bułki - 33426 przepisów (strona:940/2229)

Zupa fasolowa z kolorową fasolą i klopsikami 127

ucierpiały. Dodanie klopsików z chudej wołowiny uczyniły tę zupę delikatną, bardzo treściwą i sytą. Taka porcja zupy wystarczy dla 4 osób.     Składniki: 300 g wołowiny 4 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 łyżeczka papryki w proszku 4 średnie marchewki biała fasola z puszki (500 g) 1 duży ząbek czosnku ½ szklanki śmietany (18%) 2 łyżki octu 2 pomidory „lima(...)listek laurowy   Wykonanie: Warzywa oczyściłam i ugotowałam z listkiem laurowym.   Po ugotowaniu warzywa wyjęłam (wyrzuciłam za wyjątkiem marchewki). Otrzymałam 600 ml czystego wywaru.   Mięso zmieliłam. Dodałam bułkę tartą, wbiłam jajko, wsypałam paprykę i odrobinę soli. Masę dokładnie wyrobiłam. Uformowałam z niej   klopsiki w kształcie kuleczek wielkości orzecha. Wyszło 25 sztuk.   Marchewki oczyściłam, pokroiłam w plasterki

Kuchnia u Krysi
Juki ułańskie, czyli kieszonki schabowe z farszem 168

Składniki: 700 g schabu (bez kości) 250 g mieszanego mielonego mięsa 1 duża cebula (lub 2 małe) 300 g pieczarek 2 żółtka 2 łyżeczki bułki tartej pół pęczka natki pietruszki sól pieprz 1 łyżeczka majeranku 4 łyżki oleju do smażenia     Dodatkowo : sznurek do obwiązania mięsa   Wykonanie: Schab umyłam i wysuszyłam ręcznikiem papierowym. Posoliłam i oprószyłam pieprzem. Cebulę(...)zeszkliłam na 3 łyżkach oleju. Dodałam oczyszczone, posiekane w cząstki pieczarki. Dusiłam na średnim gazie, do wyparowania nadmiaru płynu. Przyprawiłam solą i pieprzem. Dołożyłam zmielone mięso, żółtka i bułkę tartą. Wymieszałam. Podsmażyłam jeszcze 5-6 minut. Na koniec wsypałam posiekaną natkę pietruszki. Doprawiłam solą i pieprzem.   Farsz gotowy. Teraz zajęłam się przygotowaniem mięsa do faszerowania. Schab nacięłam wzdłuż przez

Kuchnia u Krysi
Tort makowy z masą serowo - karmelową 146

smakuje... wybornie   (tortownica średnicy 24 cm)   Składnik na biszkopt makowy: 200 g zmielonego maku 6   jajek 120 g cukru 2 łyżki kaszy manny 2 łyżki bułki tartej 1 płaska   łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki ekstraktu migdałowego     Składniki na masę: 3 jajka 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 650 g twarogu zmielonego dwa razy, lub z wiaderka(...)żeby odsączyć z nadmiaru wody, a następnie odcisnęłam.   Jajka rozbiłam. Żółtka wbiłam do misy miksera, wsypałam cukier i ubiłam na bardzo puszystą masę. Do masy jajecznej dodałam mak, bułkę tartą, kaszę manną,   proszek do pieczenia a na koniec ekstrakt migdałowy. Ponownie zmiksowałam. Białka ubiłam na sztywna pianę i dodałam do masy makowej. Wymieszałam delikatnie   za pomocą łyżki

Kuchnia u Krysi
Biszkopt makowy, doskonały do tortów 177

wspaniały biszkopt makowy,   który jest idealny do makowych tortów :) (tortownica średnicy 28 cm)     Składniki: 500 g maku niebieskiego 40 dag cukru pudru 10 jaj 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego     Wykonanie: Mak zalałam wrzącą wodą. Po chwili dolałam jeszcze wrzątku  aby mak był przykryty. Po przestudzeniu, przełożyłam(...)nadmiaru wody. Dalej postępować jak w przepisie.   Jajka rozbiłam. Żółtka wbiłam do misy miksera, wsypałam cukier i ubiłam na bardzo puszystą masę. Do masy jajecznej dodałam mak, bułkę tartą, proszek do pieczenia a na koniec ekstrakt migdałowy. Ponownie zmiksowałam.     Białka ubiłam na sztywna pianę i dodałam do masy makowej. Wymieszałam delikatnie   za pomocą łyżki.   Piekarnik

Kuchnia u Krysi
Limonkowa baba wielkanocna 127

wyciśniętego soku z limonki 100 g cukru   Lukier limonowy: ½ szklanki cukru pudru 1 łyżka gorącej wody sok wyciśnięty z ½ limonki   Ponadto: masło do wysmarowania foremki 1 łyżka bułki tartej do obsypania w foremce barwnik spożywczy zielony   Wykonanie: Piekarnik włączyłam na 180 °C. Foremkę do pieczenia baby z kominkiem wysmarowałam masłem i obsypałam bułką tartą. Masło roztopiłam

Kuchnia u Krysi
Krokiety z chleba tostowego z kremem czekoladowym 114

jaka smaczna przekąska. Spróbujecie? (10 sztuk)   10 kromki chleba tostowego 10 łyżek kremu czekoladowego (u mnie z miodem i orzechami) Do panierowania:   2 jajka + 2 łyżki mleka bułka tarta 1 łyżka cukru waniliowego Dodatkowo: olej do głębokiego smażenia Kromki chleba tostowego (*) należy rozwałkować. Na każdym kawałku rozsmarować po 1 łyżce kremu czekoladowego. Chleb pozwijać w ruloniki i obtaczać(...)jajku roztrzepanym z mlekiem oraz bułce tartej z dodatkiem cukru waniliowego (pamiętać też o bokach). Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron (do zarumienienia się). Gotowe roladki odsączyć z nadmiaru tłuszczu.  (*) Użyłam chleba Dan Cake , więc skórek nie odcinałam. Należy to robić w zależności o pieczywa, bo w niektórym pieczywie skórka się kruszy

Di gotuje
Pstrąg faszerowany pieczarkami w jabłkach zapiekany 208

przyjrzeć się mu z bliska i przygotować na niedzielny obiad :) Składniki dla 3 osób: 3 pstrągi tęczowe - średnie 300g świeżych pieczarek 1 cebula - duża 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka bułki tartej 3 jabłka 1/2 szkl. soku jabłkowego sok z 1/2 cytryny sól, pieprz - do smaku oliwa - do smażenia  masło - do wysmarowania naczynia do zapiekania Ryby wypatroszyć, oczyścić z łusek(...)czosnek - lub pokrojony nożem w drobna kosteczkę . Dołożyć pokrojone w drobne kawałki pieczarki i całość smażyć przez kilka minut - aby odparować wodę z pieczarek . Pod koniec smażenia dosypać łyżeczkę bułki tartek i przyprawić solą i pieprzem do smaku. Jabłka wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą, odszypułkować i pokroić na cząstki - nie potrzeba obierać ze skórki, doda ona aromatu rybie . Ceramiczne naczynie

Grunt to przepis!
Mech jadalny 266

jako element dekoracji naszych potraw. Do jego przygotowania potrzebujemy naprawdę niewiele, a składniki chyba każdy z nas ma w swoim domu. Składniki: 1 duży pęczek natki pietruszki 2 łyżki bułki tartej 1 gałązka świeżej bazylii szczypta soli szczypta pieprzu Sposób przygotowania: Natkę pietruszki myjemy i dokładnie osuszamy- jeśli mamy z własnego ogródka- śmiało możemy pominąć mycie, wystarczy tylko dokładnie przejrzeć(...)kilka razy uderzyć nią w dłoń by ewentualne zanieczyszczenia usunąć. W misie miksera/ siekacza umieszczamy wszystkie składniki i dokładnie miksujemy, tak by bułka tarta nabrała intensywnego, zielonego koloru. Tak przygotowany mech przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniczku w lodówce do kilku

Kuchnia w czekoladzie
Klopsiki w sosie marinara. 102

ziemniakami lub ryżem też im będzie dobrze! Składniki: Klopsiki: 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 1 mała cebula 5 łyżek startego parmezanu 3 suszone pomidory 2 jajka 3 łyżki bułki tartej sól i pieprz 1/2 pęczka zielonej pietruszki olej Sos: 500 g dojrzałych pomidorów 1 mała cebula 3 plastry surowego boczku 1 duży ząbek czosnku 1 szczypta płatków chili sól(...)mieszając co jakiś czas i próbując. W razie konieczności dodać jeszcze szczyptę soli. W dużej misce połączyć mięso z jajkami, startą cebulą, posiekaną natką, parmezanem, posiekanymi suszonymi pomidorami i bułką tartą. Dodać sól i pieprz. Uformować z masy około 3 cm kulki.  Na dużej patelni zrumienić klopsiki ze wszystkich stron na oleju. Przełożyć na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, które

zadanie-gotowanie
Pulpety w sosie pomidorowym 129

Składniki: (dla 4 osób)  0,5 kg dowolnego mielonego mięsa (polecam z łopatki wieprzowej) 1 cebula  1 ząbek czosnku 1 marchew  1 jajko  3 łyżki bułki tartej  2 łyżki kaszy manny  mąka do obtoczenia pulpetów ok. 1 litr wody  kostka rosołowa  1 liść laurowy 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 pełne łyżki(...)cukru 1 łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Mięso przełożyć do miski, dodać podsmażoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę. Wbić jajko, dodać bułkę tartą i kaszę manną. Doprawić mięso solą, pieprzem i paprykami w proszku. Wyrobić na gładką masę. Marchewkę obrać i pokroić w pół plastry. Zwilżonymi dłońmi formować z mięsa nieduże kulki

