najlepsza. Zapiekany makaron z białym serem Składniki: - 350 g makaronu (najlepiej świderki) - 500 g sera białego - 200 ml śmietany 18% - 2 żółtka - 1 op. cukru waniliowego - cukier - sól - masło - bułka tarta Przygotowanie: Makaron gotujemy w posolonej wodzie według opisu na opakowaniu. Ser mieszamy ze śmietaną, cukrem waniliowym(jeżeli lubimy bardziej słodkie dosypujemy cukru). Do masy dodajemy żółtka i wszystko mieszamy(...)Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ugotowany i lekko przestudzony makaron mieszamy delikatnie z masą serową, przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy według uznania cukrem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy około 30 minut do zrumienienia. Życzę smacznego. Wpis do akcji: "Moje Smaki" http://muza.com.pl/product.php?id_product=1470
Kulinarne życieświeże grzyby. Krokiety z kapustą i grzybami Składniki: - naleśniki - 1 kg grzybów leśnych - 2 kg kapusty kiszonej - 1 cebula - 2 liście laurowe - 4 ziela angielskie - olej - jajko - bułka tarta - sól - pieprz Przygotowanie: Grzyby czyścimy, kroimy na mniejsze kawałki i myjemy. Gotujemy do miękości. Kapustę płuczemy, kroimy zalewamy zodą dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy do miękości. Pod koniec(...)ugotowaną, wystudzoną i odciśniętą kapustę z grzybami. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Farsz rozprowadzamy na przygotowanych naleśnikach i zwijamy. Każdy krokiet obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej i smażymy na oleju. Krokiety najlepiej smakują z czerwonym barszczem. Życzę smacznego
Kulinarne życiePyszne krokiety tym razem z farszem z jajek, moje ulubione. Krokiety z jajkami Składniki: - naleśniki ok. 20 sztuk - 13 jajek - pęczek szczypiorku - olej - bułka tarta - sól - pieprz Przygotowanie: 10 jajek gotujemy na twardo. Po ugotowaniu kroimy w drobną kostkę, dodajemy poszatkowany szczypiorek, jedno surowe jajko. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dokładnie mieszamy. Farsz rozprowadzamy na przygotowanych naleśnikach(...)zwijamy. Każdy krokiet obtaczamy w roztrzepanych jajkach i bułce tartej, smażymy na oleju. Krokiety podajemy z czerwonym barszczem. Życzę smacznego
Kulinarne życiemozzarellą Składniki: - olej Kujawski ze smakiem – z pomidorami, czosnkiem i bazylią - 100 g mieszanki sałat - 1 pomidor - ½ papryki czerwonej - 100 g sera feta - 1 kulka sera mozzarella - 1 jajko - bułka tarta - mąka - olej do smażenia Przygotowanie: Do mieszanki sałat dodajemy pokrojonego pomidora, paprykę posiekaną w cienkie paski, i pokrojonego w kostkę ser feta, całość mieszamy z olejem Kujawskim ze smakiem(...)odstawiamy na kilka minut do przejścia smaku. W między czasie kroimy w plastry ser mozzarella. Obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i na koniec w bułce tartej. Tak przygotowany ser smażymy na oleju. Po usmażeniu podajemy z przygotowaną sałatką. Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl Do zabawy
Kulinarne życiewiórków kokosowych - 150 g cukru - 1 jajko - 40 g mąki - ½ łyżeczki proszku do pieczenia - 200 g świeżego ananasa pokrojonego w kostkę Dodatkowo: - 25 g wiórków kokosowych do posypania - masło - bułka tarta Przygotowanie: W rondelku podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim masło. Po wystudzeniu mieszamy z wiórkami kokosowymi i cukrem. Dodajemy jajko, mąkę, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy(...)koniec dodajemy ananasa do ciasta, jeszcze raz mieszamy i przekładamy całość do foremki o średnicy 24 cm wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Na koniec oprószamy wiórkami kokosowymi. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut. Życzę smacznego
