bułki - 33426 przepisów (strona:1002/2229)

Szybki puszysty chleb śniadaniowy 174

konserwantów. Mój sprawdzony przepis. Ten przepis według japońskiej techniki bardzo często stosuję gdy mam ochotę na jasny, lekki chlebek. Zamiasta chleba wystarczy dodać więcej cukru i mamy słodką bułkę czy bułeczki lub rogaliki. Do części gotowego ciasta jak w podanym przepisie dodałam tym razem garstkę suszonych ziół dzięki czemu nabrał cudownego prowensalskiego aromatu i powstały dwie przepyszne bułki. Orzeszki piniowe

Sztuka gotowania w/g Samiry
Wytrawny placek z kiełbasą i serem 150

okrągłą formę ok. 20 cm: 1 jajko 25 ml oliwy ½ szklanki jogurtu 1 szklanka mąki pszennej szczypta cukru szczypta soli ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka masła + 1 łyżka bułki tartej do foremki Na obłożenie: 100 g żółtego sera kawałek kiełbasy 1 pomidor 1 cebula kawałek wędzonego boczku Cebulę siekamy i podsmażamy z boczkiem, studzimy. Jajko ubijamy z jogurtem(...)oliwą, dodajemy szczyptę soli, cukru i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy. Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Masę jogurtową przekładamy do foremki, wyrównujemy. Obkładamy podsmażoną cebulką z boczkiem, plasterkami kiełbasy, plastrami pomidora i serem. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika wytrawny placek dekorujemy świeżą bazylią. Smacznego. The post Wytrawny placek z kiełbasą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotlety z piersi kurczaka, pieczarek i sera (porcja - ok. 510 kcal) 453

porcja - zdjęcie): 180 g mielonej piersi z kurczaka 45 g startego lub drobno pokrojonego sera żółtego 55 g posiekanych pieczarek  4 g mąki szymanowskiej (1 łyżeczka) 4 g bułki tartej (1 łyżeczka) 20 g (pół) roztrzepanego jajka sól pieprz do smażenia 1 łyżka oleju Przygotowanie:  1. Wszystkie składniki mieszamy. 2. Wilgotnymi dłońmi lepimy małe kotleciki. 3. Smażymy(...)oleju. Można spróbować w piekarniku :) Jeżeli spróbujecie z piekarnika, dajcie znać jak wyszło :) (gdyby nie chciało się zlepiać dodać więcej bułki lub mąki)   Kaloryczność:  Porcja (zdjęcie) - ok. 510 kcal (bez oleju - 420 kcal) Smacznego

Malowane smakiem
Pasztet wegetariański z fasoli jaś 96

Kolejna pyszna propozycja domowego pasztetu wegetariańskiego. Składniki: 2 szklanki fasoli JAŚ 2 cebule 30 dag pieczarek 2 czerstwe bułki 1 jajko sól do smaku pieprz do smaku majeranek do smaku olej do formy Wykonanie: Fasolę namoczyć dzień wcześniej, następnie ugotować do miękkości i zmielić. Pieczarki drobno posiekać z cebulą i udusić z odrobiną oleju. Bułki namoczyć, dobrze odcisnąć i połączyć

Tradycyjna Kuchnia
ogórkowa z klopsikami 126

szklanka startych ogórków kiszonych małe ziemniaczki 250 g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany sól pieprz wegeta maggi ziele angielskie liść laurowy ząbek czosnku 2 łyżki bułki tartej Kość zalać dwoma litrami wody, dodać ziele angielskie, liście laurowe. Gotować na wolnym ogniu. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na grubych oczkach tarki i dodać do zupy. Ziemniaki obrać(...)całości wrzucić do zupy (większe pokroić). Mięso mielone wyrobić z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Uformować klopsiki. Kiedy ziemniaki w zupie będą miękkie, wrzucić klopsiki. Gotować chwilę a nastęonie dodać ogórki, gotować kilka minut. Przyprawić zupę do smaku i zabielić śmietaną

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
bułeczki ziołowe z serem 111

Ostatnio polubiłam pieczenie bułeczek. Kiedy chodziłam do liceum w popularnej u nas piekarni często kupowałam bułkę prowansalską z serem. Bardzo mi smakowała, dlatego dziś postanowiłam odtworzyć jej smak. Chyba się udało.  na 9 dużych bułek: Składniki: 500 g mąki 1 jajko 25 g drożdży 250 ml ciepłego mleka 30 g masła roztopionego 2 małe łyżeczki soli 2  małe

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
cebularze z salami pepperoni 136

Dziś nie na słodko, ale jutro będę mieć dla Was ciasto ze śliwkami. Naszło mnie na bułki na wytrawnie. Miały to być mini pizze, ale stanęło na cebuli i salami. Bardzo smaczne, aromatyczne i miękkie. Idealne do zabrania ze sobą w podróż, do pracy lub szkoły. Z podanej porcji wyszło mi 10 dużych bułek. Składniki: na ciasto: 510 g mąki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
wiejski kociołek z klopsikami 175

cały obiad. Latem przygotowuję go z warzyw z własnego ogródka. Doskonały sposób na rozgrzewający obiad na nadchodzące jesienne chłody. Składniki: 250 g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 żółta cukinia 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 duża marchewka 1 cebula 4 łyżki kukurydzy z puszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz ziele angielskie 2-3 liście(...)laurowe 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżka oleju Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą i przyprawić. Uformować kulki. Cukinię i paprykę pokroić w kostkę, cebulę w piórka, marchewkę w plasterki. Warzywa wrzucić na rozgrzany tłuszcz, smażyć chwilę. Podlać szklanką wody, dodać ziele i liście laurowe, dusić pod przykryciem. Kiedy warzywa będą prawie miękkie, dodać klopsiki i kukurydzę oraz przecier

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
piegusek ze śliwkami 121

proszku do pieczenia 200 g cukru 250 g masła 5 jajek 2 łyżki suchego maku sok i skórka z dużej pomarańczy 2 łyżki mleka 300 g śliwek 1 łyżka bułki tartej Mąkę, proszek i mak wymieszać. Masło utrzeć z cukrem na puch. Ucierając dodawać po jajku, następnie wlać sok z pomarańczy, mleko i skórkę. Dodać mąkę z makiem i wymieszać(...)Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki pokroić w połówki, wymieszać z bułką tartą i ułożyć na cieście skórką w dół. Piec około 40 minut w 170*C z termoobiegiem. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
pszenne półbagietki 65

Ostatnio często eksperymentuję z bułkami, bo moja rodzina bardzo polubiła domowe pieczywo. Te chrupiące półbagietki doskonale smakują z masłem i dżemem. Składniki na 6 sztuk: 600 g mąki 180 ml mleka 200 ml wody 20 g drożdży 35 g oleju 2 łyżeczki cukru 1 i 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju do posmarowania Drożdże zasypać cukrem i zalać łyżką ciepłego(...)Wymieszać i odstawić na kilka minut. Następnie dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Odstawić na minimum godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części u formować podłużne bułki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem, posmarować olejem i naciąć ostrym nożem w kilku miejscach. Piec w 200*C około 15-20 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
klopsy w sosie brokułowo- serowym 151

Klopsy wcale nie muszą być nudne, wystarczy urozmaicić je pomysłowym sosem. Ten brokułowo-serowy jest delikatny i kremowy.  Składniki: 500 g mięsa mielonego 1 jajko 1 mała czerstwa bułka 2 łyżki kaszy manny 1/2 brokuła 100 g kremowego serka topionego 1 łyżeczka chrzanu 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżka mąki sól pieprz łyżka oleju Bułkę zalać wodą, namoczyć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
kieszonki z szynką i serem 142

jajka 150 g mąki 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju na nadzienie: 250 g szynki 1 duża cebula 200 d żółtego sera pieprz czarny na panierkę: 2 jajka mąka bułka tarta Składniki ciasta wymieszać na gładko i odstawić na kwadrans. W tym czasie przygotować nadzienie: cebulę posiekać i zeszklić na łyżce oleju. Szynkę pokroić w kostkę, podsmażyć z cebulą. Doprawić(...)mocno pieprzem. Wystudzić i dodać ser starty na tarce, wymieszać. Usmażyć cienkie naleśniki. Na każdym rozłożyć porcję nadzienia i złożyć w koperty. Opanierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć na oleju na złoto

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
kotlet w musztardowej panierce 148

kolor po upieczeniu.  Możemy użyć ostrej musztardy, wtedy smak będzie bardzo wyrazisty.  Składniki: pierś z kurczaka czosnek  sól 2-3 łyżki musztardy 1/3 szklanki mleka mąka bułka tarta tłuszcz do smażenia Pierś z kurczaka pokroić na kotlety, każdy rozbić. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z solą i natrzeć mięso. Mleko wymieszać z musztardą. Kotlety panierować w mące(...)musztardzie z mlekiem i bułce tartej. Smażyć jak zwykłe kotlety

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
drobiowe kieszonki z salami i mozzarellą 135

niedzielny obiad.  Składniki: 1 duży pojedynczy filet z kurczaka 8 plasterków salami pepperoni 1 kulka mozzarelli (125 g) 1 ząbek czosnku sól pieprz ostra papryka mąką, jajko i bułka tarta do panierowania tłuszcz do smażenia Filet przekroić na dwa płaty i każdy rozbić przez woreczek tak, aby nie zrobić dziur w mięsie. Natrzeć czosnkiem, solą i przyprawami. Na każdy(...)salami. Mozzarellę pokroić na kawałki i ułożyć na salami. Mięso złożyć na połowę. Można spiąć patyczkiem do szaszłyków, żeby nie rozpadało się podczas smażenia. Panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na dość dużej ilości tłuszczu, ponieważ mięso jest dość grube

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
mięsne kulki ze szpinakowym oczkiem 146

szpinakiem i opanierowane w otrębach. Doskonale sprawdzą się jako główne danie obiadowe lub na przyjęcia na ciepło lub zimno.  Składniki: 500 g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1/2 główki cebuli ząbek czosnku sól pieprz otręby pszenne do panierowania na nadzienie: 300 g szpinaku 2 ząbki czosnku łyżka masła sól pieprz Szpinak usmażyć na maśle, dodać czosnek(...)przyprawić. Wystudzić. Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą i przyprawami, dodać posiekane cebulę i czosnek. Wyrobić na jednolitą masę. Nabierać na dłoń po trochę mięsa, spłaszczać a na środek ułożyć łyżkę szpinaku. Sklejać formując kulę, tak aby nadzienie nie wychodziło ze środka. Obtaczać w otrębach i smażyć w dość głębokim tłuszczu

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania