cukru pudru (można mniej) łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu dodatkowo 2 budynie waniliowe 750 ml mleka 4 łyżki cukru klika jabłek (ok 5-7 dużych) 2 łyżki bułki tartej cynamon cukier garść suszonej żurawiny Do dzieła! Z podanych składników zagnieść gładkie odchodzące od ręki ciasto i włożyć je do zamrażarki na ok 15-20 minut. Podzielić(...)height: 1em; max-height: 1em;" /> Robimy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu ale z mniejszą ilością mleka (750 ml). Jabłka obieramy i dzielimy na ósemki. Na schłodzone ciasto wysypujemy bułkę tartą i układamy jabłka, posypujemy je żurawiną i cynamonem oraz delikatnie oprószamy cukrem - wylewamy na nie ugotowany, gęsty budyń i ścieramy na niego pozostałą część ciasta - ciasto ścieramy na tarce
sierotka maRysia w kuchnikanie a nie sromotniki Kanie są prawdziwym rarytasem jednak trzeba uważać i kupować je tylko od sprawdzonych sprzedawców Kania panierowana Składniki: 2 kapelusze kani szklanka mleka jajko sól, pieprz bułka tarta olej słonecznikowy Do dzieła!!! Kapelusze kani dokładnie oczyszczamy najlepiej pędzelkiem i zalewamy je mlekiem - odstawiamy na pól godziny. W miseczce roztrzepujemy jajko i przyprawiamy je sola i pieprzem. Kanie(...)osuszamy na papierowym ręczniku i panierujemy w jajku i bułce. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i układamy na nim kanie - smażymy na średnim palniku do zarumienienia (po ok 5 minut) z każdej strony. Kanie podałam z pieczonymi ziemniaczkami i pomidorem. Smacznego
sierotka maRysia w kuchniświeżych drożdży - 400 g mąki pszennej - 200 ml ciepłej wody - 50 ml mleka - 40 g masła - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka soli Dodatkowo: - masło do wysmarowania formy - bułka tarta do oprószenia formy Forma do pieczenia keksówka 28 cm. Do miski wrzucamy pokruszone drożdże, dodajemy cukier, ciepłą wodę i mleko, rozpuszczone i ostudzone masło, sól i mieszamy. Do tego dodajemy przesianą(...)miękkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Kiedy ciasto wyrośnie formę do pieczenia smarujemy masłem lub oliwą i posypujemy bułką tartą. Następnie przekładamy ciasto do formy i odstawiamy jeszcze na pół godziny żeby dodatkowo podrosło. Pod koniec tych 30 minut włączamy piekarnik i nagrzewamy do temperatury 210 stopni
Kuchenne WariacjeJakiś czas temu miałem manię kupowania maślanych bułek. Najlepsze chyba było połączenie ciepłego pieczywa z odrobiną masła i koniecznie ze szklanką zimnego mleka! Genialne i harmonijne połączenie. I też trafiłem akurat na odcinek programu Tomka Jakubiaka w Kuchni+. Zrobiłem swój wypiek, mimo uprzedzeń do procedur, wg jego przepisu, z delikatnymi modyfikacjami, o których później... Maślane bułeczki z przepisu Tomka(...)Zwróćcie uwagę, że po posmarowaniu płynem delikatne, wyrośnięte i puszyste bułeczki, surowe jeszcze pieczywo może szybko opaść. Tak czy siak - bułeczki maślane są przepyszne. Delikatne, słodziutkie! Zamiast dużych bułek można zrobić malutkie kuleczki, które podamy w koszyku jako ciepłe czekadełko na domowej imprezie z jakiś zmyślnym masełkiem lub dipem! Palce lizać
Right Behind The Kitchentakże przepuszczamy chleb żytni na naturalnym zakwasie - 2-3 kromki wraz ze skórką, który uprzednio moczony był w mleku lub po prostu w zimnym rosole (chleb można zastąpić zwykłą bułką pszenną). Średniej wielkości seler obieramy i kroimy w kostkę, zalewamy go rosołem (ewentualnie osoloną wodą) i gotujemy do miękkości. Odcedzamy seler i zachowujemy rosół ale już go nie gotujemy(...)przekładamy do miski i delikatnie mieszamy całą miksturę na gładką i puszysta masę. Przekładamy surowy jeszcze pasztet do naczynia o głębokości 3-4 cm, nasmarowanego wcześniej masłem i posypanego bułką tartą. Wkładamy pasztet do piekarnika rozgrzanego na 220 stopni na 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze godzinę. Zawsze można sprawdzić nakłuwając pasztet wykałaczką
Right Behind The Kitchennaszych smaków i zaserwował nam obiad, jakiego dawno nie jedliśmy. Jego pierwszą częścią był aperitif oraz delikatne nuggetsy. 20 min 6 Składniki: 2 duże piersi z kurczaka 2 jajka bułka tarta oliwa z oliwek 10 dkg startego, sera żółtego Wykonanie: Piersi z kurczaka umyć, posolić. Pokroić je w średniej wielkości prostokąty, niezbyt cienkie. Jajka roztrzepać w misce, dodać do nich(...)żółty ser, wymieszać. Kawałki kurczaka moczyć w jajku, a następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oliwie z oliwek. Pyszna przystawka przed obiadem. Polecamy Ania i Marcin
Ania i Marcin gotująSkładniki: 500g mięsa mielonego, 120ml mleka, 1 jajko, 1 łyżka musztardy sarepskiej, 1 cebula, 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, majeranek, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 marchwie, kawałek pora, 1 pietruszka, mała śmietana 18% ( 175g ), 2 łyżki mąki pszennej, 2 garście świeżego koperku. Przygotowanie: Do mięsa mielonego dodać jajko, pokrojoną w kostkę cebulę, bułkę tartą, mleko, musztardę
W kuchni u Monikiprzyznać palce lizać! SKŁADNIKI: 30-40 dag, polędwiczek drobiowych 2 jajka primerba bazyliowa 1 łyżeczka grubo mielony czarny lub kolorowy pieprz sól morska grubo mielona 2-3 łyżki mąki bułka tarta 2-3 łyżki masła klarowanego WYKONANIE: przygotowujemy ciasto: łączymy ze sobą jajka, mąkę, pieprz i sól, pesto bazyliowe, polędwiczki lekko zbijamy, maczamy w cieście, obtaczamy bułką i smażymy
Kuchnia Beatyzapiekanki: -40 dkg obranych ziemniaków -5 dkg kaszy gryczanej prażonej -5 jajek -3 czubate łyżki mąki pszennej -średnia cebula -sól, pieprz ziołowy -czosnek niedźwiedzi -szczypiorek -2 łyżki oleju -bułka tarta Kaszę gotujemy na sypko. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i zgniatamy gnieciuchem. Cebulę i szczypiorek kroimy na drobno. Cebulę szklimy na patelni z niewielka ilością oleju. Do przestudzonych ziemniaków(...)dosypujemy kaszę, mąkę, dodajemy jedno jajko i zeszklona cebulę, przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Dokładnie mieszamy. Ceramiczne foremki natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Nabieramy porcje masy ziemniaczanej, w dłoniach formujemy placki i wykładamy nimi foremki. Warto zostawić trochę masy na uzupełnienie góry. Do tak przygotowanych foremek na dno wsypujemy trochę szczypiorku i wbijamy jajka. Ale jaja ! Trafiliśmy
Maminek kulinarnySkładniki: tuszki świeżych śledzi mleko bułka tarta mąka pszenna sól olej do smażenia Wykonanie: Tuszki śledziowe dokładnie oczyszczamy i moczymy przez ok godzinę w mleku. Odsączamy i lekko osuszamy. Solimy je do smaku i dokładnie panierujemy w mieszaninie mąki z bułką tartą w stosunku 1:1. Smażymy je na dość głębokim tłuszczu na rumiano z obu stron. Podajemy
Malinowe Pocałunkiprzygotowane jajo robi wrażenie :) Składniki: 5 jajek 3 łyżki mąki 3 łyżki bułki tartej 1 łyżka octu 1 jajko do panierki sól masło do smażenia Wykonanie: Zagotować wodę z octem i solą do smaku. Następnie wbijać ostrożnie po jednym jajku ( nad lustrem wody) i gdy się zetną wybrać łyżką cedzakową. Lekko przestudzić, obtaczać najpierw w mące, potem maczać w rozbełtanym(...)jajku, a na końcu w bułce tartej. Smażyć powoli na maśle z obu stron złociście
Tradycyjna Kuchniaprzygotować ulubioną zupę. - podgotowane części kury ( wykorzystałam pałki, piersi, udka ) - 0,5 szklanki wywaru spod kurczaka - 2 średnie cebule - 3 łyżki masła - 250 ml śmietanki kremówki - 2 łyżki bułki tartej - liść laurowy, ziele angielskie - sól, pieprz Mięso przełożyć do rondelka, podlać wywarem. Na mięsie równomiernie rozłożyć krążki cebuli, posypać bułką tartą, dodać liść laurowy, ziele angielskie, ułożyć masło , zalać
kawawszklancePulpety w sosie koperkowym Składniki: mięso mielone - 500 g wieprzowo - wołowe cebula - 1 szt tłuszcz jajko - 1 szt bułka tarta - 5 łyżek sól i pieprz mąka do obtoczenia Sos koperkowy : koperek - 1 pęczek śmietana 36 %- 1 szkl wywar jarzynowy - 600 ml Sposób przygotowania: Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, sól , pieprz i bułkę. Cebulę
Kuchnia Danusimięsa mielonego ( u mnie z szynki ) 1/2 woreczka kaszy jaglanej 1 całe jajko 1/2 cebulki zeszklonej nać pietruszki szczypta papryki słodkiej i ostrej sól, pieprz do smaku bułka tarta do obtoczenia do smażenia użyłam oleju ryżowego firmy Oleofarm 1. Mięso oraz kasze przekładamy do miski, przyprawiamy, wbijamy jajko i odstawiamy na chwile. 2. W tym czasie możemy zeszklić cebulkę(...)którą następnie dodajemy do naszych składników znajdujących się w misce. 3. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy kotleciki obtaczając je w bułce tartej. Smażymy na rumiano, następnie odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Smacznego
Gotowanie...to proste !Pieczone klopsiki z fetą i oregano: 500 g zmielonego mięsa wołowego (lub mieszanego) 1 jajko 1 ząbek czosnku 2 cebule szalotki (mogą być też białe części dymki) 3 łyżki bułki tartej 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżeczka musztardy ser sałatkowy (typu feta) w kostkach sól morska, świeżo mielony pieprz Puree ziemniaczane (gdy klopsiki podajemy na obiad(...)drobno posiekane szalotki, wyciśnięty ząbek czosnku, jajko, musztardę, oregano, roztarte w moździerzu (lub już zmielone) ziarna kolendry, a także sporą szczyptę soli oraz pieprzu. Wyrabiamy, a na końcu dodajemy bułkę tartą i wyrabiamy ponownie. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C (bez termoobiegu). Zwilżamy dłonie, odrywamy mały kawałek mięsa i obtaczamy nim niewielką kosteczkę fety (jeśli kupimy ser w zalewie, jest
Poezja smaku