duża pietruszka (korzeń) 1 kawałek selera 2 średnie cebule 1 liść laurowy 3 ziela angielskie 3 łyżki oleju 200 g przecieru pomidorowego sok z 1/2 cytryny 1/2 szklanki bułki tartej 1 łyżeczka cukru Sól pieprz Filety rybne osuszyć, oprószyć solą i pieprzem z dwóch stron, a następnie każdy kawałek obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć
O kuchni z uczuciemMasło – 20 dag Cukru – 20 dag Jajka - 4 szt Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka Mleko – ¾ szklanki Cukier waniliowy – 1 łyżeczka Kakao – 2 łyżki Tłuszcz do formy Bułka tarta do formy Gotowa polewa czekoladowa kwiatki dekoracyjne ..... Normal 0 21 Żółtka wybić do miski i utrzeć z cukrem pudrem na masę, następnie połączyć z utartym masłem(...)białek ubić pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto podzielić na 2 części, i do jednej dodać kakao i dobrze wymieszać. Formę na babkę wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką, następnie wylać trochę ciasta jasnego a na wierzch ciemne i ponownie resztę jasnego. Babkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 min w 180stC. Po upieczeniu i ostudzeniu wyjąć
Camilla w kuchnisztuk: 250 g ryżu (waga nieugotowanego ryżu) – ugotować 250 g marchewki (ja miałam upieczoną z rozmarynem i tymiankiem) może być ugotowana albo nawet drobno pokrojona surowa 50 g bułki tartej 3 łyżki ciemnego sosu sojowego łyżeczka soli łyżeczka pieprzu łyżeczka suszonego czosnku lub 2 zmiażdżone ząbki łyżeczka papryki w tym dobrze gdyby się znalazła choćby szczypta wędzonej przepis(...)bułki do burgerów znajdziecie tu Przygotowanie: Banalnie proste: wszystkie składniki wyrobić na jednolitą masę (ja to robię ręcznie), uformować kotlety, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w temp. 190-200 C z jednej strony około 15 minut po czym przełożyć na drugą i piec 10-15 minut. Smacznego! Ps. Burgery są na tyle pyszne, że smakują
greenscarfSkładniki: 1 leszcz (około 800 g) 3 łyżki mąki 3 łyżki bułki tartej 1 jajko na marynatę: 1/2 szklanki białego wina 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki soku z limonki 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: Leszcza oczyszczamy odcinamy głowę, ogon oraz płetwy. Następnie rybę dokładnie myjemy, osuszamy za pomocą papierowych(...)odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie kawałki leszcze osączamy z marynaty i obtaczamy po kolei w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy masło i kładziemy opanierowanego leszcza. Rybę smażymy ze wszystkich stron na złoty kolor przez około 3-4 minuty z każdej. Smacznego
Symfonia smakowapszenny jasny 36,2 1,8 8,3 49,6 3,2 1053 / 248 chleb pszenny razowy 43,4 1,2 6,7 41,5 5,9 865 / 204 bułki pszenne 34,0 1,0 7,7 49,3 3,4 1007 / 237 bułki razowe 34,0 1,4 7,8 46,2 10,6 971 / 229 D laczego warto
Fit & Healthy LifeZdrowe, pożywne, bez dodatku zbędnego tłuszczu- czyli wszystko to co potrzebne w diecie matek karmiących i nie tylko. Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 1 czerstwa bułka 1 jajko ½ szklanki mleka sól do smaku natka pietruszki Wykonanie: Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i zmielić razem z mięsem. Następnie dodać jajko, posiekaną natkę pietruszki (według uznania) i sól do smaku. Połączyć
Tradycyjna Kuchniasosem czosnkowym , paprykowym , keczupem bądź innym, lub podane jako dodatek do dania głównego, tak jak ja uczyniłam to dzisiaj. Składniki: 1,2-1,5 kg ugotowanych ziemniaków szklanka bułki tartej 1-1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka 4 ząbki czosnku łyżeczka gałki muszkatołowej sól pieprz oliwa do smażenia Sposób przygotowania: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie(...)Odcedzić, odparować, ugnieść (lub przecisnąć przez praskę) i ostudzić. Do zimnych ziemniaków wbić jajka, wsypać bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną i szklankę mąki pszennej sól, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Porządnie wyrobić rękoma. Jeśli ciasto mocno klei się dodać jeszcze pół szklanki mąki. Wykulać dłońmi małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Do głebokiej patelni, rondla wlać sporą ilość oliwy
na moim stole...sera typu feta (ser typu jest lepszy, bo się ładniej klei, nie polecam prawdziwej fety, bo jest zbyt sucha) 1 duża czerwona cebula 1 jajko 3 łyżki bułki tartej łyżka drobno posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Kaszę opłukać na sicie, zalać 200-250 ml wody, dodać szczyptę soli i gotować na małym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka(...)będzie konieczna, ponieważ odpowiednią słoność zapewni nam ser. Formujemy kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego mocno ściskając masę. Jeśli jest za sucha można dodać żółtko, jeśli zbyt rzadka więcej tartej bułki. Klopsiki podsmażyć krótko na oleju z każdej strony, włożyć do naczynia żaroodpornego i zalać sosem pomidorowym. Zapiekać w temperaturze 175 stopni ok 10-15 minut. Moja propozycja sosu: 1 puszka
Kulinarne InspiracjeJajka - 3 szt cukier – 1,5 szkl olej – 3/4 szkl mleko –3/4 szkl mąka pszenna – 3 szkl proszek do pieczenia – 3 łyżeczki tłuszcz do formy bułka tarta do formy porzeczki czarne – 1/2 kg Normal 0 21 Jajka, cukier zmiksować, dodać olej mąkę z proszkiem i mleko, zmiksować na jednolitą masę. Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą
Camilla w kuchniSkładniki: kotlety schabowe 4 sztuki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, sok z cytryny 1 łyżeczka, natka pietruszki 2 łyżki, jajka 2 sztuki, bułka tarta - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba schab bez kości umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na 1,5 cm porcje i dobrze wymieszać w marynacie z oleju, pieprzu, kucharka, cytryny(...)całą noc każdy kotlet z marynatą włożyć do woreczka i rozbić tłuczkiem na nie za grube kotlety rozbity kotlet maczać w roztrzepanych jajkach z każdej strony, obtaczać w tartej bułce na gorącym oleju rzepakowym smażyć rumiane kotlety schabowe, odkładać na ręcznik papierowy kotlety są soczyste, aromatyczne i najlepiej smakują mężowi do pieczywa do pracy...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięrodem z Włoch! Place lizać! ok. 1 h 2 Składniki: 1,2 kg ziemniaków 100 dag mąki pszennej 1 jajko sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa masło świeży rozmaryn opcjonalnie: bułka tarta, cukier Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w koszulkach, dodając do smaku sól oraz czerwoną paprykę. Po ostygnięciu obieramy je i przepuszczamy przez praskę. Następnie dodajemy mąkę, jajko i wszystkie przyprawy. Ponieważ(...)rozmarynowym masełkiem. Na rozgrzanej patelni wrzucić kilka gałązek rozmarynu, dodaj masło i mieszaj aż się roztopi. Jeżeli macie ochotę na słodką wersję, polecam do roztopionego na patelni masła dodać bułkę tartą, robiąc zasmażkę. Polewamy nią gnocchi i posypujemy cukrem! voilà! Smacznego
Ania i Marcin gotująSkładniki: udka z kurczaka (bez kości i skóry) - ilość zależy od tego, ile porcji, chcemy uzyskać sól pieprz tymianek słodka papryka czosnek granulowany masło klarowane 2-3 jajka bułka tarta Wykonanie: Udka rozbijamy delikatnie tłuczkiem (przez folię najlepiej). Posypujemy ulubionymi przyprawami.Odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut. Po tym czasie obtaczamy w rozkłóconym jajku, bułce tartej i smażymy najlepiej
Walijskie Pichceniezobaczymy jak to będzie dalej. Dynia to typowo jesienne warzywo więc jeszcze długo będę mogła z nim poeksperymentować. Składniki; 30 dag mięsa mielonego (u mnie wieprzowo - wołowe) pół czerstwej bułki ( u mnie grahamka ) 1 jajko sól, pieprz 15 dag dyni 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki (do sosu) 2 łyżki maki (do panierowania pulpecików) 2 łyżki oleju 1 cebula(...)pokrojona w kostkę i przyrumieniona na oleju Przygotowanie; Do miski dodać mięso, jajko, wcześniej namoczoną i wyciśniętą bułkę, cebulę, sól i pieprz. Dokładnie wyrobić a na końcu dodać obraną i startą na dużych oczkach dynię. Wmieszać dokładnie w masę mięsną. Formować małe pulpeciki mokrymi rękami (wtedy masa nie przykleja się do nich). Pulpeciki obtaczać w mące i układać na rozgrzanej
Radość kipiąca uśmiechem.łyżeczką octu szczypta soli Składniki na farsz: 1kg jabłek odmiany szara reneta 150g lub więcej posiekanych orzechów włoskich 150g rodzynek skórka z 1/4 pomarańczy pokrojona w kosteczkę 3 łyżki bułki tartej cynamon cukier plus: 200g roztopionego masła Sposób wykonania: Składniki na ciasto przełożyć do miski, lub malaksera i wyrobić tak aby nie było ani za gęste ani za rzadkie(...)ręce. Ciasto musi być cieniutkie, ale nie za bardzo, bo będzie pękać podczas pieczenia. Grubsze końce odcinamy nożem. Dobrze rozciągnięte ciasto smarujemy dużą ilością roztopionego masła, obsypujemy bułką tartą i pokrojonymi w kostkę, razem ze skórką jabłkami. Jabłka posypujemy cukrem i dużą ilością cynamonu, a na koniec skórką pomarańczową, rodzynkami i orzechami. Następnie pomagając sobie obrusem zawijamy strudel w rogal
Kuchnia Pani Wiosnycałe jajko + 2 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany 1 łyżeczką proszku do pieczenia dodatkowo: około kg jabłek 2 budynie śmietankowe + 3 łyżki cukru 750 ml mleka drobna bułka tarta (do oprószenia ciasta) Składniki na ciasto zagniatam, dzielę na dwie połówki, owijam folią i wkładam na jakieś 2 godziny do lodówki. Po tym czasie jedną część wałkuję i wykładam(...)blaszki ( 20 x 30 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwam widelcem, oprószam bułką tartą. Obrane jabłka kroję w grube plastry i układam gęsto na cieście. Budynie gotuję z cukrem, wg wskazań na opakowaniu, z tą różnicą ze w 750 ml mleka . Gorący budyń wylewam na jabłka. Na wierzch trę drugą połowę ciasta. Ciasto wkładam do nagrzanego
Takie tam pichcenie