkowych) 100 g ostrego białego sera (koziego, owczej bryndzy lub krowiego

zadanie-gotowanie
sok z buraka na detox wątroby 130

nadciśnienie, ponieważ reguluje wysokie ciśnienie krwi na dłuższą metę. K orzystne dla: zapobiegania choroby- nowotworowej, wątroby, miażdżycy, nadciśnieniu i oczyszczającej  nerki. Składniki -200gr. cukier -700gr. buraki -2 Łyżki mąki - 100gr. suche rodzynki -3 Litrów słoik (jeśli masz miskę gliny nawet lepiej) Wykonanie Umyć buraki, pokroić je na małe kawałki i umieścić je w czystym słoiku. Dodać rodzynki

w mojej kuchni
Polędwiczki wieprzowe z ziemniakami na parze 239

najbliższe kilka przepisów to bardziej obiadowe dania będą :) Dziś polędwiczki wieprzowe z ziemniakami. Składniki :  ok. 250g polędwiczki wieprzowej  1 ziemniak  kawałki papryk kolorowych  mikro liście buraka  2 łyżki oliwy z oliwek  Przyprawy :  majeranek  tymianek  cząber  koperek Polędwiczkę wieprzową myjemy i oczyszczamy. Polewamy oliwą z oliwek i przyprawiamy majerankiem, tymiankiem(...)poziom 5 minut przed końcem pracy urządzenia do gotowania na parze. Po wyłączeniu parowaru ziemniaki ugniatamy i posypujemy koperkiem. Wszystkie produkty wykładamy na talerz i dokładamy mikro liście buraka. Czekam na Wasze komentarze i uwagi. Pozdrawiam i smacznego Adam

Parowar Faceta
Pieczone warzywa z serem 161

pojawi w tym przepisie, użyjcie sera halloumi, fety tej prawdziwej lub dobrego, twardego twarogu. Składniki na pieczone warzywa z serem: 1 marchewka 1 pasternak lub pietruszka 1/2 selera 1 burak 1 cebula kawałek bundzu, lub dobrej fety sól, pieprz, majeranek, tymianek, ½ łyżeczki miodu, czosnek, oliwa z oliwek. Kawałki sera marynujemy w pieprzu, czosnku i oliwie. Odstawiamy na co najmniej godzinę(...)przyrządzamy warzywa. Warzyw (oprócz cebuli) nie obieramy, tylko zawijamy w folię aluminiową (każde osobno) i pieczemy do miękkości. Szybko obieramy i jeszcze ciepłe doprawiamy. W osobnej miseczce dajemy pokrojonego buraka a do niego miód, majeranek, oliwę, pieprz i sól. Do pozostałych warzyw dodajemy sól, pieprz, majeranek i czosnek. Obtoczone marynatami warzywa zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Cebulę kroimy w piórka

ladykitchen
Irlandzka sałatka z wędzonym łososiem. 127

żonie lepiej niż na fotografii! Doceniła :) Sałatka nie jest skomplikowana, ale jeżeli przyłożymy się do prezentacji, nabierze całkiem eleganckiego charakteru, a smakuje wybornie! Składniki: 1 mały ugotowany (lub upieczony) burak 4 łyżki marynowanej czerwonej kapusty 3 plastry wędzonego łososia 1 łyżeczka chrzanu 2 łyżki kwaśnej śmietany oliwa sok z cytryny sól i pieprz koperek Wykonanie: Buraka pokroić w bardzo cienkie

zadanie-gotowanie
Sałatka z buraczkami i fetą 164

Składniki; burak ugotowany lub upieczony, szpinak, ser feta, sezam, ocet balsamiczny Wykonanie; Ugotowanego buraka kroimy dodajemy szpinak , sezam, kruszymy ser feta i skrapiamy octem balsamicznym

Anioły w kuchni
Śledzie z burakiem i jabłkiem 147

podane śledzie w postaci lekkiej i aromatycznej sałatki zachwycą każdego. Śledzie są tu chrupiące i delikatne zarazem a dodatek buraków wzmacnia smak sałatki. Polecam gorąco na świąteczny stół, zasmakuje nie tylko Wam ale i gościom. Śledzie z burakiem i jabłkiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Sok z buraków, marchwi, pomarańczy i jabłka 113

Składniki: 2 buraki 4 marchewki 2 jabłka 1 pomarańcz 1 pietruszka Sposób wykonania: Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i obieramy. Jabłka myjemy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki. Przepuszczamy przez sokowirówkę.  Z pomarańcza wyciskamy sok i dodajemy do całości. Sok po przygotowaniu odstawiamy na około 30 minut w ciemne miejsce (inaczej sok ze świeżo wyciśniętego surowego buraka

Qchnia po prostu
Surówka z buraka. Czerwona moc buraka 122

można je zjeść na surowo. Ze sporą dozą sceptycyzmu przeczytałam przepis znaleziony w Kukbuku, ale składniki zachęciły do wypróbowania. Efekt? Chrupiąca, lekka, orzeźwiajaca, absolutnie rewelacyjna. Trzeba wiedzieć, że surowy burak ma właściwości silnie odtruwające i odkwaszające organizm. Oczyszcza krew, wspiera pracę wątroby, pomaga na anemię, ma działanie odmładzające. A taki niepozorny!   Składniki: 2 surowe buraczki garśc orzechów nerkowca(...)pomarańcza 1 łyżeczka startego imbiru Pomarańczowy winegret: 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli pieprz 1/2 łyżeczki miodu Wykonanie: buraka obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki pomarańczę obrać i z pomiędzy białych błonek ostrym nożem wyciąć fileciki. Sok z pomarańczy "złapać do miseczki" do soku z pomrańczy dodać oliwę i przyprawy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!