Buły świetnie sprawdzą się także w roli kolacji " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 4 czerstwe bułki z dnia poprzedniego kawałek wędzonego boczku 4 jajka pęczek szczypiorku -nie duży sól , pieprz do smaku łyżka masła plaster żółtego sera Z bułek ścinamy czubki , wyjmujemy część miąższu ze środka
Ogrodnik w podróżyZiemniaki i twaróg przeciskamy przez praskę, dodajemy podsmażoną na oleju cebulę, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy na gładką masę (opcjonalnie doprawiamy czosnkiem lub majerankiem). DODATKOWO: 2 jajka bułka tarta olej Naleśniki nadziewamy farszem, zwijamy tak jak tutaj , obtaczamy w roztrzepanych jajkach oraz bułce tartej i smażymy na złoty kolor z każdej strony. Gotowe
Rozpustne gotowaniegorące w przeciwnym razie będzie Wam ciężko zwinąć wafel. Połamie się. Składniki: 1,5 kg ugotowanych gorących ziemniaków 2 łyżki śmietany pieprz gałka muszkatołowa 1/2 pęczka natki pietruszki jajko bułka tarta do panierowania olej do smażenia Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę , dodać śmietanę , pieprz, gałkę muszkatołową i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać. Na wafel rozłożyć ziemniaki o grubości(...)Zwijać gorące w roladę. Odstawić do lodówki , aby rolada wystygła. Zimną kroić ostrym nożem w plastry. Każdy kawałek namoczyć w jajku, a następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. Podawać gorące. rolada ziemniaczana na waflu
O kuchni z uczuciemłyżeczki proszku do pieczenia owoce ( w dzisiejszym wydaniu były to mrożone jagody ) 2 łyżki cukru pudru do posypania gotowego ciasta 1/2 łyżki masła lub margaryny 1 łyżka bułki tartej Jajka utrzeć z cukrem na jednolitą masę. Stopniowo dodawać olej a następnie mąkę, olejek waniliowy i proszek do pieczenia. Ciasto praktycznie robi się samo. Przelać ciasto do nasmarowanej masłem(...)obsypanej bułką tartą blaszki. Ja używam takiej, w której piekę chleb. Włożyć do nagrzanego do 170-180*C piekarnika ( góra dół ). Piec około godzinę i 10 min. Czy ciasto jest już upieczone sprawdzić przy pomocy drewnianego patyczka ( ciasto nie powinno na nim zostać). Gotowe w około 1,5 godziny :) Wszystkiego najlepszego chłopaki
Jemy Pijemyszklanka czerwonej soczewicy 2 marchewki 2 ząbki czosnku 1 pęczek dymki (białe i zielone części) 1 zielona papryka 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka curry 1 jajko 5 łyżek bułki tartej sól morska, świeżo mielony pieprz olej lub oliwa do smażenia do podania: jogurt grecki z wyciśniętym dużym ząbkiem czosnku, posiekanym koperkiem i odrobiną soku z cytryny oraz solą i pieprzem(...)ilością soli i świeżo mielonym pieprzem. Wyrabiamy ręką, aż wszystkie składniki się połączą. Próbujemy czy masa nie jest mdła i czy nie potrzebuje więcej przypraw. Gdy jest dobra, dodajemy bułkę tartą i jajko – wyrabiamy. Dłonie zwilżamy i formujemy okrągłe lub owalne kotleciki. Smażymy je na rozgrzanym oleju lub oliwie – aż będą brązowe z obu stron. Surówka z pora
Poezja smakuznane i bardzo lubiane. Efektowna przystawka z jajek i mięsa, idealna na wielkanocne śniadanie! Składniki: • 1 kg cielęciny na sznycle lub schabu • 6 dużych jajek • 5 plasterków boczku • Olej • Bułka tarta • Sól, pieprz, Mięso kroimy na porcje tak jak na kotlety, zbijamy lekko tłuczkiem a następnie oprószamy solą i pieprzem. Ugotowane jajka, owijamy plastrem boczku, układamy na środku sznycli zawijamy(...)obwiązujemy nicią lub mocujemy wykałaczkami. Roladki panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na wolnym ogniu w głębokim oleju. Aby mieć pewność że mięso się w środku upiekło wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200C na 20 min. Przed podaniem każde jaskółcze gniazdo przekrawamy na pół. Smacznego
