bułki - 33426 przepisów (strona:977/2229)

Babka śmietankowa 171

Mąka pszenna – 50 dag Jajka – 4 szt Cukier – 30 dag Margaryna – 25 dag Śmietanka 12% - 1 szklanka Kakao – 2,5 łyżki Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki Aromat śmietankowy Tarta bułka do formy Tłuszcz do formy Polewa czekoladowa gotowa Rodzynki Margarynę utrzeć, dodać cukier żółtka, aromat, przesianą mąkę połączona z proszkiem do pieczenia i śmietankę. Wszystko razem połączyć. Pianę ubić(...)sztywno i stopniowo delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao. Formę na babkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto do formy. Babkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 65 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu ozdobić polewą czekoladową i ozdobić rodzynkami

Camilla w kuchni
Krokiety z canalloni z wędzonym dorszem i mozzarellą 151

różnymi nadzianiemi - a tu zastosowałam farsz z wędzonego dorsza i mozzarelli. Połączenie godne wypróbowania!  (1 porcja) 2 makarony typu canalloni 100g wędzonego dorsza 40g sera mozzarella 1 jajko bułka tarta sezam olej Makaron ugotować w osolonej wodzie (nie rozgotować). Jajko rozmieszać mikserem. Rozdrobnionego dorsza połączyć z pokrojonym w kotkę (drobną) serem oraz połową jajka. Rurki nadziać farszem obtoczyć(...)jajku i następnie w bułce tartej zmieszanej z sezamem. Smażyć na rumiano z obu stron. Można podawać z sosem

Di gotuje
Roladki szpinakowe 375

gości na pewno! Składniki: 1 kg fileta z kurczaka 1/2 kg świeżego szpinaku (może być mrożony) 2 łyżki masła 3 ząbki czosnku 2 jajka olej do smażenia 3 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Filet myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy, nacinamy  wzdłuż - robiąc worek kieszeniowy, przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką. Szpinak myjemy(...)smażymy około 15 minut, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz świeżo mielony pod koniec smażenia dodajemy roztrzepane jajko. Tak przygotowanym farszem nadziewamy kieszenie fileta. Roladki obtaczamy w jajku, bułce, smażymy na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu około 6 -8 minut. Pododajemy z ziemniakami puree z marchewką z groszkiem lub warzywami z wody. Smacznego

kgwjanczewo
Świąteczny tort makowo - pomarańczowy 193

mojej Siostry :) Składniki:   300 g niebieskiego maku 270 g drobnego cukru do wypieków 8 dużych jajek, żółtka i białka osobno (temperatura pokojowa) 3 łyżki kaszy manny 2 łyżki bułki tartej   łyżeczka proszku do pieczenia   3łyżeczki ekstraktu z migdałów 3 łyżeczki miodu 2 łyżeczki kandyzowanej pomarańczy  szczypta soli konfitura z pomarańczy 200g     750g serka mascarpone(...)dodajemy miód. Żółtka ubić z cukrem na gładką, puszysta masę (ubijam w kąpieli wodnej). Kiedy konsystencja będzie zadowalająca, dodajemy mak, proszek do pieczenia, kaszę manną, ekstrakt z migdałów oraz bułkę tartą. Wszystkie składniki dokładnie łączymy mikserem. Białka ubijamy osobno ze szczypta soli i delikatnie drewnianą szpatułką przekładamy do masy makowej. Ta sama szpatułką szybko łączymy składniki.   Masę przekładamy

ChilliJemy
Granaty z indyka w sosie koperkowym. 138

porcje 40 dkg mięsa mielonego z indyka 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól pieprz 1 łyżka posiekaneko koperku Sos koperkowy: 1 szklanka bulionu warzywnego 3 łyżki świeżej śmietany 1 łyżka mąki pęczek posiekanego koperku sól pieprz Sposób wykonania :   M ięso wymieszaj dokładnie z jajkiem, bułką tartą , łyżką koperku. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Uformuj w dłoniach kulki

Przepisy i porady kulinarne
Skrzydełka marynowane 113

marchewka pietruszka 2 cebule 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru pieprz 1 szkl octu 2 szkl wody ziele angielskie listek laurowy kilka plasterków limonki mąka 2 jajka bułka tarta do panierowania olej do smażenia Skrzydełka umyć zalać wodą, dodać marchewkę, pietruszkę, ziele angielskie i ugotować, niezupełnie na miękko.. ok 20 min na wolnym ogniu. Skrzydełka wyjąć , osączyć. Panierować(...)mące jajku i bułce tartej, smażyć na zloty kolor. Ułożyć skrzydełka w pojemniku. Przygotować zalewę. Wodę, ocet , sól, cukier, cebulę pokrojoną w plastry i przyprawy zagotować. Lekko przestudzić i zalać zalewą skrzydełka. Wystudzić, zamknąć pojemniki i odstawić do lodówki

Gotowanie jest łatwe
Chrupiący kurczak z mandarynkami, suszonymi jabłkami, nutą czosnku i cytryny 179

kurczaka przyprawa do kurczaka z czosnkiem sok z 1/2 cytryny (małej) 3-4 ząbki czosnku 1-2 mandarynki 1 garstka suszonych jabłek Dodatkowo: 2 łyżki mleka 1-2 łyżki bułki tartej olej   Umyte i osuszone części z kurczaka dokładnie natrzeć przyprawami i ułożyć w naczyniu żaroodpornym - uprzednio wysmarowanym olejem. Mięso skropić sokiem z cytryny, obłożyć czosnkiem (ząbki rozdzielić(...)stopniach (bez przykrycia). (W międzyczasie, jeśli istnieje taka potrzeba - mięso można podlać odrobiną wody).  15-20 minut przed końcem pieczenia - kurczaka posmarować mlekiem i delikatnie oprószyć bułką tartą

Di gotuje
Warzywny pasztet z groszkiem i selerem 146

plus dodatkowo 2 łyżki 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 szt. ziela angielskiego 2 szt. jałowca 2 liście laurowe 2 duże cebule, posiekane ½ szklanki mielonych orzechów włoskich 1 pełnoziarnista bułka, namoczona w wodzie 1 łyżeczka majeranku ½ łyżeczki lubczyku ½ łyżeczki cząbru ½ łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżki sosu sojowego sól pieprz Groch odcedź i ugotuj według instrukcji na opakowaniu w świeżej nieosolonej(...)się zeszkli. Ziele, liście i jałowce wyjmij z cebuli. Przygotuj dużą miskę. Wrzuć do niej wszystkie składniki: ugotowany groch, upieczony seler, cebulkę, ¼ szklanki oliwy, mielone orzechy, odciśniętą z wody bułkę oraz wszystkie przyprawy. Sięgnij po ręczny blender i zmiksuj całość na gładką masę. Spróbuj i dopraw jeszcze do smaku solą i pieprzem. Przełóż ją do wyłożonej papierem keksówki i piecz

Roślinna - blog wegański
Rolada z mięsa mielonego i jajek 365

oleju bądź margaryny Przygotowanie: Zmielone mięso przełożyć do miski. Kajzerkę namoczyć w wodzie lub mleku, aż będzie całkowicie miękka. Czosnek obrać i wycisnąć w wyciskarce. Dodać przyprawy,odciśniętą dobrze bułkę, jajko i wodę. Masę dobrze wymieszać ręką lub łyżką. Po wyrobieniu mięska z przyprawami i dodatkami, robimy z masy placek, tak aby była możliwość ułożenia na nim jajek wcześniej ugotowanych(...)twardo. Zwijamy roladę. Można, ale nie trzeba obtoczyć roladę w bułce tartej. Tak przygotowaną roladę wkładamy do naczynia żaroodpornego wcześniej wysmarowaną margaryną bądź niewielką ilością oleju. Pieczemy w piekarniku około 45 minut w temperaturze około 180 stopni.Podczas pieczenia polecam co jakiś czas przewracać roladę. Można podawać z warzywkami, ziemniaczkami i z czym tylko kto lubi. Smacznego. Podoba Ci się

Smaczne Potrawy
Pasztet drobiowy na Boże Narodzenie 238

smaku. (składniki na 4 pasztety - takie jak na zdjęciu) 1 cały kurczak 4 udka  300g wątróbki drobiowej 4 duże marchewki 2 pietruszki 2 duże cebule 2 bułki kajzerki 2 jajka L olej 6 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka papryki ostrej sól, pieprz 1. Kurczaka porcjujemy. Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy na mniejsze(...)zielem angielskim gotujemy przez około 1h, do miękkości. Studzimy. 3. Pokrojoną w piórka cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Kiedy się zeszkli dodajemy wątróbkę, chwilę smażymy. Studzimy.  4. Bułki moczymy w rosole pozostałym z gotowania mięsa i warzyw. 5. Kurczaka wraz ze skórą (lub bez, wtedy pasztet będzie bardziej suchy), warzywa, wątrobkę, cebulę, kajzerki mielimy w maszynce. Do masy dodajemy

Szefowa kuchni
Pulpety w sosie koperkowym 192

sosie koperkowym, tym razem czas na pulpeciki. Małe kulki z mięsa mielonego możecie przygotować w swój ulubiony sposób. Pulpety w sosie koperkowym Składniki Mięso: 500 g mięsa mielonego Czerstwa bułka lub kilka kromek suchego chleba 1 cebula 1 jajko 2 łyżeczki musztardy Majeranek, sól i pieprz Mąka 1 litr bulionu warzywnego Sos: 2 łyżki masła Mąka Śmietana 2 pęczki koperku(...)Wykonanie Mięso mielone przekładamy do miski. Czerstwą bułkę lub chleb (2-3 kromki) namaczamy w wodzie. Gdy namoknie, odsączamy i dodajemy do mięsa mielonego. Następnie dodajemy posiekaną cebulę, jajko, musztardę i przyprawy. Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę. Z masy mięsnej tworzymy małe kulki mięsne wielkości orzecha włoskiego. Następnie każdą kulkę obtaczamy w mące. W garnku gotujemy bulion. Gotowe kulki

Pyza i Surówka
Przepis na Uszka z Grzybami do Barszczu 179

uszek na ciasto : 200 g mąki pszennej ( użyłam poznańskiej) 100 ml letniej wody 1 żółtko 1 łyżka oleju szczypta soli na farsz: 60 g suszonych grzybów 40 g czerstwej bułki 1 cebula (około 50 g) 1 łyżka masła sól , pieprz Link do filmu z przygotowania : Uszka z grzybami do barszczu  https://www.youtube.com/watch?v=HarqZdonhGg   Przygotowanie : Najpierw przygotowuję farsz : Grzyby(...)należy uchylić delikatnie pokrywkę bo mogą wykipieć :) Ugotowane grzyby przecedzam na sicie i odstawiam do odsączenia. Cebulę kroję w kostkę , pokrojoną smażę na maśle tak żeby się zeszkliła . Czerstwą bułkę zalewam zimną wodą w miseczce i odstawiam na kilka minut do namoczenia . Następnie dokładnie odciskam z wody . Końcowe przygotowanie farszu do uszek : Teraz tak przygotowane składniki mielę w maszynce

Uwaga Babcia Gotuje
Pyszny Pasztet z Cukinii 264

przygotowaniu a bardzo smaczny, w smaku przypomina pasztety mięsne, można go podawać na zimno lub ciepło. Będziemy potrzebować: około 600 g cukinii 200 g sera żółtego 1 1/2 szklanki bułki tartej 4 żółtka 4 białka 1/2 szklanki oleju (125 ml) 3 średnie cebule (300 g) 1/2 pęczka natki pietruszki przyprawy: 1 łyżeczka przyprawy vegeta 1 łyżeczka papryki słodkiej sól , pieprz(...)Natkę pietruszki drobno siekam. Ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach. Końcowe przygotowanie pasztetu z cukinii: Do dużej miski daję wszystkie składniki pasztetu – ser żółty, cukinię, olej, żółtka, bułkę tartą, cebulę, natkę pietruszki - oprócz białek które najpierw ubiję a następnie dodam do wymieszanej masy . Doprawiam przyprawami i całość dokładnie mieszam. Teraz ubijam białka na sztywną pianę i dodaję

Uwaga Babcia Gotuje
Filet z kurczaka z ryżowymi krokiecikami w sosie cytrynowym 232

oliwek kilka listków świeżej bazylii krokieciki: 100 g ugotowanego ryżu 1 kulka mozzarelli dymka 3 pieczarki kilka suszonych pomidorków 2 jajka 0,5 kubka mąki 0,5 kubka bułki tartej olej Przygotowanie: filety kroimy w plasterki oprószany sola i pieprzem, odstawiany cytrusy wyparzany dwukrotnie, aby pozbyć się goryczki jedna z dwóch cytryn i pomarańczę kroimy w plasterki(...)pieprzem, wrzucamy przesmażone pieczarki pokrojone pomidorki oraz mozzarellę, wbijamy jajko mieszamy z powstałej masy formujemy dwiema łyżkami krokieciki, które kolejno obtaczany w mące, jajku oraz w bułce i smażymy na rozgrzanym oleju kurczaka wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy i smażymy, gdy się zarumieni wyciskamy sok z pozostałej cytryny oraz ścieramy

Luźna Kuchnia
KARP PANIEROWANY 217

Chwilowo fotka z "Poradnik domowy" 2001 Karp jest nieodzownym symbolem kolacji Wigilijnej. Nie może go zabraknąć na Wigilijnym stole. SKŁADNIKI 10 dzwonek świeżego karpia szklanka bułki tartej 2 jajka 4 łyżki mąki olej sól cytryna SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Dzwonka karpia oprószyć solą i skropić cytryną. Każde dzwonko obtoczyć mąką, następnie zanurzyć w roztrzepanych jajkach i ponownie obtoczy ale teraz w bułce

RAROSSA

Proponowane wyszukiwania