bułki - 33426 przepisów (strona:950/2229)

Burger jaglano-buraczany w tofu 129

cebulę i przyprawy oraz mąkę.Wszystko dokładnie mieszamy  i formujemy kotleciki. Smażymy je na patelni. Każdą kostkę tofu kroimy na pół, a każdą połówkę wzdłuż cieńszego boku jak bułkę. 2 łyżki mąki mieszamy z odrobiną wody, aż powstanie niezbyt gęsta, ale niezbyt luźna masa, w której obtaczamy nasze tofu-bułki. Smażymy je na patelni. Na koniec smażymy nasze plasterki

Bananowe Pole
Buletki (Buletten) 120

mięsa mielonego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 jajko 3 cebule 2 ząbki czosnku imbir, pieprz, kolendra, sól, vegeta, zielona pietruszka, bazylia, majeranek, kurkuma, kapusta pekińska jajko i bułka tarta do opanierowania trochę oleju do smażenia Sposób wykonania: 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podobnie czosnek i kapustę pekińską. 2. Do mięsa mielonego dodajemy: - mąkę ziemniaczaną, jajko - pokrojoną w kostkę cebulę(...)sól, vegetę - drobno pokrojoną natkę pietruszki i szczyptę bazylii - majeranek i małą szczyptę kurkumy. 2. Całość mieszamy i formujemy klopsiki, buletkami zwane;) 3. Uformowane klopsiki obtaczamy w jajku i bułce tartej, smażymy na tłuszczu do rumieńcy;) Smacznego! fot. Izabela Magdalena fot. Izabela Magdalena fot. Izabela Magdalena fot. Izabela Magdalena

Kuchnia smaków
Madam Walewska 104

dżemy z czarnej lub czerwonej porzeczki 120 płatków migdałów 1 słoik czarnej porzeczki w syropie Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód. Posypać delikatnie bułką tartą. Posmarować dżemem z jednego słoika, znów przyprószyć bułką tartą. Czarną porzeczkę odcedzić na sitku. Owoce posypać na wierzch. Następnie wyłożyć na owoce masę bezową (z 3 jaj i 3/4 szkl

Kuchnia smaków
Ciasto z rabarbarem i kruszynkami 129

gram masła (o temperaturze pokojowej) 3 żółtka 1 łyżka gęstej śmietany (dałam 30%) 1 kg rabarbaru 6 - 8 łyżek cukru 1/2 szklanki dżemu truskawkowego (lub innego) 1 łyżka cynamonu bułka tarta Kruszonka 185 gram mąki pszennej 100 gram cukru 125 gram masła 1 opakowanie cukru waniliowego Zagnieść składniki i odstawić do lodówki.  Przygotowanie: 1. Mąkę, proszek i cukier puder(...)kompot.... 4. Spód ciasta smarujemy dżemem truskawkowym. Możecie dać inne, ja miałam akurat ten :) Odcedzony rabarbar mieszamy z 1-2 łyżkami cukru, 1 łyżką cynamonu i 1 -2 łyżkami bułki tartej. Wykładamy go na dżem, a wierzch posypujemy kruszynkami. 5. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, ok. 30 - 40 minut.  Smacznego

Kuchnia smaków
Kofta indyjska 135

kofty Kofta indyjska  www.kuchniasmakow.blogspot.com 150 gram białego półtłustego sera 3 średnie ugotowane ziemniaki 1 cebula natka pietruszki papryka konserwowa - do smaku, pokroić w kostkę 1 jajko, mąka, bułka tarta sól, pieprz, olej Wszystkie składniki wymieszać, ugnieść, uformować kuleczki. Kuleczki obtoczyć w jajku, mące i bułce tartej. Smażyć na głębokim oleju. Sos do kofty: 2 łyżki przecieru pomidorowego + 2 łyżki

Kuchnia smaków
Kotlety mielone bez bułki tartej, w zaskakującej panierce 221

Próbowaliście zastąpić tradycyjną panierkę z bułki tartej czymś zupełnie innym? Ja w domu często eksperymentuję z różnymi panierkami, ale numerem jeden według moich dzieci jest właśnie ta! Jaka jest Wasza ulubiona? Czekam na Wasze pomysły, piszcie w komentarzach 🙂   Kotlety... Artykuł Kotlety mielone bez bułki tartej, w zaskakującej panierce pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka
Roladki z serem w panierce z borowików, cebulki i amarantusa 167

Przyprawa do kurczaka Sól Pieprz Olej do smażenia Panierka: 15 g suszonych borowików  SKWORCU 0,5 szklanki   prażonej cebulki FANEX 0,5 szklanki amarantusa ekspandowanego 5 łyżek bułki tartej 0,5 łyżeczki wędzonej papryki 1 jajko Filet z kurczaka dzielimy na płaty (jak na schabowe). Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Ser ścieramy na tarce o bardzo(...)drobnych oczkach. Układamy na każdym płacie po kilka łyżeczek, zwijamy na kształt roladki (ciasno dociskając brzegi). Panierka: Borowiki mielimy na drobny pył. Cebulkę blendujemy na sypko. Wszystko mieszamy z bułką tartą i amarantusem. Każdą roladkę obtaczamy w rozmąconym jajku i dokładnie obtaczamy w panierce. Staramy się aby na mięsie pozostało jak najwięcej panierki. Gotowe roladki smażymy na rumiano na rozgrzanym

VioletoweKucharzenie
Burgery z buraka 188

słonecznika prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym. Jeśli masa będzie zbyt mokra dodajemy nieco mąki lub bułki tartej. Z powstałej masy formujemy duże kotlety (my korzystałyśmy z obręczy do burgerów). Gotowe placki umieszczamy na papierze do pieczenia na blaszce. Wkładamy do piekarnika na 25 minut rozgrzanego(...)stopni. Po mniej więcej 15 minut przewracamy je na drugą stronę. Poddajemy wraz z bułką i dodatkami. Polecamy przyrządzać je z konfiturą z czerwonej cebuli. Smacznego. Przed upieczeniem: Po upieczeniu

Kolizje Smaków
Wątróbka drobiowa w panierce. 134

lubi wątróbki? są tu tacy?! tą w panierce naprawdę polubicie bo smakuje rewelacyjnie! Zapraszam! Składniki; 30 dag wątróbki drobiowej 2 jajka 3 łyżki mąki 3/4 szkl. bułki tartej mleko do namoczenia wątróbki sól do doprawienia po usmażeniu olej do smażenia   Przygotowanie; Wątróbkę oczyszczamy, myjemy a następnie zalewamy mlekiem i moczymy przynajmniej godz. Po tym czasie odsączamy(...)sitku. Najpierw panierujemy w mące, następnie w jajku a na samym końcu w bułce tartej.  Smażymy na rozgrzanym oleju aż się ładnie zarumieni. Po usmażeniu możemy posypać solą. Dzięki moczeniu w mleku wątróbki są kruche i mięciutkie. Smakują na ciepło jak i na zimno. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Kotlety mielone z piersi kurczaka z kasza jaglana 320

gębie  Składniki: 0,5 kg piersi z kurczaka 1 jajko 100 g kaszy jaglanej koperek przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, czasami dodaje przyprawę do gyrosa  bułka tarta olej Pierwszym krokiem jest zmielenie piersi. Następnie dodaję sól, pieprz, jajko, koperek, ugotowaną ale już zimną kaszę jaglaną i resztę przypraw. Wszystko mieszam. Z wyrobionego mięsa formuje kotlety obtaczam(...)bułce tartej i kładę na rozgrzaną patelnie (przeważnie używam oleju kokosowego, jest rewelacyjny! nie czuć smaku kokosa, tłuszczu a zapach też jest całkiem inny niż przy zwykłym oleju).  Smażę do uzyskania złoto-brązowego koloru. Życzę smacznego

Kuchnia Viki
Ciasto z truskawkami 107

proporcje 1:1:2 1 część masła w temperaturze pokojowej (np. 100 g) 1 część cukru (np. 100 g) 2 części mąki (np. 200 g) do wysmarowania blachy masło bułka tarta Przygotowanie: Przygotowujemy dwie miski. W jednej mieszamy wszystkie suche składniki, a w drugiej mokre. Mokre składniki przelewamy do suchych i mieszamy. Formę do pieczenia smarujemy masłem i posypuejmy bułką

Moja smaczna kuchnia
Młode ziemniaki faszerowane pleśniowym kozim serem 124

Gotowanie " Użyliśmy kozi ser z pleśnią "Bresse Bleu. Palce lizać   Składniki 1 kg młodych ziemniaków 3 kozie serki z pleśnią kilka gałązek świeżego tymianku sól pieprz tarta bułka   Przygotowanie   Rozgrzałem piekarnik do 180 stopni C. Ziemniaki umyłem, osuszyłem (nie obieramy). Owinąłem każdy osobno w folią aluminiową. Zapiekałem przez godzinę na blasze, od czasu do czasu(...)wydrążyłem pozostawiając ok. 5 mm miąższu. Wydrążone ziemniaki ugniotłem z kozim serem i listkami tymianku, lekko doprawiłem solą i pieprzem. Przygotowany farsz z powrotem włożyłem do wydrążonych łupinek. Posypałem bułką tartą i zapiekałem pod grillem ok. 7 minut

R'n'G Kitchen
Grzanki niespodzianki 113

Dziś chciałam wam zaproponować grzanki niespodzianki, które świetnie się sprawdzają jako ciepłe śniadanie. Doskonały sposób na wykorzystanie bułek, które nie są już pierwszej świeżości, a po takim zapieczeniu są pachnące i chrupiące. Składniki: 4 duże bułeczki 2 łyżki masłą 4 plastry wędzonego boczku 2 cebule 2 papryki 100g łagodnego żółtego sera 4 cienkie parówki 2 jajka 1/2 puszki zielonego groszku(...)łyżka natki pietruszki sól pieprz Z bułek ściąć wierzchy, odłożyć. Dolne części wydrążyć, wysmarować wewnątrz masłem. Boczek pokroić w kostkę, zrumienić na pozostałym tłuszczu. Cebulę obrać, posiekać i wrzucić do boczku. Papryki umyć, oczyścić, miąższ pokroić w kostkę, przesmażyć z boczkiem i cebulą. Jedno jajko ugotować na twardo, obrać i posiekać. Parówki obrać z osłonek, pokroić w plasterki. Ser zetrzeć

kuchnia doski
Bakłażan zapiekany z pomidorem i serem 155

Bardzo mi posmakowały, więc postanowiłam je odtworzyć, a przy okazji pokazać Wam, że potrawy z bakłażana wcale nie są skomplikowane ;) Składniki: bakłażan pomidor malinowy ser żółty sól, pieprz jajko bułka tarta  olej do smażenia Bakłażan myjemy i kroimy w 1cm talarki. Solimy i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie płuczemy pod bieżącą wodą, a nadmiar wody odciskamy(...)ręcznik papierowy. Jajko roztrzepujemy, dodajemy pieprz i szczyptę soli.  Plastry bakłażana panierujemy, najpierw w jajku, następnie w bułce tartej. Smażymy na rumiano. Po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Pomidora kroimy w plasterki. Bakłażanowe kotlety układamy na blasze wyłożonej papierem. Na każdego kotleta kładziemy plaster pomidora, a na samą górę plasterek sera żółtego. Zapiekamy

Czerwona Porzeczka
KNEDLE Z TRUSKAWKAMI 123

grzechem byłoby ich nie zrobić :) Pyszne, mięciutkie knedle z soczystymi truskawkami w środku, polane gęsta, kwaśną śmietaną i posypane cukrem. Klasyka gatunku. W drugiej wersji można je podać z bułką tartą i masełkiem.  Knedle te robi się naprawdę łatwo i gdy ugotowane ziemniaki już ostygną, samo lepienie z tym ciastem zajmuję kilkanaście minut. Dla mnie takie knedle to prawdziwy(...)wyczerpania się ciasta. Knedle gotuj w osolonej, wrzącej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju. Od wypłynięcia gotuj je przez około 3 minuty . Gotowe podawaj ze śmietaną i cukrem albo bułką tartą na maśle. Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony