bułki - 33426 przepisów (strona:969/2229)

Filet z kurczaka nadziewany cukinią i pieczarkami 254

chrupkość a pieczarki aromat. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Składniki: Filet z kurczaka, dowolna ilość ( ja miałam 1 pojedynczy, duży ) Kawałek cukinii Kilka pieczarek Kawałek fety Sól Pieprz Mąka Jajko Bułka tarta olej Wykonanie: Fileta kroimy na plastry ( ja zrobiłam trzy ). Delikatnie rozbijamy pod folią tak aby nie uszkodzić mięsa. Przyprawiamy solą i pieprzem ( można użyć również vegety ). Cukinię kroimy(...)pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Przestudzony farsz układamy na filecie. Dodajemy trochę sera fety. Fileta składamy ( na płasko ). Obtaczamy w mące, potem w roztrzepanym jajku i na koniec w bułce tartej. Smażymy na patelni z obu stron. I gotowe. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Smaki Ewy
KURCZAKOWE KULE NADZIEWANE SEREM I BOCZKIEM 600

przeróżne i pyszne dania...wystarczą tylko chęci. Składniki:   6 pojedynczych filetów z piersi kurczaka 30 dag startego sera żółtego 20 dag wędzonego boczku 2-3 jajka mąka pszenna,bułka tarta sól,pieprz Filety umyć,wysuszyć i przeciąć wzdłuż (na pół),delikatnie rozbić i doprawić pieprzem.Jeśli wędzony boczek jest słony filetów lepiej nie solić.Boczek pokroić w kostkę,stopić(...)wystudzić.Dodać starty ser,doprawić do smaku.Na każdy plaster nałożyć farsz,zawinąć i uformować kształt kuli.Panierować w mące,jajku i tartej bułce.Smażyć na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru.Odsączyć na ręczniku papierowym,przełożyć na jakąś brytfankę i wstawić do piekarnika na ok 20 min w 160stC.  Boczek można zamienić na inny farsz np pieczarki,szynkę

Niespełnione zdolności kulinarne
Kąski kurczaka z sezamem 167

kurczaka z sezamem podajemy z sosami lub keczupem. 2 duże filety z kurczaka 1 mały jogurt naturalny 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki sezamu sól, pieprz 1. Filety kroimy w małe, podłużne paski. W misce mieszamy jogurt, jajko, papryki, sól i pieprz. Umieszczamy w niej filety, mieszamy i odstawiamy(...)lodówki na minimum 30 minut. 2. Bułkę mieszamy z sezamem. Kąski obtaczamy dokładnie z każdej strony. 3. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni lub lub smażymy na rozgrzanym oleju

Szefowa kuchni
Krokiety z tortilli 1292

placki tortilla Farsz: 180-200g kremowego serka czosnkowego (może być inny smak) wędlina/mięso/ew. ryba (ilość wg gustu; użyłam pieczonego schabu Dodatkowo: 2 jajka bułka tarta sezam olej sól, pieprz Jajko rozmieszać mikserem z odrobiną soli i pieprzu. Placki posmarować serkiem, ułożyć wędlinę, ew. rybę (ilość wg gustu, podsmażyłam kawałki pieczonego schabu) i zwinąć w rulony. Całość(...)obtoczyć w jajku i kolejno w bułce tartej zmieszanej z sezamem. Smażyć na rumiano z obu stron. Krokiety fajnie się komponują ze świeżymi warzywami

Di gotuje
Pierś perliczki panierowana, smażona 327

piersi perliczki , 1-2 jajka, 2 - 3 łyżki mąki pszennej, tymianek, pieprz, 6 łyżek bułki tartej, tłuszcz do smażenia (u mnie masło), Tymianek posiekać. Pierś lekko roztłuc, dosłownie kilka uderzeń tłuczkiem. Oprószyć pieprzem i tymiankiem, mąką, obtoczyć w roztrzepanych jajkach a następnie bułce tartej. Smażyć na rumiano z obu stron, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

królestwo garów
Szaszłyki greckie 130

Dużo smaku na jednym patyku. :-)  500 g mięsa mielonego 1 cukinia 2 duże cebule 1 kiełbasa parę oliwek czarnych oraz zielonych sól pieprz papryka słodka 2 ząbki czosnku bułka tarta 1. Mięso wrzucamy do miski oraz dodajemy wszystkie przyprawy. Dosypujemy bułki tartej do tego momentu, aż będziemy wstanie uformować z nich pulpety. Powinno wyjść około 15 pulpetów. 2. Cukinię

Szefowa kuchni
Drobiowe roladki z masłem, czosnkiem i natką pietruszki 218

jednym słowem: doskonała propozycja obiadowa lub gorąca przekąska. Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, 70 – 80g masła, 4 ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, 2 jajka, bułka tarta, olej do smażenia Sposób przygotowania: Piersi opłukać, osuszyć i rozbić na kotlety. Oprószyć z obu stron pieprzem oraz solą. Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać lub przecisną przez praskę(...)ułożyć masło pokrojone w bardzo cienkie plasterki, a na nim równomiernie rozsypać czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Kotlety zwinąć w roladki, spiąć wykałaczkami. Obtoczyć w roztrzepanym jajku i w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor równomiernie ze wszystkich stron w głębokim oleju ( w trakcie smażenia roladki obracać

Nie tylko w kuchni
Bananowe kotlety z kaszy kuskus 169

dzieciom. Można je przygotować zarówno na śniadanie, obiad, jak i na kolacje. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 szklanka kaszy kuskus, 1 szklanka wody, 1 banan, 50g rodzynek, 2 jajka, 2 łyżeczki bułki tartej, 1 łyżeczka cukru waniliowego, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Kaszę kuskus przesypuję do garnka, zalewam wrzącą wodą, przykrywam i odstawiam na 8-10 minut. Po tym czasie kaszę mieszam(...)Banana obieram i kroję w kostkę. Do kaszy kuskus dodaję banana, rodzynki, jajka, bułkę tartą oraz cukier waniliowy. Dokładnie mieszam wszystkie składniki. Z masy formuję owalne, lekko spłaszczone kotleciki. 3. Kotlety układam na patelni z rozgrzanym olejem. Smażę na rumiano z dwóch stron

Tradycyjna kuchnia Kasi
pasztet z drobiowych wątróbek i suszonych śliwek 155

smaku składniki 1 kg drobiowych wątróbek 3 łyżki smalcu gęsiego 6 jaj 250 ml słodkiej śmietany 36%  2 cebule 80 g suszonych śliwek 1 kieliszek koniaku 1/4 szklanki bułki tartej sól, pieprz  gałka muszkatołowa sposób przygotowania Owoce śliwek zalewamy koniakiem i odstawiamy na trzydzieści minut. Ustawiamy garnek  na palniku, rozgrzewamy w nim dwie łyżki smalcu, wrzucamy(...)zmielonych składników dodajemy jajka, wymoczone w alkoholu śliwki, śmietanę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Mieszamy wszystkie składniki aż do uzyskania jednolitej masy. Blaszaną Formę smarujemy ostatnią łyżką smalcu, posypujemy bułką tartą i przekładamy do  niej masę, wypełniając formę max.do 3/4 wysokość formy( mój pasztet wypełnił formę 12 na 35 cm).  Całość wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika

Miód i pieprz
Roladki z kurczaka z żółtym serem i pomidorami. 196

piersi z kurczaka  1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju kilka plasterków żółtego sera   domowa vegeta  pieprz do smaku suszony czosnek oliwa do smażenia 1 szklanka bułki tartej  2 jajka Jako dodatek zasmażana czerwona kapusta  firmy Orzech. Wykonanie : Piersi umyć, osuszyć i przeciąć na pół, każdy plaster mięsa delikatnie rozbić, oprószyć domową vegetą, suszonym czosnkiem(...)pieprzem.Na każdym kawałku ułożyć plasterek żółtego sera i kilka paseczków pokrojonych pomidorów.Mięso ciasno zwinąć w rulon, można spiąć wykałaczką.Roladki maczać w roztrzepanym jajku i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej oliwie z obydwu stron na złoty kolor. Podawać z czerwoną kapustą. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Kulki śledziowe w zalewie 173

