Pasztet podałam na porcelanie Bogucice . Składniki : 2 kg łopatki 1 kg wątróbki z indyka 3 duże cebule 1/2 szklanki oliwy sól, pieprz do smaku 6 jajek 1,5 szklanki bułki tartej 2 szklanki mleka 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 2 łyżki czerwonej papryki 2 marchewki 1 mały seler szczypta oregano i bazylii Dodatek(...)pokrojona cebulę , lekko posolić,chwilę podsmażyć, następnie dodać wątróbkę, paprykę i wymieszać, dusić aż zmięknie. Zimne mięso, marchewkę i seler z wywaru oraz wątróbkę zmielić przez maszynkę. Bułkę tartą zalać mlekiem,następnie dodać do mięsa. Jajka roztrzepać i dodać do masy mięsnej , dodać oregano i bazylię, przyprawić do smaku solą i pieprzem.Dobrze wszystko wymieszać dodając bulionu który
Sama słodycz i szczypta chilikoperty i dodałam farsz z pieczarek :) Składniki 4 małe lub 2 duże plastry schaba (najlepiej grube) 6 pieczarek garść startego żółtego sera sól pieprz słodka papryka masło jajko bułka tarta Schaba rozbijamy na jak najcieńsze plasterki, posypujemy przyprawami i odstawiamy do lodówki. W tym czasie pieczarki siekamy i smażymy na maśle. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wyjmujemy schaba(...)zwijamy na zasadzie koperty (ważne by schab był ściśle zawinięty) jeżeli mamy małe plastry schaba możemy koperty zabezpieczyć dodatkowo przed rozpadnięciem się połówkami wykałaczek. Koperty panierujemy w jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy dość dużą ilość oleju tak żeby schaby po włożeniu na nią były do połowy zakryte i smażymy na rumiany kolor, Możemy podawać z ziemniakmi z wody
Piekielna Kuchnia Patiżadnych dodatków. (Około 16 sztuk) 200g białego sera 20g żółtego sera 5 łyżek posiekanego szczypiorku 2 łyżki prażonej cebulki sól, mielona czarnuszka (zamiast pieprzu) Dodatkowo: 1 jajko bułka tarta olej Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach - a twaróg podusić (np. widelcem). Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Z masy formować kulki (odrobinę mniejsze(...)wielkości orzecha włoskiego). Każdą z nich obtaczać w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony
Di gotujefurorę, a domownicy z przyjemnością sięgną po dokładkę! Polecam! SKŁADNIKI: * ziemniaki – 400 g * masło – 50 g * jajko – 1 szt * mąka – 30 g * sól pieprz, papryka * bułka tarta do panierowania * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Obrane ziemniaki gotujemy, odcedzamy, ugniatamy. Do przestudzonych dodajemy żółtko, masło, mąkę i przyprawy – mieszamy. Na podsypanej mąką stolnicy zagniatamy, formujemy wałek(...)kroimy na kawałki. Panierujemy w białku i bułce tartej. Smażymy na rumiano. Smacznego
Ostra na Słodkomleka 0,5 szklanki wody gazowanej 0,5 szklanki oleju 2 jajka szczypta soli Farsz: 1 kilogram kapusty kiszonej 1 cebula garść suszonych grzybów sól, pieprz Dodatkowo: 2 jajka bułka tarta do panierowania olej do smażenia Sposób przygotowania: Grzyby przekładamy do miski , zalewamy gorącą wodą, pozostawiamy na kilka godzin, gotujemy do miękkości, odcedzamy. Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą(...)Ciasto odstawiamy na pół godziny żeby odpoczęło, na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki. Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu, zwijamy składając boki do środka. Panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron. Krokiety podajemy z barszczem czerwonym
Bajeczna KuchniaSkładniki: Pieczarki (najlepiej większe) bułka tarta jajko sól Pieczarki myjemy, oddzielamy kapelusze i wrzucamy do garnka z osoloną wodą - gotujemy do miękkości. Kiedy już nam pieczarki zmiękną rozbijamy je delikatnie tłuczkiem, tak jak kotlety schabowe (tylko do momentu aż będą płaskie). Obtaczamy w jajku i bułce tartej - smażymy na masełku z każdej strony. Idealnie na przekąskę zimną lub ciepłą
Moje-pitraszeniekostki margaryny 10 dag cukru kilka kropel olejku cytrynowego szczypta soli 25 dag mąki łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej 2 żółtka szklanka mocnej herbaty tłuszcz i bułka tarta do obsypania formy cukier puder do obsypania Wykonanie: Zaparz herbatę. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy olejek cytrynowy, sól oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Następnie dodajemy(...)żółtka. Wyrabiając ciasto wlewaj powoli ostudzoną herbatę. Ja mieszam ciasto ręcznie :). Kiedy uzyskamy jednolitą lejącą się masę wylewamy nasze ciasto na wcześniej wysmarowana i obsypaną bułką tarą formę bo babek (mała). Wstawiamy do piekarnika na około 50 minut i pieczemy w temperaturze 180*C A oto moje wyniki :) babka ma posmak herbaty. Jeżeli nie mamy sody można po prostu dodać
W Moim Magicznym Domubądź kefiru 4 duże jabłka (najlepiej antonówki - ale inne też się nadają ) można ale nie trzeba dodać też gruszkę cukier puder do posypania ciasta tłuszcz do wysmarowania formy bułka tarta / odrobinę mąki do wysypania formy Wykonanie: Ciasto : oddzielamy najpierw żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno. Masło ucieramy z cukrem pudrem oraz dodajemy po trochu i na przemian , cały czas(...)trochę utrudni sprawę. Ja użyłam do mieszania uginającej się łopatki do zbierania ciasta z brzegów ścianek miski i dało radę. Ciasto wykładamy na wysmarowaną wcześniej i posypana mąką lub bułką tartą blaszkę kwadratową. Wyrównujemy ciasto i układamy na nim wcześniej obrane i pokrojone wcześniej plasterki jabłek i gruszek, jeżeli zrobisz to dopiero teraz nie będzie tragedii ;) - ja tak właśnie zrobiłam
W Moim Magicznym Domusię łatwiej zagniatało. Dodajemy jajka i wszystko razem zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto dzielimy na dwie części rozwałkujemy i wykładamy jedną część wysmarowaną wcześniej tłuszczem i wysypaną bułką tartą dużą blachę ( jak się nie ma bułki tartej zawsze może być to mąka). Widelcem robimy nakłucia na cieście. Jabłka kroimy na małą kostkę i wykładamy je równomiernie na ciasto
W Moim Magicznym DomuRyba w warzywach to smaczne i zdrowe danie. Powinno gościć na stołach nie tylko od święta. Bardzo polecam. Składniki: 5 filetów z mintaja bułka tarta mąka 2 surowe jaja 10 marchewek 5 pietruszek 3 cebule kawałek pora olej przyprawy Zaczynamy od obrania warzyw i starcia na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy warzywa na patelni z odrobiną oleju. Dodajemy trochę(...)wody i przyprawy, nakrywamy pokrywką i dusimy. W tym czasie rybę doprawiamy solą i pieprzem, panierujemy w mące, jajkach i na koniec w bułce tartej. Smażymy na patelni na rozgrzanym oleju aż do zrumienienia (po 5 minut na stronę). Usmażone filety przekładamy do warzyw
prawdziwe jedzeniepieczenia - 3 żółtka - 2-3 łyżki śmietany kwaśnej - szczypta soli Dodatek: - opakowanie śliwek mrożonych ( ok. 450 - 500 gr ) - 0,5 szklanki grubo siekanych orzechów włoskich - 0,5 szklanki bułki tartej Kruszonka: - 5 łyżek masła - 5 łyżek cukru - 10 łyżek mąki Owoce rozmrozić i odsączyć na sicie. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Składniki ciasta zagnieść ze sobą, rozwałkować i przełożyć(...)blachę. Obsypać bułką tartą. Na podkładzie ułożyć owoce wraz z siekanymi orzechami. Zasypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 'C przez ok 40 minut. Po wystygnięciu można dodatkowo polać lukrem bądź czekoladą. Kruszonka: do miseczki włożyć masło, cukier i mąkę. Rozetrzeć w palcach na kruszonkę. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody
kawawszklancekaczka nadzienie 500 g mięsa mielonego 200 g wątróbki drobiowej 5 łyżek bułki tartej 1 jajko 150 g śliwek suszonych 1 mała cebula sól pieprz pieprz ziołowy staropolski po szczypcie : hyzop, estragon, mięta, cynamon, chili w płatkach, gałka muszkatołowa, gałązki świeżego tymianku 1 jabłko 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu Kaczkę wyluzować , natrzeć od środka pieprzem ziołowym staropolskim i solą(...)Mięso włożyć do miski, dodać drobno pokrojoną wątróbkę, cebulę posiekaną w drobniutką kosteczkę, śliwki również pokroić na mniejsze kawałki, dodać jajko, przyprawy, bułkę tartą i dobrze wymieszać masę mięsną. Zaszyć kaczce szyję i nadziać nadzieniem do pełna. Zaszyć wykałaczkami otwór. Rękami troszkę kaczuszkę pougniatać by nadzienie równo się rozłożyło. Posolić kaczkę z wierzchu i posypać niewielką ilością pieprzu ziołowego. Odstawić
Gotowanie jest łatwenadzienie; 1 litr suszonych grzybów 1 duża cebula 2 łyżki bułki tartej sól pieprz 2 łyżki oleju nierafinowanego ciasto; 500 g mąki 1 jajko 1 szkl wody 1 łyżka cukru szczypta soli 10 g drożdży olej do smażenia na głębokim tłuszczu Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie , następnie ugotować (ok 15 min) odcedzić, wystudzić i posiekać drobno, cebulę również posiekać(...)drobną kosteczkę. Przełożyć cebulę na patelnię podlać 2-3 łyżkami oleju i przyrumienić, dodać grzyby i przyprawić do smaku, poddusić kilka minut, wystudzić nadzienie, dodać bułkę tartą, wymieszać. Mąkę wsypać do miski, dodać sól i jajko, wodę wymieszać z cukrem i drożdżami dodać do mąki i zagnieść ciasto. Pozostawić pod ściereczką do podrośnięcia, Wałkować cienko i lepić uszka. Smażyć
Gotowanie jest łatwe600gram grzyby zwykłe lub suszone- 500gram cebula - 150 gram pieprz- 2 łyżeczki sól - 4 łyżeczki Mleko- szklanka 330ml jajka-5 szt mąka 0,5 kg olej - 400ml bułka tarta- 400gram Sposób przygotowania; Gotujemy grzyby do miękkości , kapustę obmywamy i gotujemy . Mielimy grzybki przez maszynkę, kapustę odsączamy od wody i kroimy drobno oraz cebulkę(...)naleśniki; mieszamy 2 jajka , mleko, mąkę, 1 łyżeczka soli i olej 200ml na gładkie ciasto Smażymy na patelni naleśniki. Nadziewamy Nasze naleśniki farszem. Obtaczamy w jajku i bułce tartej Smażymy z dwóch stron Nasze krokiety
pichcisztomąki 1 szkl mleka 20 g drożdży 1 łyżka cukru szczypta soli 50 g masła nadzienie 1 karp ok 1,5 kg sól pieprz pieprz ziołowy 3 łyżki bułki tartej 1 jajko szczypta mięty szczypta majeranku szczypta oregano 1 łyżka kaparów Karpia oprawić , umyć, odciąć głowę (głowa i pozostałości przydadzą się na wywar do barszczyku). Ostrym i wąskim nożem odfiletować(...)karpia , zdjąć skórę i zemleć w maszynce do mięsa. Dodać bułkę tartą, kapary, jajko i przyprawy, dobrze wyrobić masę. Mąkę wsypać do miski, mleko podgrzać na ciepło, dodać cukier i drożdże, dobrze wymieszać. Masło rozpuścić. Do mąki dodać sól wlać mleko z drożdżami i masło , wyrobić ciasto i zagnieść. Odłożyć do wyrośnięcia. Odłożyć trochę ciasta na dekoracje, resztę rozwałkować
Gotowanie jest łatwe