bułki - 33426 przepisów (strona:1013/2229)

Leniwe 123

Składniki: 500 g twarogu 2 jajka szklanka mąki pszennej 4 łyżki masła masła 2 łyżki bułki tartej cukier Wykonanie:  Żółtka oddzielić od białek.  Twaróg rozgnieść widelcem, dodać żółtka, mąkę, wymieszać. Białka ubić na pianę i połączyć z masą serową. Masa będzie się lepić, ale nie dosypujemy mąki. Stolnice oprószyć mąką. Z ciasta uformować wałeczki, lekko spłaszczyć. Pokroić(...)centymetrowe romby, wrzucać na posolony wrzątek. Od momentu wypłynięcia gotować przez minutę. Bułkę tartą ze złocić na masełku, polać kluseczki i posypać cukrem. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Ryżowe placuszki 182

trochę marchewki duszonej, oraz kaszki mannej po śniadaniu i główny składnik ryż,po wczorajszym obiedzie. Składniki - ryż gotowany 2 szklanki - marchew duszona (kostka) ok 1 szklanki - jajka 2 szt - bułka tarta 2  łyżki - sól, pieprz do smaku - olej do smażenia Wykonanie - ryż i marchew włożyć do miski, lekko zblęderować. - dodać jajka i bułkę tartą, wymieszać. doprawić solą i pieprzem

Eli Gotowanie
Kebab w chlebku pita 191

piórka,dodaję osączone z zalewy : groszek i marchew i wszystko mieszam ze sobą. Sałatę siekam i odstawiam.  Na gorącej patelni podsmażam mięso, aż będzie rumiane i mięciutkie. Bułki kroję na połowy, ale nie do końca, tworząc kieszeń.  Na spód bułki układam posiekaną sałatę, na to mięso, następnie surówkę warzywną i całość polewam sosem czosnkowym, którego składniki wcześniej mieszam

Bea(u)ty kitchen
Dyniowo pomarańczowy sernik na zimno 306

sera twarogowego 3 krotnie zmieonego 2 galaretki pomarańczowe 1 szklanka vermutu lub białego wina 1/2 szklanki wody 1 laska cynamonu 2 gwiazdki anyżu 6 goździków 2 pomarańcze bułka tarta 3/4 szklanki cukru Dynię obieramy ze skóry kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka zalewając ją wodą i vermutem, a następnie dodając cynamon, anyż, goździki i cukier. Pomarańcze dokładnie czyścimy szczoteczką(...)musem. Część musu odkładamy do drugiej miski, tyle aby można było zrobić górną galaretkę, robiłam to na oko. Pozostały  mus blendujemy z serkiem twarogowym. Tortownice od spody posypałam bułką tartą a na nią wylałam masę twarogową i wstawiłam na półgodziny do lodówki. Po tym czasie wyjęłam sernik i na wierzch wyłożyłam odłożony wcześniej mus dyniowy. Całość wstawiłam do lodówki

W kuchennej krainie
Pasztet z warzyw pieczonych w ciemnym piwie i pomidorach 88

piwa 250 ml bulionu 2 pomidory malinowe pozbawione skórki lub 1/2 puszki pomidorów kawałek kory cynamonu 1 gwiazdka anyżu ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec sól i pieprz 3 łyżki bułki tartej Warzywa obieramy, kroimy na mniejsze części. Pomidory również. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy przyprawy. Całość zalewamy piwem oraz bulionem i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 120 stopni(...)godziny. Co jakiś czas mieszamy, ewentualnie dolewamy bulionu jeśli jest taka konieczność. Warzywa przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy za pomocą blendera. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do foremek wysmarowanych tłuszczem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45-50 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Kac morderca tnieeee najtwardesze sercaa.Instrukcja obsługi skacowanego organizmu wg. bloggerów 304

się-zaraz po wstaniu szklaneczka wody (drobnymi łyczkami nie haustem! wiem,wiem,że suszy ale...) -uzupełnić niedobory witamin poprzez owoce,warzywa,soki... -zjeść śniadanie (żelazny zestaw to jajecznica czy bułka z boczkiem jednak musli z mlekiem czy kroma chleba z masłem i domowym dżemorem truskawkowym też dobrze robi) -zimny/letni prysznic -mała przebieżka po okolicy i...praca! (w przypadku odoru(...)18.tek minęła tak jak rodzicielska opieka..na rosołek mamy średnie szanse chyba,że go ugotujemy sami/mamy cudownych współlokatorów) o ile się da - zjeść: jajecznice,pieczywo posmarowane masłem,ogórek kiszony bułkę z boczkiem zupkę chińską(najlepiej pomidorowa albo rosół) a najlepiej to normalną lekką domową zupę,ale... rosołek (wy)pić: kefirek sok pomidorowy/pomarańczowy napój izotoniczny/woda z miodem i cytryną litr

Fiolka w kuchni
Szarlotka 114

typu szara reneta (minimum) 1-2 łyżeczki cynamon przyprawa do piernika bez cukru 1łyżeczka 4 łyżki cukru (w przypadku jabłek typu reneta , przy jabłkach słodszych-wcale) 2-3 łyżki bułki tartej bądź kaszy manny odrobina masła Ciasto 1.Wszystkie składniki muszą być zimne. Posiekaj je. Zagnieć ciasto. Im szybciej je wyrobisz tym będzie lepsze. Ciasto kruche/półkruche nie lubi ciepła(...)pieczenia. 2.Zetrzyj około 2/3 przygotowanego, schłodzonego wcześniej ciasta kruchego/półkruchego i uformuj z nich spód szarlotki. 3. Ponakłuwaj widelcem ciasto i piecz 10 minut. 4. Wyciągnij z piekarnika, posyp bułką tartą/kaszą manną. 5. Wyłóż jabłka. *jeśli Ci się nudzi zmiksuj 4-5 białek z cukrem pudrem i zrób warstwę bezową, ale o tym w innym odcinku

Fiolka w kuchni
Z serii mój pierwszy raz: chleb oliwski (nocny) 145

przepis) Składniki: ciasto 400 gram mąki pszennej 650 150 gram mąki żytniej 720 300 ml wody łyżka oleju rzepakowego łyżeczka suszonych drożdży wierzch ciasta żółtko łyżka mleka łyżka mąki +bułka tarta +olej ziarenka: słonecznik mak sezam Wykonanie: 1. Połącz w misie mąki i drożdże. Wlej letnią wodę i olej. Wyrób ciasto (przez około 3 minuty) 2. Wyrobione ciasto przełóż(...)keksówki wysmarowanej olejem i obsypanej bułką tartą. 3.Wyrównaj wierzch ciasta. 4. Formę z ciastem prykryj ściereczką i wstaw do lodówki ( na noc - na około 8 godzin) 5. Rano . Wyciągnij formę z ciastem i zostaw w ciepłym miejscu na 30 minut. 6. Wierzch ciasta wysmaruj olejem (pędzelkiem) i wstaw do piekarnika. 7. Piecz 20 minut w 200 stopniach Celsjusza

Fiolka w kuchni
Roladki drobiowe z rukolą 128

Składniki: 1 nieduża podwójna pierś z kurczaka kawałek pora liście rukoli tarty żółty ser sól, pieprz Panierka: jajko mąka bułka tarta Sposób wykonania: 1. Mięso myjemy, porcjujemy na 4 kotlety. Rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. 2. Pora kroimy w półplasterki, obsmażamy na odrobinie oleju. 3. Na każdym kawałku mięsa na środku dodajemy kolejno: tarty żółty ser, trochę pora, kilka listków(...)rukoli. 4. Mięso zwijamy w roladki, spinamy wykałaczkami i panierujemy - najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na końcu w bułce tartej. Smażymy na oleju ze wszystkich stron. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Jajka po ranczersku 160

Część z nich jest przy tym w jakiś sposób niestandardowa nie tyle nawet ze względu na składniki/dodatki, co sam sposób usadzenia jajek. Pamiętacie jajka sadzone na boczku w bułce ? W przepisie poniżej też będzie nietypowo, bo jajka usadzimy… na warzywach. Konkretnie na czerwonej cebuli, czerwonej papryce oraz pomidorach. W przeciwieństwie jednak do wspomnianych jajek w bułce użyjemy

Kulinarna Pokusa
Zapiekanka brokułowa z jajkami w beszamelem 131

Uwielbiam dania typu zapiekanki. Dziś brokułowa pod sosem beszamelowym. Mmmm ! Składniki: 1 brokuł, 2 jajka, 3 ziemniaki, ½ szklanki startego sera, 2 łyżki masła, 2 łyżki bułki tartej, sól do smaku, 1 łyżka posiekanej zieleniny. Składniki na sos: ½ szklanki mleka, 4 dag masła, 4 dag maki, 2 żółtka jaja, sól do smaku, 1 kostka rosołowa. Wykonanie sosu: Masło z mąką zasmażyć(...)pokroić w plastry. Brokuł podzielić na różyczki, wymieszać delikatnie z jajkami i ziemniakami. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać sosem, posypać startym serem i polać zrumienionym  masłem z bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiec na złoto i posypać zieleniną

Tradycyjna Kuchnia
Krakowskie klopsy w sosie serowym 126

się i przyjmuje gości, smakuje i próbuje, rozdaje gwiazdki i jest łasy na prezenty. Kto następny? Składniki: klopsiki 1/2 kg chudego mięsa mielonego (np. z indyka) jajko 50 g bułki tartej kumin ziele angielskie suszona kolendra ząbek czosnku pęczek posiekanego koperku oliwa z oliwek szczypta soli sos serowy kubek śmietany 18% (sojowej lub zwykłej) ulubiony „śmierdzący” ser pieprz(...)ząbek czosnku oliwa brokuł ryż Wykonanie: Kilka ziaren kuminu, ziela angielskiego i kolendry ucieracie w moździerzu. W misce mieszacie mięso z jajkiem, bułką, startym czosnkiem, przyprawami, solą i koperkiem. Formujecie klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Smażycie na oliwie na rumiany kolor. Odkładacie na ręcznik papierowy. Brokuł dzielicie na różyczki i gotujecie w osolonej wodzie 5-6 minut. Odcedzacie. Czosnek siekacie drobno

GRUBY WAŁEK
Pieczeń ze śliwkami i pak choi na kanapki 147

pieczyste z myślą o kanapkach do pracy. Dodałam to, co nasunęło się pod rękę. Składniki : 200 g mięsa mielonego z indyka 5 śliwek węgierek Pak Choi jalapeno jajko łyżka bułki tartej łyżeczka suszonego cząbru sól pieprz W malakserze zmiksować na drobno śliwki (bez pestek), rozdrobnione jalapeno i Pak Choi pokrojone na kawałki. Dodać mięso mielone, jajko, bułkę tartą i cząber

Weekendy w domu i ogrodzie
Pieczone pierożki z mięsem. 148

kwaśnej gęstej śmietany sól farsz: 50 dag. karkówki chudej  pierś z kurczaka lub udko z rosołu 10 dag, parzonego wędzonego boczku marchewka, pietruszka z rosołu 1 jajko 1 bułka 1 szkl. mleka 1-2 łyżki masła klarowanego cebula ząbek lub dwa czosnku sól, pieprz, majeranek WYKONANIE: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać kawałki schłodzonej margaryny, następnie pozostałe składniki na ciasto(...)pokrojoną cebulę, czosnek, majeranek wkładamy na patelnię z masłem, smażymy do miękkości mięsa, studzimy,  mielimy wszystkie mięsa(również boczek) i warzywa, ewentualnie doprawiamy do smaku, dodajemy rozkłócone jajko, bułkę namoczoną i wyciśniętą z mleka, mieszamy i farsz gotowy, ciasto wałkujemy na 3-5 milimetrowe placki, wykrawamy krążki, nakładamy farsz zlepiamy i na 20 min, do rozgrzanego piekarnika-180 stopni

Kuchnia Beaty
Pagórki jabłkowe 211

łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 szklanka cukru pudru 4 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia  Dodatkowo: 10 średnich jabłek 3 łyżki cukru cynamonowego 3 łyżki bułki tartej Lukier: 1 szkl cukru pudru sok z cytryny Przygotowanie: Do misy miksera przesiać mąką dodać pokrojoną w kostkę zimną margarynę, jogurt naturalny, śmietanę, cukier puder i końcówką do ciast ucieranych(...)zmiksować. Ciasto wyjąć na stolnicę zagnieść kulę i  podzielić na pięć części. Trzy części ciasta rozwałkować, rozłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia po same brzegi i oprószyć bułką tartą. Na cieście ułożyć obrane, wydrylowane i przecięte na pół jabłka w odstępach ok. 1 - 2 cm i posypać cynamonowym cukrem. Rozwałkować dwie części ciasta przykryć jabłka i docisnąć brzegi

Ala piecze i gotuje