Składniki: tuszki świeżych śledzi mleko bułka tarta mąka pszenna sól olej do smażenia Wykonanie: Tuszki śledziowe dokładnie oczyszczamy i moczymy przez ok godzinę w mleku. Odsączamy i lekko osuszamy. Solimy je do smaku i dokładnie panierujemy w mieszaninie mąki z bułką tartą w stosunku 1:1. Smażymy je na dość głębokim tłuszczu na rumiano z obu stron. Podajemy
Malinowe Pocałunkiprzygotowane jajo robi wrażenie :) Składniki: 5 jajek 3 łyżki mąki 3 łyżki bułki tartej 1 łyżka octu 1 jajko do panierki sól masło do smażenia Wykonanie: Zagotować wodę z octem i solą do smaku. Następnie wbijać ostrożnie po jednym jajku ( nad lustrem wody) i gdy się zetną wybrać łyżką cedzakową. Lekko przestudzić, obtaczać najpierw w mące, potem maczać w rozbełtanym(...)jajku, a na końcu w bułce tartej. Smażyć powoli na maśle z obu stron złociście
Tradycyjna Kuchniaprzygotować ulubioną zupę. - podgotowane części kury ( wykorzystałam pałki, piersi, udka ) - 0,5 szklanki wywaru spod kurczaka - 2 średnie cebule - 3 łyżki masła - 250 ml śmietanki kremówki - 2 łyżki bułki tartej - liść laurowy, ziele angielskie - sól, pieprz Mięso przełożyć do rondelka, podlać wywarem. Na mięsie równomiernie rozłożyć krążki cebuli, posypać bułką tartą, dodać liść laurowy, ziele angielskie, ułożyć masło , zalać
kawawszklancePulpety w sosie koperkowym Składniki: mięso mielone - 500 g wieprzowo - wołowe cebula - 1 szt tłuszcz jajko - 1 szt bułka tarta - 5 łyżek sól i pieprz mąka do obtoczenia Sos koperkowy : koperek - 1 pęczek śmietana 36 %- 1 szkl wywar jarzynowy - 600 ml Sposób przygotowania: Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, sól , pieprz i bułkę. Cebulę
Kuchnia Danusimięsa mielonego ( u mnie z szynki ) 1/2 woreczka kaszy jaglanej 1 całe jajko 1/2 cebulki zeszklonej nać pietruszki szczypta papryki słodkiej i ostrej sól, pieprz do smaku bułka tarta do obtoczenia do smażenia użyłam oleju ryżowego firmy Oleofarm 1. Mięso oraz kasze przekładamy do miski, przyprawiamy, wbijamy jajko i odstawiamy na chwile. 2. W tym czasie możemy zeszklić cebulkę(...)którą następnie dodajemy do naszych składników znajdujących się w misce. 3. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy kotleciki obtaczając je w bułce tartej. Smażymy na rumiano, następnie odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Smacznego
Gotowanie...to proste !Pieczone klopsiki z fetą i oregano: 500 g zmielonego mięsa wołowego (lub mieszanego) 1 jajko 1 ząbek czosnku 2 cebule szalotki (mogą być też białe części dymki) 3 łyżki bułki tartej 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżeczka musztardy ser sałatkowy (typu feta) w kostkach sól morska, świeżo mielony pieprz Puree ziemniaczane (gdy klopsiki podajemy na obiad(...)drobno posiekane szalotki, wyciśnięty ząbek czosnku, jajko, musztardę, oregano, roztarte w moździerzu (lub już zmielone) ziarna kolendry, a także sporą szczyptę soli oraz pieprzu. Wyrabiamy, a na końcu dodajemy bułkę tartą i wyrabiamy ponownie. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C (bez termoobiegu). Zwilżamy dłonie, odrywamy mały kawałek mięsa i obtaczamy nim niewielką kosteczkę fety (jeśli kupimy ser w zalewie, jest
