zaletą jest również to,że może długo postać i w miarę upływu czasu nabiera odpowiedniego smaku. SKŁADNIKI 1,5 kg filetów rybnych przyprawa do ryb 1 jajko bułka tarta mąka olej do smażenia Zalewa: 2 szklanki wody 1/2 szklanki oleju 6 łyżek octu 4 małe liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu opakowanie papryki(...)szerokie), ogórek w talarki. Cebulę sparzamy w ok. 2 litrach wrzącej wody przez ok 5 min. a następnie na durszlaku przelewamy zimną wodą. Rybę obtaczamy w mące, jajku i bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju. W słoiku układamy warstwami kilka kawałków ryby , ogórki, papryka cebula i tak na zmianę Wszystkie składniki zalewy łączymy w garnku i zagotowujemy. Gorącą
W kuchennym oknie EwyRobi się je tak samo jak rybkę tyle, że zalewa jest pomidorowa bo z dodatkiem keczupu i koncentratu pomidorowego. składniki: ok 1,5 kg niedużych pieczarek jajka do panierowania bułka tarta do panierowania olej do smażenia zalewa 5 szklanek wody 3/4 szklanki octu 10 % 1/2 szklanki cukru 6 łyżek keczupu łagodnego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka soli(...)gotować wszystko razem ok 3 minuty. Gotową zalewę wystudzić. Pieczarki dokładnie oczyścić, odkroić ewentualne wystające ogonki aby lepiej się smażyło. Następnie pieczarki panierować w jajku a potem w bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu. Usmażone pieczarki osączyć na papierowym ręczniku i wystudzić. Wystudzone usmażone pieczarki ułożyć w dużym słoju przekładając je cebulą
Monia miesza i gotujeKotlet schabowy po raz kolejny...tym razem do jajek dodałam troszkę śmietany i suszoną natkę pietruszki.. schab,polędwica śmietana suszone natka pietruszki sól, pieprz, vegeta mąka jajka bułka tarta Mięso pokroić w plastry,lekko rozbić.Jajka roztrzepać , dodać troszkę śmietany i przyprawy, wymieszać.Kotlety maczać w mące, jajkach i bułce tartej, smażyć z obu stron
Moje domowe kucharzeniemała kulka młodej mozzarelli drobno siekany szczypiorek trochę zielonego pora pociętego w krążki 2 łyżki masła masło klarowane do smażenia 3 łyżki płatków kukurydzianych drobno rozgniecionych 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki tartego na drobnych oczkach parmezanu przyprawy: grubo mielony pieprz, vegeta, przyprawa do drobiu WYKONANIE: każdy pojedynczy filet rozcinamy na pół i cienko rozbijamy, posypujemy przyprawami, smarujemy masłem(...)każdym płacie układamy starte na grubych oczkach ogórki, paski mozzarelli, posypujemy szczypiorkiem, porem, zawijamy boki i formujemy roladki, mieszamy panierkę:bułka, parmezan, płatki, roladki maczamy w w rozkłóconym jajku, obtaczamy panierką i smażymy na masełku na złoty kolor na lekkim ogniu
Kuchnia Beatyfilet z indyka sól pieprz bułka tarta mąka tłuszcz do smażenia ziemniaki Ziemniaki obrać i skropić oliwą, posolić posypać pieprzem i upiec , można przekroić. Ja użyłam frytownicy ActiFry. Filet pokroić na plastry, lekko rozklepać. Do panierowania wymieszać łyżkę maki, łyżkę bułki tartej, łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu. Panierować i smażyć filety na złoty kolor. Podawać z pieczonymi ziemniakami
Gotowanie jest łatwemięsa z łopatki sól pieprz majeranek szczypta mięty bułka tarta mąka 2 jabłka kasza gryczana tłuszcz do smażenia Mięso pokroić i rozklepać na większe kotlety. Mąkę wymieszać z bułką tartą 1:1 dodać łyżeczkę soli , pieprz, majeranek i miętę po szczypcie. Panierować bitki i smażyć z obu stron na ostrym ogniu do zrumienienia. Jabłka pokroić na plastry, w garnku rzymskim
Gotowanie jest łatweparmezanie. SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka miodu kilka kropel soku z cytryny 1 łyżka przyprawy do drobiu 2-3 łyżki płatków kukurydzianych 5 łyżek bułki tartej 5 dag. parmezanu masło klarowane, olej do smażenia WYKONANIE: pierś pociąć w kawałki, nakłuć, musztardę, miód, sok z cytryny dokładnie wymieszać, połączyć z mięsem, mięso w marynacie zostawiamy(...)godz.(ja zostawiam na noc), płatki kukurydziane rozkruszamy w woreczku wałkiem na małe kawałki, łączymy z tartą bułką i parmezanem, kawałki kurczaka panierujemy, smażymy na wolnym ogniu
Kuchnia Beatytrafił na listę modnych warzyw. Przepisów, na przyrządzenie bulw czyli topinamura, nie mogło zabraknąć w Książce Kucharskiej Maryi Ochorowicz – Monatowej, z 1920 roku. 8 bulw, 2 jajka, 5 łyżek bułki tartej, sól, 3 łyżki masła Topinambur, umyć, obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie. Każdą bulwę przekroić wzdłuż na pół. Obtoczyć w rozmąconym jajku i „wytarzać” w bułce tartej. Smażyć
