pomidorami i mozzarellą. Składniki: - 2 piersi z kurczaka ok. 400g - rosół z kury Knorr - 1 szt sera mozzarella - 100 g suszonych pomidorów - 3 yżki oliwy z oliwek - 1 łyżeczka bułki tartej Przygotowanie: Jedną kostkę rosołową Knorr rozcieramy z 3 łyżkami oliwy z oliwek. Tak przygotowana marynata sprawi, że mięso będzie soczyste. Nacieramy nią kurczaka i smażymy około 15 minut obracając(...)jakiś czas. Pomidory i mozzarellę kroimy w drobną kostkę, łączymy ze sobą dodając bułkę tartą. Przygotowany farsz układamy na usmażonej piersi z kurczaka. Na patelnie wlewamy kilka łyżek wody i przykrywamy. Odparowujemy przez ok. 30 sekund do zagrzania farszu. Podajemy z ryżem i warzywami. Życzę smacznego
Kulinarne życieszybki obiad, kotlety z kaszy jęczmiennej Składniki: - kasza jęczmienna 200 g - 1 cebula - 1-2 ząbki czosnku - 1/3 pęczka szczypiorku - 100 g żółtego sera - 1 jajko - pieprz - masło - bułka tarta - olej Przygotowanie: Kaszę gotujemy do miękkości, można rozgotować, aby była miększa. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek drobno siekamy, szczypiorek kroimy. Cebulę szklimy na maśle. Ser trzemy na tarce(...)kaszę przekładamy do miski, dodajemy żółty ser, zeszkloną cebulkę, pieprz i pół łyżki masła, czosnek, szczypiorek. Całość dokładnie mieszamy. Po wystygnięciu dodajemy jajko, całość mieszamy. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron. Życzę smacznego
Kulinarne życiełyżka śmietany 1 zupa ogonowa Farsz: 1/2 kg mięsa mielonego z szynki wp. 1/2 kg pieczarek 2 cebule 1 całe jajko 6 jajek ugotowanych na twardo 2 łyżki bułki tartej 2x kostka rosołowa Sposób przygotowania: Farsz Cebulę drobno kroimy, podsmażamy do zeszklenia i dodajemy starte na dużych oczkach pieczarki razem z kostkami rosołowymi. Całość smażymy. Przestudzone pieczarki dodajemy(...)mielonego mięsa i mieszamy. Wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i starte na grubych oczkach jajka. Farsz dokładnie wyrabiamy. Ciasto Mąkę, proszek do pieczenia i zupę ogonową mieszamy, dodajemy margarynę i siekamy nożem do połączenia składników. Dodajemy żółtka i śmietanę, szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części, owijamy folią spożywczą i wsadzamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy jedną
Kulinarne życiedelikatny i pyszne, ale wyczuwalny jest smak cebuli i nie każdemu to może odpowiadać. Składniki: - 500 g schabowego bez kości - 2 cebule - 750 ml mleka - mąka - jajko - bułka tarta - sól - pieprz - smalec lub olej do smażenia Przygotowanie: Schab kroimy na grubsze kotlety, rozbijamy tłuczkiem. Cebulę kroimy. Na dno miski układamy część cebuli na nią dajemy jeden kotlet, ponownie(...)odkładamy do lodówki na ok. 4-5 godzin. Po tym czasie wyjmujemy kotlety i odciskamy z nadmiaru mleka. przyprawiamy pieprzem i solą. Obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor. Życzę smacznego
Kulinarne życiediecie wykluczony zostaje gluten, a mamy straszną ochotę np. na kotleta schabowego to co zrobić? Jak obie poradzić skoro nie wolno nam użyć bułki tartej? Z pomocą przychodzi mielony len i mąka ryżowa. Myślę, że one spokojnie wystarczą jako zamienniki zamiast białej mąki i bułki tartej, a będziemy się mogli cieszyć ponownie smakiem kotleta. No może nie będzie taki idealny
Bernika - moj kulinarny pamietnikwersji mięsnej) -5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach -2-4 kiszone ogórki -2 ugotowane w osolonej wodzie marchewki -6 jajek -cebula -szczypiorek -ząbek czosnku -czosnek niedźwiedzi -sól, pieprz, pieprz ziołowy -bułka tarta do posypania foremek Ugotowane w mundurkach, w osolonej wodzie ziemniaki studzimy i obieramy a gdy wystygną kroimy w dość dużą kostkę. W kostkę kroimy też ogórki i marchewkę(...)Czosnek i cebulę ścieramy na drobnych oczkach i dodajemy do mięsa. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, dodajemy szczyptę czosnku niedźwiedziego i dokładnie mieszamy. Ceramiczne foremki natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Z mięsa formujemy placki. Plackami wykładamy dna i brzegi foremek. Uzupełniamy warzywami. W wersji bez mięsa warzywa wkładamy bezpośrednio do foremek. W wersji z mięsem na wierzch wykładamy całe
Maminek kulinarnypietruszka (korzeń) Kawałek selera (korzeń) 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka przyprawy do zup Dodatkowo: 300 g mięsa mielonego 1 jajko Połowa cebuli 2 łyżki bułki tartej Sól Pieprz 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 łyżki śmietany 18% 3 łyżki octu 10% Sól Pieprz 300 g boczku wędzonego 1,5 cebuli Natka pietruszki, koperek(...)Przekładamy do wody, dodajemy przyprawy i gotujemy na mniejszym ogniu do miękkości warzyw. Po ugotowaniu wyciągamy i kroimy w drobną kostkę. Mięso wyrabiamy z posiekaną połową cebuli, jajkiem i bułką tartą. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe klopsiki. Wkładamy je do wywaru. Boczek oraz cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na oleju. Połowę przekładamy do zupy. Dokładamy
VioletoweKucharzeniechrupkość a pieczarki aromat. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Składniki: Filet z kurczaka, dowolna ilość ( ja miałam 1 pojedynczy, duży ) Kawałek cukinii Kilka pieczarek Kawałek fety Sól Pieprz Mąka Jajko Bułka tarta olej Wykonanie: Fileta kroimy na plastry ( ja zrobiłam trzy ). Delikatnie rozbijamy pod folią tak aby nie uszkodzić mięsa. Przyprawiamy solą i pieprzem ( można użyć również vegety ). Cukinię kroimy(...)pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Przestudzony farsz układamy na filecie. Dodajemy trochę sera fety. Fileta składamy ( na płasko ). Obtaczamy w mące, potem w roztrzepanym jajku i na koniec w bułce tartej. Smażymy na patelni z obu stron. I gotowe. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Smaki Ewyprzeróżne i pyszne dania...wystarczą tylko chęci. Składniki: 6 pojedynczych filetów z piersi kurczaka 30 dag startego sera żółtego 20 dag wędzonego boczku 2-3 jajka mąka pszenna,bułka tarta sól,pieprz Filety umyć,wysuszyć i przeciąć wzdłuż (na pół),delikatnie rozbić i doprawić pieprzem.Jeśli wędzony boczek jest słony filetów lepiej nie solić.Boczek pokroić w kostkę,stopić(...)wystudzić.Dodać starty ser,doprawić do smaku.Na każdy plaster nałożyć farsz,zawinąć i uformować kształt kuli.Panierować w mące,jajku i tartej bułce.Smażyć na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru.Odsączyć na ręczniku papierowym,przełożyć na jakąś brytfankę i wstawić do piekarnika na ok 20 min w 160stC. Boczek można zamienić na inny farsz np pieczarki,szynkę
Niespełnione zdolności kulinarnekurczaka z sezamem podajemy z sosami lub keczupem. 2 duże filety z kurczaka 1 mały jogurt naturalny 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki sezamu sól, pieprz 1. Filety kroimy w małe, podłużne paski. W misce mieszamy jogurt, jajko, papryki, sól i pieprz. Umieszczamy w niej filety, mieszamy i odstawiamy(...)lodówki na minimum 30 minut. 2. Bułkę mieszamy z sezamem. Kąski obtaczamy dokładnie z każdej strony. 3. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni lub lub smażymy na rozgrzanym oleju
Szefowa kuchniplacki tortilla Farsz: 180-200g kremowego serka czosnkowego (może być inny smak) wędlina/mięso/ew. ryba (ilość wg gustu; użyłam pieczonego schabu Dodatkowo: 2 jajka bułka tarta sezam olej sól, pieprz Jajko rozmieszać mikserem z odrobiną soli i pieprzu. Placki posmarować serkiem, ułożyć wędlinę, ew. rybę (ilość wg gustu, podsmażyłam kawałki pieczonego schabu) i zwinąć w rulony. Całość(...)obtoczyć w jajku i kolejno w bułce tartej zmieszanej z sezamem. Smażyć na rumiano z obu stron. Krokiety fajnie się komponują ze świeżymi warzywami
Di gotujepiersi perliczki , 1-2 jajka, 2 - 3 łyżki mąki pszennej, tymianek, pieprz, 6 łyżek bułki tartej, tłuszcz do smażenia (u mnie masło), Tymianek posiekać. Pierś lekko roztłuc, dosłownie kilka uderzeń tłuczkiem. Oprószyć pieprzem i tymiankiem, mąką, obtoczyć w roztrzepanych jajkach a następnie bułce tartej. Smażyć na rumiano z obu stron, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
królestwo garówDużo smaku na jednym patyku. :-) 500 g mięsa mielonego 1 cukinia 2 duże cebule 1 kiełbasa parę oliwek czarnych oraz zielonych sól pieprz papryka słodka 2 ząbki czosnku bułka tarta 1. Mięso wrzucamy do miski oraz dodajemy wszystkie przyprawy. Dosypujemy bułki tartej do tego momentu, aż będziemy wstanie uformować z nich pulpety. Powinno wyjść około 15 pulpetów. 2. Cukinię
Szefowa kuchnijednym słowem: doskonała propozycja obiadowa lub gorąca przekąska. Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, 70 – 80g masła, 4 ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, 2 jajka, bułka tarta, olej do smażenia Sposób przygotowania: Piersi opłukać, osuszyć i rozbić na kotlety. Oprószyć z obu stron pieprzem oraz solą. Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać lub przecisną przez praskę(...)ułożyć masło pokrojone w bardzo cienkie plasterki, a na nim równomiernie rozsypać czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Kotlety zwinąć w roladki, spiąć wykałaczkami. Obtoczyć w roztrzepanym jajku i w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor równomiernie ze wszystkich stron w głębokim oleju ( w trakcie smażenia roladki obracać
Nie tylko w kuchnidzieciom. Można je przygotować zarówno na śniadanie, obiad, jak i na kolacje. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 szklanka kaszy kuskus, 1 szklanka wody, 1 banan, 50g rodzynek, 2 jajka, 2 łyżeczki bułki tartej, 1 łyżeczka cukru waniliowego, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Kaszę kuskus przesypuję do garnka, zalewam wrzącą wodą, przykrywam i odstawiam na 8-10 minut. Po tym czasie kaszę mieszam(...)Banana obieram i kroję w kostkę. Do kaszy kuskus dodaję banana, rodzynki, jajka, bułkę tartą oraz cukier waniliowy. Dokładnie mieszam wszystkie składniki. Z masy formuję owalne, lekko spłaszczone kotleciki. 3. Kotlety układam na patelni z rozgrzanym olejem. Smażę na rumiano z dwóch stron
Tradycyjna kuchnia Kasi