Poezja smakuSkładniki: jajka 4 sztuki, masło lub margaryna 12,5 dag, cukier 1/2 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 1 i 3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, bułka tarta 2 łyżki, wiśnie bez pestek 70 dag, śmietana 30 % 300 ml, śmietan fix 1 opakowanie, cukier puder 2 łyżki jajka, cukier, cukier wanilinowy, miekką palmę utrzeć mikserem(...)minuty, masa ma być "zważona" wsypać mąkę, proszek do pieczenia i utrzeć dość gęste, blachę 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować ciasto i posypać tartą bułką na cieście gęsto poukładać wypestkowane wiśnie wiśnie mogą być z kompotu dobrze odsączone, mrożone i odmrożone na durszlaku... piec w 200 C około 40-45 minut, do suchego patyczka, ciasto zostawić w formie
W Mojej Kuchni Lubięcebula 8 jajek 2 łyżki kukurydzy 4 plasterki szynki Pół czerwonej papryki 4 łyżki śmietany 18 proc. łyżka kaszy manny 4 łyżki posiekanego szczypiorku łyżka masła masło i bułka tarta do formy sól, pieprz, słodka papryka Sposób wykonania: Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, szklimy na niej cebulę. Dodajemy oczyszczone, opłukane, osączone na sicie kurki, pokrojone(...)płyn z grzybów odparuje. Przestudzamy. Jajka ubijamy ze śmietaną, wymieszaną z kaszką. Masę jajeczną doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy szczypiorek. Kokilki lub foremki do mufinek wysmarowujemy masłem, wysypujemy tartą bułką. Wkładamy farsz kurkowy i zalewamy masą jajeczną. Kokilki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut, aż masa się zetnie. Smacznego
Podróż w kulinariaszt.jajka ok.0,5-1 szklanki mleka cynamon masło cukier puder do posypania dżem W miseczce roztrzepuję jajko i dodaję do niego mleko. Ilość zależy od tego ile bułek chcemy zjeść;-) Można dodać również odrobinę cynamonu dla smaku. Kromki bułki bądź połówki kajzerek moczę w przygotowanej masie jajeczno-mlecznej aż namiękną. Wkładam na rozgrzaną patelnię z rozpuszczonym masłem. Smażę
potrawyregionalneniedrogie i ogólnodostępne. Polecam dziś w takim razie tą smaczną przekąskę z pieczarkami w roli głównej. Składniki: 8-10 pieczarek 2 jajka 1 cebula 3-4 ząbki czosnku łyżka bułki tartej natka pietruszki sól,pieprz Pieczarki dokładnie umyłam, obrałam ze skórki, odkroiłam z nich ogonki, które pokroiłam i podsmażyłam. Cebulkę również drobno pokroiłam i podsmażyłam. Ugotowałam jaja, drobno posiekałam(...)wymieszałam z podsmażonymi ogonkami z pieczarek i cebulką. Dodałam natkę pietruszki, łyżkę bułki tartej, delikatnie podsmażone starte ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam. Kapelusze pieczarek oprószyłam solą i pieprzem. I uzyskaną masą nakładałam ich wnętrza. Pieczarki można posypać serem mozzarellą bądź parmezanem. Piekarnik nagrzałam do 200 C i ułożyłam pieczarki na blasze
potrawyregionalneflaczkach sojowych . Oprócz tego,że jest zdrowa - to bardzo prosto się ją przyrządza. Zamiast tradycyjnych kotletów schabowych,dziś proponuję sojowe. Składniki: kotlety z soi 2 szt jajek bułka tarta olej do smażenia bulion ziele angielskie,liście laurowe parę ząbków czosnku sól,pieprz Do garnka wlałam wodę- wrzuciłam do niej bulion,starty czosnek i przyprawy. Następnie włożyłam kotlety(...)gotowałam je około 10-15 minut. Wyłowiłam je z wywaru,odsączyłam i doprawiłam jeszcze trochę solą,pieprzem i czosnkiem. Obtaczałam kotlety w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smażyłam kotlety na rozgrzanym oleju, aż przybrały złoto-brązowy kolor. Można je podawać z dowolnymi dodatkami-jak to kotlety;) A i na zimno nie są złe;) Smacznego
potrawyregionalneKażdy chyba lubi i pamięta z dzieciństwa smak klusek leniwych. Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Mięciutkie i pulchne. Podawane zazwyczaj z bułką tartą i cukrem, smażone na maśle i popruszone cynamonem. Pychotka ;-) Składniki: 500 g białego półtłustego sera 250 g mąki pszennej 2 jajka sól Ser przepuściłam przez praskę. Dodałam mąkę i jajka. Zagniotłam ciasto podsypując makę(...)wypłynięciu na powierzchnię wody, jeszcze chwilkę gotowałam. Wyjmowałam i układałam kluski na talerzach. Najlepiej podawać od razu po ugotowaniu. Ale mnie smakują podsmażone na masełku, z dodatkiem bułki tartej i posypane cukrem. Smacznego! POLECAM RÓWNIEŻ KLUSKI KŁADZIONE : KLUSKI ŚLĄSKIE KLUSKI Z DYNIĄ ZIEMNIAKAMI I PARMEZANEM KLUSKI Z TARTYCH ZIEMNIAKÓW CZYLI HALUSZKI ŁĄCKIE GNOCCHI SZPINAKOWE PYZY Z MIĘSEM CEPELINY
potrawyregionalneproponuję dziś z sosem chrzanowo -koperkowym. Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowego z łopatki/indyka 1 szt. cebuli 5 ząbków czosnku 1 szt. jajka 2-3 łyżki tartej bułki ok.5 łyżek mleka sól,pieprz ok.2-3 łyżek chrzanu sporo świeżego koperku lub zielonej pietruszki 3-4 łyżki śmietany 2-3 łyżki mąki np.kukurydzianej masło ziele angielskie,liście laurowe bulion(...)Mięso zmieliłam. Cebulę drobno pokroiłam i podsmażyłam. Pod koniec smażenia dodałam starte ząbki czosnku. Dodałam je do mięsa. Wsypałam tartą bułkę. Dodałam mleko i jajko. Przyprawiłam solą,pieprzem i dokładnie wymieszałam. Dosypałam do mięsa jeszcze trochę koperku lub zielonej pietruszki. Formowałam z mięsa małe kuleczki. Możecie od razu je gotować. Ja jednak najpierw mięso trochę podsmażyłam. Do garnka
potrawyregionalneMyślę, że zaskoczycie waszych gości tym niespotykanym na naszych stołach ciastem. Polecam! Składniki: Na około 8-10 porcji 100 g kaszy kukurydzianej 200 g mąki pszennej-przesianej 100 g bułki tartej 100 g cukru pudru 500 ml mleka 3 jaja 100 g płynnego miodu 50 ml oliwy 100 g rodzynek 100 g suszonych fig 500 g twardych jabłek 1/2 łyżeczki(...)cynamonu skórka z 2 pomarańczy skórka z 2 cytryn 1 łyżeczka soli masło do wysmarowania formy Zacznijmy od suchych składników. Do dużej miski wsypałam przesianą mąkę pszenną, kaszę kukurydzianą, bułkę tartą i cukier. Składniki wymieszałam. W drugiej misce ubiłam jajka i dodałam do nich miód. olej, mleko. Składniki starannie wymieszałam i wlałam mieszaninę do miski z suchymi składnikami. Masy połączyłam
potrawyregionalnetwarożku / Ja zamiast twarożku użyłam półtłustego sera. 30 g masła 2 jajka 60 g cukru 1/2 laski wanilii lub aromat waniliowy sok z połowy cytryny 200 g bułki tartej Nadzienie 10 śliwek węgierek / moreli Panierka: 150 g orzechów włoskich 100 g masła 70 g cukru Ser zmieliłam. W misce wymieszałam go z dwoma jajkami. Dodałam cukier, masło(...)aromat waniliowy. Wlałam wyciśnięty sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszałam. Wsypałam bułkę tartą. Wymieszałam i odstawiłam na pół godziny do lodówki. W międzyczasie wydrylowałam śliwki i przekroiłam je na połowy. Wymieszałam je z cukrem. Ciasto po wyjęciu z lodówki podzieliłam na 10 części. Każdą część rozpłaszczyłam i na środek wkładałam po dwie połówki śliwki. Otoczyłam je szczelnie ciastem
potrawyregionalne