bułki - 33926 przepisów (strona:978/2262)

Kotlety z karkówki marynowane w mleku i cebuli 180

Pyszne kotlety przygotowane jak schabowe, tyle że z karkówki. Składniki: 4 dość cienkie plastry karkówki 2 cebule szklanka mleka sól, pieprz jajko bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie Karkówkę myjemy, osuszamy i rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy. Cebulę kroimy w piórka. W misce na przemian układamy plastry karkówki i cebulę. Całość zalewamy mlekiem i odstawiamy do lodówki na noc. Następnie karkówkę odsączamy(...)mleka, obtaczamy w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor

e-PrzepisyKulinarne
Jaja poszetowe obsmażone - jajka zwane eklerkami 156

eklerki, podchodzący właśnie z Książki Kucharskiej Maryi Ochorowicz – Monatowej. Tak obecnie modne jajka w koszulkach, obtaczane w parmezanie a następnie smażone. 5 jajek, 2 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki bułki tartej, 2 łyżki masła, sól, 3 łyżki octu jabłkowego, 4 łyżki tartego parmezanu. 4 jajka ugotować w koszulkach. W garnuszku zagotować wodę, wlać ocet jabłkowy, dodać pół łyżeczki soli(...)wpuszczać po jednym jajku, łyżką delikatnie formując białko aby się nie rozpłynęło. Gotować 2 minuty. Wyjąć, ułożyć na ręczniku papierowym. Następnie jajka obtaczać w mące, rozmąconym jajku, parmezanie i bułce tartej.  Smażyć na maśle na rumiano. Jajka można podawać z fasolką, szpinakiem... z różnymi sosami lub jako samodzielne danie. Jajka te gotowałam w Bobowej, miejscowości położonej na trasie Tarnów

królestwo garów
Bułki pełnoziarniste 135

śniadanie? Uwielbiam ten rodzaj pieczywa, zarówno produkować jak i zjadać. I nie wiem, jak to się stało, że do tej pory na blogu nie ma żadnego przepisu na bułki. Naprawiam ten błąd i dzielę się sprawdzonym przepisem z użyciem mąki pełnoziarnistej. Składniki: 350g mąki pszennej pełnoziarnistej 150g mąki żytniej pełnoziarnistej 2 łyżki śmietany 18% 30g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru(...)zwilżyć dłonie wodą. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia, w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy pieczywo podgrzaną śmietanką i posypujemy np. płatkami owsianymi. Pieczemy bułki przez 20 minut, następnie na 3 minuty włączamy termoobieg, aby się zarumieniły. Smacznego

Wrzosowa Polana
Pasztet z cukinii 181

żadnych już wątpliwości zachęcam do wypróbowania przepisu na pasztet z CUKINII pachnący słoneczną, dziewiętnastowieczną Italią. Składniki: 1kg obranej cukinii bez pestek 1 mała marchewka 1 cebula sól 5 łyżek bułki tartej 2 jajka 15dkg sera żółtego 1/3 szklanki oleju bazylia natka pietruszki listki selera lubczyk  pieprz 1 łyżeczka curry papryka słodka papryka ostra 2 ząbki czosnku Cukinię, marchewkę(...)tarce o grubych oczkach. Warzywa solimy i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie dokładnie odciskamy sok, w przeciwnym razie wyjdzie nam pasztetowa zamiast pasztetu (też jest dobra..). Dodajemy bułkę tartą, jajka, utarty ser, olej i przyprawy wraz z przeciśniętym przez praskę lub drobniutko posiekanym czosnkiem. Całość mieszamy i przekładamy do keksówki. Pieczemy ok. 60 minut w 200 stopniach

Wrzosowa Polana
Krokiety brokułowe 1491

Składniki ziemniaki ugotowane, 500g brokuł, 500g ser żółty, 300g jajka, 2 szt sól, pieprz mąka, bułka tarta, jajko, do panierowania olej, do smażenia Przygotowanie Ugotowanie zimne ziemniaki tłuczemy lub przeciskamy przez praskę. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie przez 5-7 minut. Odcedzamy, studzimy, odkrawamy grube łodyżki, rozgniatamy widelcem. Ser żółty trzemy na tarce. Wszystkie składniki mieszamy razem, doprawiamy solą(...)pieprzem. Z przygotowanej masy lepimy podłużne krokieciki. Panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony, aż ładnie się zarumienią. Podajemy gorące lub na zimno

