bułki - 33426 przepisów (strona:966/2229)

Wielkanocne roladki 169

miękkie i kruche. Chrzan nadaje im ciekawego, wyraźnego smaku. Polecam, nie tylko na nadchodzące święta. Składniki: 4 plastry karkówki 2 jajka 25 dag mielonego 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 bułka 2 ząbki czosnku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 4 łyżki chrzanu 2 cebule 1,5 l. bulionu sól, pieprz tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo. Obieramy(...)przekrawamy na pół. Karkówkę lekko rozbijamy. Każdy płat mięsa smarujemy chrzanem. Do mięsa mielonego dodajemy czosnek, śmietanę, pietruszkę i namoczoną wcześniej w wodzie bułkę. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wykładamy na karkówkę. Z brzegu mięsa układamy połówkę jajka. Zwijamy w roladę. Owijamy nitką, lub wkłuwamy wykałaczki. Smażymy na rumiano. Przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem

Pobite gary Barbary
PIECZEŃ RZYMSKA W BOCZKU 156

niespodzianką- jak to mawiają moi synowie, dostało dziś nowego smaczku, dzięki obłożeniu go do pieczenia plastrami boczku   Składniki: 1 kg mieszanego mięsa mielonego wołowo wieprzowego 1 czerstwa bułka 2 jajka surowe 4 jajka ugotowane na twardo sól,pieprz, majeranek 1 cebula 1 szklanka bulionu warzywnego 8 cienkich plastrów boczku wędzonego Wykonanie: Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Wbijamy(...)jajka, wlewamy bulion i dokładamy wymoczoną odciśniętą bułkę. Dobrze wyrabiamy masę mięsną. Foremkę do pieczenia pieczeni wykładamy boczkiem od boku poprzez dno na drugi bok- po szerokości układamy plastry boczku, zakładając każdy na zakładkę. Na wyłożony boczek wykładamy połowę mięsa mielonego, a na nie wciskamy jajka- po długości pieczeni, jedno za drugim. Na wierzch wykładamy resztę mięsa mielonego, dobrze dociskamy

Z Majeczką w kuchni
Burak burger z oscypkiem 156

moją siostrę. Ślinka pociekła na sam widok :) Postanowiłam zrobić burgera z tymi samymi składnikami i wyszło bardzo smacznie :) Polecam! A zdjęcie możecie obejrzeć tu—>KLIK :) 3 wiejskie bułki 3 garstki sałaty pół malej czerwonej cebuli 6 plasterków oscypka 3 ogórki kiszone łyżeczka masła kotlety: 2 upieczone buraki szklanka ugotowanej kaszy jaglanej dymka ze szcypiorkiem sól, pieprz do smaku(...)gładką masę. Dodajemy posiekany szcypiorek i przyprawy. Formujemy kotlety które możemy upiec lub podsmażyć na lekko natłuszczonej patelni. Plasterki oscypka krótko podsmażamy z obu stron aż zmiekną. Na przekrojonych bułkach układamy składniki według wzoru na zdjęciu ;) Smacznego!     Artykuł Burak burger z oscypkiem pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Wielkanocna babka majonezowa 140

jajka 3/4 szklanki łagodnego majonezu  Składniki na lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 1-2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny żółty barwnik spożywczy (opcjonalnie) Dodatkowo: masło do wysmarowania formy bułka tarta lub kasza manna do podsypania formy CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni Celsjusza. W dużej misce umieszczamy wszystkie składniki na ciasto. Miksujemy(...)minut, aż cukier się rozpuści. Formę do babki natłuszczamy masłem, posypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Wlewamy ciasto i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 50 minut. Wyciągamy, odstawiamy do ostygnięcia, a następnie wyjmujemy z formy i układamy na talerzu/paterze. 2. W szklance umieszczamy cukier puder, stopniowo dodajemy sok z cytryny oraz barwnik (opcjonalnie). Bardzo dokładnie mieszamy, aż lukier będzie płynny

My Culinary Art
Placuszki z cukinii z warzywami 182

przepis „przerobić” aby pasował mi do tego co miałem akurat w domu. Po przeglądnięciu lodówki i zamrażalnika okazało się, że mam cukinię i jajka. Otręby postanowiłem zastąpić bułką w celu zagęszczenia, a aby placków było więcej postanowiłem dorzucić garść mrożonych warzyw ciętych w słupki (mieszanka „chińska”), które ostatnio kupiłem. Placuszki z cukinii – składniki Składniki jedna(...)mała cukinia 1 jajko bułka grahamka (moczona jak do mielonych) garść mrożonych warzyw 2 łyżki stołowe oleju. pieprz i sól do smaku Sposób przygotowania Jeżeli warzywa mamy mrożone, przed przygotowaniem masy na placuszki rozmrażamy je. Składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy. Smażymy jak placki ziemniaczane. Uwagi Jeżeli macie problem z tym, że placuszki rozpadają się na patelni – możecie dodać łyżkę mąki

Mr. Taste
Kotlety schabowe 130

Składniki: kawałek schabu przyprawa do schabowych Rafex sól mąka jajko bułka tarta Mięso dokładnie myjemy, porcjujemy. Rozbijamy na kotlety. Posypujemy solą i przyprawą do schabowych.  Mięso obtaczamy w mące, następnie w rozbełtanym jajku a na koniec w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Schabowy z pianą z białek 295

niż zwykłego schabowego, ale dzięki temu uzyskujemy fajny efekt końcowy. „Up-gradtujcie ” swojego schabowego składniki: dla 2 osób: 2 grube kotlety schabowe ( najlepiej z kością ) 3 jajka bułka tarta do panierowania sól,pieprz tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec) wykonanie: Kotlety schabowe solidnie rozbijamy bardzo cienko. Dwa jajka rozdzielamy – osobno żółtka , osobno białka. Z białek ubijamy sztywną pianę(...)żółtek dodajemy jajko i roztrzepujemy widelcem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Kotlety solimy,pieprzymy i panierujemy kolejno: w bułce tartej, żółtkach z jajkiem. Następnie na jedną stronę kotleta nakładamy szpatułką ubitą pianę i smażymy stroną z białkiem na złoto-brązowy kolor ( na druga stronę kotleta nie nakładamy białka). Kotleta delikatnie przekładamy na drugą stronę i smażymy na brązowy kolor. Podajemy

Sezonowy Garnek
Seromakowiec 133

łyżka po łyżce dodawać ser, nadal miksując. Dodać mąkę i skórkę. Białka ubić na sztywną pianę, wmieszać do sera za pomocą drewnianej łyżki. Dodatkowo: puszka masy makowej 2 łyżki bułki tartej Na spodzie blachy ułożyć rozwałkowany większy kawałek ciasta. Posypać bułką tartą. Delikatnie równomiernie rozsmarować mak, następnie wyłożyć masę serową. Na wierzchu ułożyć rozwałkowany drugi kawałek ciasta lub zrobić dekorację

kulinarnyswiatdomi
Koszyczki z kruchego ciasta z farszem mięsnym 107

Składniki na ciasto: 20 dag mąki 12 dag masła 1 łyżka smalcu 2 żółtka sól do smaku 1 jajko do smarowania Składniki na nadzienie: 30 dag pieczonego mięsa ½ czerstwej bułki 1 cebula 2 dag masła sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Mąkę posiekać z masłem, smalcem, dodać żółtka i sól do smaku. Następnie wyrobić ciasto i schłodzić w lodówce(...)Mięso do nadzienia zmielić z namoczoną i odciśniętą bułką. Połączyć z posiekaną i usmażoną na maśle cebulą, przyprawami do smaku i całość dokładnie wymieszać. Schłodzone ciasto rozwałkować, wycinać szklanką kółka i wcisnąć do nasmarowanej tłuszczem foremki. Z resztek ciasta uformować uchwyty do koszyczków. Koszyczki i uchwyty podpiec w piekarniku na złoto. Następnie nadziewać mięsnym farszem, posmarować rozmąconym jajkiem, wpiąć uchwyty

Tradycyjna Kuchnia
Kotlety z kurczaka z parmezanem 94

Smaczne i soczyste, z lekką nutą parmezanu.   Składniki 4 filety drobiowe (po 200 g) 20 g parmezanu 2 jajka 5 łyżek mąki bułka tarta olej rzepakowy do smażenia sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Filety oczyszczamy, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Z obu stron oprószamy solą i pieprzem. Lekko rozbijamy. Parmezan ścieramy(...)jednej strony, rozbijamy (najlepiej przez folię spożywczą), następnie z drugiej strony, również rozbijamy. Jajka rozmącamy, doprawiamy solą i pieprzem. Filety obtaczamy w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

R'n'G Kitchen
Kanapka z wołowiną i pikantnym sosem 183

ruszcie, w piekarniku lub na patelni. Jeśli się uda ją przyrządzić tak jak potrzeba to kanapka z wołowiną będzie najsmaczniejszym kulinarnym doznaniem. Kanapka z wołowiną Składniki: 2 kanapki 2 bułki, u mnie pszenne grahamki 200 g upieczonej wołowiny, zobacz porady 3 liście rzymskiej sałaty kilka krążków czerwonej cebuli Sos pikantny 3 łyżki majonezu, tutaj przepis 100 ml ubitej śmietanki(...)łyżeczki sambaleolek sól do smaku 1 łyżeczka soku z limonki Dodatkowo frytki z batatów , kliknij W małej miseczce wymieszaj składniki na sos. Przekrój bułki na pół i lekko opiecz na ruszcie lub na patelni grillowej. Upieczoną wołowinę pokrój w miarę cienkie plastry. Układaj mięso na przemian z sałatą i cebulą. Całość polej obficie sosem. Usmaż frytki z batatów i podaj

codojedzenia
Klops z jajkiem i szpinakiem 160

rewelacyjnie prezentuje się na stole. Składniki: 1 kg mięsa mielonego, 2 cebule, 7 jajek, 25 dag szpinaku, 2 ząbki czosnku, 10 dag fety, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki tartej bułki, łyżka estragonu, sól, pieprz Sposób przygotowania:  5 jajek gotujemy na twardo. Szpinak myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i podsmażamy na maśle z dwoma ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę około(...)minut. Dorzucamy pokruszoną fetę i smażymy jeszcze około 5 minut. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Do mięsa dodajemy cebulę, 2 surowe jajka, tartą bułkę, estragon. Mięso wyrabiamy ręką. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszkę wykładamy 1/3 mięsa. Na środku wykładamy połowę szpinaku na całej długości keksówki. Następnie układamy

Pobite gary Barbary
Bułki z oliwkami, pasternakiem, marchewką i rozmarynem 185

Bułki z oliwkami, pasternakiem, marchewką i rozmarynem czyli bardzo aromatyczne pieczywo dobre na każdą okazję. Wyrabianie klejącego się ciasta bywa męczące, zwłaszcza kiedy nie używamy do tego maszyny ale efekt wynagradza naszą cierpliwość. Idealnie smakują już same lub posmarowane masłem ale można je też zapiec z serem lub podawać z szynką.   SKŁADNIKI / 24 bułeczki: * 1 kg mąki pszennej(...)można użyć maszyny. Ciasto jest bardzo kleiste ale należy się starać dodawać jak najmniejszą ilość mąki w trakcie wyrabiania. Jeżeli dodamy dużo mąki i ciasto będzie zbite to nasze bułki nie będą puszyste. Wyrobione ciasto przykrywamy folią/ściereczką i odkładamy na około 1,5 h do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i dzielimy na porcje po około

Mohiella
Bułki zapiekane z kapustą i grzybami 160

Fajna alternatywa talerza pełnego kapusty z grzybami. Fajnie podane i obiad gotowy. Kapustę ugotujcie według własnych upodobań albo według mojej propozycji, jest pyszna. Użyłam do dania bułek musztardowych według przepisu [ klik ] Zapraszam na obiad, kolację albo danie do pracy. Bułki zapiekane z kapustą i grzybami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Baba drożdżowa Wielkanocna. 189

szklanki cukru pudru szczypta soli skórka otarta z 1 niewoskowanej cytryny (lub pomarańczy) ewentualnie kilka kropel aromatu 100 g roztopionego, letniego masła bakalie (polecam rodzynki i żurawinę) masło i bułka tarta do formy (ja zawszę tę babkę piekę w tradycyjnej, metalowej formie)      Żółtka ubijamy z przesianym cukrem pudrem na puszystą masę, przekładamy do wyrośniętego rozczynu, dolewamy również(...)Gotową drożdżówkę oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napuszenia na około godzinę.      Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy i równomiernie przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy. Foremkę przykrywamy ściereczką i zostawiamy tak ciasto na około 20 minut (w tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 170-180 stopni C). Gotowe ciasto pieczemy do tzw. suchego

Rozpustne gotowanie