mięsa mielonego 20 g grzybów suszonych 1 cebula sól pieprz pieprz ziołowy 1 jajko bułka tarta ciasto 3 szkl mąki 2 jajka szczypta soli 1 łyżka oleju woda Grzyby namoczyć i ugotować, odcedzić i zemleć lub zblendować. Na patelni podsmażyć na łyżce tłuszczu drobno posiekaną cebulkę, dodać grzyby i poddusić ok 10 min. Wystudzić. Dodać mięso mielone, jajko, przyprawy(...)bułki tartej tyle by masa nie była zbyt rzadka. Z mąki, jajek, soli i oleju zagnieść ciasto dodając po odrobinie wody . Ciasto powinno być niezbyt twarde. Wałkować cienko, kroić w kwadraty o boku ok 5- 6 cm , nakładać małe porcje nadzienia i sklejać kształtne pielmieni. Ugotować w osolonym wrzątku, podawać z cebulką usmażoną na maśle. Opublikowany
Gotowanie jest łatwełyżeczka soli 1 łyżka oleju nadzienie grzyby leśne (opieńki) ok 600-700 g 1 cebula sól pieprz 2 łyżki oleju bazylia oregano 150 g sera żółtego 2 łyżki bułki tartej 1 jajko Do mąki dodać sól i olej , zalać wrzątkiem , wymieszać a następnie zagnieść ciasto pierogowe. Odstawić pod ściereczką. Na patelni przyrumienić cebulę drobno pokrojoną, dodać oczyszczone i posiekane grzybki(...)dusić z przyprawami aż odparują . Wystudzić, dodać bułkę tartą i starty na tarce ser żółty oraz jajko. Wymieszać i lepić pierogi. Ugotować w osolonym wrzątku. podawać z przyumienioną cebulką i skwarkami
Gotowanie jest łatweugotowanej soi 150 g ziemniaków (1 szt) 1 jajko sól pieprz cebula (mała) pieprz ziołowy staropolski oregano papryka suszona tłuszcz do smażenia do panierowania bułka tarta sezam Soję zemleć w maszynce do mięsa. Ziemniaka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, Przepłukać na sicie zimną wodą, i osączyć. Na patelni rozgrzać tłuszcz (olej) wrzucić ziemniaki i przyrumienić wiórki ziemniaczane(...)frytki. Dodać je do masy sojowej, cebulę drobniutko posiekać, dodać jajko i przyprawy, wyrobić masę , uformować 6 kotletów, panierować w bułce tartej wymieszanej z sezamem. Smażyć kotleciki na złoty kolor. Podać z surówką
Gotowanie jest łatwecukru cukier waniliowy pół łyżeczki proszku do pieczenia nadzienie 1 batat ok 400 g 1 szkl orzechów włoskich pół szkl cukru otarta skórka z cytryny cukier waniliowy 2 łyżki bułki tartej Z podanych składników zagnieść dość twarde ciasto. Batata ugotować , obrać ze skórki, rozgnieść widelcem, orzechy utłuc w moździerzu , dodać do masy, dodać cukier, otartą skórkę z cytryny i bułkę
Gotowanie jest łatwejajek ugotowanych na twardo 200 g szpinaku świeżego oregano bazylia majeranek szczypta mięty 500 g mięsa mielonego sól pieprz jajko 2 ząbki czosnku bułka tarta do panierowania tłuszcz do smażenia Szpinak świeży umyć pokroić i wrzucić na rozgrzany tłuszcz, przysmażyć dodając przyprawy do smaku i odparować. Mięso wymieszać z jajkiem i przyprawami. Podzielić na 6 części, każdą rozpłaszczyć najlepiej przy(...)pomocy dwóch folii , nakładać warstwę szpinaku, i pomagając sobie folią owinąć każde ugotowane jajko. Panierować w bułce tartej i smażyć ze wszystkich stron
Gotowanie jest łatwekotlety; 200 g ugotowanej kaszy bulgur 250 g mięsa mielonego z łopatki 1 jajko pół cebuli sól pieprz pół łyżeczki suszonych pomidorów szczypta bazylii bułka tarta do panierowania na sos; 200 g mrożonych grzybów (opieńki) pół małej cebuli tłuszcz do smażenia 200 ml mleka 200 ml śmietany 1 łyżka mąki sól pieprz szczypta estragonu szczypta majeranku odrobina papryczki suszonej Mięso(...)wyłożyć do miski, dodać kaszę, jajko, drobno posiekaną cebulę, przyprawić do smaku i dobrze wyrobić ręką. Uformować niewielkie kotlety , panierować w bułce tartej, usmażyć na tłuszczu. w rondelku przyrumienić drobno posiekaną cebulę na odrobinie tłuszczu, dodać rozmrożone grzyby zalać mlekiem i zagotować, dodać przyprawy i gotować przez chwilę, podprawić śmietaną wymieszaną z mąką
Gotowanie jest łatweboczniaka 1 duża cebula kawałek papryki ok 50-60 g sól pieprz pieprz ziołowy staropolski szczypta majeranku 4 łyżki bułki tartej 1 jajko ciasto 450 g mąki 300 ml wrzątku 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli Boczniaka drobno posiekać, najlepiej przy pomocy robota, cebulę i paprykę również. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki tłuszczu, włożyć na patelnię i smażyć(...)odparuje cały płyn. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i odstawić do wystudzenia. Następnie dodać jajko i bułkę tartą i wymieszać . Mąkę wsypać do miski, dodać sól i olej, wlać wrzątek, wymieszać łyżką i nieco przestudzić. Zagnieść ciasto. Wałkować cienko, wykrawać krążki literatką i lepić pierogi z nadzieniem. Ugotować w osolonym wrzątku. Podawać ze skwarkami i przyrumienioną cebulką
Gotowanie jest łatwezaproponował podać ją na swój brazylijski sposób. Wyszło oczywiście jak zawsze przepysznie, dlatego tez przepis pojawia się na blogu: Składniki na przygotowanie ryby: - 3 świeże lub mrożone makrele - cytryna - bułka tarta - sól, kumin, 3 ząbki czosnku My lubimy używać tych papryczek, są niesamowicie ostre. Taka papryczka tylko dla odważnych! Składniki na przyprawę do ryby: - suszone papryczki chilli np. pepperoncini(...)ryby i nacieramy przyprawą z soli (zawsze wg uznania), 1 łyżki kuminu i 3 ząbków czosnku. Nacieramy zarówno wewnątrz jak i zewnątrz. Odstawiamy na 20 minut i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, przekładając z boku na bok. Aby ryba nie była zbyt tłusta wycieramy nadmiar tłuszczu ręcznikiem papierowym. Przygotowanie przyprawy: Papryczki i sól ucieramy w moździerzu
Smaki Brazyliijajka ok. 220 g cukru (zależy od słodkości jabłek) 250 ml maślanki naturalnej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 125 ml oleju 1 opak. cukru z wanilią cynamon cukier puder bułka tarta Wykonanie: Jajka ubić z cukrem na gładką puszystą masę. Dodać olej i maślankę. Mąką przesiać przez sito, wymieszać z cukrem z wanilią i z proszkiem do pieczenia. Dodać(...)ubitych jajek z maślanką i olejem – zmiksować. Jabłka obrać i pokroić w plastry ok. 0,5cm. Ciasto wylewamy na okrągła blachę (śr. 23-25 cm), delikatnie posypujemy bułką tartą (można przez małe sitko). Układamy jabłka i lekko posypujemy cynamonem (według uznania). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 45-55 minut. Po wystudzeniu szarlotkę ucieraną na maślance
Pociąg Do Kuchniplastry schabu bez kości o grubości ok. 2 cm 2 jajka bułka tarta 1 duża cebula spora szczypta curry 5-6 łyżek tartego żółtego sera 2 łyżki majonezu 2 łyżeczki keczupu sól i pieprz olej do smażenia Nie ma jak stare sprawdzone przepisy w nowej interpretacji :) Niby zwyczajne schabowe... a po dodaniu kilku sprawdzonych składników stają się zupełnie nowym daniem(...)dosyć syte :) W stosunku do oryginalnego przepisu zmieniłam jedynie proporcje majonezu i ketchupu. Mięso rozbić na cienkie plastry. Posolić. Kotlety obtoczyć najpierw w roztrzepanym jajku a później w tartej bułce. Usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na tłuszczu ze smażenia kotletów. Doprawić solą, pieprzem i curry. Dusić aż cebulka zmięknie
Świat Domowej Kuchniostatnie 10 minut gotowania do wrzącego wywaru z mięsem dodać oczyszczoną wątrobę ( ma się zaparzyć a nie ugotować ). Gotowe mięso wyłowić z wywaru, wystudzić. W zimnym rosole namoczyć suche bułki. Mięso, wątrobę, bułki, warzywa z wywaru + surową** marchewkę zmielić. Dodać przyprawy, jajka w całości oraz sól do smaku. Wyrobić na jednolitą masę. Przelać do keksówek. Piec 45-50 minut
kawawszklancezimową porą :) - 2 litrowe słoiki owoców w kompocie ( u mnie truskawki i wiśnie)/ lub 2 opakowania mrożonych owoców po ok. 450-500 gram - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki bułki tartej Owoce odcedzam na sicie. Mieszam z bułką tartą i mąką ziemniaczaną. kruszonka: - niepełna szklanki mąki - pół szklanki cukru - pół kostki miękkiego masła Składniki kruszonki rozcieram w palcach do momentu
kawawszklancewersja ulubionych skrzydełek! dla ich smakoszy przepis wart wypróbowania i degustacji, polecamy, gdyż można zachwycić gości tym daniem, stanowią doskonałą przekąskę, polecamy! Składniki: 15 skrzydełek z kurczaka 2 jajka bułka tarta do panierowania olej do smażenia zalewa 1 litr wody 1/2 szklanki octu winnego 1 łyżka soli 3 łyżki cukru 4 ziarnka ziela angielskiego 1 cebula 2 liście laurowe kilka(...)ziaren pieprzu ponadto 1 papryka czerwona natka pietruszki Wykonanie: Skrzydełka czyścimy, odcinamy końcówki, podgotowujemy w wodzie około 5-10 minut. Podgotowane skrzydełka obtaczamy w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Wszystkie składniki na zalewę przekładamy do rondla zagotowujemy. Paprykę myjemy, oczyszczamy z ziaren, kroimy
kgwjanczewo/2013/03/drozdzowki-z-malinami-i-kruszonka.html#sthash.VbJ8rHfm.dpuf Składniki na kruszonkę: 70 g mąki pszennej (można użyć krupczatki) 50 g cukru 50 g miękkiego masła oraz ok. 500 g śliwek węgierek 2 łyżki tartej bułki Przygotowanie Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy posiekane zimne masło, jajko, cukier, śmietanę oraz szczyptę soli. Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto, które następnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy(...)palcami w misce razem z mąką i cukrem, aż powstanie sypka kruszonka. Formę (lub foremki) smarujemy masłem i wykładamy rozwałkowanym i chłodnym ciastem. Ciasto posypujemy tartą bułką (żeby wypiła ewentualny sok z owoców) i układamy pokrojone paski śliwek. Całość obficie posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 170 st. przez 35-40 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia
bistro mamaobranych ziemniaków -0,3 kg białego sera -3 jajka -3 duże cebule -ok. 1 szklanka mąki pszennej -sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi -olej -ok. 5 dkg masła -bułka tarta Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i jeszcze ciepłe zgniatamy w prasce lub gnieciuchem. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy ok. 5 łyżek oleju i łyżkę masła i podsmażamy cebulkę(...)całe jajka i dodatkowo pół jajka roztrzepanego, 3 łyżki podsmażonej cebulki, czosnek niedźwiedzi i wyrabiamy ciasto. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Kamionkowe foremki natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Masę ziemniaczano-serową dzielimy na 4 części i w wilgotnych dłoniach formujemy placki o wymiarach większych od dna foremki. Plackami wykładamy foremki. Napełniamy cebulką a na niej układamy porcje
Maminek kulinarny