bułki - 33426 przepisów (strona:1017/2229)

Placuszki z kalafiora 164

Sezon kalafiorowy trwa od czerwca aż do listopada. Dlatego też często z niego korzystam w swoim kulinarnych pomysłach. Składniki: 1 duży kalafior, 2 cebule, 1 łyżka masła, 2 bułki czerstwe, 2 jajka, sól do smaku, pieprz do smaku, olej do smażenia. Wykonanie: Kalafior obgotować, odcedzić i zmielić razem  z namoczoną i odciśniętą bułką. Cebulę obrać, pokroić w kostkę

Tradycyjna Kuchnia
Kotlety mielone z pieczarkami zapiekane w sosie pomidorowym 333

żółtego Przygotowanie Czerstwą kajzerkę maczamy kilka minut w mleku, następnie odciskamy. Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę drobno siekamy i oba składniki podsmażamy na patelni. Mięso mielone, bułkę, pieczarki z cebulą, przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy ze sobą. Masę przyprawiamy i ewentualnie jeśli jest zbyt luźna dodajemy bułkę tartą. Masę formujemy w kotleciki i smażymy z obu stron

e-PrzepisyKulinarne
Kurczak po czerkiesku 241

nietypowej odsłonie. Świetny pomysł na wykorzystanie kurczaka z rosołu. Nieco egzotyczny, orzechowy, lekko pikantny. Składniki: 1 kurczak, waga około 1-1,2 kg 1 porcja włoszczyzny 1 czerstwa bułka, najlepiej pszenna 30 dag łuskanych orzechów zmielonych, można też dać 150 g mielonych orzechów i 150 g mielonych migdałów 8 ząbków czosnku 3 szklanki wody 2 łyżki oleju (najlepiej z orzechów(...)zdejmij skórę, usuń kości, a mięso podziel na cienkie paski wzdłuż włókien i ułóż na ryżu. Jeśli orzechy są w całości – zmielić. Dodajemy do nich namoczoną i odciśniętą bułkę i posiekane ząbki czosnku (można też przecisnąć przez wyciskarkę do czosnku). Tak przygotowane orzechy zmiksować w blenderze. Mieszamy z wywarem z kurczaka na jednolitą masę, doprawiamy pieprzem i słodką

Pociąg Do Kuchni
Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg 173

duża marchewka obrana i starta na tarce 2 cebule obrane i drobno posiekane 5 ząbków czosnku obranych i posiekanych 1/4 szklanki oliwy z oliwek  1/2 szklanki tartej bułki (najlepiej pełnoziarnistej) 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka przyprawy curry 4 jajka całe 1 papryczka chili pęczek natki pietruszki posiekany duży pęczek posiekanych świeżych ziół: lubczyk, cząber, oregano, tymianek(...)chili podsmaż na całym oleju, by stały się miękkie. Dodaj czarny pieprz i zioła, smaż jeszcze chwilę.  Formę do pieczenia dokładnie wysmaruj tłuszczem i wysyp odrobiną tartej bułki. W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Masę przełóż do foremki. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 1 godzinę. Smacznego!!! Uwagi: Cukinia musi być dobrze odciśnięta, bo inaczej pasztet będzie płynny

Apetyt na Zielone
Słodkie środy - Tarta z czerwonymi porzeczkami i bezą 219

bezą  SKŁADNIKI : ciasto na tartę: 1 szklanka + 4 łyżki maki pszennej 4 łyżki cukru pudru 100 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka masło i bułka tarta do smarowania formy beza: 3 białaka 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szczypta soli Dodatkowo około 300 - 400 g czerwonej porzeczki 2-3 łyżki kaszy manny(...)pieczenia i cukrem pudrem, dodajemy masło i siekamy lub miksujemy, dodajemy jajka i zagniatamy jednolite ciasto. Wkładamy do lodówki na godzinę. Formę do tarty natłuszczamy masłem i obsypujemy bułką tartą, wykłądamy ciastem. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Przygotowujemy bezę: biała ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy cukier puder i miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Z piekarnika wyciągamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ziemniaczane kotleciki 243

kotleciki, według mnie są bardzo dobre jak na pierwszy raz ;) Składniki ziemniaki z "wczoraj" u mnie 700g mąka 4 łyżki jajko sól, pieprz ewentualnie zioła - ja dodałam zioła prowansalskie bułka tarta do obtoczenia olej Ziemniaki utłuc na puree, dodać jajko, mąkę, sól, pieprz i zioła. Wszystko razem wymieszać łyżką do połączenia składników. Formować kotleciki i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć

Motylkowa Kuchnia
Kotlety z kaszy jaglanej z papryką, orzechami i szpinakiem 175

świeżego szpinaku 3 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki sezamu  1 łyżka płatków migdałowych 2 łyżki płatków zbożowych 1 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej  1 łyżka bułki tartej  1 łyżka sosu sojowego  Natka pietruszki  1 łyżka oleju + olej do smażenia woda Przyprawy:  Pieprz i sól  Pieprz ziołowy  Gorczyca mielona  Czosnek(...)paprykę kroimy w kostkę, natkę pietruszki i szpinak również drobno siekamy. 3. Do ugotowanej soczewicy dodajemy pokrojone składniki oraz sezam, słonecznik, migdały i płatki zbożowe. Następnie dodajemy mąkę i bułkę tartą. Całość zalewamy łyżką oleju i sosu sojowego.  4. Wszystko dokładnie ze sobą mocno mieszamy i z masy formujemy kotlety. Smażymy ja na brązowo-złoty kolor z obu stron

Bananowe Pole
Pulchniutkie bułeczki - idealne na śniadanie lub piknik 151

Najlepiej położyć je od razu na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Po tym czasie smarujemy z wierzchu każdą bułeczkę delikatnie mlekiem i posypujemy przyprawą do pieczenia chleba. Blachę z bułkami wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut, do ładnego zarumienienia bułek. Podajemy przestudzone z ulubionymi dodatkami, np. z konfiturą śliwkową . Smacznego * przepis własny - powstał

Słodkie okruszki
Placki rybno – ziemniaczane 197

innej białej ryby 1 łyżka masła 6 średnich ziemniaków 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1/2 pęczka koperku sól , pieprz biały do smaku 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej bułka tarta do obtoczenia – około 1 szklanki Ziemniaki obieramy , gotujemy w osolonej wodzie jak do obiadu . Następnie odcedzamy jak już będą miękkie i odstawiamy do wystygnięcia . Najlepiej zrobić to dzień(...)wyrabiamy ręka na spójną masę . Na końcu dodajemy rybę i już tylko lekko mieszamy łyżką , tak żeby ryba się nam nie rozgniotła . Nabieramy około łyżki masy i wrzucamy do bułki tartej, obtaczając ją dokładnie i tworząc w rękach ładny kształt ,lekko spłaszczonego, placuszka . Smażymy na złoty kolor z obu stron na średnim ogniu , około 5 minut z każdej strony . Podajemy

Ogrodnik w podróży
Placek z agrestem, malinami i migdałami 199

ciasto robi się błyskawiczne:) Składniki: 250 g miękkiej margaryny 150 g cukru 3 jajka 200 g mąki 100 g zmiksowanych migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 czubate łyżki bułki tartej 400 g agrestu 100 g malin brązowy cukier do posypania owoców Sposób przygotowania: Margarynę utrzeć z cukrem, aż powstanie puszysta masa. Po kolei dodawać jajka, cały czas miksując. Mąkę(...)pieczenia oraz zmielonymi migdałami. Dodawać stopniowo do ciasta, cały czas miksując. Formę (u mnie 24x24) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto na blachę, wyrównać. Na wierzch, równomiernie wysypać bułkę tartą. Następnie poukładać agrest, wciskając go do połowy ciasta i rozsypać maliny. Owoce posypać brązowym cukrem. Piec w 160 stopniach przez około 60 minut. Smacznego

na moim stole...
Schabowy w bramborach 200

średnich ziemniaków – stare są lepsze niż młode ( bardziej zwarte ) 1 sporej wielkości cebula 1 łyżka cydru 1 łyżka mąki pszennej i ciut do prószenia 3 jajka 2 szklanki bułki tartej sól , pieprz do smaku olej do smażenia Ziemniaki obieramy , ścieramy na tarce o jak najdrobniejszych oczkach , odciskamy ściereczką lub ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody-soku .Wkładamy, wyciśniętą ,pulpę ziemniaczaną(...)rozklepujemy na średnią grubość ( około 0,5 cm ) , solimy , prószymy mąką z jednej strony i na niej rozkładamy ,około jednej ,czubatej łyżki bramborów , zanurzamy w roztrzepanych jajkach , następnie w bułce tartej . Smażymy na rozgrzanym oleju , uwaga koniecznie najpierw kładziemy kotlet na stronie placka , tak żeby ziemniaki scaliły się ze schabem , trzeba to zrobić dość szybko żeby ziemniaki nie zsunęły się

Ogrodnik w podróży
Fasolka szparagowa z bułką tartą 135

Składniki: fasolka szparagowa (garść ugotowanej) bułka tarta (4 łyżki) margaryna (2 łyżki) Czas przygotowania: 10 min (+ewentualny czas na gotowanie fasolki, ja miałam taką ze słoika, już ugotowaną Liczba porcji: 1 Przygotowanie:  Na patelni roztapiamy margarynę. Dodajemy ugotowaną fasolkę szparagową (tzn. już miękką) i bułkę tartą. Wszystko smażymy przez ok. 10 minut mieszając co jakiś czas

Weganka gotuje
Kotlety z fasoli 124

Składniki: biała fasolka (1 puszka) czerwona cebula (1/2 szt.) bułka tarta (1/3 szklanki) mąka ziemniaczana (1 łyżka) margaryna (2 łyżki) olej lub oliwa do smażenia sól pieprz ostra przyprawa do grilla Czas przygotowania: 25 min Liczba porcji: 4 kotlety Przygotowanie: Cebulę kroimy w paski i smażymy na margarynie. W trakcie smażenia kroimy. Fasolkę odcedzamy, przyprawiamy i bledujemy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną(...)Kiedy cebula będzie miękka dodajemy ją do fasoli. Wszystko mieszamy. Formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej oliwie. Propozycja podania: z ziemniakami i sałatką

Weganka gotuje

Proponowane wyszukiwania