Składniki: 4 kromki chleba tostowego, 4 plasterki sera żółtego, 4 plasterki wędliny, 2 kawałki czerwonej papryki konserwowej - pokroić w paseczki, 1-2 ogórki kiszone - pokroić w paseczki, 2 jajka, bułka tarta, olej. Przygotowanie: Odciąć skórkę od chleba i każdą kromkę cienko rozwałkować. Na każdą kromkę położyć plasterek sera, plasterek wędliny, kawałek ogórka i papryki. Chleb z położonymi na nim składnikami(...)zawinąć i zamoczyć w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Końce krokietów opanierować podwójnie. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia. Smacznego
W kuchni u MonikiSkładniki: ok. 650g ryby (ja użyłam ryby mintaj), bułka tarta, mąka pszenna, cytryna, sól, pieprz, majeranek, olej. Zalewa octowa: 2 duże cebule, 1 marchew, 3/4 szklanki octu, 1l wody, 3 listki laurowe, 6 ziarenek ziela angielskiego, 1 łyżeczka soli, 3 łyżeczki cukru. Przygotowanie: Rybę pokroić na kawałki, z obu stron skropić cytryną, posolić, popieprzyć i posypać majerankiem(...)Bułkę tartą wymieszać z mąką pszenną ( pół na pół) i opanierować rybę. Rozgrzać olej na patelni i smażyć rybę do zarumienienia z obydu stron. Rybę włożyć do naczynia żaroodpornego lub słoika lub też do innego naczynia, w jakim się będzie chciało trzymać rybę w zalewie. Zalewa: Cebule pokroić w półksiężyce, a marchew w plasterki. Wszystkie składniki razem z sobą zagotować
W kuchni u MonikiSkładniki: 4 plastry schabu, 2 jajka, bułka tarta, sól, pieprz, 3 średnie pomidory, 250g pieczarek, 1 cebula, 145g startego sera żółtego, olej. Przygotowanie: Schab rozbić tłuczkiem do mięsa, posolić i popieprzyć. Następnie obtoczyć w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Usmażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Pieczarki pokroić w plastry i podsmażyć z pokrojoną w paski cebulą - z niewielką ilością
W kuchni u Monikiłyżki śmietany 25 dkg tłuszczu (margaryny) Masa makowa: 1/2 kg maku 40 dkg cukru 2 całe jajka 2 żółtka 1 łyżka mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki bułki tartej Olejek: waniliowy i migdałowy 10 dkg orzechów włoskich 10 dkg rodzynek Sposób przygotowania: Ciasto: Na stolnicę/ blat wysypujemy mąkę, dodajemy żółtka, jajka, margarynę i cukier. Drożdże rozprowadzamy w śmietanie. Siekamy(...)jajka i 2 żółtka ucieramy z cukrem i olejkiem waniliowym dodajemy po łyżce maku i dalej ucieramy. Na końcu dodajemy olejek migdałowy cały, mąkę ziemniaczaną , mąkę zwykłą i bułkę tartą. Wsypujemy orzechy i rodzynki. Na każdy rozwałkowany placek dajemy po połowie maku, rozsmarowujemy nożem na całej powierzchni. Zwijamy. Owijamy w papier do pieczenia, pozostawiając troszkę luzu (ok.2 cm), żeby wyrastające
Kuchnia w czekoladzietych naprawdę dobrych:) Składniki: Na 10 kotlecików: 30 dkg mięsa mielonego z szynki 1 woreczek kaszy gryczanej (100g) 1 jajko 1 cebula 4 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku bułka tarta do obtaczania Sposób przygotowania: Do gotującej się, osolonej wody wrzucamy woreczek kaszy gryczanej i gotujemy ok 10 minut na al dente. Odcedzamy, wysypujemy z woreczka i pozostawiamy na chwilkę(...)przestygnięcia. Następnie dodajemy mięso mielone, jajko, posiekaną cebulę i czosnek. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Z masy porcjujemy 10 kotletów, każdy obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju. Tradycyjne hreczanyki podaje się z sosami: czosnkowym, grzybowym lub pomidorowym. Ja podałam je w towarzystwie gotowanej kapusty z grzybami i ziemniaczków. Efekt końcowy
Kuchnia w czekoladzieproszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 1 zupa ogonowa Farsz: 1/2 kg mięsa mielonego 1/2 kg pieczarek 2 cebule 1 całe jajko 6 jajek ugotowanych na twardo 2 łyżki bułki tartej 2x kostka rosołowa Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto zarobić. 2. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć, dodać starte na dużych oczkach pieczarki oraz kostki rosołowe i smażyć(...)mięsa mielonego surowego dodać przestudzone pieczarki, jajko, bułkę tartą i jajka starte na grubych oczkach. Całość dobrze wyrobić. 4. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować, dać na blaszkę. Podpiec ok 15 minut. Wyciągnąć,rozłożyć farsz i przykryć drugą częścią ciasta. Podziurkować widelcem. Piec w temp 180St C przez ok 1h. Ps. Placek najlepiej smakuje na drugi
Kuchnia w czekoladzieszynki 1/2 szklanki granulatu sojowego 1 jajko 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 3/4 szklanki płatków owsianych 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz do smaku (po ok. 1/2 łyżeczki) bułka tarta do panierowania olej do smażenia Sposób przygotowania: Granulat sojowy wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy ok 3 minuty. Odcedzamy na sitku i pozostawiamy do lekkiego przestudzenia. Mięso przekładamy(...)Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek oraz jajko. Wsypujemy przestudzony granulat oraz płatki owsiane. Dosypujemy łyżkę mąki i przyprawy. Mieszamy. Z gotowej masy tworzymy średniej wielkości kotlety i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na rumiany kolor z obu stron. Efekt końcowy
Kuchnia w czekoladziepapryki zielonej 4 łyżki oleju smakowego z papryką ostrą, pomidorem i bazylią 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka oleju rzepakowego sól, pieprz do smaku 1 jajko 2 czubate łyżki bułki tartej 2 płaskie łyżki mąki pszennej szczypta chili 1/2 płaskiej łyżeczki kolendry suszonej 20 dkg sera żółtego w kawałku (np Gouda) 1/2 mielonej ostrej papryki Dodatkowo: 4 łyżki mąki(...)papryki drobno siekamy, najlepiej za pomocą rozdrabniacza. Przekładamy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem 2 łyżek smakowego oleju. Lekko smażymy i dodajemy do mięsa mielonego. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę oraz bułkę, a także doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą chili, kolendrą i bazylią. Formujemy tyle okrągłych kotlecików ile mamy gniazd. Obtaczamy w mące i smażymy na małym ogniu z dwóch stron
Kuchnia w czekoladzieMając w lodówce zapas drożdży postanowiłam uraczyć Was kolejnym słodkim wypiekiem. Słodka waniliowa bułka idealnie wkomponuje się w Wasze śniadanie, a także będzie wspaniałym deserem do popołudniowej, niedzielnej kawki. Składniki: 1 kg dobrej mąki tortowej 7 dkg drożdży świeżych 1/2 l mleka 3,2% 20 dkg cukru 10 dkg margaryny 3 żółtka szczypta soli 1 łyżka cukru z prawdziwą(...)żółtkiem z dodatkiem mleka i posypujemy przygotowaną kakaową kruszonką. Kruszonka: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i odkładamy na 5 minut do zamrażarki. Startą na dużych oczkach tarki posypujemy nasze bułki. Wstawiamy do nagrzanego do 170st C piekarnika i po ok 40 minutach wyciągamy. (Warto sprawdzić wcześniej, bo długość pieczenia zależy od możliwości naszego piekarnika.) Efekt końcowy
Kuchnia w czekoladziełyżki oleju Kujawskiego smakowego (czosnek, bazylia) 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku Dodatkowo: ok 4 jajka 1/4 szklanki mleka 3.2% 1 mała szklanka mąki ok 2.5 szklanki bułki tartej olej do smażenia krokietów Sposób przygotowania: 1. Mleko, wodę, olej oraz jajka mieszamy mikserem. Stopniowo dodajemy mąkę, a na końcu dodajemy sól. Z przygotowanego ciasta smażymy naleśniki na patelni(...)tłuszczem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 2. Gotowym farszem smarujemy naleśniki i zwijamy na kształt krokieta. Panierujemy najpierw w mące, następnie w jajku rozmieszanym z mlekiem oraz w bułce tartej. Smażymy na oleju, na małym ogniu. Efekt końcowy
Kuchnia w czekoladzieamerykańskiej 1 galaretka jagodowa lub wiśniowa Dodatkowo: 4 duże lub 5 mniejszych bananów ok 10 śliwek (morelek) 2 galaretki agrestowe 1/2 łyżki margaryny do wysmarowania formy 2 łyżki drobnej bułki tartej do wysypania formy Sposób przygotowania: 1. Biszkopt:Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Stopniowo do sztywnej piany dodajemy cukier oraz żółtka a następnie sypkie składniki: przesiane(...)mąki z proszkiem do pieczenia. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia. Przelewamy do wysmarowanej tłuszczem (spód oraz boki) i wysypanej bułką tartą (tylko spód) formy. Pieczemy ok 25 minut (do suchego patyczka) w temp. 180st C. Przekładamy na tackę i pozostawiamy do przestudzenia. Zimny kroimy wzdłuż na 2 blaty. 2. Krem: Przed przygotowaniem biszkoptu rozpuszczamy 1 galaretkę jagodową lub wiśniową
Kuchnia w czekoladziewiśniowa Ganache: 100ml słodkiej śmietanki 30% 2 tabliczki białej czekolady Dodatkowo: 1 puszka krojonego ananasa 2 galaretki cytrynowe 150g borówek amerykańskich kilka listków mięty łyżeczka masła 1 łyżka drobnej bułki tartej Poncz: 1/2 szklanki wody przegotowanej 2 łyżeczki soku z cytryny Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Przed przygotowaniem biszkoptu należy rozpuścić galaretkę jagodową (ew. wiśniową) w 2/3 szklanki wrzątku oraz galaretki(...)sztywnej piany dodajemy cukier oraz żółtka. Do masy jajecznej dodajemy pozostałe przesiane składniki i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Gotową masę przelewamy do wysmarowanej masłem (boki oraz spód) i wysypanej bułką tartą (tylko spód) tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika (góra-dół). Biszkopt pieczemy do suchego patyczka- ok 40 minut. Jeśli widzimy, że wierzch się zbytnio rumieni- przykrywamy
Kuchnia w czekoladziebiałka 100 g cukru 100 g wiórków kokosowych łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa Orzechowa: 4 jajka 150 g orzechów włoskich (mielonych) 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru łyżeczka proszku do pieczenia ok. 100 g powideł śliwkowych Polewa Czekoladowa: 60 ml śmietanki 30% 60 g gorzkiej czekolady wiórki kokosowe(...)umieszczamy w lodówce. Warstwa Orzechowa: Białka ubijamy na sztywno, a następnie ciągle ubijając stopniowo, partiami dodajemy cukier. Zmniejszamy obroty miksera na najniższy poziom i pojedynczo dodajemy żółtka. Następnie wsypujemy bułkę tartą oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy zmielone orzechy włoskie i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Warstwa Kokosowa: Białka ubijamy na sztywno i ciągle ubijając stopniowo
Słodka Stronagrzybki były, bo w sklepie kupiłam kurki z Wielkopolski. Powstało, więc moje ulubione danie. Zapraszam. SKŁADNIKI 1/2 kg. mięsa mielonego drobiowego 1/2 kg. mięsa mielonego wieprzowego 2 jajka 1 bułka sucha do namoczenia sól, pieprz do smaku, papryka słodka pół pęczka natki pietruszki Do wywaru: 1.5 litra wody 2 marchewki 1/2 pieruszki 1/4 pora ( gruba część) 1 listek laurowy(...)świeżych kurek 1/2 szklanki śmietany 30% 1/4 kostki masła klarowanego 1 cebula sól, pieprz do smaku WYKONANIE Zmielone mięso wkładamy do miski, dodajemy jajka, namoczoną i wyciśniętą suchą bułkę, posiekaną natkę pietruszki, przyprawy. Wyrabiamy mięso dłonią, Z masy mięsnej wyrabiamy małe pulpeciki ( u mnie ok. 30 ). Do większego garnka ( taki 2-3 l.) wlewamy wodę, dodajemy stratą
W kuchennym oknie Ewyściereczka kuchenną ciastem na ok. 1 godz. do wyrośnięcia - podwojenia objętości . Formę keksową o wymiarach 30x10x8cm (LxWxH) wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki. Wyrośnięte ciasto chlebowe krótko zagnieść, w celu odgazowania. Rozciągnąć w rękach
Grunt to przepis!