Kulinarne życiepomidorami i mozzarellą. Składniki: - 2 piersi z kurczaka ok. 400g - rosół z kury Knorr - 1 szt sera mozzarella - 100 g suszonych pomidorów - 3 yżki oliwy z oliwek - 1 łyżeczka bułki tartej Przygotowanie: Jedną kostkę rosołową Knorr rozcieramy z 3 łyżkami oliwy z oliwek. Tak przygotowana marynata sprawi, że mięso będzie soczyste. Nacieramy nią kurczaka i smażymy około 15 minut obracając(...)jakiś czas. Pomidory i mozzarellę kroimy w drobną kostkę, łączymy ze sobą dodając bułkę tartą. Przygotowany farsz układamy na usmażonej piersi z kurczaka. Na patelnie wlewamy kilka łyżek wody i przykrywamy. Odparowujemy przez ok. 30 sekund do zagrzania farszu. Podajemy z ryżem i warzywami. Życzę smacznego
Kulinarne życieszybki obiad, kotlety z kaszy jęczmiennej Składniki: - kasza jęczmienna 200 g - 1 cebula - 1-2 ząbki czosnku - 1/3 pęczka szczypiorku - 100 g żółtego sera - 1 jajko - pieprz - masło - bułka tarta - olej Przygotowanie: Kaszę gotujemy do miękkości, można rozgotować, aby była miększa. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek drobno siekamy, szczypiorek kroimy. Cebulę szklimy na maśle. Ser trzemy na tarce(...)kaszę przekładamy do miski, dodajemy żółty ser, zeszkloną cebulkę, pieprz i pół łyżki masła, czosnek, szczypiorek. Całość dokładnie mieszamy. Po wystygnięciu dodajemy jajko, całość mieszamy. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron. Życzę smacznego
Kulinarne życiełyżka śmietany 1 zupa ogonowa Farsz: 1/2 kg mięsa mielonego z szynki wp. 1/2 kg pieczarek 2 cebule 1 całe jajko 6 jajek ugotowanych na twardo 2 łyżki bułki tartej 2x kostka rosołowa Sposób przygotowania: Farsz Cebulę drobno kroimy, podsmażamy do zeszklenia i dodajemy starte na dużych oczkach pieczarki razem z kostkami rosołowymi. Całość smażymy. Przestudzone pieczarki dodajemy(...)mielonego mięsa i mieszamy. Wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i starte na grubych oczkach jajka. Farsz dokładnie wyrabiamy. Ciasto Mąkę, proszek do pieczenia i zupę ogonową mieszamy, dodajemy margarynę i siekamy nożem do połączenia składników. Dodajemy żółtka i śmietanę, szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części, owijamy folią spożywczą i wsadzamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy jedną
Kulinarne życiedelikatny i pyszne, ale wyczuwalny jest smak cebuli i nie każdemu to może odpowiadać. Składniki: - 500 g schabowego bez kości - 2 cebule - 750 ml mleka - mąka - jajko - bułka tarta - sól - pieprz - smalec lub olej do smażenia Przygotowanie: Schab kroimy na grubsze kotlety, rozbijamy tłuczkiem. Cebulę kroimy. Na dno miski układamy część cebuli na nią dajemy jeden kotlet, ponownie(...)odkładamy do lodówki na ok. 4-5 godzin. Po tym czasie wyjmujemy kotlety i odciskamy z nadmiaru mleka. przyprawiamy pieprzem i solą. Obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor. Życzę smacznego
Kulinarne życiediecie wykluczony zostaje gluten, a mamy straszną ochotę np. na kotleta schabowego to co zrobić? Jak obie poradzić skoro nie wolno nam użyć bułki tartej? Z pomocą przychodzi mielony len i mąka ryżowa. Myślę, że one spokojnie wystarczą jako zamienniki zamiast białej mąki i bułki tartej, a będziemy się mogli cieszyć ponownie smakiem kotleta. No może nie będzie taki idealny
