bardzo trafne połączenie. Całość skropiona olejem rzepakowym, złocistym, zdrowym i tak potrzebnym w naszej codziennej diecie. Nic więcej już nie potrzeba, bo całość smakuje doskonale. Do ideału tej sałatce brakuje jedynie kiszonych cytryn, tak za nimi tęsknię, że któregoś dnia przygotuję i podam przepis na blogu. Po raz pierwszy jadłam takie cytryny z grillowanymi warzywami w brukselskiej restauracji Colmar(...)jeśli będziesz niedaleko, koniecznie tam zajrzyj. Genialna kuchnia, śródziemnomorskie menu, wyszłam bardzo zadowolona i do dzisiaj pamiętam wszystkie smaki, a minęło sporo czasu, prawie 3 lata. Sałatka z cieciorką, zielonymi oliwkami i migdałami Składniki: 1 szklanka ciecierzycy z puszki kilka gałązek koperku 1/2 szklanki zielonych oliwek 3 garście płatków migdałów 2 garście orzechów włoskich 3 szczypty suszonego oregano olej rzepakowy
Moja smaczna kuchniaŚledzie ‘po włosku’ –śródziemnomorska bomba smaku Śledzie piernikowe w musztardzie, whisky i wiśniówce Śledzie po szwedzku – inlagd sill Śledzie po kaszubsku de lux– czyli moje ulubione Śledź w śmietanie – sałatka śledziowa do pieczonych ziemniaków Jajka nadziewane ze srirachą, serowym chipsem i bekonową posypką Portugalska pasta z sardynek Pasta z tuńczyka – nie tylko na kanapki Sałatka z paluszków krabowych w sosie(...)Marie Rose Sałatka z paluszków krabowych Ceviche z dorsza — bałtycka ryba i cytrusy CIASTA I DESERY Kremowy sernik nowojorski na owsiano-orzechowym spodzie Gniazdka bezowe z herbatą matcha i owocami Tort z kremem mascarpone o smaku cappuccino, z kapiącą czekoladą Sernik na zimno – truskawkowo-waniliowy Sernik japoński – bezglutenowe ciasto z trzech składników Sernik bez pieczenia – kardamonowy, z wiśniową pianką Kremówka
Karo in the KitchenSałatka, która idealnie pasuje do świątecznych wędlin. Polecam wszystkim, którym znudziła się tradycyjna jarzynówka, szczególnie, że dodałam do niej tarty ser żółty oraz pokrojone w kostkę rzodkiewki i czerwoną paprykę :) Smak sałatki zaostrzyłam porem i szczypiorkiem. Polecam na wielkanocne śniadanie i na spotkania rodzinne, szczególnie dla osób, które kochają tradycję. Składniki: 6 jajek puszka kukurydzy czerwona papryka 1 por pęczek(...)drobną kostkę, a ser zetrzeć na grubej tarce. Umyte i bez ogonków rzodkiewki pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem, śmietaną, musztardą i szczypiorkiem, doprawić solą i pieprzem. Sałatkę schłodzić przed podaniem
Czerwień i błękitZbliżająca się dużymi krokami Wielkanoc inspiruje mnie do tworzenia świątecznych przepisów. Dzisiaj na śniadanie przygotowałam prostą i orzeźwiającą sałatkę z domowej roboty majonezem. Palce lizać! Chrupiacy ogórek z koperkiem, jajko na twardo i najlepszy na świecie domowej roboty majonez za oleju rzepakowym. Idealna sałatka nie tylko na wyjątkowe okazje! Sałatka z ogórkiem, jajkiem i domowym majonezem Składniki: 1/2 zielonego ogórka
Moja smaczna kuchniausmażyć w cieście naleśnikowym jak racuchy i zrobić z niego lemoniadę fiołek – zobacz przepis na cukier fiołkowy, który podobnie jak waniliowy aromatyzuje nasze wypieki i na ocet fiołkowy do sałatek jaśmin – uwielbiam herbatę jaśminową lawenda – zobacz przepis na ciasteczka z cukrem lawendowym , lemoniadę o smaku lawendy i ocet do sałatek. mniszek – można z niego zrobić wino mniszkowe ogórecznik – pięknie(...)dekoruje nasze sałatki i dania róża – woda różana nadaje wyjątkowego smaku deserom a konfitura to najlepszy dodatek do pączków rumianek – moja ulubiona herbatka Dekorowanie dań kwiatami jest coraz bardziej popularne. Chociaż nie wszyscy uważają, że to w dobrym guście, to na wiosnę można wszystko. Kiedy mamy cieszyć się kolorami i zapachami jak nie teraz? Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco
Ugotowane pozamiataneprzyswajalna. Koniecznie musi to być jednak niepalona ekologiczna kasza gryczana,bo palona nie wyrośnie a zwykła może nie być taka zdrowa. Co można zrobić z taką skiełkowaną gryką? Polecam sałatkę, do której dodałam też pyszną fasolę azuki (można ją zastąpić czerwoną fasolą gotowaną lub z puszki). Składniki: garść sałaty lub roszponki 100 g skiełkowanej niepalonej kaszy gryczanej pół puszki kukurydzy(...)kiedy pokażą się kiełki przenosimy naczynie do lodówki. Kiełki nie mogą stać w wodzie, bo pleśnieją. Poprzedniego dnia można też namoczyć fasolę azuki. Następnego dnia gotujemy fasolę. Jak przygotować sałatkę z kiełkami kaszy gryczanej i fasolką adzuki? Na talerzu ułóż sałatę. Sos sojowy wymieszaj z przyprawami. Następnie ułuż warstwami kiełki kaszy, kukurydzę, paprykę, rzodkiewkę i fasolę. Polej kiełki sosem
Ugotowane pozamiataneWiosenna sałatka z rzodkiewką, pomidorami i prażonym słonecznikiem. Uwielbiam takie lekkie sałatki. Do sałatki podaję jogurt naturalny by nie dodawać zbędnych kalori w sosie. Polecam i smacznego. SKŁADNIKI: 2 garście mix sałat np. Z marchewki 5 rzodkiewek 1 papryczka mini słodka 1 pomidor 2 łyżki ziaren slonecznika 2 łyżki jogurtu naturalnego Sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Ziarna
Gotowanie PatkiSAŁATKA "DUCH KORSYKI" ...kolorowa...bardzo apetyczna... Sałatka z jajkami, soczystymi pomidorkami koktajlowymi, lekko ostrą cebulą, idealna na grill-party lub piknik. Moi Drodzy, mam nadzieję, że przepis spodoba się Wam. Polecam! SKŁADNIKI : 4 jajka ugotowane na twardo 10 pomidorków koktajlowych 100g przebranych liści szpinaku 1 średnia, czerwona cebula 1 opakowanie sera feta liście ulubionej sałaty (może być(...)połówki pomidorków koktajlowych, na nie pierścionki cebuli - skrapiamy sosem z anchois (1/3) - następnie układamy poszarpane liście sałaty, rozrzucamy kostki sera feta, posypujemy całość posiekaną zieleniną i skrapiamy pozostałym sosem. Sałatkę podajemy z białym, chrupiącym pieczywem. Smacznego :) zdjęcie dzięki użytkownikowi Serge Bertasius Photography z freedigitalphotos.net
Moja Książka KucharskaKolorowa i bardzo syta zdrowa sałatka. Sprawdzi się na śniadanie, kolację czy nawet lekki obiad. Warzywa przyjemnie chrupią podczas jedzenia. Do przygotowania sałatki użyłam słynnego sera korycińskiego swojskiego z Wytwórni Państwa Agnieszki i Marcina Bielec. Ser jest pyszny i powiem szczerze im starszy tym lepszy! Wypróbowałam go na pizzy, w sałatkach, na kanapkach. Wykonany z wyczuciem smaku
VioletoweKucharzenieDzisiaj sałatka z pierożkami z nadzieniem serowym. Lekko słodka z dodatkiem orzeźwiającego i chrupiącego ogórka zielonego. Bardzo prosta i szybka, wystarczy tylko ugotować pierożki i wymieszać składniki. Sałatka najlepiej smakuje mocno schłodzona. Przepisem podzieliła się ze mną przyjaciółka Beti :) Polecam! Sałatka z tortellini Składniki: 150g tortellini z serem 1 ogórek szklarniowy 200g szynki konserwowej
Smak mojej kuchniDzisiaj polecam pyszną sałatkę z wędzonym mięsem kurczaka. Można wykorzystać wędzone piersi z kurczaka lub udka, które należy obrać z mięsa. Ja kupiłam gotowe wędzone udka, ale najlepsze będą wędzone we własnej wędzarni jeśli ktoś dostęp do wędzarni posiada. Sałatka lekko słodka, bo z dodatkiem kukurydzy i selera, a z drugiej strony lekko kwaśna przez ogórki(...)kwaszone. Bardzo harmonijne połączenie składników, no i ten smak wędzonki... Mniam :) Sałatka z wędzonym kurczakiem Składniki: 200g wędzonego kurczaka (piersi lub udek) puszka kukurydzy 4 jajka ugotowane na twardo 3 duże ogórki kwaszone słoiczek selera konserwowego przyprawy: sól, pieprz 3-4 łyżki majonezu pęczek posiekanego szczypiorku Wykonanie: Kukurydzę odsączamy, seler odsączamy i dodatkowo
Smak mojej kuchnikoneserów śledzika polecam pyszną sałatkę śledziową z pieczarkami marynowanymi i kwaszonymi ogórkami. Dla uzyskania słodszego smaku sałatkę można wzbogacić o jabłko. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem, szybka i prosta :) Sałatka śledziowa Składniki: 4 płaty śledziowe z zalewy 4 ugotowane na twardo jajka 3 duże ogórki kwaszone mały słoiczek pieczarek marynowanych 1 cebula kilka łyżek
Smak mojej kuchniBardzo fajna i prosta sałatka z fasoli szparagowej i fasoli orzeszek, jest sycąca i smaczna. Idealna do pracy lub na kolację. Zimowa porą używam mrożonej fasolki szparagowej. Składniki: 100 gram fasoli szparagowej żółtej 100 gram fasoli szparagowej zielonej 1 duża papryka 1 cebula 100 gram suchej fasoli orzełek Cenos Sól, pieprz 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki octu jabłkowego(...)miękkości, odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia. Cebulę i paprykę kroimy w paski, wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy olej, ocet i doprawiamy do smaku sola, pieprzem. Przygotowaną sałatkę wstawiamy na godzinę do lodówki żeby składniki się przegryzły, sałatka smakuje najlepiej na drugi dzień
Bajeczna KuchniaPysznie, zdrowo i kolorowo, czyli moje wiosenne śniadanie. Sałatkę posypałam ekspandowaną gryką, jagłą i burakami od Cenos . Wyszła doskonała. Takie zboża świetnie smakują nie tylko z sałatką ale jako samodzielna przekąska ;) Wam też polecam :) op. mixu sałat z roszponką 2 jajka kilka suszonych pomidorów z zalewy 1/3 op. fety kilka plasterków czerwonej cebuli 1-2 łyżki oleju rzepakowego 4 łyżki(...)ekspandowanych gryka+jagła+burak Cenos Na talerzach układamy porcje sałaty, pokrojone jajka, pomidory i fetę, krążki cebuli. Całość polewamy olejem i posypujemy ekspandowanymi zbożami. Można posypać szczyptą ziół do sałatek
Smakołyki AsiSałatka owocowa to ulubiona sałatka moich dzieci. Znika bardzo szybko co mnie ogromnie cieszy, każde dziecko wyjada inny, ulubiony owoc. Jest pyszna, lekka, orzeźwiająca, nie potrzeba zbyt dużo czasu by ją przyrządzić. Bardzo lubimy zaserwować sobie taką sałatkę zwłaszcza po jakimś obfitym obiedzie, znakomicie zastępuje deser i co najważniejsze - ma wiele witamin! Na pewno ją próbowaliście w wielu wariacjach, dziś
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie