bułki - 33426 przepisów (strona:1018/2229)

Kotlety sojowe 147

Składniki: ziarna soi (1,5 szklanki suchych, czyli po namoczeniu 3 szklanki) cebula (1 szt. duża) czosnek (3 ząbki) mąka kukurydziana (1/2 szklanki) bułka tarta (1/4 szklanki) sól pieprz ziołowy przyprawa pikantna do grilla olej Czas przygotowania: 30 min. Liczba porcji: 2 (6 szt.) Przygotowanie: Soję zalewamy wodą i zostawiamy na 1 dzień żeby wchłonęła wodę i zmiękła. Następnego dnia(...)soję. Dodajemy do niej usmażona cebulę i wyciśnięty czosnek. Przy pomocy blendera zamieniamy w jednolitą masę.  Dosypujemy mąkę. Przyprawiamy i mieszamy.  Formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej.  Smażymy. Propozycja podania: ziemniaki pomidor z bazylią

Weganka gotuje
Kotlety z soczewicy z sosem pieczarkowo-słonecznikowym 175

Składniki: Kotlety: czerwona soczewica (1 szklanka) woda czosnek (4 ząbki) mąka kukurydziana (1/2 szklanki) bułka tarta (1/4 szklanki) sól pieprz ziołowy olej Sos: pieczarki (20 dag) cebula dymka (1 szt.) sos słonecznikowy  (4 łyżki) mleko owsiane (1/3 szklanki) sól pieprz ziołowy papryka oliwa z oliwek Czas przygotowania: 35 min Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Kotlety: Soczewicę wsypujemy do garnka, zalewamy(...)całą wodę. Jeśli nie będzie miękka dodajemy jeszcze trochę wody. Do ugotowanej soczewicy dodajemy wyciśnięty czosnek i mąkę kukurydzianą. Przyprawiamy i mieszamy. Z powstałej masy formujemy kotlety. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy. Sos: Pieczarki i cebulę myjemy, kroimy i smażymy na oliwie aż pieczarki się zarumienią. Przyprawiamy. Dodajemy sos słonecznikowy i smażymy mieszając. Stopniowo wlewamy mleko. Mieszamy, aby uzyskać

Weganka gotuje
Kotlety z cieciorki z sosem pieczarkowo-kokosowym 159

Składniki: Kotlety: cieciorka (1 puszka 400 g) mąka kukurydziana (3 łyżki) sezam (4 łyżki) łuskane pestki dyni (2 łyżki) czosnek (1 ząbek) bułka tarta (1/2 szklanki) olej lub oliwa (do smażenia) Sos: pieczarki (15 dag) pestki dyni (1/3 szklanki) mleko kokosowe (1 szklanka) sól oliwa lub olej (do smażenia) Czas przygotowania: 30 min Liczb porcji: 3 Przygotowanie: Kotlety: Cieciorkę odcedzamy(...)lekko zarumieni.  Cieciorkę mieszamy z sezamem i pestkami dyni. Dodajemy mąkę.  Jeśli ktoś ma ochotę może dodać ulubione przyprawy. Ja tego nie zrobiłam. Formujemy kotlety. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy.  Sos: Pieczarki myjemy i kroimy. Smażymy. W trakcie smażenia solimy. Pestki dyni i 1/2 szklanki mleka kokosowego umieszczamy w naczyniu blendera. Mielimy aż powstanie jednolita masa. Masę

Weganka gotuje
Smażony patison 175

wyglądających warzyw? Ja najprościej w świecie je usmażyłam ;) Można je wtedy zjeść jako dodatek do mięsa lub jako samodzielną przekąskę :) Znika ekspresowo... Smażony patison Składniki: młode patisony jajko mleko bułka tarta pieprz sól olej do smażenia  Przygotowanie:  Patisony myjemy i kroimy w plasterki. Jeśli mamy młode patisony nie musimy ich obierać:)  A jeśli nasze patisony są już(...)starsze, trzeba je obrać ;) Jajko rozkłócamy z mlekiem, dodajemy sól i świeżo mielony pieprz. Plasterki patisona obtaczamy w jajku i w bułce tartej.  Smażymy na oleju na złoty kolor

Lawendowe Niebo
Bułki pszenne ze słonecznikiem 187

Małe, puszyste bułki na śniadanie z chrupiącymi ziarenkami słonecznika we wnętrzu. Bułeczki są godne polecenia, robi się je szybko ale ostrzegam że znikają jeszcze szybciej. No to jak? zabieramy się za pieczenie? Bułki pszenne ze słonecznikiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Roladki schabowe nadziewane cukinią i amarantusem 184

cukinia ok 20 cm - pęczek ziół zielonych : - pietruszka lubczyk tymianek oregano - sól - pieprz - przyprawa do mięsa wieprzowego - 2 łyżki startego sera na drobnej tarce - 2 czubate łyżki amarantusa - tarta bułka - 2 jajka Sposób przygotowania 1. - Plastry schabu rozbić tłuczkiem posypać  przyprawą do wieprzowiny  - Cukinię zetrzeć na drobnej tarce posolić zostawić  aż puści sok przełożyć na sito bardzo(...)mocno odcisnąć   dodać amarantus posiekane zioła zielone i starty ser  dodać pieprz 2. Powstały farsz podzielić na każdy plaster  Zwinąć mięso panierować w jajku i bułce  Smażyć na oleju przełożyć roladki do żaroodpornego  pojemnika wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni  na ok 25 minut

W królestwie smaków Beaty
Chleb pszenny razowy, z nasionami dyni i czarnuszki 298

W książce Hamelnana znalazłem przepis na chleb pszenny razowy (tak naprawę półrazowy), który po drobnych modyfikacjach może być świetną bazą do wypieku całej gamy chlebów z

Grahamka, weka i kajzerka
Spagetti z zielonym sosem i cytrynowymi pulpeckami 180

dzisiaj chciałabym skupić naszą uwagę:)  Składniki: 200 gram makaronu spaghetti 250 gram  mielonego mięsa z indyka  połowa cytryny jajko 2 łyżki bułki tartej 4 gałązki natki pietruszki słoiczek sosu  pesto zielonego  250 ml śmietanki 30%  8 pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek parę listków świeżej bazylii sól pieprz    Przygotowanie: Makaron(...)gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Do mielonego mięsa z indyka dodajemy jajko, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, sok z połowy cytryny i startą z niej skórkę. Doprawiamy solą i pieprzem i formujemy z mięsa małe pulpeciki. Smażymy je aż do zarumienienia na odrobinie oliwy z oliwek Pulpety przekładamy na talerz, a na tą samą patelnię wyciskamy 2 ząbki czosnku

Taste Therapy
Bułki śniadaniowe 184

Bardzo łatwe do wykonania. Miękkie w środku, z chrupiącą skórką. Dla mnie to idealne pieczywo na śniadanie. Z podanych składników wychodzi 7 średniej wielkości bułek. 2 szklanki mąki pszennej + ok. 1 łyżka do podsypania 10 g drożdży 1 szklanka mleka 1 łyżeczka cukru 1 jajko 3/4 łyżeczki soli 1 łyżka masła Dodatkowo: 1 łyżka masła do posmarowania wierzchu Drożdże(...)minut. Blat podsypać łyżką mąki i krótko wyrobić wyrośnięte ciasto. Formować bułeczki i układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Odstawić na ok. 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Bułki posmarować po wierzchu roztopionym masłem. Piec 15 minut w temperaturze 190ºC. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić na kratce

Bullio
Pieczenie ciast - od czego by tu zacząć? Porady dla początkujących 200

wyłączeniu piekarnika (nie dotyczy zazwyczaj ciast drożdżowych), Jeśli do ciasta używamy świeżych owoców typu truskawki, śliwki, wiśnie itp., to po ich umyciu i osuszeniu powinniśmy je obtoczyć w bułce tartej - dzięki temu też zminimalizujemy ryzyko powstania zakalca, Formy, blaszki do pieczenia ciast zawsze należy wyłożyć papierem do wypieków/folią aluminiową, bądź po prostu posmarować tłuszczem (olejem lub margaryną(...)posypać bułką tartą (chyba, że korzystamy z foremki z silikonu - wtedy ten punkt należy ominąć), Aby upiec gotową już masę na ciasto, powinniśmy ją wkładać do lekko nagrzanego piekarnika, a następnie podnieść temperaturę do wymaganej w przepisie, (nie dotyczy to ciast kruchych i francuskich - w tym przypadku piekarnik powinien być mocno nagrzany, aby masło szybko z nich wyparowało), Nie powinniśmy

psgotujemy
Pierogi leniwe (kluski leniwe) 134

Czasu na pisanie bloga ciągle niedostatek, więc dziś wrzucam na szybko przepis na kluski leniwe. Tradycyjnie każdy je owe kluski z bułką tartą i masełkiem, ale ja zdecydowałam się na wersję z truskawkami, równie pyszną. Póki co, jako że dziś Dzień Zwycięstwa, a ja jestem w Moskwie, czas biec na paradę :) Smacznego! Składniki: 500 g białego sera 150 g ziemniaków(...)wałek o średnicy ok. 3 cm, spłaszczamy i kroimy w skośne kawałki o szerokość 2-3 cm. Wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy. Podajemy polane topionym masłem z bułką tartą, bitą śmietaną lub owocami

psgotujemy
Smażony ser nadziewany maślakami 213

obserwowania bloga :) Dla 1 osób Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1 ser typu camembert 3 łyżki zesmażonych na maśle z tymiankiem pokrojonych w kostkę świeżych maślaków 1 jajko bułka tarta Olej słonecznikowy Przygotowanie: 1/ W rondelku rozgrzewamy olej w ilości takiej by panierowany ser po zanurzeniu w nim pokrył się cały. 2/ Camembert kroimy na dwie równe części. W środku(...)tłuszczu maślaki i posypujemy zmielonym pieprzem. Rozkrojone części smarujemy na krawędziach roztrzepanym jajkiem i tymiankiem. Złączamy w całość lekko przyciskając.  3/ Panierujemy ostrożnie złączony camembert w jajku i bułce dwukrotnie a następnie ostrożnie wrzucamy do rondelka z rozgrzanym olejem. 4/ Smażymy ok. 1,5 minuty z każdej strony. 5/ Wyjmujemy usmażony camembert na ręcznik papierowy. Podajemy na sałacie wraz

Kuchnia PROzdrowotna
Kotlety z cukinii z kalarepką 354

się nie zestarzały, czyli nie zawiązały nasion i daje się w nie lekko wbić paznokieć. Składniki : Kotlety gruba cukinia o wciąż miękkiej skórce sól pieprz ziołowy 2-3 jajka bułka tarta olej do smażenia Surówka kalarepka 3-4 łyżki jogurtu greckiego Kalarepkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cukinię (ze skórą) pokroić na plastry grubości 2-4 mm. Każdy plaster(...)cukinii rozbić tłuczkiem. Doprawić cukinię, posypując solą i pieprzem ziołowym. Rozgrzać olej na patelni. Cukinię panierować z obu stron w jajku i bułce tartej. Smażyć kotlety z obu stron. Po usmażeniu kotlety odsączać z tłuszczu na ręczniku papierowym. Do kalarepki dodać jogurt.Wymieszać. Podawać gorące kotlety z surówką z kalarepki

Weekendy w domu i ogrodzie
Pełnoziarniste knedle ze śliwkami krok po kroku 148

ziemniaków (ugotować w mundurkach, ja standardowo wykorzystałam parowar) 200 g mąki pszennej 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej płaska łyżeczka soli jeden dojrzały banan około 1 kg śliwek do podania: bułka tarta, masło kokosowe, cynamon, brązowy cukier Przygotowanie: Banana zblendować Dodawać kolejno ugotowane ziemniaki obrane ze skórki i blendować Dodać sól i stopniowo mąkę, mieszając dużą łyżką, gdy mieszanie będzie szło(...)się nie przyklei). Gotować w możliwie dużym garnku (5 minimum) i maksymalnie na raz 6 sztuk. Ja przygotowałam knedle wieczorem, a tuż przed obiadem podsmażyłam na na oleju polałam bułką tartą, posypałam brązowym cukrem i cynamonem

greenscarf

Proponowane wyszukiwania