Zdrowe, pożywne, bez dodatku zbędnego tłuszczu- czyli wszystko to co potrzebne w diecie matek karmiących i nie tylko. Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 1 czerstwa bułka 1 jajko ½ szklanki mleka sól do smaku natka pietruszki Wykonanie: Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i zmielić razem z mięsem. Następnie dodać jajko, posiekaną natkę pietruszki (według uznania) i sól do smaku. Połączyć
Tradycyjna Kuchniasosem czosnkowym , paprykowym , keczupem bądź innym, lub podane jako dodatek do dania głównego, tak jak ja uczyniłam to dzisiaj. Składniki: 1,2-1,5 kg ugotowanych ziemniaków szklanka bułki tartej 1-1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka 4 ząbki czosnku łyżeczka gałki muszkatołowej sól pieprz oliwa do smażenia Sposób przygotowania: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie(...)Odcedzić, odparować, ugnieść (lub przecisnąć przez praskę) i ostudzić. Do zimnych ziemniaków wbić jajka, wsypać bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną i szklankę mąki pszennej sól, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Porządnie wyrobić rękoma. Jeśli ciasto mocno klei się dodać jeszcze pół szklanki mąki. Wykulać dłońmi małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Do głebokiej patelni, rondla wlać sporą ilość oliwy
na moim stole...sera typu feta (ser typu jest lepszy, bo się ładniej klei, nie polecam prawdziwej fety, bo jest zbyt sucha) 1 duża czerwona cebula 1 jajko 3 łyżki bułki tartej łyżka drobno posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Kaszę opłukać na sicie, zalać 200-250 ml wody, dodać szczyptę soli i gotować na małym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka(...)będzie konieczna, ponieważ odpowiednią słoność zapewni nam ser. Formujemy kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego mocno ściskając masę. Jeśli jest za sucha można dodać żółtko, jeśli zbyt rzadka więcej tartej bułki. Klopsiki podsmażyć krótko na oleju z każdej strony, włożyć do naczynia żaroodpornego i zalać sosem pomidorowym. Zapiekać w temperaturze 175 stopni ok 10-15 minut. Moja propozycja sosu: 1 puszka
Kulinarne InspiracjeJajka - 3 szt cukier – 1,5 szkl olej – 3/4 szkl mleko –3/4 szkl mąka pszenna – 3 szkl proszek do pieczenia – 3 łyżeczki tłuszcz do formy bułka tarta do formy porzeczki czarne – 1/2 kg Normal 0 21 Jajka, cukier zmiksować, dodać olej mąkę z proszkiem i mleko, zmiksować na jednolitą masę. Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą
Camilla w kuchniSkładniki: kotlety schabowe 4 sztuki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, sok z cytryny 1 łyżeczka, natka pietruszki 2 łyżki, jajka 2 sztuki, bułka tarta - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba schab bez kości umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na 1,5 cm porcje i dobrze wymieszać w marynacie z oleju, pieprzu, kucharka, cytryny(...)całą noc każdy kotlet z marynatą włożyć do woreczka i rozbić tłuczkiem na nie za grube kotlety rozbity kotlet maczać w roztrzepanych jajkach z każdej strony, obtaczać w tartej bułce na gorącym oleju rzepakowym smażyć rumiane kotlety schabowe, odkładać na ręcznik papierowy kotlety są soczyste, aromatyczne i najlepiej smakują mężowi do pieczywa do pracy...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięrodem z Włoch! Place lizać! ok. 1 h 2 Składniki: 1,2 kg ziemniaków 100 dag mąki pszennej 1 jajko sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa masło świeży rozmaryn opcjonalnie: bułka tarta, cukier Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w koszulkach, dodając do smaku sól oraz czerwoną paprykę. Po ostygnięciu obieramy je i przepuszczamy przez praskę. Następnie dodajemy mąkę, jajko i wszystkie przyprawy. Ponieważ(...)rozmarynowym masełkiem. Na rozgrzanej patelni wrzucić kilka gałązek rozmarynu, dodaj masło i mieszaj aż się roztopi. Jeżeli macie ochotę na słodką wersję, polecam do roztopionego na patelni masła dodać bułkę tartą, robiąc zasmażkę. Polewamy nią gnocchi i posypujemy cukrem! voilà! Smacznego