Bernika - moj kulinarny pamietnikwersji mięsnej) -5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach -2-4 kiszone ogórki -2 ugotowane w osolonej wodzie marchewki -6 jajek -cebula -szczypiorek -ząbek czosnku -czosnek niedźwiedzi -sól, pieprz, pieprz ziołowy -bułka tarta do posypania foremek Ugotowane w mundurkach, w osolonej wodzie ziemniaki studzimy i obieramy a gdy wystygną kroimy w dość dużą kostkę. W kostkę kroimy też ogórki i marchewkę(...)Czosnek i cebulę ścieramy na drobnych oczkach i dodajemy do mięsa. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, dodajemy szczyptę czosnku niedźwiedziego i dokładnie mieszamy. Ceramiczne foremki natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Z mięsa formujemy placki. Plackami wykładamy dna i brzegi foremek. Uzupełniamy warzywami. W wersji bez mięsa warzywa wkładamy bezpośrednio do foremek. W wersji z mięsem na wierzch wykładamy całe
Maminek kulinarnypietruszka (korzeń) Kawałek selera (korzeń) 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka przyprawy do zup Dodatkowo: 300 g mięsa mielonego 1 jajko Połowa cebuli 2 łyżki bułki tartej Sól Pieprz 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 łyżki śmietany 18% 3 łyżki octu 10% Sól Pieprz 300 g boczku wędzonego 1,5 cebuli Natka pietruszki, koperek(...)Przekładamy do wody, dodajemy przyprawy i gotujemy na mniejszym ogniu do miękkości warzyw. Po ugotowaniu wyciągamy i kroimy w drobną kostkę. Mięso wyrabiamy z posiekaną połową cebuli, jajkiem i bułką tartą. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe klopsiki. Wkładamy je do wywaru. Boczek oraz cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na oleju. Połowę przekładamy do zupy. Dokładamy
VioletoweKucharzeniechrupkość a pieczarki aromat. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Składniki: Filet z kurczaka, dowolna ilość ( ja miałam 1 pojedynczy, duży ) Kawałek cukinii Kilka pieczarek Kawałek fety Sól Pieprz Mąka Jajko Bułka tarta olej Wykonanie: Fileta kroimy na plastry ( ja zrobiłam trzy ). Delikatnie rozbijamy pod folią tak aby nie uszkodzić mięsa. Przyprawiamy solą i pieprzem ( można użyć również vegety ). Cukinię kroimy(...)pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Przestudzony farsz układamy na filecie. Dodajemy trochę sera fety. Fileta składamy ( na płasko ). Obtaczamy w mące, potem w roztrzepanym jajku i na koniec w bułce tartej. Smażymy na patelni z obu stron. I gotowe. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Smaki Ewyprzeróżne i pyszne dania...wystarczą tylko chęci. Składniki: 6 pojedynczych filetów z piersi kurczaka 30 dag startego sera żółtego 20 dag wędzonego boczku 2-3 jajka mąka pszenna,bułka tarta sól,pieprz Filety umyć,wysuszyć i przeciąć wzdłuż (na pół),delikatnie rozbić i doprawić pieprzem.Jeśli wędzony boczek jest słony filetów lepiej nie solić.Boczek pokroić w kostkę,stopić(...)wystudzić.Dodać starty ser,doprawić do smaku.Na każdy plaster nałożyć farsz,zawinąć i uformować kształt kuli.Panierować w mące,jajku i tartej bułce.Smażyć na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru.Odsączyć na ręczniku papierowym,przełożyć na jakąś brytfankę i wstawić do piekarnika na ok 20 min w 160stC. Boczek można zamienić na inny farsz np pieczarki,szynkę
Niespełnione zdolności kulinarnekurczaka z sezamem podajemy z sosami lub keczupem. 2 duże filety z kurczaka 1 mały jogurt naturalny 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki sezamu sól, pieprz 1. Filety kroimy w małe, podłużne paski. W misce mieszamy jogurt, jajko, papryki, sól i pieprz. Umieszczamy w niej filety, mieszamy i odstawiamy(...)lodówki na minimum 30 minut. 2. Bułkę mieszamy z sezamem. Kąski obtaczamy dokładnie z każdej strony. 3. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni lub lub smażymy na rozgrzanym oleju
Szefowa kuchni