manna 2 sztuki jajka sól pieprz tymianek oregano czosnek granulowany natka pietruszki liść laurowy 3 sztuki ziele angielskie 3 szklanki bulion drobiowy koncentrat pomidorowy przyprawa do mięsa mielonego 1 bułka namoczona w wodzie Przygotowanie: Mięso wieprzowe włożyć do miski, dodać pokrojoną cebulę, wbić jajka, doprawić do smaku solą, pieprzem, oreganem, tymiankiem, czosnkiem granulowanym, przyprawę do mięsa mielonego, kaszę mannę, dokładnie(...)odciśnięto z wody bułkę. Mas ę mi ę sną dokładnie wymieszać. Maczając ręce w wodzie formować okrągłe pulpety, wielkości dużego orzecha włoskiego. Do garnka wlać bulion drobiowy, dodać liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy. Pomieszać i zagotować . Do gotowanego sosu włożyć przygotowane pulpety i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Podawać
Smaczne Potrawyjesień będzie :) Składniki: 700 g ziemniaków 350 g mąki pszennej 2 jajka ½ szczypty soli 15-20 szt. moreli 3-4 łyżki tartej bułki 4-5 łyżek masła ew. cukier do posypania Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Jeszcze gorące tłuczemy lub przeciskamy przez praskę(...)Wodę doprowadzamy do wrzenia, solimy i wrzucamy knedle, które gotujemy po 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy polane masłem i tartą bułką oraz posypane cukrem pudrem. Smacznego
bistro mamakromki chleba tostowego pełnoziarnistego 4 plastry polędwicy sopockiej 4 plastry sera żółtego salami 1/2 zielonej papryki 1/2 niedużej cebuli 4-5 średnich pieczarek sól i pieprz 2-3 łyżki bułki tartej 1 łyżka masła/margaryny słodka papryka w proszku szczypior z cebulkami roszponka kilka pomidorków koktajlowych Sposób przyrządzenia : paprykę, cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę pieczarki smażymy na patelni(...)ściągamy z ognia z chleba tostowego usuwamy skórkę i każdą z kromek rozwałkowujemy na płasko foremki do muffinek (4 sztuki) smarujemy od wewnątrz masłem/margaryną i dokładnie obsypujemy bułką tartą by pokryć całą powierzchnię na dno foremki układamy kolejno rozwałkowany chleb, plaster polędwicy sopockiej - wersja dla "mięsożernych" - oraz plaster sera żółtego i kilka krążków pokrojonych cebulek ze szczypioru następnie
zobacz ich smaktomatoes olive oil 2 eggs 300ml double cream handful basil leafs, shredded plus some more for decoration 50g Parmesan, grated Potrzebne nam będzie: paczka gotowego ciasta kruchego (ok 350g) bułka tarta do wysypania formy 300g pomidorków koktajlowych oliwa z oliwek 2 jajka 300ml tłustej śmietanki garść posiekanych liści bazylii plus kilka całych do dekoracji 50g Parmezanu The method: Heat(...)sprinkle the rest of the parmesan on top. Bake for further 20-25 minutes. Trim the pastry. Serve with salad. Wykonanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180C. Wysmarowaną tłuszczem formę wysypujemy bułką tartą. Ciasto przekładamy do formy i zostawiamy nadmiar. Najlepiej jest przycinać ciasto już po upieczeniu, gdyż wcześniej może się skurczyć. W osobnym naczyniu skrapiamy pomidorki oliwą i doprawiamy solą
Smaki Przyprawy i KolorySkładniki : Pierś z kurczaka 1 kg musztarda bawarska Develey 1 szt sól i pieprz do smaku Dodatkowo: olej do smażenia Panierka: jajo 2 szt bułka tarta do obsypania piersi Sałatka : pomidory 4 szt cebula 1 szt śmietana 18% 150 g sól i pieprz do smaku Wykonanie : Pierś(...)osuszamy , kroimy w " plastry " Na każdy plaster piersi łyżką nakładamy musztardę i rozprowadzamy na całej powierzchni . Doprawiamy solą i pieprzem . Maczamy w roztrzepanym jaju pierś i obsypujemy bułka tartą. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor . Sałatka: Pomidorka smażmy , zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę. Cebule kroimy drobno i dodajemy do pomidorka. Dodajemy śmietanę oraz
Różowa kuchniaszklanki mąki tortowej 0,5 szklanki maku suchego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki mleka skórkę kandyzowaną z pomarańczy garść rodzynek tłuszcz do smarowania blaszki łyżka bułki tartej Wykonanie: Margarynę ucieramy z cukrem oraz cukrem wanilinowym na puszystą masę. Podczas ucierania wbijamy po 1 jajku, wsypujemy po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Na koniec ucierania wlewamy mleko(...)wsypujemy przesiany mak. Dodajemy skórkę pomarańczy, przepłukane wodą rodzynki. Blaszkę podłużną smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą, wykładamy równomiernie ciasto. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni C około godziny. Po przestudzeniu cisto polewamy białym lukrem lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
kgwjanczewofajnie chrupiąca. Przepis od Agaty z bloga Wanilia i Kardamon. Składniki: 6 filetów z limandy (u mnie mintaj) kawałek pora 2 jajka 2 szklanki płatków kukurydzianych 2 łyżki bułki tartej mąka kukurydziana do panierowania sól morska do smaku pieprz cytrynowy do smaku olej ryżowy lub roślinny do smażenia Sposób przygotowania: 1. Mrożone filety rozmrozić,osuszyć ręcznikiem papierowym,oprószyć grubo(...)pieprzem cytrynowym. Płatki kukurydziane przesypać do woreczka foliowego pokruszyć drobniutko.Por umyć posiekać drobno nożem wymieszać z płatkami i bułką tartą. Jaja rozkłócić widelcem z solą . 2. Rybę panierować kolejno w mące kukurydzianej jajku i na końcu w porowo-kukurydzianej panierce.Smażyć na rozgrzanym oleju ryżowym lub roślinnym z obu stron na rumiano. podawać z surówką z kapusty kiszonej. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachfasolowe. Oprócz tego, że ją mrożę na zimę, bo taka najbardziej przypomina nam smakiem świeżą fasolkę prosto z grządki to na bieżąco przygotowuję z niej potrawy. Fasolka szparagowa z bułką tartą to klasyka w naszej kuchni, robię też często taki a’ la gulasz z fasolki i kurek oraz pyszną fasolkę w sosie pomidorowym. W tej postaci jest bardzo pysznym daniem(...)minut, ewentualnie uzupełniamy małą ilością wrzącej wody. Gorącą fasolkę w sosie pomidorowym zajadamy z apetytem, to danie to świetna alternatywa dla tradycyjnej fasolki szparagowej z wody z bułką tartą. The post Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsosem, na pewno nie będzie długo czekała na amatorów. składniki dla sześciu osób 1 kg mięsa wieprzowego( szynka, łopatka) 0,3 kg boczku 1 cebula 1 jajko 1 czerstwa bułka namoczona w mleku i odciśnięta 1 l bulionu 6-7 pomidorów 20 g masła 1 łyżka mąki sól,pieprz szczypta lubczyku świeża bazylia 1 łyżeczka domowego maggi Sposób wykonania Mięso(...)odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej sześć godzin( najlepiej na noc). Następnie w maszynce do mięsa, na sicie 4 mm mielimy mięso, wcześniej obraną cebulę, oraz odciśniętą czerstwą bułkę . Do zmielonego mięsa wbijamy jajko i wyrabiamy, przez 5-6 minut, dodając do mięsa wszystkie przyprawy (należy pamiętać, że pulpet po ugotowaniu, będzie miał wyraźniejszy smak). W dużym garnku podgrzewamy
Miód i pieprzmąki owsianej 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki cukru 115 g masła szczypta soi 1 łyżka wody Nadzienie: 700 g jabłek ze słoika na szarlotkę 2-3 łyżki bułki tartej opcjonalnie cukier - jeśli jabłka są mało słodkie 3-4 łyżki konfitury figowej Bonne Maman dostępnej w DeCare Kruszonka owsiana: 2 szklanki płatków owsianych górskich 1/2 łyżeczki cynamonu(...)międzyczasie przygotować kruszonkę. Wymienione składniki dokładnie rozetrzeć między palcami, aby płatki były oblepione masłem i cukrem. Gdy ciasto się podpiecze wyjąć je i odstawić na chwilę. Jabłka wymieszać z bułką tartą i ewentualnie cukrem. Następnie na podpieczonym spodzie rozsmarować konfiturę figową. Nałożyć jabłka, a wierzch posypać kruszonką. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika i piec przez około 40 minut. Należy uważać
My simple kitchengorącego!) mleka 100 g cukru 500 g mąki pszennej tortowej szczypta soli ziarenka z 1/2 laski wanilii 50 g roztopionego masła 2 jajka 350 g śliwek 1 łyżka bułki tartej szczypta cynamonu Składniki na kruszonkę: 50 g mąki pszennej 40 g cukru 40 g masła CZAS PRZYGOTOWANIA: 110 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Do ciepłego (NIE gorącego!) mleka wsypujemy cały(...)między palcami aż do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki i pozostawiamy tam aż do ostatniej chwili przed pieczeniem. Przygotowujemy również śliwki - myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół, wyrzucamy pestki. Bułkę tartą mieszamy z cynamonem, a następnie obtaczamy w niej śliwki. Odstawiamy na bok. 3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat podsypany mąką. Rozwałkowujemy na grubość około 2-3 cm. Przy pomocy
My Culinary Artwrześniu dodają patisona do oferty. Dla 2 osób Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 2 patisony Ząbek czosnku polskiego Sól himalajska Świeżo mielony pieprz 2 jajka Świeżo starta bułka tarta Olej rzepakowy Przygotowanie: 1/ Kroimy patisona na plastry o grubości 1cm-1,5cm. Gdy mamy młode warzywko zostawiamy skórę, natomiast gdy mamy starszy egzemplarz to odkrawamy(...)Nacieramy patisona solą i czekamy aż puści sok. Następnie doprawiamy plastry z obu stron pieprzem i świeżo startym czoskiem. 3/ Obtaczamy patisona w jajku i bułce tartej (które też możemy przyprawić) i obsmażamy z obu stron na małym ogniu na patelni. Podajemy z młodymi ziemniaczkami i surówką. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnapłaska łyżeczka suszonej lub świeżej bazylii Dodatkowo: 1 łyżka oleju+ 1 łyżeczka soli do gotowania makaronu 12 płatów papieru ryżowego 1 małe jajko 3 łyżki mąki 6 łyżek bułki tartej olej do smażenia Sos pieczarkowy: 1,5l bulionu drobiowego 1 łyżeczka masła 350g + 150g pieczarek 1 cebula 4 płaskie łyżki mąki pszennej 100g śmietany 18% 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu(...)opakowaniu. Na miękki nakładamy po jednej sztuce obtoczonego makaronu i zwijamy jak gołąbki. Wykorzystujemy 12 sztuk papieru ryżowego (jedno opakowanie), a pozostałe "roladki" panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Jedne i drugie smażymy na złoty kolor na oleju. Gotowe odkładamy na papierowy ręcznik. 4. Sos pieczarkowy: 350g pieczarek kroimy w pół talarki i wrzucamy do gotującego się bulionu
Kuchnia w czekoladziemnie w domu nie je. Szparagi w boczku bądź w bekonie możemy przygotować jako przekąskę lub jako dodatek do obiadu. Składniki: zielone szparagi, cienkie plastry boczku bądź bekonu, masło, bułka tarta. Szparagi umyć, osuszyć. Obciąć zdrewniałe końcówki. Następnie należy szparagi związać nitką, ale nie za mocno. Gotować w osolonej wodzie, szczyptą cukru i łyżeczką masła. Szparagi najlepiej gotować w wysokim(...)wyciągnąć. Ja nie przepadam za mocno zarumienionym boczkiem, dlatego u mnie na zdjęciach jest taki jasny. Wasz może być ciemniejszy i bardziej chrupiący. Masło rozpuścić na patelni, dodać bułkę tartą i wymieszać. Polać szparagi i gotowe :) Smacznego
W kuchni u MonikiMiał być chleb, a podczas oczekiwania na wyrośnięcie ciasta narodził się pomysł by zrobić bułki, do których dodałam kilka moich ulubionych składników. Bułki wyszły rewelacyjne w smaku i już wiem, że będę je często piekła. Składniki: 6g suchych drożdży, 8g cukru, 150ml ciepławej wody, 250g mąki pszennej + odrobina do podsypania, 1/4 łyżki soli, 85g zielonych oliwek z papryką
W kuchni u Moniki