Ania i Marcin gotująSkładniki: udka z kurczaka (bez kości i skóry) - ilość zależy od tego, ile porcji, chcemy uzyskać sól pieprz tymianek słodka papryka czosnek granulowany masło klarowane 2-3 jajka bułka tarta Wykonanie: Udka rozbijamy delikatnie tłuczkiem (przez folię najlepiej). Posypujemy ulubionymi przyprawami.Odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut. Po tym czasie obtaczamy w rozkłóconym jajku, bułce tartej i smażymy najlepiej
Walijskie Pichceniezobaczymy jak to będzie dalej. Dynia to typowo jesienne warzywo więc jeszcze długo będę mogła z nim poeksperymentować. Składniki; 30 dag mięsa mielonego (u mnie wieprzowo - wołowe) pół czerstwej bułki ( u mnie grahamka ) 1 jajko sól, pieprz 15 dag dyni 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki (do sosu) 2 łyżki maki (do panierowania pulpecików) 2 łyżki oleju 1 cebula(...)pokrojona w kostkę i przyrumieniona na oleju Przygotowanie; Do miski dodać mięso, jajko, wcześniej namoczoną i wyciśniętą bułkę, cebulę, sól i pieprz. Dokładnie wyrobić a na końcu dodać obraną i startą na dużych oczkach dynię. Wmieszać dokładnie w masę mięsną. Formować małe pulpeciki mokrymi rękami (wtedy masa nie przykleja się do nich). Pulpeciki obtaczać w mące i układać na rozgrzanej
Radość kipiąca uśmiechem.łyżeczką octu szczypta soli Składniki na farsz: 1kg jabłek odmiany szara reneta 150g lub więcej posiekanych orzechów włoskich 150g rodzynek skórka z 1/4 pomarańczy pokrojona w kosteczkę 3 łyżki bułki tartej cynamon cukier plus: 200g roztopionego masła Sposób wykonania: Składniki na ciasto przełożyć do miski, lub malaksera i wyrobić tak aby nie było ani za gęste ani za rzadkie(...)ręce. Ciasto musi być cieniutkie, ale nie za bardzo, bo będzie pękać podczas pieczenia. Grubsze końce odcinamy nożem. Dobrze rozciągnięte ciasto smarujemy dużą ilością roztopionego masła, obsypujemy bułką tartą i pokrojonymi w kostkę, razem ze skórką jabłkami. Jabłka posypujemy cukrem i dużą ilością cynamonu, a na koniec skórką pomarańczową, rodzynkami i orzechami. Następnie pomagając sobie obrusem zawijamy strudel w rogal
Kuchnia Pani Wiosnycałe jajko + 2 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany 1 łyżeczką proszku do pieczenia dodatkowo: około kg jabłek 2 budynie śmietankowe + 3 łyżki cukru 750 ml mleka drobna bułka tarta (do oprószenia ciasta) Składniki na ciasto zagniatam, dzielę na dwie połówki, owijam folią i wkładam na jakieś 2 godziny do lodówki. Po tym czasie jedną część wałkuję i wykładam(...)blaszki ( 20 x 30 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwam widelcem, oprószam bułką tartą. Obrane jabłka kroję w grube plastry i układam gęsto na cieście. Budynie gotuję z cukrem, wg wskazań na opakowaniu, z tą różnicą ze w 750 ml mleka . Gorący budyń wylewam na jabłka. Na wierzch trę drugą połowę ciasta. Ciasto wkładam do nagrzanego
Takie tam pichceniemasła 130 g puree z dyni 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego skórka starta z 1 cytryny masło i bułka tarta do wysypania formy 1. Masło rozpuścić i wystudzić. 2. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać puree z dyni, rozpuszczone masło i ekstrakt waniliowy, zmiksować. 3 . Dodać obie mąki, proszek(...)pieczenia, sodę i startą skórkę z cytryny. Ponowanie zmiksować do połączenia składników. 4 . Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą (keksówkę wystarczy wyłożyć papierem do pieczenia). Przełożyć ciasto. Piec ok 50 min w 180*C. Lukier cytrynowy: ok 1/2 szkl cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Składniki lukru wymieszać dokładnie, gdyby wyszedł za rzadki - dosypać jeszcze
Kto ugości moich gości?łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu Nadzienie: 1,5 kg jabłek (waga po obraniu) 1 cukier waniliowy 1,5 łyżeczki cynamonu 6 łyżek cukru 2-3 łyżki bułki tartej opcjonalnie: rodzynki i orzechy Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto, które podzielić na dwie równe części. Wstawić je do lodówki na godzinę. W międzyczasie przygotować nadzienie jabłkowe. Nadzienie: Jabłka obrać(...)odparuje. Przed samym końcem wsypać bakalie. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wyjąć ciasto z lodówki. Jedną część rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę. Podpiec przez około20 minut. Następnie wyjąć, posypać bułką tartą i wyłożyć jabłka. Drugą część ciasta również rozwałkować na kształt blaszki i nanieść na jabłka. Ciasto piec jeszcze przez 35-40 minut. Przed podaniem dobrze wystudzić i posypać cukrem
My simple kitchensosie pomidorowym 800 g łopatki wieprzowej 3/4 szklanki przecieru pomidorowego 2 łyżki cukru trzcinowego 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano po szczypcie mielonych goździków i cynamonu sól, pieprz bułki lub ziemniaki w dowolnej formie do wyboru surówka do podania, u mnie coleslaw z czerwonej kapusty Przecier, cukier, posiekany czosnek i przyprawy mieszamy w naczyniu do zapiekania. Wkładamy do niego mięso(...)połowie pieczenia mięso przewracamy na druga stronę. Łopatkę po upieczeniu dzielimy dwoma widelcami na drobne kawałki. Mieszamy z sosem, ew. dolewamy odrobinę wody. Podajemy z surówką, w opieczonych bułkach lub na talerzu z ziemniakami
Dzieje kuchennej Wiewiórykrokietów Składniki: 2 szklanki mleka 1 szklana wody mineralnej 1,5 szklanki mąki 1 jajko sól, czerwona papryka, bazylia, pieprz 600 dag pieczarek 100 dag sera żółtego 2 jajka bułka tarta Wykonanie: Składniki na ciasto: mleko, wodę, mąkę, jajko i przyprawy (sól, pieprz, bazylia) mieszamy (przyprawy dodajemy aby ciasto było wyraziste), jeżeli uznacie, że ciasto jest zbyt rzadkie, dodajcie mąki(...)pokrywkę z patelni i smażyć aż woda z patelni wyparuje. Ostudzić. Żółty ser zetrzeć na tarce. Na środek naleśnika układać pieczarki i żółty ser. Zwinąć. Obtoczyć w jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju. Idealne na chłodne wieczory z dodatkiem czerwonego… barszczu! Smacznego Ania i Marcin
Ania i Marcin gotująszklanki ryżu 4 ugotowane na twardo jajka 1 surowe jajko 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki szczypta gałki muszkatołowej szklanka bułki tartej olej do smażenia czarny pieprz sól przepis Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, zdejmujemy z ognia i przekładamy do miski. Ugotowane na twardo i obrane ze skorupek jajka drobno siekamy(...)pozostałych składników, dodajemy również surowe jajko, całość doprawiamy solą, czarnym pieprzem oraz gałką muszkatołową, starannie mieszamy. Z gotowego farszu formujemy wilgotnymi dłońmi niewielkie kotleciki i panierujemy je w bułce tartej. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano a po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku
Smakowite Dania