Gotowanie moimi oczami
Ryba po grecku 231

pomidorowym sosie. Pycha :) Do poniższego dania możecie wykorzystać, np. dorsza, pangę jak i mirunę.  Składniki: 1 kg rozmrożonych filetów, np. z miruny sól, pieprz mąka do obtoczenia  bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia farsz warzywny 3 szklanki wody 0,5 kg marchewki 2 pietruszki 1/2 kawałka selera 3 małe cebule 1 mały kawałek pora (biała część(...)nich cebulę oraz koncentrat pomidorowy. Całość posmakować i ewentualnie doprawić. Jeżeli wydaje się Wam, że jest za dużo sosu to go odlejcie. Kawałki ryby panierować w mące i bułce tartej. Na patelnię wlać olej i usmażyć kawałki ryby. Na półmisku bądź w naczyniu żaroodpornym układać naprzemiennie kawałki ryby oraz duszone warzywa. Na samym wierzchu muszą być warzywa. Całość wstawić

Ugotować
polędwiczki w sosie grzybowo- czekoladowym z krokiecikami ziemniaczanymi 232

czekolady 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina łyżka masła 15 dkg borowików s ó l pieprz oliwa z oliwek  40 dkg ziemniaków 1 łyżka jogurtu 1 żółtko 1 jajko bułka tarta  Przygotowanie: polędwiczkę myjemy, osuszamy i kroimy w talarki, które lekko rozbijamy oprószamy solą i pieprzem podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek ziemniaki gotujemy po czym zgniatamy na puree(...)dodajemy śmietanę  i żółtko formujemy wałeczki, obtaczamy w jajku i bułce, smażymy na gorącym oleju zdejmujemy z patelni, na którą wlewamy wino, dorzucamy połamaną czekoladę i masło grzybki kroimy na mniejsze kawałki, przesmażmy na maśle,  doprawiamy solą i pieprzem  mięso przekładamy do sosu, dorzucamy grzybki, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C podajemy gorące z krokiecikami smacznego

Luźna Kuchnia
SKRZYDEŁKA W ZALEWIE OCTOWO-POMIDOROWEJ 365

bardzo często.Mój mąż uwielbia te skrzydełka,obawiam się czy dotrwają do jutra. Składniki:   1,5-2 kg skrzydełek dowolna przyprawa do drobiu bez soli jajka + bułka tarta lub mąka   Zalewa:   6 szklanek wody 1 szklanka octu 3 łyżki soli 4-5 łyżek keczupu pikantnego 2 łyżki przecieru pomidorowego 5 łyżek cukru 2 cebule 3 ziela angielskie(...)parę godzin.Następnie gotujemy ok 20 min,oczywiście to czas umowny...wszystko zależy od wielkości skrzydełek.Należy pilnować by mięso się nie rozpadło.Następnie panierujemy w jajku i bułce lub samej mące,obsmażamy z obu stron,układamy w naczyniu,w którym będziemy je przechowywać . Wszystkie składniki zalewy łączymy ze sobą,cebulę kroimy w plastry-całość gotujemy

Niespełnione zdolności kulinarne
Szarlotka orzechowa najlepsza 155

grubsze plasterki sok z 1 niedużej cytryny 1 łyżeczka cynamonu 40 g masła 1/4 szklanki brązowego cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej pół szklanki suszonych żurawin Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej 3 białka 100 g drobnego cukru do wypieków Jabłka (pokrojone w plasterki) wymieszać z sokiem z cytryny. Na dużej patelni umieścić masło, cynamon, brązowy cukier. Podgrzać, do roztopienia masła, wymieszać(...)wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę schłodzonego kruchego ciasta wyłożyć/wysypać na spód, palcami ugnieść na dnie formy. Wyrównać. Posypać 2 łyżkami bułki tartej. Wyłożyć jabłka, wyrównać. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Ubitą pianę wyłożyć na jabłka, wyrównać. Na górę zetrzeć na tarce lub drobno pokruszyć kruche ciasto. Piec

Kubki smaku
Kotlet Pożarskiego 186

dość szybko się przypala i trzeba smażyć na wolnym ogniu. Myślę, że lepiej pokruszyć chleb na mniejsze kawałki niż ja to zrobiłam. ½ kg - piersi z kurczaka 1 - zółtko czerstwa bułka namoczona w mleku 2 łyżki - masła klarowanego natka pietruszki sól pieprz masło klarowane do smażenia 1 - jajko czerstwe pieczywo do pamierowania Opis przygotowania Mięso posiekać bardzo drobno lub zmielić(...)maszynce. Wymieszać z żółtkiem, odciśniętą bułką, masłem i posiekaną pietruszką. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić. Formować podłużne kotleciki – z tej porcji mięsa wyjdą cztery-pięć. Zanurzać w roztrzepanym jajku i panierować w paskach czerstwego pieczywa (chleb należy podsuszyć i pokroić w zapałkę). Smażyć na klarowanym maśle lub oleju na jasnozłoty kolor z obu stron. Przed podaniem odsączyć z nadmiaru

Kubki smaku
Kruchy placek z rabarbarem 175

cukrem waniliowym. Masło roztopić w małym rondelku i bardzo mocno podgrzać i takim gorącym zalać suche składniki. Dobrze wymieszać. Ponadto: 1 kg rabarbaru 6 łyżek cukru 1 łyżka tartej bułki Rabarbar obrać, umyć, osuszyć i pokroić na 1 cm kawałki. Rozgrzać suchą, dużą patelnię, wrzucić do niej rabarbar i posypać cukrem. Podgrzać na ostrym ogniu mieszając, aż rabarbar puści(...)około 2 - 3 minuty). Rabarbar przełożyć na durszlak i odsączyć z nadmiaru soku. Na przestudzone ciasto wyłożyć odsączony rabarbar, posypać łyżką tartej bułki i na końcu posypać pokruszoną kruszonką. Piec około 30 - 40 minut w temperaturze 180ºC. Przestudzić i posypać cukrem pudrem - można nie trzeba

Kubki smaku
Pierogi leniwe 195

znalazłam przepis idealny. Zapraszam... 200 g. sera białego półtłustego 1 jajko - żółtko +piana 1/2 szkl. mąki pszennej 1 łyżka cukru waniliowego do polania 1 czubata łyżka masła 2 łyżki bułki tartej   Twaróg rozdrobnić widelcem, połączyć z żółtkami, dodać mąkę i sól. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Stolnicę posypać mąką Z ciasta uformować wałek o średnicy(...)skośne kawałki szerokości 2-3 cm. Pierogi wrzucać partiami na wrzącą , osoloną wodę. Wyjmować łyżką cedzakową  po 1 min. od wypłynięcia. Polać  masłem ze  zrumienioną bułką tartą. i posypać cukrem

Kubki smaku
Filet z kurczaka z salsą pomidorowo-serową 172

Cukinia nie jest konieczna, mój Ł. zjadł z ziemniaczkami . Żródło: Kwestia smaku Składniki: 1 podwójna pierś kurczaka 3 łyżki masła 1 łyżka oliwy extra vergine lub oleju 2/3 szklanki bułki tartej 1/3 szklanki tartego parmezanu (lub grana padano albo inny twardy ser) 2 większe pomidory 1 mała  cebula 60 g tartego miękkiego sera typu gouda świeże zioła(...)tłuczkiem w najgrubszej części na taką samą grubość (ok. 1/2 cm). Doprawić solą, pieprzem i posmarować roztopionym masłem wymieszanym z oliwą z każdej strony, następnie obtoczyć w mieszance tartej bułki i tartego parmezanu. Ułożyć na blaszce do pieczenia wysmarowanej oliwą lub olejem. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut . Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę odsączyć

Kubki smaku
Zupa z pieczonych pomidorów, bakłażana i pulpetami z łososia 175

łyżek oleju rzepakowego lub oliwy • 600 ml domowego bulionu lub wody • 4 łyżki gęstej śmietany 18% • sól, pieprz Składniki pulpetów: • 300 g filetu z łososia • 1 białko • 1 łyżka bułki tartej • 1 pęczek koperku • skórka otarta z 1/2 cytryny (wyszorowanej i wyparzonej, najlepiej ekologicznej) • 2 łyżki oleju rzepakowego • 1 łyżeczka masła • sól, pieprz Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do temp. 190C (grzałka(...)solą oraz pieprzem. Pulpety z łososia Filet z łososia bez skóry posiekaj na drobno. Do masy dodaj białko, skórkę z cytryny, posiekany koperek. Dopraw solą i pieprzem. Zagęść masę bułką tartą lub kaszą manną. Zwilż dłonie a następnie uformuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju i na gorący układaj uformowane pulpeciki. Smaż na złoty kolor

Kubki smaku
Świąteczna ryba po grecku z warzywami 184

Składniki: ryba: 1 kg dowolnej ryby ( u mnie morszczuk) sól, pieprz mąka, jajka i tarta bułka do panierowania warzywa: 50 dag marchwi 50 dag pietruszki 50 dag selera 4-5 dużych cebul 4 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego 10 łyżeczek koncentratu pomidorowego 10 łyżek ketchupu sól, pieprz, cukier tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Rybę dzielimy na mniejsze kawałki. Solimy(...)pieprzymy z każdej strony. Panierujemy kolejno w mące, jajkach i tartej bułce. Smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Cebule kroimy w kostkę. Szklimy. Dodajemy resztę warzyw obranych i startych na tarce na grubych oczkach. Dusimy do miękkości. Dodajemy ziele i liście. Dokładamy ketchup i koncentrat. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Na dno naczynia wykładamy warstwę warzyw. Przykrywamy

Pobite gary Barbary

Proponowane wyszukiwania