Podróż w kulinariaporcji: • 8 filetów z piersi kurczaka • 8 plastrów szynki • 8 plastrów żółtego sera • pół kostki masła • 2 łyżki posiekanej pietruszki • sól, pieprz, • mąka do obtoczenia • 4 jajka • bułka tarta • olej do smażenia + 1 łyżka masła Sposób wykonania: Pół kostki masła mieszamy z posiekaną pietruszką. Mięso rozcinamy na większe płaty, rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem(...)brzegi, by masło w czasie pieczenia nie wypłynęło. Dla pewności spinamy wykałaczkami. tak przygotowane devolaye obtaczamy w mące, następnie w rozkłóconych z solą, pieprzem jajkach i na końcu w bułce tartej. Smażymy na oleju z dodatkiem masła z obu stron na złoty kolor. Roladki przekładamy do żaroodpornego naczynia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 15 minut pod przykryciem w 180 stopniach
Podróż w kulinariadodatek do dań mięsnych. Szyszki przyrządziłam dzięki życzliwości marki Przyjemne gotowanie i Master Cook Handel. Składniki: 1kg ziemniaków 1 łyżka masła jajko 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki pszennej bułka tarta olej przyprawa do frytek i ziemniaków ( kupiony tutaj ) sól, pieprz do smaku Wykonanie: Ziemniaki myjemy, obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę(...)ziemniaków i masła robimy pure, a następnie dodajemy pozostałe składniki. Mokrymi rękoma formujemy szyszki i obtaczamy w bułce tartej lub w odpowiednich foremkach. Smażymy je w głębokim oleju na złoty kolor. Do usmażenia szyszek wykorzystałam rondel z koszykiem do smażenia dostępny w sklepie internetowym http://przyjemnegotowanie.pl. Za pomocą rondla można przygotować proste, szybkie dania, jak również skomplikowane wielodaniowe posiłki. Rondel
Podróż w kulinariaczosnkowym. Idealnie sprawdzą się na wszelkich imprezach. Koniecznie wypróbujcie! Skł adniki: 10 kromki chleba tostowego, 10 plasterki sera żółtego, 10 plasterki wędliny, 5 parówek pokrojonych w pół 2 jajka, bułka tarta, olej vegeta ( kupiona tutaj ) papryka słodka ( kupiona tutaj ) Przygotowanie: Każdą kromkę cienko rozwałkowujemy wałkiem dla lepszego zwijania. Odcinamy z każdej kromki skórki. Na każdą kromeczkę kładziemy żółty ser, plasterek(...)szynki oraz połowę parówki i zawijamy. Krokiety zamaczamy w roztrzepanym jajku z przyprawami oraz bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony do zarumienienia na złoto. Smacznego
Podróż w kulinariaSkładniki: 3 szklanki mąki tortowej 4 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 2 łyżeczki sody 1 szklanka mleka 1 kostka masła 1 słoik dżemu tłuszcz i bułkę tartą polewa 1/2 kostki margaryny 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru 1 łyżka wody Wykonanie: Ucieramy masło z żółtkami oraz cukrem na puszystą masę, nie przerywając ucierania dodajemy wymieszaną mąkę(...)sodą i kakaem na zmianę z mlekiem na koniec ucierania dodać ubite białka na sztywną pianę delikatnie mieszamy. Ciasto wyłożyć do podłużnej formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w piekarniku 45 minut w 180 C. Po upieczeniu wystudzoną babkę przekrawamy na połowę posmarować dżemem. Z podanych produktów przygotowujemy polewę którą polewamy babkę, dekorujemy płatkami migdałów. Ciasto przygotowała Janczeki
kgwjanczewoSkładniki: 515g piersi z kurczaka, jajko, bułka tarta, sól, pieprz, olej. Zalewa octowa: 2 duże cebule, 1 marchew, 3/4 szklanki octu, 1l wody, 3 listki laurowe, 6 ziarenek ziela angielskiego, 1 łyżeczka soli, 3 łyżeczki cukru, 2 łyżki ketchupu pikantnego, 2 łyżki przecieru pomidorowego. Przygotowanie: Piersi z kurczaka pokroić na średniej wielkości kawałki. Posolić i popieprzyć z obu stron(...)Obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Usmażyć na rozgrzanym oleju. Zalewa octowa: Cebulę pokroić w półksiężyce, a marchew w plasterki. Zalać 1l wody, dodać ziele angielskie, listki laurowe, ocet, cukier i sól. Gotować do momentu aż cebula i marchew będą miękkie. Na koniec dodać ketchup i przecier pomidorowy. Zagotować i zalać piersi z kurczaka. Odstawić
W kuchni u Monikiprzebudzeniu strasznie marznę. No cóż temperatury rzędu 4-5 stopni są bardzo odczuwalne. Rano miałam straszną ochotę na świeże, ciepłe pieczywo. Niestety w chlebaku miałam jedynie lekko czerstwe bułki z dnia poprzedniego. Ale i z nich da się wyczarować śniadaniowe cuda. Zapraszam Was na moje zapiekane bułeczki z arabską nutą i wędzonym kurczakiem. Spróbujcie. Składniki: (na 2 sztuki) 2 małe(...)bułeczek, następnie wydrążamy środek uważając by nie zrobić dziury.Bułeczki układamy na blasze do pieczenia. Plaster sera tniemy w drobne paski lub kostkę i posypujemy nim obficie wnętrze wydrążonych bułek. Następnie odcinamy z wędzonego kurczaka dwa grubsze plastry, które tniemy w kostkę. Tak przygotowanego kurczaka nakładamy do bułeczek. Wszystko posypujemy szczyptą przyprawy arabskiej. Na koniec wbijamy bardzo ostrożnie po jednym
Słodkie okruszkiósemki 4 łyżki zamrożonego groszku Składniki na chrupiące ziemniaki: 400 g ziemniaków, pokrojonych w grubą kostkę 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki 100 g bułki tartej (lub panko) 100 g cheddara, startego (lub innego ulubionego sera żółtego) sól i pieprz Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 170 oC. W głębokiej patelni przystosowanej do zapiekania(...)temperaturę do 190 oC, wyjmij polędwiczkę z piekarnika, wymieszaj ze śmietaną i włóż jabłka i groszek. Dopraw jeżeli to konieczne. Odcedzone ziemniaki włóż do miski, wymieszaj z oliwą. pietruszką, bułką tartą, serem, dopraw solą i pieprzem do smaku, po czym wyłóż na wieprzowinę. Umieść całość ponownie w piekarniku i piecz przez 20-25 minut, do zarumienienia. Wyjmij z piekarnika
karmelowymiejscu gdzie dostać można wszystko czyli w sklepie afrykańskim na ulicy Andersa, Warszawa. Składniki: 1 kg ryby corviny 3 ząbki czosnku 2 łyżki kuminu 1 cytryna bułka tarta do obtoczenia Przygotowanie: Rozmnożone kawałki ryby pokroić w kawałki. Naciąć skórkę i natrzeć miksturą z soku z cytryny, kuminu i czosnku. Odstawić na pół godziny. Obtoczyć w bułce
Smaki Brazyliiprzekrojeniu mięsa wypływa z niego serowa lawa. Pyszne! Gołąbki podałam na talerzu od PORCELANA BOGUCICE 10 liści z białej kapusty 500 g mięsa mielonego 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 2 cebule Sól Pieprz 0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 100 g serka topionego śmietankowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki 500 ml wody Olej do smażenia Liście(...)kapusty zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut. Następnie odsączamy. Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z pokrojoną w kosteczkę cebulką, jajkiem i bułką tartą. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą czerwoną papryką. Formujemy okrągłe gołąbki. W każdym robimy wgłębienie i wkładamy do środka kawałki topionego serka. Zlepiamy tak aby nic nie wypłynęło. Każdego gołąbka zawijamy w liść kapusty. Gotowe obsmażamy
VioletoweKucharzenie