bułki - 33426 przepisów (strona:975/2229)

Krokiety z ziemniakami serem i boczkiem 218

stron. Farsz 4 duże ziemniaki 150 g twarogu 50 g boczku wędzonego 1 cebula 1 łyżka oleju sól pieprz papryka ostra papryka słodka Panierka 2 jajka sól bułka tarta olej do smażenia Ziemniaki obrać i ugotować. Ugotowane zmielić przez maszynkę wraz z serem lub przecisnąć przez praskę. Boczek pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej  i zrumienić boczek(...)cebulę. Chwilę smażyć i dodać do ziemniaków z serem. Doprawić solą, pieprzem , paprykami i wymieszać. Farsz nakładać na naleśniki i zawijać . Każdy krokiet obtoczyć w jajku a następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron aż będą rumiane. Sos 1 puszka krojonych pomidorów 1 cebula 1 łyżka masła klarowanego 1 ząbek czosnku sól pieprz majeranek bazylia

O kuchni z uczuciem
Piersi z kurczaka panierowane w brokułach 149

Wspaniały obiad lub na przyjęcie urodzinowe albo na święta Składniki • 3 piersi z kurczaka małe • 1 brokuł • 1 jako • 150 g sera żółtego • 2 łyżki tartej bułki • sól • pieprz • 1 łyżeczka masła • olej do smażenia  1. Piersi z kurczaka przyprawić solą pieprzem odłożyć na kilka godzin do lodówki 2. Brokuł podzielić na różyczki ugotować w posolonej wodzie,odcedzić(...)wymieszać z masłem i ostudzić Dodać jajko bułkę tartą i starty ser doprawić  solą pieprzem wymieszać wszystko razem by powstała masa podobna jak na mielone 3. Piersi obłożyć powstałą masa (nie jest to proste ale warto się troszkę pomęczyć ) smażyć na oleju delikatnie obracać podczas smażenia,usmażone  włożyć na 10 minut do piekarnika

W królestwie smaków Beaty
Mielone z kaszą jaglaną i warzywami 170

kaszy jaglanej! 0,5 kg łopatki wieprzowej pół cebuli 2 ząbki czosnku 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 1 żółtko 1 marchewka 1 pietruszka (nieduża) 2 ogórki kiszone sól pieprz bułka tarta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Łopatkę razem z cebulą zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Marchewkę, pietruszkę i ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, czosnek przecisnąć przez praskę i dodać(...)mięsa. Żółtko, kaszę jaglaną i bułkę tartą również dodać do mięsa, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Z masy mięsno - warzywnej formować zgrabne kotleciki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekać w temp.180 stopni przez około 40 minut (jeśli mięso jest jeszcze surowe to wydłużyć czas pieczenia). Podawać np. z kaszą gryczaną i sałatką z buraczków (przepis

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Panierowane kotlety z piersi kurczaka z serem 252

mile widziany przez moich najbliższych na stole. Warto spróbować.  Składniki: 4 pojedyncze piersi  z kurczaka 10-15 dag sera żółtego w plastrach 2 jajka 3 łyżki mleka bułka tarta do panierowania sól pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: Piersi umyć i osuszyć. Przekroić wzdłuż na 2 części, tak aby powstały 2 cieńsze kotlety. Lekko rozbić, osolić, popieprzyć(...)chwilę w chłodne miejsce. Jajka rozbełtać z mlekiem. Kotlety najpierw moczyć w jajku, następnie położyć na wierzch plastry żółtego sera, ponownie zamoczyć w jajku, a następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Smacznego

na moim stole...
Kotlet z karkówki po argentyńsku 180

plastry karkówki – grube około 2 cm z jak najmniejszym tłuszczem 4 łyżeczki musztardy sarepskiej 2 jajka do roztrzepania sól , pieprz do smaku 4 jajka ( na kotlety ) 1 szklanka bułki tartej 100- 150 g wędzonego boczku ( najlepiej swojskiego lub kopconego ) olej do smażenia Karkówkę rozbijamy tłuczkiem , ale niezbyt cienko – tak średnio , na około 0,5 cm . Solimy , smarujemy musztardą(...)jedna łyżeczka na jeden kotlet ) , pieprzymy , obtaczamy w roztrzepanym jajku , bułce tartej i smażymy na złoty kolor na dość dużym ogniu ( jak schabowy ) . Jajka smażymy jako tzw . sadzone . Można z jednej strony , wtedy jest ładne żółtko , a Ci co nie lubią surowego białka mogą je przykryć na minutkę , dwie przykrywką i wtedy , dojdą ( ja tak robię , bo dzieci wtedy

Ogrodnik w podróży
Pasztet z zielonej soczewicy z marchewką i ogórkiem kiszonym 161

szkl. zielonej soczewicy (przed ugotowaniem) 2 duże marchewki 1 ugotowana pietruszka 3-4 ogórki kiszone 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 jajka 4 łyżki kaszy manny 1 szkl. bułki tartej (+/-) 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka szałwii 3 łyżeczki pieprzu czarnego 2 łyżeczki pieprzu ziołowego 3 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej(...)ogórki kiszone, ząbek czosnku i obraną cebulę ścieramy na drobnych oczkach tarki. Marchewkę na grubych. Dodajemy do soczewicy. Wbijamy jajka, wsypujemy pozostałe przyprawy i kaszę mannę, mieszamy. Następnie dodajemy bułkę tartą - wtedy można ocenić czy nie potrzeba odrobinę więcej lub mniej. Całość dokładnie wyrabiamy rękoma. Masę przekładamy do podłużnych foremek-keksówek (u mnie 34x9cm i 26x9cm) wyłożonych papierem do pieczenia

Kolorowy Przepisownik
Zapiekanka z pulpecikami, cukinią, marchewką i kaszą pęczak 115

woreczek kaszy pęczak (100g) 0,5 kg mięsa mielonego z indyka 2 marchewki 1/2 cukinii 1/2 dużej czerwonej cebuli 2 i 1/2 szklanki wody sól, pieprz natka pietruszki bułka tarta Marchewki oraz cukinię obrać, umyć i pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w piórka. Mięso mielone przełożyć do miski. Przyprawić solą, pieprzem oraz natką pietruszki (może być suszona jak i świeża(...)koniec wsypać 1-2 łyżki bułki tartej. Masę wyrobić i uformować pulpeciki wielkości piłeczki ping-pongowej. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć mięsne kuleczki, następnie wsypać suchą kaszę i dodać warzywa. Całość posypać solą oraz pieprzem. Następnie zalać 2 i 1/2 szklanki wody. Piec bez przekrycia przez około 70 minut w 180°C (woda do końca nie wchłonie się w kaszę

Ugotować
Kalafior w panierce 141

mogę go podjadać bez żadnych dodatków. Może stanowić samodzielną przekąskę i być podawany z dowolnym sosem. Sprawdzi się też jako dodatek obiadowy. kalafior 2 jajka + 2-3 łyżki mleka bułka tarta olej sól Kalafiora ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i podzielić na mniejsze różyczki. Jajka rozmieszać z mlekiem. Różyczki kalafiora dokładnie obtoczyć w jajku i kolejno w bułce tartej. Smażyć

Di gotuje
KOTLET SCHABOWY 171

wcześniej jajko, które później. za pomocą widelca, mieszamy tak by żółtko połączyło się z białkiem.  Możemy dodać szczyptę wody.  b) do drugiego talerza wsypujemy bułkę tarta. 5. Rozbity wcześniej kotlet, najpierw maczamy w rozbełtanym  jajku, z jednej i drugiej strony, po czym obtaczamy go, również z obu stron, w bułce tartej.  6. Kładziemy

Kulinarnie z Polką na Kresach
Klopsiki z indyka , nadziewane serem 186

małych trójkątów ) 100 ml słodkiej śmietanki 12 % 3 ząbki czosnku ( można mniej jak ktoś nie lubi ) 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól , pieprz biały do smaku 1/2 szklanki bułki tartej kilka plastrów masła 1 jajko 1/2 szklanki mąki pszennej do obtaczania Mięso mielone przekładamy do miski , robimy w nim dołek ręką , wbijamy do niego jajko , wsypujemy bułkę tartą , sól

Ogrodnik w podróży
Udka i skrzydełka kurczaka faszerowane pieczarkami – czyli jak usunąć kości i nafaszerować mięso 150

razem z podudziem ) 2 skrzydełka 1 pojedynczy filet z kurczaka ( niezbyt duży ) Czerwony knorr do mięs Farsz: 6 pieczarek 1 cebula 1 jajko Kilka gałązek natki pietruszki 1 łyżka bułki tartej Sól Pieprz Odrobina oleju ( do smażenia ) Wykonanie: Z udek i skrzydełek usuwamy kości. Na obu końcach udek ( podobnie i skrzydełek ) robimy nacięcia wokół kości. Podcinamy mięśnie i ścięgna łączące(...)kroimy na małe kawałki a cebulę w kostkę. Przesmażamy na oleju i doprawiamy solą i pieprzem. Do przestudzonych pieczarek dodajemy 1 jajko, pokrojony na kawałki filet z kurczaka, łyżkę bułki tartej, posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i doprawiamy. Farszem napełniamy udka i skrzydełka ( jeżeli istnieje konieczność możemy spiąć wykałaczką ) Posypujemy czerwonym knorrem do mięs. Pieczemy w piekarniku w temp

Smaki Ewy
Piekielnie ostre roladki z kurczaka z farszem z suszonych pomidorów i oliwek 197

piersi z kurczaka (ok 500 g) 2 łyżeczki harissy (może być koncentrat pomidorowy lub ketchup pikantny) garść zielonych oliwek 5 dużych suszonych pomidorów 1 kulka mozzarelli 1 jajko,  bułka tarta olej do smażenia Pomidory suszone kroimy w paski, mozzarelle również kroimy w paski- wówczas łatwiej będzie nam zrolować mięso. Oliwki standardowo ja kroję w plasterki. Piersi z kurczaka rozbijamy(...)rozbitych piersi rozsmarowujemy 1 łyżeczkę pasty harissa i układamy pokrojoną w paski mozzarelle suszone pomidory i oliwki. Całość rolujemy i spinamy wykałaczkami. Maczamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na patelni na rumiano z każdej strony. Możemy podawać piersi w całości lub pokrojoną w grube plastry. Jako dodatek oprócz ziemniaków możemy podać

Piekielna Kuchnia Pati
SCHABOWY Z ZASMAŻANYMI BURACZKAMI I TŁUCZONYMI ZIEMNIAKAMI 108

schabowy: 4 kawałki schabu ( proszę u rzeźnika aby były rozbite) jajko bułka tarta sól  pieprz smalec do smażenia  buraczki z karmelizowaną cebulką: 2 czerwone cebule 3 buraki 2 łyżki octu balsamicznego ( lub kremu balsamicznego) 3 łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżki masła 2 łyżki wody ziemniaki: 4 duże ziemniaki koperek 1 łyżka masła Na małej patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy(...)dosypujemy 2 małe łyżeczki mąki i energicznie mieszamy.   Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Tłuczemy, do dajemy masło i posypujemy koperkiem. Schab solimy i pieprzymy, obtaczamy w jajku i bułce. Wrzucamy na rozgrzany smalec. Smażymy na patelni, po kilka minut z każdej strony

KuchcikoweLove
Szarlotka domowa 108

łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 kostki margaryny 1 cukier waniliowy 2 całe jajka + 2 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany   NADZIENIE Z JABŁEK 2 kg jabłek 1 łyżka bułki tartej 1 cukier waniliowy Przepis na ciasto: Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać nożem z margaryną. Dodać żółtka, całe jajka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i wyrobić ciasto. W stawić(...)lodówki. Przepis na nadzienie z jabłek: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Lekko odcisnąć sok i wymieszać z bułką tartą i cukrem waniliowym. Polać sokiem z cytryny, by utrzymać kolor jabłek. Ułożenie ciasta: Połowę ciasta rozwałkować i przełożyć na wyłożoną papierem dużą blachę. Wyłożyć starte jabłka. Przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem i ponakłuwać widelcem. Piec 45 minut

Calzonella.com
Gołąbki bez kapusty lub kotlety a'la gołąbki 197

obiad. Zapraszam! Gołąbki bez kapusty Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego 1 torebka ryżu 2 jajka średnia cebula papryka ostra i słodka łyżeczka majeranku 1 kostka rosołowa sól, pieprz bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: Mięso dokładnie wymieszać z ugotowanym i przestudzonym ryżem, jajkami, przyprawami i cebulą poszatkowaną drobno. Uformować średniej wielkości kotlety, obtoczyć w bułce tartej i podsmażyć

Tagebuch po polsku