smakowało. Przepis na naleśniki tutaj Farsz: kawałek gotowanego królika gotowane udko z kurczaka kawałek ugotowanej marchewki kawałek ugotowanej pietruszki 1 cebula sól pieprz czarny pieprz ziołowy jajko olej bułka tarta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Usmażyć naleśniki. Przygotować farsz - mięsa i gotowane warzywa przepuścić przez maszynkę do mięsa. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Dodać do mielonego mięsa. Wszystko(...)wymieszać, doprawić solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Gotowy farsz ułożyć na naleśniku, naleśnik zwinąć zawijając brzegi do środka. Obtoczyć w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażyć na patelni na złoty kolor z każdej strony. Nasza propozycja podania - z sosem pomidorowym (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieJesień PORCELANA BOGUCICE 700 g schabu Sól Pieprz Przyprawa do wieprzowiny Skworcu (klik) 5 cebul 5 pieczarek 100 g żółtego sera (ostrego) 1,5 szklanki mleka 1 szklanka bułki tartej Olej do smażenia Schab dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem i kroimy na 1 cm plastry. Rozbijamy bardzo cienko, przyprawiamy solą i pieprzem. Schabowe zalewamy mlekiem i odstawiamy na kilka godzin(...)układamy po dużej łyżce cebuli z pieczarkami oraz ser. Zawijamy na pół, spłaszczamy dłońmi tak aby brzegi się zamknęły. Każdy schab moczymy w pozostałym mleku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni
VioletoweKucharzeniełyżeczki sody oczyszczonej 1 czubata łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki puree z dyni (przepis klik ) 1/2 szklanki oleju 2 jajka 2 jabłka, pokrojone w kostkę Dodatkowo: masło do wysmarowania blachy bułka tarta do posypania blachy cukier puder do posypania ciasta CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W jednej misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i cynamon(...)drugiej misce mieszamy bardzo dokładnie puree z dyni, olej i jajka. Obie masy ze sobą łączymy. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Blaszkę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto, wysypujemy jabłko pokrojone w kostkę i delikatnie dociskamy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 45-50 minut do tzw. "suchego patyczka". Wyciągamy, odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem
My Culinary Artcukru 3 szklanki mąki 1 szklanka oleju 1 szklanka wody (większość przepisów posiada gazowaną lub inne słodkie napoje gazowane) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao masło i bułka tarta do nasmarowania blachy Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy 2,5 szklanki mąki i proszek do pieczenia. Mieszamy dodając olej i wodę. Dzielimy ciasto na dwie części(...)jednej dodajemy resztę mąki (pół szklanki), do drugiej 2 łyżki kakao. Blachę smarujemy masłem i obsypujemy bułką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto nakładamy na zmianę po chochli, dwóch. Pieczemy około 30-45 minut (aż patyczek będzie suchy). (zdjęcia są trochę niewyraźne bo piekłam ją o ok. godziny
W kuchni bez szafekłyżeczki, czosnek niedźwiedzi Royal Brand 2 łyżki, olej rzepakowy 2 łyżki FARSZ: mięso mielone indycze 30 dag, jajka 1 sztuka, kucharek 1/2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, bułka tarta 1 łyżka, marchew 2 średnie, natka pietruszki 1/2 pęczka, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 3 sztuki, papryka żółta 1 mała, olej rzepakowy 1/4 szklanki do dzbanka miksera wszystkie składniki(...)pozostałych składników, dokładnie wymieszać z olejem i odstawić do lodówki aby mięso się zamarynowało smakami składników w rondlu podsmażać farsz mieszając co jakiś czas, gdy będzie gotowe wsypać tartą bułkę i wymieszać, zostawić do wystygnięcia na gorącej patelni do naleśników 22 cm posmarowanej olejem smażyć złociste naleśniki na każdy naleśnik rozsmarować porcję farszu, brzegi podwinąć i zawijać rulony patelnię grillową
W Mojej Kuchni Lubiępęczka wegeta pieprz tłuszcz na naleśniki mąka - 500 g mleko - 1 szkl jajka - 2 szt woda - 1,5 szkl sól- szczypta do obtoczenia naleśników jajka - 2 szt bułka tarta do smażenia olej Sposób przygotowania: Farsz: Kaszę ugotować w osolonej wodzie na sypko. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, przesmażyć na tłuszczu. Dodać opłukane , osączone i pokrojone na drobno(...)cienkie naleśniki na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Na każdym naleśniku nakładać farsz, zwijać, w krokiety. Każdy zanurzyć w roztrzepanym jajku z solą i obtaczać w tartej bułce. Smażyć na tłuszczu z obu stron na złoty kolor. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src
Kuchnia Danusiłyżki maku 225g brązowego cukru (można dać nieco więcej) 3 jajka 225g startej marchewki 80g ananasa z puszki 75g orzechów włoskich 100g roztopionego masła masło do posmarowania formy bułka tarta do wysypania formy cuier puder do posypania Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i mak wymieszać w dużej misce. W drugiej misce ubić jajka z cukrem, dodać ananasa, orzechy(...)startą na drobnej tarce marchewkę. Do jajek dodać mieszaninę mąki oraz roztopione masło, dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Piec w 180 stopniach przez około godzine lub do momentu aż ciasto zbrązowieje, a w środku będzie upieczone (suchy patyczek). Smacznego
Codzienne GotowaniePela , Bartosz . Skladniki: 3 małe papryki, najlepiej jednak nadaly by sie male slodkie papryki np. ramiro 1 opakowanie sera feta duża garść czarnych oliwek 2-3 czubate łyżki bułki tartej łyżeczka kaparów pół łyżeczki oregano pół łyżeczki suszonej pietruszki (niestety nie mialam świeżej, jeśli jednak macie to koniecznie użyjcie własnie takiej) 1-2 łyżki oliwy pół łyżeczki słodkiej papryki(...)proszku pieprz Przygotowanie: Papryczkom odciąć ogonki i usunąć białe częsci z wewnątrz oraz pestki. Do miski wkruszyć fetę. Oliwki i kapary drobno posiekać i dodać do sera, wsypać bułkę tartą, przyprawy i zioła, dolać oliwy. Wszystko dokładnie wymieszać, rozgniatając fetę, aby uzyskać w miarę jednolitą masę. Papryczki wypchać masą serową i zapiekać przez około 15-20 minut w zależności
Codzienne Gotowanieząbki czosnku 2 puszki krojonych pomidorów 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego 100ml przecieru pomidorowego (pasaty) 1 łyżeczka cukru oregano bazylia sól, pieprz oliwa 200g mozzarelli 100g parmezanu 50g bułki tartej Przygotowanie : Bakłażana umyć i pokroić wzdłuż na plastry o grubości pół centymetra. Posolić i położyć, aby skruszały. W międzyczasie na patelni rozgrzać nieco oliwy i przesmażyć na nim czosnek wyciśnięty(...)polać sosem pomidorowym, posypać mozzarellą i parmezanem oraz solą i pieprzem. Czynność powtarzać aż do wyczerpania plastrów bakłażana. Ostatnią warstwą powinien być sos pomidorowy. Wierzch zapiekanki posypać serem i bułką tartą wymieszaną z niewielką ilością oliwy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez około 30 minut. Smacznego
Codzienne Gotowaniełyżki mięty 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżeczki mielonego kminu 0,5 łyżeczki mielonej kolendry 0,25 łyżeczki kurkumy 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej Sos : 200ml jogurtu greckiego 1-2 łyżki mięty 2 ząbki czosnku sol, pieprz Przygotowanie : W dużej misce dokładnie wymieszać mięso ze wszystkimi przyprawami, jajkiem i bułką tartą. Mięso
Codzienne Gotowaniegrzybowym. Wykorzystuję zazwyczaj podgrzybki i młode maślaki (jeśli akurat się trafią). Pulpety: 500 g mięsa z udek kurczaka (bez skóry i kości) 2 jajka 1 średnia cebula 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki pieprzu olej do smażenia Sos grzybowy: ok. 500 g grzybów leśnych sól i pieprz do smaku olej do smażenia (ok. 1,5 łyżki(...)samodzielnie usunąć kości i skórę. Mięso oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce. Cebulę obrać i drobno posiekać. Mięso wymieszać łyżką z jajkami, cebulą, solą, pieprzem i bułką tartą. Mokrą ręką formować małe pulpety (z podanej porcji wyszło mi ok. 20 sztuk). Na patelni rozgrzać olej (tak aby po ułożeniu pulpetów olej zakrywał je w mniej więcej
Bulliodużo radości swoim najbliższym. Składniki: 4 filety z kurczaka 15 dag. sera żółtego pokrojona w paski czerwona papryka cebula pokrojona w piórka 3 jajka sól mąka przyprawa do kurczaka bułka tarta Przygotowanie: Filety z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, wycinamy kostki i błonki. Mięso rozbijamy , solimy, posypujemy przyprawą do kurczaka i odstawiamy do lodówki na czas przyrządzenia papryki. Paprykę myjemy(...)pojedyncze warstwy. Nakładamy na patyczki od szaszłyków paprykę, cebulę, ser i mięso ( 2 warstwy). Szaszłyk owijamy filetem z kurczaka i zaciskamy w dłoniach. Panierujemy w kolejności: mąka, rozkłócone jajko, bułka tarta. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij” i ,,Lubię
Smaczne Potrawysuchego maku (lub 500 g maku z puszki) 1 łyżka kakao 1 łyżeczka aromatu waniliowego Ciasto orzechowe (1 placek): 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich 5 jajek 3 łyżki bułki tartej 3 płaskie łyżki mąki pszennej (tortowej) 2/3 szklanki cukru pudru Szczypta proszku do pieczenia Czekoladowa masa budyniowa: 1 budyń czekoladowy (jeśli jest bez cukru to dodatkowo potrzebne będą 2 łyżki(...)piec kolejno). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół) przez 30 minut. Ciasto orzechowe: Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Białka ubić na sztywną pianę. Orzechy, bułkę, mąkę i proszek do pieczenia wymieszać w osobnym naczyniu. Sucha mieszankę dodawać po trochę o utartych żółtek miksując. Na koniec pianę dodać do masy i wymieszać delikatnie. Przełożyć na brytfankę
Trzeci talerzszklanki pomarańczowej oliwy z oliwek + do wysmarowania blachy 2/3 szklanki cukru 2 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia mleczna polewa czekoladowa skórka z pomarańczy w syropie bułka tarta do wysypania formy Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia w jednej misce. Do drugiej, większej miski wlewamy mleko, pomarańczową oliwę z oliwek, roztrzepane jajka(...)wsypujemy cukier, całość mieszamy, wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, starannie całość mieszamy. Ciasto wylewamy do formy "keksówki" wysmarowanej wcześniej oliwą z oliwek i wysypanej bułką tartą, pieczemy przez 40 minut. Łatwo sprawdzić czy ciasto jest gotowe, wtykając wykałaczkę w ciasto, jeśli patyczek jest suchy, ciasto jest gotowe. Wierzch schłodzonego ciasta polewamy roztopioną polewą czekoladową, na samym wierzchu układamy grubą
Moja smaczna kuchniaNie miałem możliwości uczestniczyć we wrześniowej piekarni Amber , ale zaproponowany tam przepis tak mnie zaciekawił, że znalazł się on na mojej liście chlebów do szybkiego upieczenia
Grahamka, weka i kajzerka