Dziś nie na słodko, ale jutro będę mieć dla Was ciasto ze śliwkami. Naszło mnie na bułki na wytrawnie. Miały to być mini pizze, ale stanęło na cebuli i salami. Bardzo smaczne, aromatyczne i miękkie. Idealne do zabrania ze sobą w podróż, do pracy lub szkoły. Z podanej porcji wyszło mi 10 dużych bułek. Składniki: na ciasto: 510 g mąki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniacały obiad. Latem przygotowuję go z warzyw z własnego ogródka. Doskonały sposób na rozgrzewający obiad na nadchodzące jesienne chłody. Składniki: 250 g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 żółta cukinia 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 duża marchewka 1 cebula 4 łyżki kukurydzy z puszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz ziele angielskie 2-3 liście(...)laurowe 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżka oleju Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą i przyprawić. Uformować kulki. Cukinię i paprykę pokroić w kostkę, cebulę w piórka, marchewkę w plasterki. Warzywa wrzucić na rozgrzany tłuszcz, smażyć chwilę. Podlać szklanką wody, dodać ziele i liście laurowe, dusić pod przykryciem. Kiedy warzywa będą prawie miękkie, dodać klopsiki i kukurydzę oraz przecier
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaproszku do pieczenia 200 g cukru 250 g masła 5 jajek 2 łyżki suchego maku sok i skórka z dużej pomarańczy 2 łyżki mleka 300 g śliwek 1 łyżka bułki tartej Mąkę, proszek i mak wymieszać. Masło utrzeć z cukrem na puch. Ucierając dodawać po jajku, następnie wlać sok z pomarańczy, mleko i skórkę. Dodać mąkę z makiem i wymieszać(...)Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki pokroić w połówki, wymieszać z bułką tartą i ułożyć na cieście skórką w dół. Piec około 40 minut w 170*C z termoobiegiem. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaOstatnio często eksperymentuję z bułkami, bo moja rodzina bardzo polubiła domowe pieczywo. Te chrupiące półbagietki doskonale smakują z masłem i dżemem. Składniki na 6 sztuk: 600 g mąki 180 ml mleka 200 ml wody 20 g drożdży 35 g oleju 2 łyżeczki cukru 1 i 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju do posmarowania Drożdże zasypać cukrem i zalać łyżką ciepłego(...)Wymieszać i odstawić na kilka minut. Następnie dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Odstawić na minimum godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części u formować podłużne bułki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem, posmarować olejem i naciąć ostrym nożem w kilku miejscach. Piec w 200*C około 15-20 minut
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKlopsy wcale nie muszą być nudne, wystarczy urozmaicić je pomysłowym sosem. Ten brokułowo-serowy jest delikatny i kremowy. Składniki: 500 g mięsa mielonego 1 jajko 1 mała czerstwa bułka 2 łyżki kaszy manny 1/2 brokuła 100 g kremowego serka topionego 1 łyżeczka chrzanu 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżka mąki sól pieprz łyżka oleju Bułkę zalać wodą, namoczyć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajajka 150 g mąki 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju na nadzienie: 250 g szynki 1 duża cebula 200 d żółtego sera pieprz czarny na panierkę: 2 jajka mąka bułka tarta Składniki ciasta wymieszać na gładko i odstawić na kwadrans. W tym czasie przygotować nadzienie: cebulę posiekać i zeszklić na łyżce oleju. Szynkę pokroić w kostkę, podsmażyć z cebulą. Doprawić(...)mocno pieprzem. Wystudzić i dodać ser starty na tarce, wymieszać. Usmażyć cienkie naleśniki. Na każdym rozłożyć porcję nadzienia i złożyć w koperty. Opanierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć na oleju na złoto
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakolor po upieczeniu. Możemy użyć ostrej musztardy, wtedy smak będzie bardzo wyrazisty. Składniki: pierś z kurczaka czosnek sól 2-3 łyżki musztardy 1/3 szklanki mleka mąka bułka tarta tłuszcz do smażenia Pierś z kurczaka pokroić na kotlety, każdy rozbić. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z solą i natrzeć mięso. Mleko wymieszać z musztardą. Kotlety panierować w mące(...)musztardzie z mlekiem i bułce tartej. Smażyć jak zwykłe kotlety
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianiedzielny obiad. Składniki: 1 duży pojedynczy filet z kurczaka 8 plasterków salami pepperoni 1 kulka mozzarelli (125 g) 1 ząbek czosnku sól pieprz ostra papryka mąką, jajko i bułka tarta do panierowania tłuszcz do smażenia Filet przekroić na dwa płaty i każdy rozbić przez woreczek tak, aby nie zrobić dziur w mięsie. Natrzeć czosnkiem, solą i przyprawami. Na każdy(...)salami. Mozzarellę pokroić na kawałki i ułożyć na salami. Mięso złożyć na połowę. Można spiąć patyczkiem do szaszłyków, żeby nie rozpadało się podczas smażenia. Panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na dość dużej ilości tłuszczu, ponieważ mięso jest dość grube
