bułki - 33426 przepisów (strona:1023/2229)

Tarta z nadzieniem z czarnej porzeczki, z pianką i kruszonką 167

ciasto: - 300 g mąki krupczatki - 200 g masła - 100 g cukru pudru - 3 żółtka - szczypta soli Składniki na nadzienie: - 600 g czarnej porzeczki - 3 łyżki cukru - 3 białka - bułka tarta Składniki na kruszonkę: - 50 g mąki krupczatki - 25 g masła - 30 g cukru Forma do tarty 25 cm. Najpierw zagniatamy ciasto ze wszystkich składników i wstawiamy do lodówki(...)stopni. W czasie gdy tarta się piecze przygotowujemy porzeczki – obieramy, myjemy i osuszamy oraz robimy kruszonkę (na kruszonkę zagniatamy wszystkie składniki widelcem). Tarte wyciągamy z piekarnika i oprószamy bułką tartą. Na ciasto wykładamy porzeczki i posypujemy cukrem (ilość cukru zależy od tego jak bardzo mamy cierpkie owoce). Na owoce dajemy ubitą pianę z białek i wierzch posypujemy kruszonką. Tarte wkładamy

Kuchenne Wariacje
placek z owocami, z agrestem 115

mąki, 4 jajka, 250 g masła, 200 g cukru (nie pudru), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 800 g owoców (może być agrest, borówka amerykańska...), masło i tarta bułka do wsmarowania formy, cukier puder do posypania ciasta. Agrest umyć, osuszyć, „ogolić” - obciąć końce. Formę do pieczenia wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Masło rozpuścić, przestudzić. Ubić pianę z białek na sztywno

królestwo garów
Kąski schabowe z sosem porowo-pieczarkowym 160

Malutkie kąski ze schabu z dodatkiem sosu porowo-pieczarkowego, czyli pomysł na tradycyjnego schabowego w nowej wersji. 500 g schabu wieprzowego Sól, Pieprz 2 jajka 0,5 szklanki bułki tartej Sos porowo-pieczarkowy: 1 duży por (biała część) 10 pieczarek 1 szklanka bulionu wołowego 4 łyżki śmietany 18% Sól, Pieprz Schab dokładnie myjemy i osuszamy, kroimy w 1 cm plastry(...)Delikatnie rozbijamy tłuczkiem i duże płaty kroimy na mniejsze kawałki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Każdy kawałek panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Mięso smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni. Sos: Pora dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Pieczarki również kroimy w plasterki. Warzywa podsmażamy na osobnej patelni. Gdy zmiękną podlewamy bulionem, dodajemy śmietanę, przyprawiamy. Dokładnie mieszamy i jeszcze chwilkę

VioletoweKucharzenie
Roladki schabowe z buraczkiem i chrzanem 250

naprawdę pyszne. składniki: 6 plastrów schabu 2 średnie ugotowane lub upieczone czerwone buraczki 1-2 łyżki tartego chrzanu, u mnie ze słoiczka sól,pieprz 1-2 jajka bułka tarta olej do smażenia Buraczki zetrzeć na tarce na puree. Do startych buraczków dodać chrzan i dokładnie wymieszać, ilość chrzanu wedle uznania zależy jak lubimy ostre. Schab rozbić tłuczkiem, oprószyć solą(...)pieprzem. Następnie buraczkowo-chrzanowym puree posmarować przygotowane plastry schabu. Potem mięsko zwinąć w roladkę, można spiąć wykałaczką aby nie rozwijało się przy smażeniu. Następnie roladki panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć z każdej strony na złoty kolor. Gotowe roladki podałam z suróweczką z rzodkiewki i puree z selera

Monia miesza i gotuje
Roladki schabowe z serkiem o smaku wiśni i żurawiny 224

wiśnią i żurawiną ser gouda 6 plastrów sałata masłowa 6 listków żurawina suszona po parę sztuk na każdą roladkę  sól i pieprz ziołowy do smaku .   Dodatkowo: jajko bułka tarta olej do smażenia  Wykonanie roladek schabowych z serkiem o smaku wiśni i żurawiny:  Schab myjemy i kroimy na 6 plastrów. Rozbijamy każdy plaster dosyć cienko. Każdy(...)serkiem z wiśnią i żurawiną . Kładziemy plaster sera, liść sałaty i posypujemy suszoną żurawiną. Każdą plaster zwijamy w roladkę i przewiązujemy nitką jak ( baleron). Obtaczamy w jaju i bułce tartej , smażymy w głębokim tłuszczu ( we frytkownicy upiekłam) w 140 stopniach . Piekłam 10 minut. Po upieczeniu odsączyłam z oleju i pokroiłam w" plasterki" Można podać do obiadu

Różowa kuchnia
Bułki z jagodami czyli jagodzianki 141

nazywałam w dzieciństwie, tak je nazywają chyba wszyscy, po prostu jagodzianki. Inne bułki są z malinami, truskawkami czy rabarbarem a te są jagodziankami i tak jest dobrze. Pamiętamy je wszyscy z dzieciństwa jak wypiekała je babcia a teraz próbujemy znaleźć ten smak i aromat. Moje jagodzianki już są bliskie tego smaku ale będę jeszcze poszukiwać. Bułki z jagodami czyli jagodzianki

Moje Małe Czarowanie
Pierogi z jagodami 155

przy wspólnym stole? :)  Ciasto: 250 ml wody 1 jajko 2 łyżki oleju 560 g mąki pszennej   Nadzienie : 500 g jagód lub więcej 2 łyżki cukru 1 łyżka bułki tartej, aby ciasto nie namokło Jagody wymieszać z cukrem i bułką.   Składniki na ciasto umieścić w misie miksera i wyrobić spiralnymi końcówkami. Podzielić na dwie części.Na stolnicy oprószonej

Chocolate Muffin Blog
Nadziewane kotlety schabowe (nadziane schaby). 209

rozpłynie się w ustach.... Składniki na nadziane schaby 4 kotlety schabowe 4 spore pieczarki 2 cebule 1 łyżka siekanej natki pietruszki 4 plastry żółtego sera 1 duże jajko bułka tarta olej sól pieprz pieprz czosnkowy      Kotlety cieniutko rozbijamy, uważając by nie przerwać struktury mięsa. Rozbite kotlety opruszamy solą i odstawiamy. Obieramy cebule i drobniutko siekamy. Pieczarki obieramy(...)skleiły. Tak postępujemy z każdym kotletem. Do głębokiego talerza wbijamy jajko, dodajemy ok 1/3 łyżeczki pieprzu czosnkowego i mieszamy. Każdego kotleta delikatnie panierujemy najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy z dwóch stron na piękny, apetyczny, złoty kolor (ja smażę je jeszcze stawiając na sztorc, co widać na ostatnim zdjęciu

Rozpustne gotowanie
Cynamonowe ciasto ze śliwkami. 118

słoika dżemu, najlepiej z dużymi kawałkami owoców, idealny byłby oczywiście własnej produkcji, ale może być też kupny (ja dałam swojski dżem śliwkowy) 6-8 śliwek margaryna i bułka tarta do wysmarowania i wysypania formy cukier puder do posypania     Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą, białą masę. Sodę oczyszczoną rozpuszczamy w mleku(...)jajek, ubijamy, dodajemy mąkę i nadal miksując wlewamy olej.      Teraz dodajemy przyprawy i na końcu dżem. Wszystko mieszamy i wykładamy na blaszkę wysmarowaną i wysypaną bułką tartą (lub wyłożoną papierem do pieczenia). Śliwki kroimy na pół i wyjmujemy pestki, układamy na cieście skórką do dołu. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 45 minut, po tym czasie sprawdzamy

Rozpustne gotowanie
Ciasto Cygan. 165

mąki) 1 szklanka mleka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 szklanki mąki 0,5 szklanki oleju 1 łyżka cynamonu 0,5 łyżeczki kakao 0,5 słoika dżemu margaryna i bułka tarta do wysmarowania i posypania formy cukier puder do posypania gotowego ciasta Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puch. W mleku rozpuszczamy sodę(...)olej, mieszamy i na końcu dokładamy dżem (najlepszy jest swojski z dużą ilością owoców, ale kupny pewnie też da radę). Ciasto przekładamy do formy na babkę wysmarowanej i posypanej bułką tartą. Pieczemy 45 minut i sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło. Wyjmujemy z formy dopiero jak wystygnie, posypujemy cukrem pudrem i wcinamy

Rozpustne gotowanie
Czekoladowy jabłecznik z budyniem. 162

czekoladowy jabłecznik z budyniem blaszka 25x35 cm 4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 3 pełne łyżki kakao 350 g margaryny 2 jajka 2 łyżki bułki tartej 1 słoik o pojemności 750 ml musu jabłkowego 3 jabłka 2 budynie waniliowe (ewentualnie śmietankowe) 750 ml mleka do przygotowania budyniu      Mąkę przesiać na stolnicę(...)reszcie mleka rozpuszczamy budyniowy proszek i wlewamy do wrzącego mleka, zagotowujemy i zdejmujemy garnek z ognia.      Wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki, wysypujemy na nie bułkę tartą, a na nią wykładamy mus jabłkowy. Jabłka obieramy i kroimy na około pół centymetrowe plastry, które układamy na musie. Na owoce wylewamy ciepły budyń. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i ścieramy

Rozpustne gotowanie
Kotlety mielone z boczniakami. 142

mięsa wieprzowego np. łopatki 0,25 kg boczniaków 1 wysuszona kajzerka mleko do namoczenia kajzerki 1 jajko 1 średnia cebula pokrojona w drobną kosteczkę sól pieprz bułka tarta olej do smażenia      Kajzerkę moczymy w ciepłym mleku, boczniaki myjemy, osuszamy. W maszynce do mięsa mielimy wieprzowinę i boczniaki, następnie dodajemy odciśniętą kajzerkę, jajko, cebulkę, doprawiamy solą i pieprzem(...)dodajemy innych przypraw, bo mogą zdominować smak) i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy dość grube (2-3 cm) kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron. Gdy już się ładnie zarumienią podlewamy wodą (około 100-200 ml) i dusimy pod przykryciem około 10-15 minut i gotowe :-) Z pozostałego płynu można zrobić sos, zagęszczając

Rozpustne gotowanie
Pieczeń rzymska. 166

jajko 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1 łyżeczka przyprawy do mięs 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki tymianku 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 mała bułka (namoczona w ciepłym mleku i odciśnięta) olej pieprz      Cebulkę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Do dużej miski przekładamy mięso, wbijamy jajko, dodajemy bułkę, cebulkę

Rozpustne gotowanie
Kurczak gotowany, smażony w panierce. 376

kości i rozpływa się w ustach. Pycha!!! Składniki na kurczaka gotowanego, smażonego w panierce 4 ugotowane w rosole, wystudzone udka bez skóry 1 duże lub 2 małe jajka bułka tarta przyprawa do kurczaka papryka słodka lub ostra olej do smażenia      Jajka rozbijamy w głębokim talerzu, dodajemy około 2 płaskich łyżeczek przyprawy do kurczaka. Ćwiartki posypujemy papryką, następnie(...)panierujemy w jajku i w bułce tartej. Smażymy w rozgrzanym oleju, gdy się już ładnie ze złocą odsączamy z tłuszczu, układając chrupiące kawałki na ręczniku papierowym. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Klopsy z ziołami. 135

tych klopsów, bo są naprawdę niesamowite, soczyste i oszałamiająco pachnące. Pyszne!!! Składniki na klopsy z ziołami 50 dag mięsa mielonego 2 jajka 1 drobno pokrojona cebula 2 namoczone nieduże bułki (w winie lub mleku) 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki grubo mielonego pieprzu 4 łyżki świeżego, drobno pokrojonego lubczyku lub 2 łyżki suszonego 1 łyżeczka suszonego majeranku(...)rozmarynu lub 0,5 łyżeczki suszonego mąka do panierowania olej do smażenia      Mięso mielone przekładamy do sporej miski, dodajemy lekko roztrzepane jajka, cebulę, namoczone i odciśnięte bułki, musztardę, sól, pieprz, lubczyk, majeranek, rozmaryn i dokładnie wyrabiamy. Z masy formujemy małe klopsy, które obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Podajemy z sosem pomidorowym

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania