bułki - 33926 przepisów (strona:1011/2262)

Tarta ze śliwkami i kruszonką 219

śliwki na kruchym cieście przykryte chrupiącą kruszonką... poezja :) Składniki: (na formę do tarty o średnicy 30cm) -śliwki -bułka tarta *ciasto kruche -270g mąki pszennej -150g margaryny -1 jajko -3 łyżki cukru pudru -1 łyżeczka proszku do pieczenia *kruszonka -50g mąki pszennej -50g margaryny -50g cukru Wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Powinno zagnieść się dość(...)papierem formy (polecam formy silikonowe, które nie wymagają używania papieru ani natłuszczania, i łatwo je umyć). Dokładnie wylepiamy ciastem brzegi formy i całą powierzchnię nakłuwamy widelcem. Następnie wysypujemy warstwę bułki tartej i układamy ciasno pokrojone śliwki. Na owoce wykładamy kruszonkę, najlepiej urywać ją małymi kawałkami i kolejno układać na wierzchu. Gotową tartę pieczemy w 180 stopniach przez pół godziny. Smacznego

KasiekGotuje
Faszerowany filet z indyka 220

dodając ziemniaki i surówkę . Można śmiało podać z kanapką . Składniki 1 filet ( w moim przypadku 1/2 filetu , dla 2 osób) 1/2 kapusty pekińskiej 2 szt szparagów 1 łyżka  bułki tartej 1 cebula olej do smażenia Sposób wykonania Kapustę i cebulę kroję w paski i podsmażam Do podsmażonej kapusty dodaję bułkę tartą i dokładnie mieszam .  Soli i pieprzu

Eli Gotowanie
Kotlet schabowy w cieście 139

Dzisiaj przez moja lodówkę przeszedł huragan . Wymiotło wszystko , puste półki .Znalazłam 3 kawałki schabu przygotowanego na kotlety , niestety tartej bułki brak, kapusta pekińska . Jak z tego zrobić coś do zjedzenia? Rano były naleśniki i zostało trochę ciasta naleśnikowego . Jedynie co mi pozostało to spróbować co wyjdzie jeśli zamiast tartej bułki , będzie ciasto naleśnikowe

Eli Gotowanie
Mielone paluszki z brokułem 177

porcji 1/2 kilograma mięsa ( może być zmielone ale bezpieczniej samemu zmielić) 1 jajko 1 średni brokuł ( podzielić na cząstki i z blanszować) 1 cebula 1 łyżka majeranku 2 bułki czerstwe ( namoczyć w bulionie lub mleku) sól, pieprz do smaku olej do smażenia ( w wersji grillowanej jest nie potrzebny) Sposób wykonania Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć , dodać brokuł , chwilkę poddusić(...)mielonego mięsa dodać rozdrobnioną ,namoczoną bułkę , brokuł, łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, łyżkę majeranku, jajko. Dokładnie wymieszać ( Z 30 lat doświadczenia wiem że najdokładniej tego typu składniki miesza się rękoma) Z wymieszanej masy formuje kotlety w kształcie walców ( aby mięso nie przywierało do rąk należy je moczyć w wodzie) . Smażę na rozgrzanej oliwie na brązowy kolor z każdej strony. Przekładam

Eli Gotowanie
Saszetki schabowe 164

porcje 4 kotlety schabowe 3  papryki (najlepiej po jednym kolorze) 5 dużych pieczarek 1 cebula olej do smażenia sół, pieprz do smaku  1 jajko  bułka tarta Wykonanie Kotlety porządnie rozbić, oprószyć solą i pieprzem  Cebule,papryki pokroić w paski i podsmażyć ( tak aby lekko zmiękły ) Przełożyć do miski ( głębszego pojemnika ) Pieczarki pokroić i podsmażyć (muszą puścić(...)pieczarki miksujemy i przekładamy je do papryk. Dokładnie mieszamy doprawiamy solą i pieprzem. Farsz kładziemy łyżką na kotlet i składamy go na pół , jak pieroga. Moczymy w jajku i bułce tartej . Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron . Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika 160 stopni na pół godziny

Eli Gotowanie
Ziemniaki faszerowane 176

duże ziemniaki  3 jajka 10 dkg wędliny  1 łyżka kukurydzy  2 łyżki majonezu 5 dkg zera żółtego  1 łyżka masła  1 łyżka bułki tartej 1 łyżka mleka  sól,pieprz  Wykonanie Ziemniaki gotuje na półtwardo w mundurkach . Ugotowane na twardo 2 jajka i wędlinę kroję w kostkę ,przekładam do salaterki ,dodaję majonez 1/2 łyżki(...)Ostudzone ziemniaki obieram ze skórki ucinam koniec i łyżeczką deserową wybieram wnętrze  ( środek musi być pusty) w powstały otwór wkładam farsz . Resztą masła smaruję ziemniaka i obtaczam w bułce tartej. Ukladam w naczyniu żaroodpornym i pieke 40 minut w temperaturze 180 stopni .Świetnym dodatkiem jest dip czosnkowy

Eli Gotowanie
Fasolka szparagowa zawinięta w filet drobiowy 143

rozczarować. Skladniki  3 sztuki filetu z piersi kurczaka 3 plastry sera żółtego ( lub innego ale roztapialnego ) 20 dkg fasolki szparagowej ( ja miałam zieloną) sól,pieprz olej i bułka tarta do smażenia Wykonanie Fasolkę myję czyszczę z końcówek  i wrzucam do osolonej ,gotującej się wody na 5 minut. Filety delikatnie rozbijam , oprószam solą i pieprzem . Na każdy drobiowy placek(...)kladę plaster sera i po kolka strąków ugotowanej fasoli. Zawijam , obtaczam w bułce tartej i smażę , po 3 minuty z każdej strony( na okrągło

Eli Gotowanie
Zrazy gryczane 203

porcje 1/2 kl kaszy 10dkg grzybów suszonych ( ostatecznie mogą być pieczarki) 1 duża cebula  20 dkg kapusty ( może być kiszona lub zwykła , ja dałam pekińską) 1 łyzka bułki tartej sól,pieprz do smaku 1 szklanka mąki  2 jajka Wykonanie Grzyby ugotuję ,pod koniec gotowania dodaję pokrojoną kapustę . Cebulę kroję i smażę na rozgrzanej patelni . Do cebuli dodaje odcedzone(...)pokrojone grzyby z kapustą . Farsz mieszam doprawiam solą i pieprzem ,dodaje bułkę tartą i jeszcze raz dokładnie mieszam . Kaszę gryczaną płucżę  gotuje do miękkości w dobrze osolonej wodzie - mysi być całkiem rozklejona - Jak już jest taka to ją miksuje lub blęderuje  tak aby była z niej masa . Teraz czas na dodanie mąki i jajek mieszam i wyrabiam ciasto

Eli Gotowanie
Filet indyka faserowany 169

jest również sporo , ale obiad znika w kilka chwil i nikt nie marudzi . Skladniki filet z indyka filet z kurczaka 1/2 kg bobu (miałam mrożony) 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 mały słoiczek musztardy ostrej 1 łyżeczka masła 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka soli, 1/2 łyżki pieprzu łyżka majeranku olej do smażenia 1 łyżka sosu sojowego(...)osolonej wody wrzucam bób.   Krok 4 . czosnek i cebulę kroję w kawałki i podsmażam   Krok 5 . ugotowany bób obieram z łupin przekładam do miski dodaje jajko,bułkę tartą,cebulę z           czosnkiem,masło , łyżeczkę musztardy i pieprz ziołowy.           Krok

Eli Gotowanie
Kapuściany kotlet 168

kotlety z kapusty włoskiej. Przez lata odtwarzałam wiernie jej przepis aż do dzisiaj . Troszeczkę go zmodyfikowałam .I teraz przedstawiam moją wersję. Składniki 1/2 kapusty włoskiej 4 jajka 3 łyżki bułki tartej 1 jajko  1 cebula sól,pieprz. oliwa do smażenia Wykonanie Kapustę i 3 jajka gotuję . Po ugotowaniu w misce jajka rozgniatam widelcem, kapustę odsączam z wody ( mocno wygniatam(...)kroję na drobno ,wrzucam do miski z jajkami  dodaję soli ok,1/2 łyżeczki i pieprzu o polowe mniej , następnie dodaje surowe jajko,bułkę tartą, pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulę i dokładnie wszystko mieszam . Formuję kotlety i smażę na rozgrzanej patelni ok 2 minut z każdej strony. . To wszystko . Mozna podawać z ostrym sosem , keczupem, surówką. Całkowita dowolność

Eli Gotowanie
Pierogi z kapustą i pieczarkami 197

wodą.Zagniatam ciasto i to wszystko . Jest miękkie ponieważ nie ma jajek , dokladniej mówiąc bialek. Farsz 1 kapusta świeża , 1/2 kg pieczarek  1 duża cebula 3 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyzeczki pieprzu ziolowego 1/2 łyżeczki zmielonego kminku( nie musi być ale ja go lubię) Wykonanie  Kapuste kroję i gotuję. Pieczarki i cebule kroje i podsmażam(...)ugotowaniu kapusty mocno ją wyciskam , dodaje podsmażone pieczarki i cebulę ,kminek,sól,pieprz. Dokladnie mieszam i dodaje bułkę tartą.Jeszcze raz mieszam i przepuszczam przez maszynke do mielenia mięsa ( można nie mielic tylko drobno posiekać) Farsz gotowy . Rozwałkowuje ciasto wykrawam krążki i nakładam farsz , zlepiam . Wrzucam do osolonej wody małyni partiami , wyciągam tylko wypłyną na powierzchnię wody. Podaję z mocno

Eli Gotowanie
Filet faszerowany pieczarkami i papryką 209

postanowiłam na obiad zrobić filet drobiowy na faszerować pastą pieczarkowa i pieczona papryka . Składniki 2 filety drobiowe 15 pieczarek średnich 2 duże cebule 2 papryki czerwone 1 łyżka tartej bułki sól, pieprz do smaku Wykonanie Filet powiększyć , czyli przekroić go wzdłuż na pół ale nie całkiem przecinając , rozłożyć ( tak jak książkę) lekko rozbić , posolić i popieprzyć , odstawić w chłodne miejsce(...)Paprykę rozkroić oczyścić z nasion ,umyć i położyć do rozgrzanego piekarnika .pieczarki i cebulę pokroić i podsmażyć do miękkości , następnie zmiksować je na pastę , doprawić solą i pieprzem ,dodać bułkę tartą, dokladnie wymieszać.Jesli papryka upiekła się , nalezy ją wyjąć obrać ze skórki ( nie koniecznie) pokroić w paski ,dodać do masy pieczarkowej i jeszcze raz wymieszać . Farsz wyłozyć na filet

Eli Gotowanie
Pasztet 160

zalewam wodą i wkładam po porcjowaną  kaczkę . Gotuję aż będzie miękka . Następnie oddzielam mięso od kości ,mielę je razem z warzywami ( oprucz cebuli i pora  )oraz namoczoną bułką ,dwa razy. Do masy dodaje jajka , pieprz , 1 łyżeczkę pieprzu . 1 łyżkę majeranku.1 łyżeczkę gałki muszkatułowej . Takę masę dokładnie mieszam . Na koniec dodaje śliwki i żurawinę . Mieszam ,wykładam na blachę(...)posmarowaną  tłuszczę i posypaną bułka. piekę ok 2 godzin Wilgotność mojemu pasztetowi dają warzywa a nie tłuszcz

Eli Gotowanie
Zawijaski 160

kotlety        Składniki  7 szt naleśników  7 plastrów sera żółtego 7 plasterków wędliny ( obojętne jakiej i ilość może być różna) jajko  bułka tarta oliwa do smażenia  Wykonanie Krok 1 . Na naleśnika położyć plaster sera i plaster wędliny. Zwinąć go dość ściśle. Krok 2 . Zwinięty naleśnik pokroić w poprzek (powstaną krążki) Grubość(...)krążka ok 1 cm.  Krok 3 . Jajo rozkłócić na talerzyku  . Moczyć krążek naleśnikowy w jajku a potem w bułce tartej. Krok 4 . Krążki kłaść na rozgrzaną patelnię i smażyć z każdej  strony do zrumienienia. Podać można z surówką , sałatą , keczupem lub same

Eli Gotowanie
Zrazy z mielonej wieprzowiny. 185

mówiąc do koloru do wyboru . Dzisiaj chciałabym przedstawić mielone mięso z przemyconym brokułem . Składniki 6 szt 1/2 kg mięsa wieprzowego (najlepiej szynki) 1/2 brokuła 1 jajko 2 łyżki tartej bułki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 płaska łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu Wkładka 6 ogórków kiszonych ( jeśli są grube to 3 szt)  2 serki  topione  Wykonanie Krok(...)Umyte i osuszone mięso pokroić w kawałki  i zmielić  razem z brokułem cebula czosnkiem. Krok 2 . Do masy dodać sól , pieprz , jajko , bułkę tartą . Dokładnie wymieszać . Krok 3 . Ogórki osuszyć ,jeśli są grube to przekroić na połówki. Serki pokroić w plasterki  Krok 4 . Nabierać masę mięsną ( tak jak na kotlet mielony) na wilgotnej desce uformować kwadratowy placek

Eli Gotowanie