szklanka mąki pszennej 3,4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 0,5 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek maliny tłuszcz do wysmarowania formy bułka tarta do wysypania formy Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno z cukrem,dodajemy żółtka, miksując wlewamy olej. Na końcu dodajemy obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do formy(...)24x24 cm.) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Na wierzchu układamy maliny. Pieczemy w temp.180 stopni przez około 50 - 60 minut do uzyskania złotego koloru
Bajeczna Kuchniadrożdży 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki mleka 3 jajka Kruszonka: 1,5 szklanki mąki pszennej ¾ szklanki cukru 200 gram margaryny Dodatkowo: 500 gram jeżyn Tłuszcz do formy Bułka tarta Sposób przygotowania: Z niewielkiej ilości mąki, cukru, mleka i drożdży robimy zaczyn, odstawiamy na kilka minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, jajka, olej, mleko i zaczyn, ciasto mieszamy(...)mikserem na gładką masę. Pozostawiamy pod przykryciem na godzinę, ciasto przekładamy do formy (25x40 cm.) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą, na wierzch układamy jeżyny. Składniki kruszonki łączymy ze sobą, posypujemy wierzch ciasta, odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 stopni
Bajeczna Kuchniajajek ( 3 całe i 3 żółtka) 50 gram drożdży świeżych Kruszonka kokosowa: 3/4 kostki margaryny 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 100 gram wiórek kokosowych Dodatkowo: śliwki Bułka tarta tłuszcz Sposób przygotowania: Z drożdży ,niewielkiej ilości mleka mąki i cukru zrobić zaczyn ,pozostawić do wyrośnięcia pod przykryciem.Do zaczynu dodać pozostałą mąkę,mleko ,cukier olej i jajka(...)dokładnie zmiksować mikserem.Pozostawić do wyrośnięcia pod przykryciem.Musi podwoić swoją objętość. Gdy ciasto zwiększy swoją objętość to wylej do blaszki (25x40 cm.)wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.Śliwki przekrój na pół i wypestkuj.Poukładaj na cieście skórą do ciasta. Składniki kruszonki zagnieć i obsyp nią ciasto.Ciasto piecz około godziny w temp.180 stopni
Bajeczna Kuchniasurówkę z dyni . Obiadek pierwsza klasa. Mięso nie jest smażone tylko pieczone przez co mamy troszkę mniej kaloryczne i lżejsze danie. Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka bułka tarta do panierowania sól pieprz Sos 2 łyżki oleju 1/4 łyżeczki płatków chilli 1 ząbek czosnku 5 łyżek płynnego miodu 5 łyżek sosu sojowego 1/2 szklanki bulionu warzywnego(...)cukru brązowego 1/4 łyżeczki imbiru 4 łyżki octu sezam do posypania Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Posypać solą i pieprzem, a następnie każdy kawałek obtoczyć w bułce tartej. Mięso ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku w 180 stopniach C około 30 minut. Do rondela wlewamy olej i wkładamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy
O kuchni z uczuciemmąki krupczatki 100 g masła lub 1/3 szklanki oleju ¼ szklanki cukru pudru szczypta soli 1 jajko farsz: 2 jabłka starte na tarce jarzynowej 2 łyżki cukru ok. 2 łyżki bułki tartej (zależne od soczystości jabłek) 1 łyżka posiekanych rodzynek 1 łyżka posiekanych orzechów odrobina cynamonu cukier trzcinowy do posypania *szklanka o pojemności 250 ml Farsz: jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda(...)nasienne i ścieramy na tarce jarzynowej. Do jabłek dodajemy bułkę tartą, cukier, cynamon, rodzynki i orzechy i delikatnie łączymy mieszając. Ciasto: do misy robota dodajemy oba rodzaje mąki, cukier, jajko oraz szczyptę soli, zamiast masła dodałam tym razem olej z powodu braku innego tłuszczu (a domownicy chcieli ciasto natychmiast ) i szybko wyrabiamy hakiem robota, aż utworzy się dość gruba kruszonka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębudyniu 1 szklanka śmietany 30% 1 szklanka mleka 4 łyżki oleju 2 cale jajka 4 żółtka Beza 6 białek 15 dek cukru 15 orzechów zmielonych 1 łyżka bułki tartej Wykonanie: Ze składników na ciasto zagnieść kruche wyłożyć na brytfankę. Następnie przygotować ser: ucierając go z cukrem, cukrem wanilinowym i budyniem. Następnie wlać śmietanę, mleko, olej, 2 jajka i 4 żółtka(...)dalej ucierać. Całość wylać na ciasto kruche. Białka ubić na sztywno z cukrem następnie mieszać w to orzechy z bułką tartą i łyżką wyłożyć bezę na ser tak aby nie utonęła. Piec godzinę
PychotkaaaSkładniki: Pierś z kurczaka łyżka miodu sól pieprz czosnek jajko łyżka mleka bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Kotlety z piersi kurczaka rozbić delikatnie tłuczkiem. Czosnek rozgnieść w prasce i wklepać go w mięso, następnie je posolić oraz popieprzyć, na koniec polać miodem. Tak przygotowane piersi odstawić na co najmniej 15 minut lub na całą noc do lodówki. Jajko rozmącić(...)mlekiem, w tym roztworze moczyć kotlety a następnie panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu
PychotkaaaSkładniki: 3 kotlety schabowe sól pieprz łyżka miodu 2 łyżki musztardy 2 jajka łyżka mleka bułka tarta Wykonanie: Kotlety rozbić na cienkie plastry, posolić i popieprzyć z obu stron. Polać je miodem (ja zanurzyłam widelec w miodzie i cienkimi strumykami polewałam) następnie nasmarować je musztardą. Kotlety najlepiej przyrządzić rano i wstawić do lodówki aby przeszły smakami. Przed smażeniem zanurzyć(...)kąpieli z rozbełtanego jajka i mleka, opanierować w bułce tartej
PychotkaaaSkładniki: plastry karkówki 2 jajka 2 łyżki mleka sól pieprz czosnek bułka tarta olej Wykonanie: kotlety rozbić tłuczkiem, natrzeć solą, pieprzem oraz rozgniecionym czosnkiem. Jajka rozbełtać z mlekiem. Kotlety namaczać a jajku i panierować w bułce tartej. Smażyć na oleju
PychotkaaaSkładniki: 0,5 kg mięsa mielonego 1 jajko 1 cebula olej do smażenia czosnek przyprawa gyros 2 łyżki sól pieprz łyżka lub dwie bułki tartej Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Do mięsa mielonego dodać jajko, cebulę, przetarty czosnek, przyprawę gyros i bułkę tartą wszystko dokładnie wyrobić ze sobą. Na patyczkach od szaszłyków formować podłużne
PychotkaaaMusztardowym - Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka czosnek w proszku słodka papryka w proszku pieprz sól (ewentualnie możemy dodać przyprawę do kurczaka) panierka: 100 g płatków kukurydzianych 7 łyżek bułki tartej 2,5 łyżki mąki pszennej mąka do obtaczania jajko rozbełtane z ok. 2 łyżkami mleka olej do smażenia tortille (gotowe lub z tego przepisu ) sałata lodowa ok. 2 pomidory(...)dodać większą ilość). Dokładnie mieszamy, tak aby pokryć przyprawami każdy kawałek mięsa. Płatki kukurydziane kruszymy (w food procesorze lub np. za pomocą wałka kuchennego). Dodajemy mąkę oraz bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Kawałki kurczaka kolejno maczamy w: mącę, jajku z mlekiem, a następnie w przygotowanej panierce starając się pokryć nią każdy fragment mięsa. Kawałki kurczaka smażymy na średnim
Słodka Stronaselera 0,5 - pora 1- łyżka masła 1- cebula liście laurowe ziele angielskie majeranek 3,5 l wody Pulpety 0,5 kg-mięso mielone jajko - 1 szt bułka tarta - 3 łyżki sól i pieprz tłuszcz do smażenia mąka do obtoczenia pulpetów Sposób przygotowania: Wlać wodę do garnka i włożyć obrane , opłukane i pokrojone w kostkę warzywa, gotować. Cebulę obrać(...)opłukać, osączyć, pokroić w pół plastry, dodać do cebuli, razem poddusić. dodać do warzyw, razem z przyprawami, gotować. Następnie przygotować pulpeciki. Przełożyć do miski mięso, dodać jajko, bułkę tartą, sól i pieprz, dobrze wyrobić masę mięsną. Z mięsa formować pulpeciki, wielkości orzecha włoskiego. Pulpeciki obtaczać w mące, smażyć na tłuszczu, przełożyć do warzyw, gotować. Papryki pokroić
Kuchnia Danusipolecam… Składniki: Nadzienie: 2kg umytych jabłek sok z 1/2 cytryny 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 100g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku bez cukru 2 łyżki bułki tartej Ciasto: 330g mąki pszennej (użyłam tortowej) szczypta soli 150g cukru 180g masła 100g poszatkowanych orzechów włoskich 2 żółtka Nadzienie: 1. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić(...)kruszonki przełożyć do formy ceramicznej posmarowanej masłem lub do tortownicy o średnicy 26cm. Równomiernie ją rozprowadzić i docisnąć dłonią, robiąc 3cm brzeg. 5. Przygotowany spód posypać bułką tartą i wyłożyć masę jabłkową. Wierzch posypać resztą kruszonki. Jabłecznik wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200oC na funkcji góra-dół przez około 45 minut (po około 30 minutach można
Mała Cukierenkałyżki Pasztet - typ wielkanocny (Turbo Smak CN) sól i pieprz marchewka - 1 szt pietruszka - 1 szt seler - 1 szt jałowiec - 4 ziarenka liście laurowe - 4 bułka tarta do wysypania foremek tłuszcz do formy Przygotowanie : Wołowinę, indyka , umyć , przełożyć do garnka, zalać wodą, gotować . Następnie warzywa obrać, opłukać dodać do mięsa, razem z jałowcem, listkiem laurowym, solą(...)dodać jajka, przyprawę do pasztetu i migdały tarte, dokładnie wszystko wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdyby masa była za sucha, dodać wywaru. Foremki wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką, wyłożyć masę do foremek, piec 40 minut w 180 stop. Smacznego ! Z tej porcji wyszło mi 3 keksówki. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById
Kuchnia Danusiktórej dodaliśmy twarożek i ogórka kiszonego. Nie wiem jak Wy, ale my uwielbiamy zdrową kuchnię, a tą potrawę można śmiało do takiej zaliczyć. To również możliwość wykorzystanie nieco czerstwej bułki lub pieczywa, które idealnie nadają się do grzanek śniadaniowych. Składniki: kostka sera białego (półtłustego) 4 duże jajka 3 łyżki jogurtu greckiego 2 duże ogórki kiszone roszponka pół cebuli czerstwa bułka
Ania i Marcin gotują