bułki - 33426 przepisów (strona:1009/2229)

Pieczarki nadziewane mięsem mielonym 224

pieczarki  500 g mięso mielone 2  jajka  1 cebula  łyżka masła pieprz sól przyprawa do mięsa mielonego bułka tarta olej do smażenia Bardzo często pomysły na obiad wpadają mi do głowy, kiedy wypatrzę jakiś fajny składnik w sklepie. Tym razem były to duże, ładne pieczarki - które od razu narobiły mi apetytu na pieczarki nadziewane mięsem mielonym(...)najlepiej ręką. Na koniec doprawić solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego. Ponownie wymieszać. Tak przygotowaną masą mięsną wypełnić każdy kapelusz pieczarek. Następnie każdą pieczarkę obtoczyć w jajku i bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na patelni. Najlepiej obsmażyć najpierw od strony pieczarki, aż się zrobi rumiana a później delikatnie przewrócić. Smacznego :) linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy

Świat Domowej Kuchni
Kalafior w masełku i bułce tartej 163

Jako dodatek do obiadu Składniki - 1 średni kalafior - 4 łyżki masła - sól pieprz - 2 - 3 łyżki tartej bułki - 1/2 szklanki mleka Sposób przygotowania 1. • Kalafior włożyć do garnka zalać wodą wymieszaną z mlekiem  Dodać sól gotować aż będzie miękki Ale żeby się nie rozpadał 2. • Masło rozpuścić w rondelku Podsmażyć aż lekko zbrązowieje  Dodać bułkę tartą chwilę przesmażyć

W królestwie smaków Beaty
Kotlety z wątróbki wieprzowej 114

Składniki: 500 g wątróbki wieprzowej  2 jajka mąka pszenna bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Wątróbkę umyć, pokroić w plastry. Każdy kawałek przykrywamy folią spożywczą, rozbijamy delikatnie tłuczkiem do mięsa. Następnie mięso obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku z pieprzem i i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż będą rumiane. Na samym końcu solimy

magiczna kuchnia Kasi
Szaszłyk w koszulce 330

dowolnie ;)   Szaszłyk w koszulce   Składniki: 6 filetów z kurczaka 12 różyczek brokuła 6 małych cebulek 12 kostek boczku papryka przyprawa do kurczaka sól  pieprz jajko  bułka tarta Przygotowanie:  Filety myjemy i delikatnie rozklepujemy, jedną stronę nacieramy przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem.  Na długich wykałaczkach robimy szaszłyki: zaczynamy od połowy surowej cebulki, potem ugotowany(...)papryki, boczku i dowolna kombinacja tych składników ;) ważne by było kolorowo! i naszego szaszłyka też zakańczamy połówką cebulki.  Szaszłyk zawijamy w rozklepany filet, otaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju z pestek winogron. Na patelni układamy najpierw złączeniem mięska, żeby się nasze dzieło nie otworzyło ;) Obsmażone przez kilka minut szaszłyki, przekładamy do naczynia żaroodpornego (żeby mięsko

Lawendowe Niebo
Pierś kurczaka z serkiem 128

Pierś z kurczaka – 2 szt Serek topiony w plastrach – 8 szt Szczypiorek Mąką pszenna Bułka tarta Olej Sól Pieprz  Pierś z kurczaka umyć, wysuszyć, przeciąć na pół i delikatnie rozbić Następnie lekko oprószyć solą i pieprzem. Na każdej piersi ułożyć 2 plasterki serka i łyżkę posiekanego szczypiorku. Zawinąć delikatnie do środka tak jak krokieta, następnie panierować z mące pszennej(...)roztrzepanym jajku i na końcu w bułce, układamy na rozgrzanym oleju i smażymy z obu stron

Camilla w kuchni
Szarlotka z budyniem 834

mąki 80 g cukru płaska łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 8 g (pół małej paczki) proszku do pieczenia 80 g margaryny 2 łyżki śmietany 1 jajko 3 czubate łyżki bułki tartej 1 kg jabłek 2 budynie śmietankowe bez cukru 4 czubate łyżki cukru (do budyniu) 650 ml mleka (do budyniu) cukier puder do oprószenia ciasta Wykonanie: Mąkę, cukier, cukier waniliowy(...)kawałki. Budyń przygotowujemy według receptury na opakowaniu. Dodajemy jedynie mniej mleka. Na dwa budynie dajemy 650 ml mleka. Po 15 minutach wyciągamy z piekarnika podpieczone ciasto. Posypujemy je równomiernie bułką tartą, rozkładamy jabłka i całość pokrywamy gorącym budyniem. Na budyniu rozkładamy równomiernie resztę ciasta. Ciasto jest zimne, więc już się tak nie klei i łatwo daje rwać na małe kawałeczki

Smak mojego domu
Drożdżowe muffinki z cynamonem i jabłkami 187

masła szczypta soli Nadzienie: 2 średniej wielkości jabłka 1 czubata łyżka cynamonu Ale-raj 0,5 łyżki cukru wanilinowego  0,5 łyżki cukru 40 g masła 1 łyżka bułki tartej sok z cytryny do skropienia jabłek mleko do posmarowania ciasta cukier puder do oprószenia  Przygotowanie:  Nadzienie:  Masło roztopić dodać cukry, cynamon i wymieszać. Odłożyć by przestygło(...)Obrane jabłka zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Odcisnąć z nadmiaru soku skropić sokiem z cytryny, wsypać bułkę tartą i wymieszać. Ciasto: Mleko lekko podgrzać dodać rozkruszone drożdże, 0,5 łyżki cukru i wymieszać. Pozostawić by drożdże się "poruszały". Mąkę przesiać do misy miksera dodać sól, resztę cukru, żółtko i zaczyn drożdżowy. Zmiksować końcówką do ciast drożdżowych do połączenia się

Ala piecze i gotuje
Tort czekoladowo-orzechowy 170

łączy się z kremem czekoladowym. SKŁADNIKI Na biszkopt orzechowy 10 jajek szczypta soli 300 g orzechów włoskich 130 g cukru (u mnie trzcinowy, ale może być zwykły) 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki mąki pszennej tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Na krem czekoladowy 2 łyżki kakao 1 czekolada gorzka (100 g) 1 czekolada mleczna (100 g) 1 szklanka(...)Żółtka ubić z połową cukru. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając pozostały cukier. Połączyć żółtka z białkami na najmniejszych obrotach miksera. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, tartą bułką i zmielonymi orzechami. Stopniowo wsypywać do masy jajecznej mieszając szpatułką. Połączoną masę przelać do tortownicy i włożyć do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć moc piekarnika

Passions hobbies life
ROLADKI Z PIERSI KURCZAKA ZE SZPINAKIEM 221

upiec w piekarniku, będą mniej tłuste a tak samo smaczne   Składniki: 70 dag piersi z kurczaka 20 dag szpinaku 5 dag sera feta sól,pieprz olej do smażenia bułka tarta i 1 jajko-panierka Wykonanie: Szpinak myjemy ,kroimy na mniejsze kawałki,dusimy na niewielkiej ilości oleju ok.5 minut.Delikatnie solimy,ponieważ ser jest słony.Dodajemy rozkruszony ser feta,dokładnie mieszamy(...)ok.3 minut. Piers kurczaka kroimy na połowki wzdłuż,każdą delikatnie rozbijamy.Oprószamy solą i pieprzem.Po całośći rozsmarowujemy farsz szpinakowy. Zwijamy w roladki,spinamy wykałaczkami.Panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej,smażymy na głebokim oleju na rumiano z obu stron.Podajemy z ziemniaczkami i sałatą lodową z włoskim sosem

Z Majeczką w kuchni
Kotleciki z makaronu ze szczypiorkiem 269

makaronu z dnia poprzedniego 1 jajko kawałek sera białego – około 100 g ( ja użyłam takiego z dodatkiem pomidorów ale może być zwykły twaróg ) 1 duża cebula 1 szklanka bułki tartej sól , pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru pęczek szczypiorku 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Cebulkę obieramy , siekamy i rumienimy na odrobinie tłuszczu , aż zrobi się miękka i złota(...)miski , dodajemy sól , pieprz, cukier, gałkę muszkatołową oraz posiekany pęczek szczypiorku i surowe jajo . Mieszamy dokładnie do połączenia składników . Teraz nabieramy łyżką naszą kleistą masę i obtaczamy w bułce tartej formując kulki . Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor . Podajemy od razu , najlepiej z jakimś jogurtowym sosem lub serowym dipem " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Smacznego

Ogrodnik w podróży
Kotleciki z soczewicy tuńczyka i fety 161

smaczny obiad. Składniki na 12 kotlecików: 100 g soczewicy 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 100 g sera feta 1 jajko 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki bułki tartej + do panierowania sól i pieprz do smaku olej do smażenia Soczewicę ugotować wg przepisu na opakowaniu, odsączyć i wystudzić. Tuńczyka odsączyć (zawsze wybieram tuńczyka w kawałkach - to mięso wyższej jakości(...)jakieś rozdrobnione odpadki). Wszystkie składniki dobrze wymieszać i doprawić. Dłońmi zwilżonymi zimną wodą uformować niewielkie płaskie kotleciki średnicy mniej więcej 4 cm. Kotleciki panierować w bułce tartej i smażyć na złoty kolor na dobrze rozgrzanym oleju

Trzeci talerz
Chleb dyniowy z ziarnami słonecznika 136

odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia i podwojenia objętości.  Foremkę keksową wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki.  Wyrośnięte ciasto chlebowe krótko zagnieść - w ten sposób je odgazowywujemy . Przełożyć

Grunt to przepis!
babka ziemniaczana z sosem podgrzybkowym... 176

sztuki, mąka pszenna 1 szklanka, kucharek 1,5 łyżeczki, czosnek niedźwiedzi Royal Brand  1 łyżka, garam masala Royal Brand 1 łyżeczka, garam masala 1 łyżeczka, masło 1 łyżeczka, bułka tarta - do obsypania, szynka hiszpańska 12 plastrów SOS PODGRZYBKOWY: podgrzybki 1 kg, masło 1 łyżka, cebula 1 sztuka, sól - do smaku, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw(...)koperek 1/2 pęczka obrane ziemniaki dokładnie rozdrobnić w pojemniku rozdrabniacza, dodać mąkę, kucharka, czosnek, pieprz, jajka, garam masala i dokładnie wymieszać naczynie żaroodporne 22 cm wysmarowac masłem, obsypać tartą bułką, na dnie i bokach poukładać plastry szynki wlać masę ziemniaczaną, na wierzchu poukładać cztery plastry piec w 180 C około 45 minut, grzanie góra/dół, pod koniec można przykryc

W Mojej Kuchni Lubię
Kotlety mielone z kalarepą 109

mięsa     jajko     1 mała cebulka     1 kajzerka     sól     pieprz świeżo mielony     4 łyżki bułki tartej Przygotowanie:    Kalarepę pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na łyżce masła. Gdy kalarepa będzie już miękka dodać pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i podsmażyć. Wystudzić. Kajzerkę namoczyć(...)wodzie lub mleku. Odcisnąć dodać do mięsa mielonego. Wbić jajko. Mięso posolić i popieprzyć. Dodać wystudzona cebulę i kalarepę. Składniki dokładnie połączyć. Uformować małe kotleciki, obtoczyć w bułce tartej. Usmażyć na złoty kolor

Amatorka kuchenna
Ziemniaczane, panierowane pierożki z pieczarkami 6265

ziemniaków, 6 łyżek mąki ziemniaczanej, 6 łyżek mąki pszennej, 2 jajka, sól Farsz: 500g pieczarek lub innych grzybów, 1 cebula, 3 łyżki masła, sól, pieprz Dodatkowo: bułka tarta, olej Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, wystudzić i zemleć. Dodać obie mąki, jajka i wyrobić elastyczne ciasto. Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzane(...)pieprzem i podsmażyć (do czasu odparowania płynów). Przestudzić. Ciasto wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę, rozwałkować. Szklanką wykroić placuszki, nałożyć porcje farszu i zlepić brzegi (docisnąć). Pierożki delikatnie obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.  Podawać gorące z porcją kwaśnej śmietany. Świetnie smakują również na zimno - jako przekąska do barszczu czerwonego

Nie tylko w kuchni