bułki - 33426 przepisów (strona:1012/2229)

Pasztet z warzyw pieczonych w ciemnym piwie i pomidorach 94

piwa 250 ml bulionu 2 pomidory malinowe pozbawione skórki lub 1/2 puszki pomidorów kawałek kory cynamonu 1 gwiazdka anyżu ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec sól i pieprz 3 łyżki bułki tartej Warzywa obieramy, kroimy na mniejsze części. Pomidory również. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy przyprawy. Całość zalewamy piwem oraz bulionem i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 120 stopni(...)godziny. Co jakiś czas mieszamy, ewentualnie dolewamy bulionu jeśli jest taka konieczność. Warzywa przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy za pomocą blendera. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do foremek wysmarowanych tłuszczem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45-50 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Kac morderca tnieeee najtwardesze sercaa.Instrukcja obsługi skacowanego organizmu wg. bloggerów 313

się-zaraz po wstaniu szklaneczka wody (drobnymi łyczkami nie haustem! wiem,wiem,że suszy ale...) -uzupełnić niedobory witamin poprzez owoce,warzywa,soki... -zjeść śniadanie (żelazny zestaw to jajecznica czy bułka z boczkiem jednak musli z mlekiem czy kroma chleba z masłem i domowym dżemorem truskawkowym też dobrze robi) -zimny/letni prysznic -mała przebieżka po okolicy i...praca! (w przypadku odoru(...)18.tek minęła tak jak rodzicielska opieka..na rosołek mamy średnie szanse chyba,że go ugotujemy sami/mamy cudownych współlokatorów) o ile się da - zjeść: jajecznice,pieczywo posmarowane masłem,ogórek kiszony bułkę z boczkiem zupkę chińską(najlepiej pomidorowa albo rosół) a najlepiej to normalną lekką domową zupę,ale... rosołek (wy)pić: kefirek sok pomidorowy/pomarańczowy napój izotoniczny/woda z miodem i cytryną litr

Fiolka w kuchni
Szarlotka 124

typu szara reneta (minimum) 1-2 łyżeczki cynamon przyprawa do piernika bez cukru 1łyżeczka 4 łyżki cukru (w przypadku jabłek typu reneta , przy jabłkach słodszych-wcale) 2-3 łyżki bułki tartej bądź kaszy manny odrobina masła Ciasto 1.Wszystkie składniki muszą być zimne. Posiekaj je. Zagnieć ciasto. Im szybciej je wyrobisz tym będzie lepsze. Ciasto kruche/półkruche nie lubi ciepła(...)pieczenia. 2.Zetrzyj około 2/3 przygotowanego, schłodzonego wcześniej ciasta kruchego/półkruchego i uformuj z nich spód szarlotki. 3. Ponakłuwaj widelcem ciasto i piecz 10 minut. 4. Wyciągnij z piekarnika, posyp bułką tartą/kaszą manną. 5. Wyłóż jabłka. *jeśli Ci się nudzi zmiksuj 4-5 białek z cukrem pudrem i zrób warstwę bezową, ale o tym w innym odcinku

Fiolka w kuchni
Z serii mój pierwszy raz: chleb oliwski (nocny) 152

przepis) Składniki: ciasto 400 gram mąki pszennej 650 150 gram mąki żytniej 720 300 ml wody łyżka oleju rzepakowego łyżeczka suszonych drożdży wierzch ciasta żółtko łyżka mleka łyżka mąki +bułka tarta +olej ziarenka: słonecznik mak sezam Wykonanie: 1. Połącz w misie mąki i drożdże. Wlej letnią wodę i olej. Wyrób ciasto (przez około 3 minuty) 2. Wyrobione ciasto przełóż(...)keksówki wysmarowanej olejem i obsypanej bułką tartą. 3.Wyrównaj wierzch ciasta. 4. Formę z ciastem prykryj ściereczką i wstaw do lodówki ( na noc - na około 8 godzin) 5. Rano . Wyciągnij formę z ciastem i zostaw w ciepłym miejscu na 30 minut. 6. Wierzch ciasta wysmaruj olejem (pędzelkiem) i wstaw do piekarnika. 7. Piecz 20 minut w 200 stopniach Celsjusza

Fiolka w kuchni
Roladki drobiowe z rukolą 133

Składniki: 1 nieduża podwójna pierś z kurczaka kawałek pora liście rukoli tarty żółty ser sól, pieprz Panierka: jajko mąka bułka tarta Sposób wykonania: 1. Mięso myjemy, porcjujemy na 4 kotlety. Rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. 2. Pora kroimy w półplasterki, obsmażamy na odrobinie oleju. 3. Na każdym kawałku mięsa na środku dodajemy kolejno: tarty żółty ser, trochę pora, kilka listków(...)rukoli. 4. Mięso zwijamy w roladki, spinamy wykałaczkami i panierujemy - najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na końcu w bułce tartej. Smażymy na oleju ze wszystkich stron. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Jajka po ranczersku 170

Część z nich jest przy tym w jakiś sposób niestandardowa nie tyle nawet ze względu na składniki/dodatki, co sam sposób usadzenia jajek. Pamiętacie jajka sadzone na boczku w bułce ? W przepisie poniżej też będzie nietypowo, bo jajka usadzimy… na warzywach. Konkretnie na czerwonej cebuli, czerwonej papryce oraz pomidorach. W przeciwieństwie jednak do wspomnianych jajek w bułce użyjemy

Kulinarna Pokusa
Zapiekanka brokułowa z jajkami w beszamelem 140

Uwielbiam dania typu zapiekanki. Dziś brokułowa pod sosem beszamelowym. Mmmm ! Składniki: 1 brokuł, 2 jajka, 3 ziemniaki, ½ szklanki startego sera, 2 łyżki masła, 2 łyżki bułki tartej, sól do smaku, 1 łyżka posiekanej zieleniny. Składniki na sos: ½ szklanki mleka, 4 dag masła, 4 dag maki, 2 żółtka jaja, sól do smaku, 1 kostka rosołowa. Wykonanie sosu: Masło z mąką zasmażyć(...)pokroić w plastry. Brokuł podzielić na różyczki, wymieszać delikatnie z jajkami i ziemniakami. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać sosem, posypać startym serem i polać zrumienionym  masłem z bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiec na złoto i posypać zieleniną

Tradycyjna Kuchnia
Krakowskie klopsy w sosie serowym 131

się i przyjmuje gości, smakuje i próbuje, rozdaje gwiazdki i jest łasy na prezenty. Kto następny? Składniki: klopsiki 1/2 kg chudego mięsa mielonego (np. z indyka) jajko 50 g bułki tartej kumin ziele angielskie suszona kolendra ząbek czosnku pęczek posiekanego koperku oliwa z oliwek szczypta soli sos serowy kubek śmietany 18% (sojowej lub zwykłej) ulubiony „śmierdzący” ser pieprz(...)ząbek czosnku oliwa brokuł ryż Wykonanie: Kilka ziaren kuminu, ziela angielskiego i kolendry ucieracie w moździerzu. W misce mieszacie mięso z jajkiem, bułką, startym czosnkiem, przyprawami, solą i koperkiem. Formujecie klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Smażycie na oliwie na rumiany kolor. Odkładacie na ręcznik papierowy. Brokuł dzielicie na różyczki i gotujecie w osolonej wodzie 5-6 minut. Odcedzacie. Czosnek siekacie drobno

GRUBY WAŁEK
Pieczeń ze śliwkami i pak choi na kanapki 154

pieczyste z myślą o kanapkach do pracy. Dodałam to, co nasunęło się pod rękę. Składniki : 200 g mięsa mielonego z indyka 5 śliwek węgierek Pak Choi jalapeno jajko łyżka bułki tartej łyżeczka suszonego cząbru sól pieprz W malakserze zmiksować na drobno śliwki (bez pestek), rozdrobnione jalapeno i Pak Choi pokrojone na kawałki. Dodać mięso mielone, jajko, bułkę tartą i cząber

Weekendy w domu i ogrodzie
Pieczone pierożki z mięsem. 153

kwaśnej gęstej śmietany sól farsz: 50 dag. karkówki chudej  pierś z kurczaka lub udko z rosołu 10 dag, parzonego wędzonego boczku marchewka, pietruszka z rosołu 1 jajko 1 bułka 1 szkl. mleka 1-2 łyżki masła klarowanego cebula ząbek lub dwa czosnku sól, pieprz, majeranek WYKONANIE: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać kawałki schłodzonej margaryny, następnie pozostałe składniki na ciasto(...)pokrojoną cebulę, czosnek, majeranek wkładamy na patelnię z masłem, smażymy do miękkości mięsa, studzimy,  mielimy wszystkie mięsa(również boczek) i warzywa, ewentualnie doprawiamy do smaku, dodajemy rozkłócone jajko, bułkę namoczoną i wyciśniętą z mleka, mieszamy i farsz gotowy, ciasto wałkujemy na 3-5 milimetrowe placki, wykrawamy krążki, nakładamy farsz zlepiamy i na 20 min, do rozgrzanego piekarnika-180 stopni

Kuchnia Beaty
Pagórki jabłkowe 216

łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 szklanka cukru pudru 4 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia  Dodatkowo: 10 średnich jabłek 3 łyżki cukru cynamonowego 3 łyżki bułki tartej Lukier: 1 szkl cukru pudru sok z cytryny Przygotowanie: Do misy miksera przesiać mąką dodać pokrojoną w kostkę zimną margarynę, jogurt naturalny, śmietanę, cukier puder i końcówką do ciast ucieranych(...)zmiksować. Ciasto wyjąć na stolnicę zagnieść kulę i  podzielić na pięć części. Trzy części ciasta rozwałkować, rozłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia po same brzegi i oprószyć bułką tartą. Na cieście ułożyć obrane, wydrylowane i przecięte na pół jabłka w odstępach ok. 1 - 2 cm i posypać cynamonowym cukrem. Rozwałkować dwie części ciasta przykryć jabłka i docisnąć brzegi

Ala piecze i gotuje
Szarlotka z pianką 224

cynamonu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki soku z cytryny pianka budyniowa: 6 białek 1/2 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru dodatkowo: cukier puder do posypania bułka tarta do posypania pod jabłka Przygotowanie: Do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia dodać cukier i masło, posiekać nożem na drobne kawałki. Dodać żółtka, śmietanę, zagnieść gładkie ciasto. Podzielić(...)będzie sztywna dodać budyń i delikatnie rozmieszać mikserem na wolnych obrotach. Większą część ciasta rozwałkować na spód foremki, podpiec z 8 minut w 180 stopniach C. Podpieczone ciasto posypać bułką tartą, wyłożyć jabłka, następnie piankę i na wierzch delikatnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach mniejszy kawałek ciasta. Piec w 170 stopniach C około 60 minut. Jeśli ciasto będzie zbyt

Kuchcik gotuje
Focaccia pachnąca rozmarynem 149

więc szybciutko i na temat. Dawno już na blogu nie było domowego pieczywka. Wszystko dlatego, że chodząc do szkoły nie miałam potrzeby go piec; co chwilę przynosiłam ze sobą bułki i chleby wszelkiej maści. A później... Chyba dopadło mnie tematyczne lenistwo. Kilka razy myślałam o upieczeniu czegoś dobrego na weekendowe śniadanko, ale... Lenistwo zwyciężało, i kończyło się na bułkach

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sofficini czyli pierożki inaczej... 216

trzeba ich robić wiele. Składniki na 6-8 pierogów: 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki łyżka masła 1/2 łyżeczki soli Farsz: 30 dkg pieczarek cebula Dodatkowo: 1 jajko bułka tarta W garnku zagotowujemy mleko z masłem, następnie dodajemy sól i mąkę. Energicznie mieszamy. Studzimy. W tym czasie możemy przygotować farsz. Czyścimy i kroimy pieczarki na pół plasterki, przesmażamy na maśle(...)płat wykrawamy krążki za pomocą szklanki o średnicy 10-12 cm, nakładamy farsz do środka i zalepiamy, możemy posłużyć się widelcem. Pierożki obtaczamy w jajku i bułce tartej, smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor

Pelusiowa Kuchnia
Ciasto pagórki jabłkowe 130

łyżka jogurtu naturalnego - 1 łyżka śmietany 18% - 1/2 szklanki cukru pudru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia   nadzienie: - 4 i 1/2 jabłka - mały cukier waniliowy - 1 1/2 łyżki bułki tartej   dodatki: - cukier puder do posypania Forma: u mnie duża blacha prostokątna 24 x 40 cm /ale wystarczy taka kwadratowa 24 x 24/ Przygotowanie: Jabłka obieram i wydrążam środki. Dopiero(...)drugiej i od tej zaczynam wałkowanie. Ciasto powinno przypominać kwadrat, który przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Układam je na środku, powinno mieć też boki.  Ciasto obsypuje bułką tartą, na nie układam jabłka, u mnie w rządkach po 3 połówki, w odstępach około 1cm. Pomiędzy jabłka wysypuję cukier waniliowy. Na wierzch nakładam drugą część ciasta, z której zrobiłam

Kuchnia co dnia

Proponowane wyszukiwania