pochodzi ze starego zeszytu. 1/2 kg solonych płatów śledziowych 1/2 kg mięsa wieprzowego np. karkówki lub łopatki 1/2 kg mięsa wołowego  1 jajko 1łyżka mąki ziemniaczanej  pieprz, bułka tarta olej do smażenia Zalewa: 1 litr wody  3/4 szklanki octu 10% 2 średnie cebule (pokroić w piórka) 3 łyżki cukru pół łyżeczki soli 3 listki laurowe 3 kulki(...)składniki zalewy. Przestudzić. Płaty śledziowe lekko wymoczyć w zimnej wodzie, odsączyć. Zmielić razem śledzie i mięso. Dodać mąkę ziemniaczaną, przyprawić pieprzem. Formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, panierować w bułce tartej, smażyć na oleju. Usmażone kulki wrzucić do zalewy, po czym schłodzić. Pozostawić w lodówce na kilka godzin lub do następnego dnia

Praktyczna pl
Kotlet drobiowy z pieczarkami i serem 207

coś bardzo prostego ale smacznego. Składniki: 2 piersi z kurczaka 300 g pieczarek 0,5 mniejszej cebuli 150 g żółtego sera sól pieprz  Do panierowania: jajko mąka pszenna bułka tarta Do smażenia: olej rzepakowy  Przygotowanie: Cebulę drobno pokroić. Pieczarki przepłukać pod pierzącą wodą. Większe pieczarki przekroić na 2 lub 4 części i pokroić w cienkie plasterki(...)Pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej, żeby nie pryskało po kuchni. Każdy kawałek lekko rozbić tłuczkiem do mięsa i oprószyć solą i pieprzem. Panierować kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na rumiano.  Na wierzchu kotletów ułożyć pieczarki, posypać startym serem i włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na około

Ala piecze i gotuje
Pasztet z cukinii 160

pieczarki, boczek czy salami. 800g cukinii (startej na grubych oczkach tarki) 1 cebula (około 100g) 2 marchewki (około 100g) 20g żółtego sera 3 jajka 1,5-2 szklanki bułki tartej 1/3 szklanki oleju 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka majeranku 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu 1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku   Umytą cukinię(...)około 30 minut i odsączyć z wytworzonego się soku (lekko odcisnąć). Cukinię połączyć ze startą (na grubych oczkach) marchewką, posiekaną cebulą, czosnkiem i zieleniną. Dodać starty ser, jajka, bułkę tartą, olej i przyprawy. Całość dokładnie wyrobić (najlepiej dłońmi) na jednolitą masę i przełożysz do formy (u mnie około 8,5 x 27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię. Piec

Di gotuje
Pasztet drobiowy z suszonymi grzybami 203

zupełności wystarczyło. (składniki na 4 pasztety - takie jak na zdjęciu) 1 cały kurczak 4 udka  300g wątróbki drobiowej 4 duże marchewki 2 pietruszki 2 duże cebule 2 bułki kajzerki 2 jajka L olej 6 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej garść suszonych prawdziwków lub podgrzybków sól, pieprz 1. Kurczaka porcjujemy. Marchew(...)minimum godzinę, po czym kroimy je na drobne kawałki. 3. Pokrojoną w piórka cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Kiedy się zeszkli dodajemy wątróbkę, chwilę smażymy. Studzimy.  4. Bułki moczymy w rosole pozostałym z gotowania mięsa i warzyw. 5. Kurczaka wraz ze skórą (lub bez, wtedy pasztet będzie bardziej suchy), warzywa, wątrobkę, cebulę, kajzerki mielimy w maszynce. Do masy dodajemy

Szefowa kuchni
Jajko zapiekane w bułce z pancettą i serem 148

jajku zapiekanym w awokado, które doskonale sprawdziło się jako przyjemny początek dnia czas na jajko zapiekane w bułce. Zwykła pszenna bułka nadziana małą ilością pancetty i sera oraz jajkiem staje się przyjemnie chrupiąca (uwaga: rozpryskują się okruszki przy krojeniu nożem) z delikatnie płynnym nadzieniem. Naprawdę pyszne i sycące

Milion Smaków

Proponowane wyszukiwania