bułki - 33426 przepisów (strona:955/2229)

Mozzarella smażona 93

idealny dodatek do piwa, wina... przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Przygotowuje się ją na bieżąco, gdyż najlepsza jest ciepła. Kulki mozzarelli, jajka (na 300 g kulek mozzarelli 1 jajko) bułka tarta, olej do głębokiego smażenia (u mnie ryżowy), mąka do oprószenia Kulki mozzarelli odsączyć, oprószyć mąką, obtoczyć w rozmąconym jajku a następnie w bułce tartej. Smażyć w głębokim tłuszczu około

królestwo garów
Kruche z rabarbarem i budyniem 125

cukru + 2 łyżki do rabarbaru 2 jajka 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 800 g rabarbaru 2 budynie waniliowe na 1/2l mleka 750 ml mleka 2 łyżki bułki tartej cukier puder do posypania Ciasto: składniki na ciasto posiekać i zagnieść. Podzielić na 2 części i zwinąć w folię. Jedną część włożyć na dwie godziny do lodówki, drugą(...)pokroić w grubą kostkę. Ciasto rozwałkować i przełożyć do formy (21x21cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wylepić również boki na wysokość ok 3 cm. Ciasto nakłuć widelcem, posypać równomiernie bułką tartą, wyłożyć rabarbar, posypać 2 łyżkami cukru  i zalać ciepłym budyniem. Zmrożone ciasto zetrzeć na tarce bezpośrednio na budyń. Ciasto piec ok 35-45 minut w piekarniku nagrzanym

Smakołyki Asi
kotleciki z kalafiora 122

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 350 g kalafiora gotowanego 150 g cebuli 20 g masła klarowanego 125 ml mleka 75 g bułki dodatkowo: bułka tartya tłuszcz do smażenia

Domowy Smak Jedzenia
Pieczarki faszerowane mięsem mielonym + film 192

mało pracochłonne i bardzo proste w przygotowaniu, swoim pysznym smakiem zachwyci wszystkich miłośników pieczarek.     Składniki na 4 porcje : 20 pieczarek 250 g mięsa mielonego 2-3 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 cebula 2 łyżki masła pęczek natki pietruszki 150 g startego żółtego sera czarny pieprz sól Przepis : Obraną cebulę drobno siekamy. Z oczyszczonych pieczarek odrywamy nóżki(...)całość delikatnie oprószamy solą oraz czarnym pieprzem, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Opłukaną natkę pietruszki drobno siekamy. Do miski przekładamy mielone mięso, dodajemy podsmażone pieczarki z cebulą, surowe jajko, bułkę tartą oraz posiekaną natkę, całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy kapelusze pieczarek. Pieczarki układamy na blaszce wyłożonej papierem

Smakowite Dania
Bakłażan panierowany z sezamem i dipem czosnkowym 143

lubicie bakłażana, to zapewniam, że takiej wersji trudno się oprzeć!  Na moją rodzinę podziałało, a byli uprzedzeni do tego warzywa.    1 bakłażan (średni) 2 jajka mąka bułka tarta 3 łyżki sezamu sól pieprz Dip czosnkowy: 4-5 łyżek śmietany 18% 2 ząbki czosnku sól, pieprz Dodatkowo: olej do smażenia suszony rozmaryn (opcjonalnie)   Bakłażana umyć i pokroić(...)Następnie oprószyć go solą z pieprzem i odstawić na kilkanaście minut (aby puścił sok). Jajka dokładnie rozmieszać z niewielką ilości soli. Osuszone plastry kolejno obtoczyć w mące, jajku oraz bułce tartej połączonej z sezamem. Smażyć na rumiano z obu stron. W międzyczasie przygotować dip. Śmietanę wymieszać z czosnkiem (przeciśniętym przez praskę lub drobno posiekanym) i doprawić solą z pieprzem. Usmażone

Di gotuje
Tarta warzywna pod kołderką z mozzarelli 196

sezonu 2/3 szkl. mrożonego groszku 1 opakowanie świeżych liści szpinaku [150g] 3-4 ząbki czosnku - duże 2 białka 4 łyżki śmietany 18%  2 kulki mozzarelli [2x125g] masło i bułka tarta - do wysmarowania i wysypania formy do pieczenia 1 łyżka oliwy - do smażenia PRZYPRAWY: 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki soli(...)cebulowej pieprz ziołowy, pieprz cayenne, sól zwykła - do smaku Formę do tarty wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Gotowym ciastem kruchym wylepić formę, wraz z bokami - moje ciasto miało formę prostokąta, więc poobcinałam rogi i pobawiłam się w tetris przy wykładaniu nim blaszki . Aby ranty ciasta nie przypaliły się przy pieczeniu, boki formy zasłonić folią aluminiową, tak aby tylko dół

Grunt to przepis!
Krajanka rabarbarowa 197

szklanki) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru 250 g masła 2 jajka   Rabarbar: 1 kg rabarbaru 5 łyżek cukru 3 łyżki bułki tartej Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki ciasta kruchego zagniatamy na jednolite ciasto, dzielimy na dwie równe części, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę (możemy sobie pomóc malakserem(...)Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w kawałki o długości ok. 1 cm. Mieszamy z cukrem i odstawiamy na godzinę. Następnie odsączamy dokładnie z soku na sitku i mieszamy z bułką tartą. Tak przygotowany rabarbar wykładamy na kruche ciasto w blaszce. 3. Druga część ciasta kruchego rozwałkowujemy cienko i kroimy na paski o szerokości ok. 1-2 cm, z których układamy

Na Ciasteczkowych Papierach
Burger z plackiem ziemniaczanym 129

sól. Dodałam wyrośnięty rozczyn i ciepłą wodę. Wyrobiłam ciasto( koło 15 minut) i zostawiłam przykryte ściereczką na godzinę. Po godzinie odgazowałam ciasto, rozwałkowałam je i przyłożyłam miseczkę wycinając bułki. Wyszło mi 5 szt bo robiłam duże, jednak zdecydowanie lepiej zrobić mniejsze i wyjdzie wtedy 8 szt. Każdą bułeczkę kładłam na talerzyk z mokrą ściereczką na 2-5 sekund po czym(...)godzinę do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Po godzinie wstawiłam bułeczki do pieca, na dno wstawiłam naczynie  z wodą i piekłam 10 minut. Wyjęłam po 10 minutach bułki , spryskałam je wodą i znowu do pieca. Po upieczeniu znów spryskałam je wodą.Razem pieczemy 20 minut w 200 stopniach.Bułki rewelacja wyszły smaczne i delikatne. Krok 3 ziemniaki starłam na drobnych

Różowa kuchnia
PASZTET JAJECZNY Z PARÓWKĄ 200

smaku  (oryginalny przepis tutaj) , jednak trochę go zmodyfikowałam. Polecam, bardzo smaczny, idealny na kanapki.  Składniki: * 10 jajek ugotowanych na twardo * 4 pieczarki * 5 jajek * bułka tarta * sól, pieprz, ostra papryka * 4 parówki Wykonanie: 10 jajek ugotować na twardo, przestudzone zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do tego również(...)tarce zetrzeć pieczarki, dodać 5 jajek surowych, sól, pieprz i odrobina bułki tartej, wszystko dokładnie wymieszać. Do blaszki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć połowę masy jajecznej, na to położyć wzdłuż parówki (2 rzędy po 2 parówki). Na wierzch reszta masy jajecznej. Piekarnik nagrzać do 180'C. Keksówkę wstawić do większej blachy i do tej większej

Zrób to smacznie
Zupa paprykowa z pulpecikami 135

całości), zagotować Zrobić na łyżce masła klarowanego zasmażkę z mąki, dodać kilka kropel maggi, posypać natką. Składniki na pulpeciki : około 30 dag mielonego mięsa wieprzowego 1  jajko bułka tarta, sól, pieprz czarny mielony Przygotowanie : Do mięsa dodać jajko, sól i pieprz oraz bułkę tartą w takiej ilości by uzyskać konsystencje mięsa jak na kotlety, wyrobić dokładnie Mokrą ręką formować

Proste Potrawy
Duet jablko i rabarbar-ciasto 114

robię w mikserze.( jeśli bedzię za suche dolać ponownie 1-2 łyżki wody) Owoce 250-300 g rabarbaru, pokrojonego w kawałki 3 duże jabłka 1/2 szkl. cukru 3 łyżki bułki tartej Wykonanie   Oczyszczony pocięty na kawałki rabarbar przekładamy do rondelka,dodajemy obrane pokrojone dowolnie jabłka. Gotujemy , wraz z cukrem na niewielkim ogniu przez ok. 5-10 min, aż zaczną(...)powoli wsypać proszek budyniowy , cały czas miksując, by dobrze się rozpuściły. Stopniowo ,powoli wlać olej i cały czas miksując.  Pieczenie   Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód posypać bułkę tartą, nałożyć wystudzony rabarbar z jabłkami, przykryć masą piankową .. Piec w temp. 180 C przez ok. 40-50 min do zarumienienia ciasta. Smacznego

w mojej kuchni
Ryżowe kulki ze szparagami 240

łodyga) selera naciowego 3 zielone szparagi pęczek  szczypiorku ok 15 g startego parmezanu 1/2 łyżeczki  startej skórki cytrynowej  pieprz 1  jajo  bułka tarta olej roślinny do smażenia przygotowanie Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Szparagom odłamać końcówki, wyrzucić, resztę pokroić w plasterki lub półplasterki. Seler obrać, pokroić w drobną kostkę. Na głębokiej patelni(...)wymieszać, przyprawić pieprzem odstawić aby ryż całkiem wystygł.  Z zimnego ryżu uformować 8 kulek wielkości piłeczek golfowych. Każdą zanurzyć w rozmąconym jajku a następnie obtoczyć w tartej bułce.  W odpowiednim naczyniu ( używam niedużego woka) rozgrzać olej. Gdy olej jest gorący, włożyć do niego kilka kulek i  smażyć przewracając, aż będą rumiane ze wszystkich stron. Wyjąć łyżką

Stare Gary
Akcja: wcisnąć się w kieckę do lata! 152

razie tyle zdradzę. Poukładałam sobie w głowie, że to nie dieta, tylko racjonalne odżywianie i że nie będę głodować, a jeść to co lubię, ciacha też, i buły, tak, bułki są pycha!. Korzystam z darmowej aplikacji „S health”, w której rano (jak piję gorącą wodę) wpisuję dokładnie to co mam zamiar zjeść przez cały dzień. Jak to już(...)typem kapha wg ajurwedy, i to mi faktycznie służy. Mój jutrzejszy dzień (środa): 5.30 pobudka – piję dużą szklankę bardzo ciepłej wody z cytryną, potem zieloną herbatę 6.00 śniadanie bułka bio z lidla pasztetem wege, kiełkami i innym zielskiem /średnio 400 kcal 9.00 drugie śniadanie jutro będzie to porcja tarty, którą piekłam dwa dni temu/300 kcal 12.30 przegrycha

greenscarf
Zapiekanka z warzywami, pulpecikami i serem 329

młodego bobu ½  brokuła Sól do smaku Przyprawa do ziemniaków do smaku Pulpeciki: 30 dag mielonego mięsa wieprzowego- z szynki 2 jajka pęczek szczypiorku 1 cebula 2 łyżki bułki tartej Sól i pieprz do smaku Sos: ¾ szklanki słodkiej śmietanki 22% 1 jajko 10 dag startej  mozzarelli 10 dag  pleśniowego sera Szczypta gałki muszkatołowej Sól i pieprz do smaku(...)wodzie z ½ łyżeczki cukru około 5-7 minut w osolonym wrzątku, odcedzamy na sicie. Studzimy. Rozkładamy warzywa na cukinii. Pulpeciki: Mięso mielone mieszamy z jajkami, posiekaną cebulką, szczypiorkiem oraz bułką tartą, doprawiamy do smaku sola i pieprzem , masę dokładnie wyrabiamy, formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na wierzchu zapiekanki. Sos: Śmietankę roztrzepujemy z jajkiem, doprawiamy przyprawami do smaku, polewamy zapiekankę

Wanilia i Kardamon
Karkówka w musztardzie chrzanowej 280

inaczej doprawić niż zwykle. Udało się mięso smakowało wybornie. Składniki : Karkówka 1 kg musztarda chrzanowa( do wsmarowywania każdego kawałka karkówki) sól i pieprz do smaku Dodatkowo: jaja 2 szt bułka tarta do panierki olej do smażenia  Wykonanie: Karkówkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.Mięso kroimy w plastry, obsypujemy każdy kawałek solą i pieprzem. Dopiero teraz tłuczemy tłuczkiem( przyprawy głębiej(...)wchodzą w mięso. Każdy kawałek karkówki smarujemy musztardą ( ja robię to łyżką dużą, najlepiej wychodzi) Wysmarowane kawałki mięsa w musztardzie maczam w jajku, a następnie w bułce tartej. Rozgrzewam olej na patelni i kładę karkówkę, smażę z obu stron na rumiany kolor. Możemy podać z ziemniakami i surówką

Różowa kuchnia