królestwo garówcię tu nie ma! Już, sio!” Składniki: 4 średniej wielkości piersi z kurczaka (ewentualnie z niebieskiego ptaka) 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 120 g gęstego jogurtu naturalnego 60 g bułki tartej 3 łyżki startego parmezanu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego majeranku sól, pieprz Sposób przygotowania: Jogurt mieszamy z czosnkiem, tymiankiem i majerankiem, doprawiamy(...)smaku pieprzem i solą. W powstałej mieszance zanurzamy piersi, tak, by były nią dokładnie „oblepione”. Z bułki tartej, natki pietruszki i parmezanu przygotowujemy panierkę, w której panierujemy mięso. Przekładamy piersi na talerz, zakrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim piersi i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzichasmaku nadaje również lubczyk i koperek. Do pieczeni idealnie pasuje sałatka Królewska Firmy Orzech. 300 g mięsa mielonego 3 cebule 5-6 dużych pieczarek 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Sól Pieprz 1 łyżeczka lubczyku 3 łyżki posiekanego koperku Olej Sałatka wielowarzywna Królewska ORZECH Cebule kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy ją do mięsa, wyrabiamy. Do mięsa wbijamy również(...)jajko i wsypujemy bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na niewielkiej ilości oleju. Folię aluminiową smarujemy olejem. Rozkładamy na niej wyrobione mięso (na szerokości 22 cm i długości 26 cm). Na wierzchu rozkładamy pieczarki. Doprawiamy jeszcze solą i pieprzem, koperkiem i lubczykiem. Używając foli mięso zawijamy do środka. Boki szczelnie zamykamy. Roladę przekładamy
VioletoweKucharzeniegłowie i odmawiać sobie "ciepłych przyzwyczajeń". Po prostu.... smacznego :) Kotleciki są zdrowe dzięki dodatkowi jarmużu i łososia, będą łatwiej strawne zjedzone na zimno i celowo pominęłam panierowanie w bułce tartej poprzestając na mące. Z bułką wchłoną więcej tłuszczu i poniższe 165 Kcal skoczy ponad 200. Kwestia wyboru :) 1 sztuka: 165 Kcal tłuszcz: 10 g (z czego nasycony tylko
Sztuka gotowania w/g Samirynajbardziej. Polecam na smaczny i szybki obiad. Składniki: 2 piersi z kurczaka 4 plasterki szynki 100 gram sera żółtego Pół papryki czerwonej Sól, pieprz Przyprawa do drobiu 1 jajko Bułka tarta Olej do smażenia Wykałaczki Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka dzielimy na cztery części, delikatnie rozbijamy. Oprószamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Oczyszczoną paprykę i ser żółty kroimy(...)paski, na każdym kotlecie układamy po plasterku szynki, kilka pasków sera żółtego i papryki. Zwijamy roladki składając boki do środka, spinamy wykałaczkami, panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron
Bajeczna Kuchniaczerwonej fasoli 1 cebula 20 dag pieczarek 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 żółtka 20 dag zielonej fasoli szparagowej majeranek sól pieprz świeżo mielony natka pietruszki 1 jajko 3 łyżki bułki tartej olej do smażenia krem z bobu 80 dag bobu 2 litry warzywnego bulionu 5 ząbków czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 szklanki słodkiej śmietany 30% pęczek kolendry sól(...)dodajemy żółtko, doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem dokładnie mieszamy. Przygotowany farsz nakładamy na naleśniki kładziemy na środku farszu 2-3 strąki fasoli szparagowej. Formujemy krokiety, obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Bób gotujemy w osolonej wodzie, przecieramy przez sito. Posiekany czosnek przesmażamy na oliwie, dodajemy bób, smażymy przez chwilkę. Dodajemy
kgwjanczewołyżka przyprawy kurczak ziołowy od Skworcu 1 łyżka oregano od Skworcu szczypta pieprzu zielonego od EcoBlik 1 łyżeczka czosnku od EcoBlik 6 łyżek oliwy bułka tarta do obtoczenia krokietów 3/4 jajka oliwa do smażenia Wykonanie : Do miski wlewamy mleko i wodę, następnie dodajemy jajka, szczyptę soli i mąkę. Mieszamy mikserem. Patelnię rozgrzewamy i smarujemy(...)usmażeniu lekko blendujemy mięso. Na każdy naleśnik nakładamy po 2 łyżki farszu.Lekko składamy boki do środka a następnie zwijamy w rulon. Krokiety moczymy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Krokiety można podać z barszczem lub ketchupem. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliśmietany 18 % 20 dag margaryny 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 przyprawa do piernika 1 łyżka kakao Polewa: 1 tabliczka czekolady 2 łyżki śmietany 30 % Dodatkowo: posypka cukrowa tłuszcz bułka tarta Sposób przygotowania: Margarynę ucieramy z cukrem, ucierając dodajemy żółtka, miód ,śmietanę, mąkę przesianą z sodą, kakao oraz przyprawą do piernika . Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy, delikatnie mieszamy(...)Ciasto wylewamy do dużej keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 170 stopni. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem ze śmietaną, przygotowaną polewą polewamy upieczone i ostudzone ciasto, posypujemy posypką cukrową
Bajeczna Kuchnia