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaszpinakiem i opanierowane w otrębach. Doskonale sprawdzą się jako główne danie obiadowe lub na przyjęcia na ciepło lub zimno. Składniki: 500 g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1/2 główki cebuli ząbek czosnku sól pieprz otręby pszenne do panierowania na nadzienie: 300 g szpinaku 2 ząbki czosnku łyżka masła sól pieprz Szpinak usmażyć na maśle, dodać czosnek(...)przyprawić. Wystudzić. Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą i przyprawami, dodać posiekane cebulę i czosnek. Wyrobić na jednolitą masę. Nabierać na dłoń po trochę mięsa, spłaszczać a na środek ułożyć łyżkę szpinaku. Sklejać formując kulę, tak aby nadzienie nie wychodziło ze środka. Obtaczać w otrębach i smażyć w dość głębokim tłuszczu
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazupy z mięsną wkładką. Moja córeczka bardzo lubi klopsiki a taka zupa jest nie tylko smaczna ale też pożywna. Składniki: 250 g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki masła kilka różyczek kalafiora (może być mrożony) duża marchewka korzeń pietruszki kawałek selera cebula kilka łyżek zielonego groszku (może być mrożony) 3-4 ziemniaki 2 łyżki śmietany(...)ilością wody, ile chcemy mieć zupy. Dodać cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować aż warzywa będą prawie miękkie, dodać groszek i paprykę. Mięso mielone wymieszać z jajkiem i bułką tartą, posolić. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucać do gotującej się zupy. Na końcu zupę przyprawić i zabielić śmietaną. Posypać natką pietruszki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamasła 2 łyżki mąki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 duży pomidor 150 g żółtego sera wędzonego 2 łyżki czarnych oliwek gałka muszkatołowa sól biały pieprz zioła prowansalskie dodatkowo: bułka tarta i masło do formy Składniki ciasta połączyć i dokładnie wyrobić na jednolite ciasto (najlepiej mikserem z hakami). Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na około pół godziny(...)czasie przygotować składniki: pomidora i oliwki pokroić w plasterki, cebulę i czosnek posiekać, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, makrelę przebrać z ości, formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki foremki. Cebulę i czosnek podsmażyć na maśle na złoto, dodać mąkę, smażyć aż nabierze beżowego koloru a następnie mieszając rózgą
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatakich dań przecież nie jada się na co dzień. Składniki: podwójny filet z kurczaka sok z 1/2 cytryny kilka gałązek świeżej kolendry 4 łyżki orzeszków ziemnych 2-3 łyżki bułki tartej sól pieprz olej do smażenia Mięso pokroić na kawałki. Sok z cytryny wymieszać z solą i pieprzem, dodać posiekaną kolendrę. W takiej marynacie zamoczyć mięso i odstawić minimum(...)kwadrans. Orzeszki podprażyć na suchej patelni a następnie rozdrobnić (posiekać lub zmielić blenderem ale nie za mocno, żeby nie powstało masło). Wymieszać z bułką tartą. Kawałki fileta obtaczać w tej panierce i wrzucać na rozgrzany olej. Smażyć na złoto
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniacukru pudru łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia łyżka octu 1/2 łyżeczki soli 4-5 połówek brzoskwiń z puszki kilka kropel aromatu pomarańczowego cukier puder do posypania masło i bułka tarta do formy Ser zmielić blenderem (lub ewentualnie można użyć dobrego sera z wiaderka, ale ta babka lepsza jest z sera w kostce). Z pomarańczy zetrzeć skórkę. Masło(...)dodawać ser i mąkę. Na końcu wlać ocet o zmiksować na gładko. Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki. Jeśli używamy foremki metalowej to należy ją wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub mąką. Silikonowej foremki nie trzeba tak przygotowywać. Część ciasta wyłożyć do foremki, ułożyć połowę brzoskwiń i rozłożyć znowu część ciasta, brzoskwinie i ciasto. Babkę wstawić do piekarnika
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianadzienie: 150 g wędzonego boczku 300 g wędliny (dowolna szynka, mortadela lub wędzonka) 2 cebule ząbek czosnku łyżka oleju pieprz słodka i ostra papryka dodatkowo: mąka, jajko i bułka tarta do panierowania olej do smażenia Składniki na ciasto zmiksować i odstawić aby trochę zgęstniało. Na teflonowej patelni smażyć bardzo cienkie naleśniki (grube będą się łamać przy zwijaniu) z jednej strony(...)każdego naleśnika rozłożyć łyżkę nadzienia. Złożyć do środka dwie przeciwległe strony naleśnika a następnie chwycić za jeden nie złożony bok i zwinąć w rulon. Panierować w mące, jajku i bułce tartej, smażyć na oleju z każdej strony na złoto
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakoperkiem. Polecam podawać jako danie obiadowe z ziemniakami i surówką. Składniki: 500 g mięsa mielonego drobiowego 1 jajko 2 łyżki kaszy manny 1/2 czerwonej papryki 1/2 pęczka koperku bułka tarta biały pieprz sól Mięso wymieszać z jajkiem, kaszą manną i przyprawami. Koperek posiekać, paprykę pokroić w drobną kosteczkę. Dodać do mięsa i wymieszać. Z masy mięsnej formować wałeczki(...)obtaczać w bułce tartej. Smażyć na patelni, najlepiej grillowej powoli na złoty kolor z każdej strony
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia