woreczek ryżu białego, 1 woreczek ryżu dzikiego, 1 brokuł (500g), 5-6 suszonych pomidorów z oliwy, 1 jajko, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 30 g startego żółtego sera, sól, pieprz, bułka tarta do obtoczenia. Przygotowanie: Ryż gotujemy w osolonej wodzie (ryż dziki gotujemy trochę dłużej- gotowałam w jednym rondelku, a ryż biały wcześniej wyjęłam z wody). Różyczki brokuła gotujemy(...)pokrojone różyczki brokuła, suszone pomidory, żółty ser, mąkę ziemniaczaną i jajko. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Formujemy kotlety, jeśli nie chcą się lepić dosypujemy trochę mąki ziemniaczanej. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy
Aga w kuchniFarsz 1 kg mięsa z rosołu * 800 g kapusty kiszonej 2-3 łyżki oliwy 2 średnie cebule pieprz ziołowy pieprz czarny gałka muszkatołowa sól Panierka 2 jajka 150 g bułki tartej Dodatkowo olej do smażenia Naleśniki Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, mleko, wodę, olej i sól. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Nie sugerujcie się zbytnio proporcjami które(...)pozostałe przyprawy. Mieszamy i podgrzewamy farsz do momentu, aż przyprawy się rozpuszczą. Na każdy naleśnik kładziemy około 2 łyżek farszu i ciasno zwijamy. Panierujemy najpierw w jajku, następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy krokiety na złoty kolor. Podajemy z barszczem czerwonym, najlepiej na domowym zakwasie. Notatki * u mnie mięso mieszane z przewagą drobiowego - w pierwszej kolejności
Wędrówki po kuchnioczyszczonych grzybów leśnych: kurki, podgrzybki, maślaki • 2 duże cebule • 4 łyżki masła • 3 łyżki oleju • sól, pieprz • 1,5 łyżki śmietany 12% • 1 łyżeczka mąki krupczatki • 6 bułek • 6 plasterków żółtego sera • 1 łyżeczka masła Sposób przygotowania: 1. 4 łyżki masła i olej rozgrzać na patelni. 2. Na tłuszcz wrzucić cebule pokrojone w drobną kostkę. 3. Podsmażyć(...)czasu zamieszać. 6. Po upływie 30 minut odkryć patelnię i odparować grzyby. 7. Śmietanę rozmieszać z mąką, dodawać do grzybów porcjami, aż do osiągnięcia gość gęstej konsystencji. 8. Przygotować bułki: odkroić z każdej wieczka, wydrążyć większą część i nasmarować wnętrze każdej odrobiną masła (1 łyżeczka). 9. Wydrążone bułeczki wypełnić grzybami, na wierzchu położyć plasterek sera i przykryć wieczkiem. 10. Bułeczki
W mojej kuchnigorąco polecam. Jest pyszny. Składniki: • 1,5 kg sprawionego karpia, bez łba i ogona • 50 dag pieczarek • 1 łyżka masła + 1 łyżeczka masła • mąka • 2 jajka • 1 czubata łyżka bułki tartej • 1 cebula • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki • sól, pieprz, przyprawa do ryb • olej • 1 cytryna Sposób przygotowania: 1. Karpia oczyścić, oprószyć solą i przyprawą do ryb, przełożyć plastrami cebuli(...)Odstawić na całą noc lub przynajmniej na kilka godzin do lodówki. 2. Na talerzu rozkłócić jajka, posolić. Na drugim talerzu przygotować mąkę z dodatkiem bułki tartej i słodkiej papryki. 3. Każdą porcję ryby obtoczyć w jajku, a potem w mące z dodatkami. 4. Na patelni rozgrzać olej. Kłaść przygotowane ryby i smażyć z obu stron na rumiano. 5. Usmażone porcje
W mojej kuchnisię także w roli głównej na świątecznym stole. Polecam. Składniki: • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego od szynki • 50 dag borowików mrożonych lub świeżych (zastąpiłam pieczarkami) • 1 jajko • 2 łyżki bułki tartej • 1 średnia cebula • przyprawy: sól, pieprz, Delikat Knorr’a do mięs • 1 zupa francuska cebulowa Knorr’a • 1 zupa francuska borowikowa Knorr’a • 2 łyżki masła • 1-2 łyżki(...)zimnej wody Sposób przygotowania: 1. Cebulkę drobniutko posiekać w kosteczkę. 2. Do miski włożyć mięso mielone, dodać jajko, bułkę tartą, cebulkę i przyprawy. 3. Wyrobić mięso jak na kotlety, dodając 1 -2 łyżki zimnej wody, mięso będzie delikatniejsze i bardziej pulchne. 4. Z masy mięsnej formować niewielkie kuleczki. Moje miały wielkość dużego włoskiego orzecha. Podczas formowania zwilżać dłonie zimną wodą
W mojej kuchniświetne z sałatką, jako zastępnik mięsa. Doskonale także sprawdzają się z różnymi sosami. Koniecznie spróbujcie. Składniki: • 20 dag płatków owsianych • 2 szklanki wody • 1 cebula • 1 jajko • sól, pieprz • bułka tarta • olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Wodę osolić, zagotować. 2. Do wrzącej wody wsypać płatki ,gotować 3 minuty. 3. Ugotowane płatki przełożyć do miseczki, wystudzić. 4. Cebulkę pokroić(...)drobną kostkę, zezłocić na oleju. 5. Do wystudzonych płatków dodać przesmażoną cebulę, jajko i przyprawy. 6. Uformować ok. 6 kotlecików, zwilżając ręce zimną wodą, obtoczyć w tartej bułce. 7. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. 8. Podawać z sosami i surówkami. Smacznego
W mojej kuchnikurczaka pieprz czarny sól Nadzienie 100 g chorizo 2 średnie pory 1 szalotka 4 plasterki sera cheddar 2-3 łyżki masła pieprz biały Panierka 1 jajko 1/2 szklanki bułki tartej Dodatkowo oliwa do smażenia Instrukcje Filety kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przy pomocy ostrego noża nacinamy każdy filet wzdłuż, tak aby powstała kieszonka. Nadzienie Pory kroimy w cienkie półplasterki(...)Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i solą z obu stron. Filety obtaczamy w rozkłóconym jajku. Jajkiem smarujemy również nacięte brzegi i dociskamy, aby się nie otworzyły podczas smażenia. Obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy filety na złoty kolor z obu stron. Tak przygotowane filety pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 200'C. Podajemy z ziemniakami
Wędrówki po kuchniCiasto ziemniaczane: 700 g ugotowanych ziemniaków jajko czubata łyżka maki pszennej czubata łyżka mąki ziemniaczanej Farsz: 300 g pieczarek mała cebula 2 plastry żółtego sera sól, pieprz do smaku bułka tarta do panierki olej do smażenia Farsz: Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulkę posiekać. Wszystko smażyć na łyżce oleju do czasu aż płyn wyparuje. Przyprawić solą(...)Dodać jajko i obie mąki. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Masę ziemniaczana podzielić na 5 części, rozpłaszczyć na dłoni i nakładać farsz. Zlepić i uformować podłużne krokieciki. Obtaczać w bułce tartej i smażyć na mocno rozgrzanym oleju. Podawać z surówką lub ulubionym sosem
Smakołyki Asiryby (miruna) 2 kromki czerstwego chleba 1 cebula sól pieprz majeranek szczypta hyzopu 1 jajko bułka tarta do panierowania Rybę mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy namoczony i odciśnięty chleb, posiekaną cebulę , jajko i przyprawy , wkładamy do blendera i miksujemy kilka minut. Formujemy z masy niewielkie kotlety, panierujemy w tartej bułce i smażymy na złoty kolor
Gotowanie jest łatwepierś z kurczaka sól pieprz 2 łyżki mąki 1 łyżka bułki tartej majeranek bazylia Mąkę mieszamy z przyprawami i bułką tartą. Filety kroimy na małe porcje i niezbyt grube .. ok 1 cm Panierujemy fileciki w przygotowanej panierce i smażymy na wolnym ogniu na złoty kolor. Podajemy z ryżem z wody i sałatą
Gotowanie jest łatwełyżeczki proszku do pieczenia masa makowa: 1 puszka maku z bakaliami 2 jabłka 1 gruszka 4 białka 1 szczypta soli 2-3 łyżki bułki tartej masa serowa: 1 kg sera (wiadereczko) 5 jajek 1 szczypta soli 1 budyń waniliowy 1 łyżeczka cukru waniliowego 3/4 szklanki cukru drobnego 1/2 kostka masła polewa(...)obieramy, kroimy w kosteczkę, przekładamy do rondla i podduszamy do miękkości. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Do przestudzonych owoców dodajemy masę makową i bułkę tartą - mieszamy. Następnie dodajemy ubitą pianę delikatnie łącząc z masa makową. Powstałą masę wykładamy na podpieczony spód
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSkładniki: Pulpety: 50 dag mięsa mielonego 1 sucha kajzerka + mleko do namoczenia 1 jajko 1 cebula 2 łyżki kaszy manny lub bułki tartej sól, pieprz majeranek Sos: 2 szklanki wody chrzan tarty ze słoiczka - ilość wedle uznania sól, pieprz ziele angielskie liść laurowy 2 łyżki mąki 2 łyżki śmietany 1/2 łyżeczki cukru Sposób wykonania: 1. Cebulę obrać, posiekać, zrumienić(...)patelni. Do mięsa mielonego dodać cebulkę, namoczoną w mleku i odciśniętą kajzerkę, jajko, bułkę tartą lub kaszę manną, sól, pieprz i majeranek, dokładnie wymieszać i uformować dowolnej wielkości pulpety. 2. W rondlu rozgrzać wodę, dodać liść laurowy i ziele angielskie, na gotującą się wodę powoli wkładać pulpety i gotować na wolnym ogniu. Można je wcześniej obamażyć na patelni
Kuchnia domowa AniDanie ma 352 kcal. kawałek wędzonej makreli 120 g. kiełki rzodkiewki 50 g. 3 kromki bułki pszennnej 45 g. 1 pojemnik jogurtu owocowego light 150g. herbata nieslodzona bez ograniczeń *************************************************** Makrelę obrać z ości i rozsmarować na bułce ,posypać wierzch kółkami rzodkiewki.Podawać z jogurtem owocowym.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimłodych, białych i zamkniętych pieczarek słoiczek 0,5 l ogórków konserwowych 2 duże czerwone papryki 2 cebule 1 kg mięsa mielonego z szynki, niezbyt tłustego 2 jajka opcjonalnie bułka tarta do pulpecików słoiczek koncentratu - 200g pieprz, sól, czosnek granulowany, słodka i ostra czerwona papryka w proszku, łyżka majeranku tłuszcz do podsmażania Wykonanie: Pieczarki umyć, pociąć na plastry o grubości około(...)posiekać w cienkie półksiężyce, natomiast ogórki w kostkę. Podsmażyć te składniki na patelni i dodać do pieczarek. W tym czasie przygotować pulpeciki. Mięso połączyć z jajkami, i dodać nieco bułki tartej (około pół szklanki), tak by masa była dość zbita. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem - powinny być pikantne. Zwilżonymi dłońmi formować malutkie pulpeciki. Ja podsmażyłam je dodatkowo, jednak już
Poezja Smaków - blog kulinarnyszklanka, galaretka cytrynowa 1 opakowanie żółtka, cukier, kardamon,anyż,skórkę cytrynową w robocie utrzeć do białości z 5 minut na dużych obrotach do ubitej masy wsypać budyń, tartą bułkę, dać jogurt grecki, olejek cytrynowy i na średnich obrotach robota mieszać z 2 minuty do połączenia składników z białek ze szczyptą soli ubić sztywną pianę, dać do masy i łyżką delikatnie(...)wmieszać w masę tortownica 22 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i posypać tartą bułką - biszkopty rozkruszyć na dnie formy, wlać masę jogurtową, piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, piec około 60 minut, następnie na termoobiegu dopiec z 5 minut, po upieczeniu w piekarniku zostawić na 30 minut, blaszkę wyjąć i dobrze sernik jogurtowy
W Mojej Kuchni Lubię