Wołowina od rekina
KOTLETY PANI GAJOWEJ 121

konkretne.   1 kg.ziemniaków ugotowanych i zmielonych 5-10dag suszonych grzybów(im więcej tym smaczniejsze) sól pieprz tłuczony jałowiec 1/2 łyżeczki mąką ziemniaczana-tyle aby skleiło ciasto bułka tarta do obtoczenia kotleta   Sos grzybowo-jałowcowy: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ woda z namoczonych grzybów suszonych( ok.1 szkl.) 1 łyżeczka zmielonych kulek jałowca kremówka do zabielenia 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sól pieprz(...)odcedzamy i  siekamy drobno ,dodajemy do zmielonych ziemniaków.Wsypujemy mąki tyle, aby ciasto się skleiło,solimy i pieprzymy oraz dodajemy jałowiec tłuczony.Wyrabiamy i kształtujemy owalne kotlety.Panierujemy w bułce tartej i smażymy na oleju na złoty kolor. Wodę z namoczonych grzybów (ok.1 szkl.)zagotowujemy,solimy i pieprzymy,wsypujemy łyżeczkę zmielonego jałowca,mieszamy.Mąkę ziemniaczaną 1 łyżeczkę mieszamy w odrobinie

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Krokiety z mięsem i fasolką szparagową 131

Składniki: 12 naleśników ( na blogu znajdziecie też przepis na idealne naleśniki) 250g mięsa drobiowego (może być ugotowane mięso z zupy) 100g fasolki szparagowej pół pęczka natki pietruszki 4 jajka bułka tarta olej sól pieprz łyżka śmietany Sposób przygotowania: Fasolkę szparagową ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Ostudzić i pokroić (dosyć grubo). Mięso ugotować w osolonej wodzie, ostudzone zmielić przez maszynkę(...)mięsa. Do mięsa dodać śmietanę sól, pieprz, 1 jajko, posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Dodać fasolkę szparagową i delikatnie wymieszać. Obtaczać w roztrzepanym jajku, bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor

Cukiernia Pychotki
Kotlety z cukinii 150

już takie przyrządzaliście? :) Nie podaję dokładnych proporcji, gdyż moim zdaniem są one zbędne :) Możecie je podać np. do ziemniaków, surówki czy mizerii :) Składniki: cukinia sól, pieprz, vegeta mąka jajko bułka tarta tłuszcz do smażenia ( u mnie margaryna) Cukinię obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na równe części (tak jak na obrazku). Każdy kawałek cukinii posypujemy z obu stron solą(...)pieprzem. Jajko wbijamy do miski i roztrzepujemy je razem ze szczyptą vegety. Cukinię panierujemy jak tradycyjne schabowe - najpierw obtaczamy w mące, następnie w rozbełtanym jajku a na końcu w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron (należy uważać, aby zbyt szybko nie przypalić naszych "kotletów"), aż cukinia będzie al dente

My simple kitchen
Mięsne klopsiki duszone w kapuście 165

propozycja obiadowa dla całej rodziny. Potrawę bardzo łatwo i szybko się przygotowuje. Można ją podać z ziemniakami lub pieczywem.  SKŁADNIKI: 500g mięsa mielonego wieprzowego, 1 jajko, 3 łyżki bułki tartej, 1/2 główki kapusty, 1 cebula, 1 marchewka, 2 łyżki masła, 1/2 pęczka koperku, 1/2 łyżki przyprawy warzywnej, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka kminku(...)cytryny, olej do smażenia, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Do mięsa mielonego dodaję jajko, bułkę tartą oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładanie wyrabiam masę. Z masy mięsnej formuję małe klopsiki. Smażę je na rumiano na rozgrzanym oleju. 2. Kapustę szatkuję i przekładam do garnka. Zalewam wodą, solę i gotuję 5 minut. Wodę odcedzam. Do garnka dodaję masło i pokrojoną w kostkę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Roladki z szynki marynowanej w mleku - z serkiem, salami i zieloną papryką 95

czosnku 1 listek laurowy sól, pieprz Nadzienie: 60g serka kremowego (użyłam Apetina - musztarda i miód ) 4 plastry salami 1/2 papryki zielonej (średniej) Panierka: mąka pszenne   1 jajko  bułka tarta Dodatkowo: olej do smażenia   Mięso umyć, osuszyć i rozbić tłuczkiem do mięsa (nie za cienko). Cebulę z czosnkiem obrać i pokroić, a listek laurowy odrobinę pokruszyć. Kotlety poukładać(...)posmarować serkiem, ułożyć na nim plaster salami i na brzegu - kawałek zielonej papryki. Całość ściśle i delikatnie zrolować. Roladki dokładnie obtoczyć w mleku, a następnie w rozmieszanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju i średnim ogniu - z każdej strony. (Powinny być zarumienione

Di gotuje