bułki - 33926 przepisów (strona:946/2262)

Grzanki a'la caprese 160

jest doskonały ;) Dzisiaj mam propozycję niezwykle smacznego śniadania (może też być kolacją), pełnego kolorów i przede wszystkim zdrowia. Jest też smaczne, nie martwcie się ;) Składniki: pełnoziarniste pieczywo (chleb tostowy, bułka itp.) pomidory ser mozzarella świeża bazylia oliwa z oliwek sól i świeżo zmielony pieprz Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w średniej grubości plastry. Mozzarellę pokroić w plastry o podobnej grubości(...)Bazylię opłukać i osuszyć. Kromkę chleba lub połówkę bułki przesmarować lekko oliwą. Najwygodniej przy użyciu pędzelka. Nie powinno kapać od oliwy, lekko tylko natłuścić. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem i zapiec przez kilka minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Na gorącym pieczywie układać naprzemiennie pomidory i mozzarellę. Przyprawić solą i pieprzem oraz posiekanymi (lub w całości) listkami bazylii

Codzienna kuchnia niecodzienna
"Włoskie" kotlety z kurczaka 212

przepisy Buddy'ego Valastro na to danie i jego składniki możecie znaleźć TUTAJ i TUTAJ . Panierowane kotlety: 0,5 kg piersi z kurczaka (2 piersi)  ok. 1 szklanki bułki tartej ok. 50 g startego Parmezanu lub Grana Padano ok. pół szklanki mąki pszennej 2 jajka roztrzepane widelcem 1 ząbek czosnku przepuszczony przez praskę 1,5 łyżeczki przyprawy do pizzy(...)następnie rozdrabniamy widelcem i mieszamy, ostatni talerz jest na zapanierowane piersi. Każdą pierś przyprawioną solą i pieprzem obtaczamy najpierw w mące, następnie maczamy w jajku i panierujemy w bułce tartej. I gotowe. :) Piersi smażymy na rozgrzanym tłuszczu po ok. 2-3 minuty z każdej strony, do uzyskania chrupiącej złocisto-brązowej skórki. Następnie wykładamy je na ręcznik papierowy, by osiąknęły

Cooking Monster
Ryba na 2 sposoby 248

dowolnych przypraw np. tymianku, papryki słodkiej czy czosnku. :) Ryba w chrupiącej panierce: 4 filety (my użyliśmy mintaja i pstrąga) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki bułki tartej przyprawa do ryb cytryna do skropienia sól i pieprz olej do smażenia Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem, a następnie skrapiamy cytryną z każdej strony. Doprawiamy ją przyprawą(...)oraz solą i pieprzem. Na większym talerzu przygotowujemy panierkę, wsypujemy obie mąki oraz bułkę, a także ok. łyżeczkę przyprawy do ryby. Wszystkie filety obtaczamy w panierce.  Rybę smażymy na rozgrzanym tłuszczu do złoto-brązowego koloru. Aby tłuszcz nie pryskał należy go osolić. Rybę ze skórą najpierw smażymy skórą do dołu. Panierka nie odpada, ale jeśli chcecie możecie rybę najpierw

Cooking Monster
Chrupiący kurczak w pikantnej panierce 197

piersi z kurczaka (ok. 600 g) 1-2 jajka (w zależności od wielkości) pół szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki kukurydzianej (polenty) 3 łyżki bułki tartej pół łyżeczki chilli pół łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżeczka przyprawy kebab-gyros Kurczaka myjemy, pozbywamy się wszystkich chrząstek i tłuszczu. Każdą pierś kroimy na pół, następnie grubszą jej część kroimy(...)doprawiamy z każdej strony solą i pieprzem. Potrzebne będą 4 talerze: na jeden wsypujemy mąkę pszenną, na drugim rozbijamy jajka, na trzecim mieszamy ze sobą mąkę ziemniaczaną, kukurydzianą oraz bułkę tartą i wszystkie przyprawy.  Każdą pierś przyprawioną solą i pieprzem obtaczamy najpierw w mące, następnie maczamy w jajku i panierujemy w mieszance z ostatniego talerza. Na ostatnim talerzu układamy

Cooking Monster
Zapiekane roladki z kurczaka i bakłażana z suszonymi pomidorami 214

pieczoną – bardziej na lenia. Wy wybierzcie tak jak Wam bardziej odpowiada. Składniki: 1 bakłażan Filet z kurczaka ( dowolna ilość ) Sól Pieprz Czosnek granulowany Pomidory suszone w oleju Mąka Jajko Bułka tarta Wykonanie: Bakłażana kroimy w plastry około ½ cm. Solimy. Pozostawiamy na chwilę. Filety z kurczaka również kroimy w plastry ( jak na kotlety ) i lekko je rozbijamy przez folię. Przyprawiamy solą(...)następnie układamy na kotletach z kurczaka i posypujemy granulowanym czosnkiem. Suszone pomidory kroimy na małe kawałki i nakładamy na bakłażana. Zwijamy w roladki. Panierujemy w mące w jajku i bułce tartej. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem ( od pomidorów ). Układamy roladki. Roladki również smarujemy olejem z pomidorów. Zapiekamy w piekarniku w temp. 180 o C przez około 30 minut, aż zaczną

Smaki Ewy
Zielone gazpacho. 179

zrobimy! Składniki: 2 długie zielone ogórki lub kilka mniejszych gruntowych 1 zielona papryka 1/2 dojrzałego awokado 2 ząbki czosnku kilka listków młodego szpinaku około 10 - 15 listków mięty 1 bułka 2 łyżki białego octu winnego sól 200 ml zimnej wody lub maślanki szczypiorek lód w kostkach Wykonanie: Ogórki obrać ze skórki i gniazd nasiennych. Pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić(...)pokroić w kostkę - część odłożyć. Awokado obrać i pokroić. Bułkę porwać na kawałki, umieścić w miseczce i namoczyć w occie. Czosnek rozetrzeć na pastę z łyżeczką soli. Wszystkie składniki oprócz szczypiorku, odłożonej części papryki i lodu zmiksować na gładki krem. Rozlać na talerze i dodać posiekany grubo szczypior, kostki papryki oraz lód

zadanie-gotowanie
pasztet z czerwonej fasoli 177

przywitać z nim pierwsze dni lata. składniki dla czterech osób 400 g czerwonej fasoli 3 niewielkie cebule 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki oliwy 2 łyżki bułki tartej 4 jajka sól, szczypta pieprz ziołowego szczypta lubczyku sposób przygotowania Fasolę moczymy przez noc, a następnie gotujemy ją do miękkości. Na  patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy, a następnie(...)solą, pieprzem, oraz lubczykiem i wbijamy   jajka. Całość dokładnie wyrabiamy, a następnie przekładamy do  foremek ( ja użyłem dwóch 8 na 21 cm) wysmarowanych oliwą i przesypanych tartą bułką. Foremki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50 minut. Pasztet możemy podać na gorąco, do obiadu, lub na zimno

Miód i pieprz
Pieczarkowe kule nadziewane śląską 284

średnich , twardych , białych pieczarek 1 kiełbaska śląska 1 mały 120 g kawałek sera z niebieską pleśnią- trójkącik ( lub inny ) 1 cebula biała 1 ząbek czosnku 2 jajka 1 szklanka bułki tartej do obtoczenia sól ,pieprz do smaku olej do smażenia Pieczarki oczyszczamy , wyłamujemy ogonki – kapelusze odkładamy , a ogonki siekamy drobniutko . Cebulkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach(...)masę widelcem . Teraz bierzemy kapelusz pieczarki , od spodniej strony doklejamy tyle masy ,żeby wszystko razem utworzyło kulę . Dociskamy w dłoniach porządnie , a następnie obtaczamy w roztrzepanych jajkach , potem w bułce tartej i na głęboki tłuszcz na patelnię ( troszkę jak schabowe " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) . Jak się porządnie zrumienią i obsmażą , wyjmujemy . Gotowe można podawać

Ogrodnik w podróży
Knedle z truskawkami 216

ciasta niemal identycznego do pierogowego. Najlepsze knedle są ze zrumienioną na maśle bułeczką, ale oczywiście możecie polać je śmietaną czy sosem owocowym. Jeszcze jako dziecko pamiętam, że uwielbiałam posypywać bułkę cukrem. Dzisiaj już sporadycznie stosuję to barbarzyńskie przyzwyczajenie Ten mięsisty smak warstwy ciasta z nutką słodyczy w środku…mniam. Smak knedli zawsze będzie mi kojarzył się z dzieciństwem(...)ciepło ugniatamy lub zimne traktujemy praską. Ze składników zagniatamy ciasto. Urywamy kawałek ciasta, wkładamy do środka owoc, zalepiamy nadając kształt kuli. Gotujemy ok. 5 min od wypłynięcia. Podajemy z bułką tartą zezłoconą na maśle. 4.5.2.8 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/knedel-z-truskawkami/ BosowKuchni     Artykuł Knedle z truskawkami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
7 szybkich przekąsek na EURO 2016 204

serek topiony, 2 łyżki jogurtu naturalnego Wykonanie : pietruszkę, serek i jogurt wrzucić do blendera. Zmiksować i podawać na krakersikach Czas wykonania : 5 minut 2. Mini hamburgery Co potrzebujesz: gotowe bułki do hamburgerów i mięso, ser żółty, sałata, ketchup Wykonanie : Bułkę, mięso i ser wycinać kieliszkiem do wina. Złożyć hamburgery i zapiec około 5 minut w piekarniku Czas wykonania

Tradycyjna Kuchnia
Tania babka drożdżowa z cukrem pudrem 200

Olej – 1 łyżka Jajka – 2   szt Żółtka – 2 szt Mleko – 1 szkl Drożdże – 3 dag Cukier waniliowy – 2 łyżeczki Sól- szczypta Cukier puder Tłuszcz do formy Tarta bułka do formy Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, dodać 10   dag mąki i odstawić w ciepłe miejsce. Jajka i żółtka utrzeć z cukrem i   cukrem waniliowym. Mąkę wsypać do miski(...)wszystkie składniki. Na końcu dodać oliwę, sól i dalej wyrabiać. Dobrze wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie przełożyć je do formy wysmarowanej i wysypanej bułka tartą, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 minut. Po wystudzeniu wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem

Camilla w kuchni
Kotleciki warzywne z kaszą jaglaną podane z sałatą, sosem jogurtowym i świeżymi ziołami 255

Stronę Tesco . Dodatkowo znajdziecie tam kilka informacji o stylizacji tego dania! :) Składniki 2 mniejsze cukinie, 150 g zielonego groszku, 1/4 szklanki kaszy jaglanej, 125 g riccoty, 40 g fety, bułka tarta, mąka pszenna, jajko, świeże liście mięty i bazylii, 1 duży ząbek czosnku, sól, pieprz, suszone płatki chili, olej Dodatkowo: 300 g jogurtu naturalnego, 50 g mascarpone, 1 ząbek czosnku(...)wszystkie składniki kotlecików, dodajemy posiekane zioła, ricottę, pokruszoną fetę oraz jajko. Całość musimy dokładnie wymieszać i przyprawić do smaku. Dodajemy również przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz mąkę i bułkę tartą. Tych ostatnich składników dodajemy tyle, aby powstała masa nie była zbyt sucha. Za pomocą dwóch łyżek formujemy kotleciki i smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia, a następnie przekładamy

Plate of Joy
Szpinak nie tylko jako sałatka 263

dania, a i myślę, że Tobie też się uda go przysądzić na kilka sposobów. 3 porcje Składniki:  500 g świeżego szpinaku 100 g masła 1/3 szklanki bułki tartej 4 ząbki czosnku 2-3 łyżki maggi Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj   Przygotowanie: szpinak blanszujemy (najlepiej w garnku zalać go wrzątkiem, aby zmniejszył swoją objętość i odcedzić) następnie tniemy(...)masło, dodajemy szpinak i podsmażamy ok 2-3 minut, dodajemy maggi, najlepiej tylko 2 łyżki ewentualnie potem doprawić. Dodajemy czosnek posiekany i mieszając energicznym ruchem dodajemy bułkę tartą. Zmniejszamy ogień i podsmażamy jeszcze ok 2 minut. Moja balkonowa plantacja szpinaku jest bajeczna i pozwala mi na wcinanie szpinaku codziennie na różne sposoby :) Smacznego

Niezły Młynek
Roladki drobiowe ze szparagami 226

piersi z kurczaka 1 słoik szparagów z zalewy OLE! 100 gram sera żółtego Pół papryki czerwonej Pół papryki pomarańczowej Przyprawa do kurczaka Ostra i słodka papryka 1 jako Bułka tarta Olej do smażenia Wykałaczki Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka dzielimy na kotlety, lekko rozbijamy, posypujemy przyprawą do kurczaka oraz słodką i ostrą papryką. Szparagi odsączamy z zalewy, paprykę(...)paski. Na każdym kotlecie układamy po dwa szparagi, po dwa kawałki papryki i sera żółtego. Roladki zwijamy składając boki do środka, spinamy wykałaczkami. Panierujemy w rozkłóconym jajku oraz bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor obydwu stron

Bajeczna Kuchnia
Kotlety z kalafiora i ziol, ze smietana i czarnuszka czyli Niedzielne Mielenie odc.36 204

Kotlety z kalafiora i ziół, ze śmietaną i czarnuszka kalafior (ok.1 kg) 2 dymki ze szczypiorem garść natki pietruszki 2 jajka 1/4 szkl. parmezanu 1/2 szkl. bułki tartej olej do smażenia sól, pieprz do podania: kwaśna śmietana czarnuszka Kalafiora myjemy i rozdrabniamy na okruszki w blenderze. Łączymy z posiekana dymka i natką. Wszystko to zalewamy jajkami rozbełtanymi(...)wymieszanymi z solą i pieprzem. Dodajemy parmezan, bułkę tarta i wszystko starannie łączymy. Formujemy placuszki/kotleciki i smażymy na rumiano, na tłuszczu, na rozgrzanej patelni. Podajemy ze śmietaną i nasionami czarnuszki

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania