tyle, że postanowią go wypróbować we własnej kuchni. składniki dla sześciu osób 1 kg mięsa wieprzowego( szynka, łopatka) 0,3 kg boczku 1 cebula 1 jajko 1 czerstwa bułka namoczona w mleku i odciśnięta 1 l bulionu pęczek koperku 20 g masła 150 ml śmietany 18% sól,pieprz szczypta majeranku i lubczyku 1 łyżka mąki Sposób wykonania Mięso myjemy(...)odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej sześć godzin( najlepiej na noc). Następnie w maszynce do mięsa, na sicie 4 mm mielimy mięso, wcześniej obraną cebulę, oraz odciśniętą czerstwą bułkę . Do zmielonego mięsa wbijamy jajko i wyrabiamy, przez 5-6 minut, dodając do mięsa wszystkie przyprawy (należy pamiętać, że pulpet po ugotowaniu, będzie miał wyraźniejszy smak). W dużym garnku podgrzewamy
Miód i pieprzKrokiety z mięsem Składniki: Naleśniki, 500 g mięsa z rosołu, 2 cebule, 2 łyżeczki masła, ugotowane warzywa z rosołu: marchewka i 1/2 pietruszki, 1/2 szklanki rosołu, 3 jajka, sól, bułka tarta, olej. Wykonanie: Przygotowujemy naleśniki . Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy. Mięso, cebulę, marchewkę i pietruszkę mielimy w maszynce do mięsa. Do farszu dodajemy rosół, sól, pieprz(...)całość dokładnie mieszamy. Farsz studzimy, dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Na naleśnik nakładamy farsz i zawijamy krokieta. Krokiety maczamy w roztrzepanych jajkach a następnie w bułce tartej, układamy na patelni z rozgrzanym olejem i smażymy na złoty kolor z obu stron
paapilotkaagałązki tymianku 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżka sosu sojowego grzybowego 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki cukru sól , pieprz do smaku 2 jajka 1 szklanka bułki tartej Grzyby siekamy jak najdrobniej się da . Cebulę także siekamy drobniutko . Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim najpierw cebulkę z wyciśniętym czosnkiem , jak zmięknie , dodajemy posiekany drobniutko boczek , grzyby , sól(...)wystudzonego farszu dodajemy posiekany tymianek i doprawiamy pieprzem . Rozkładamy naleśnik i kładziemy łyżkę farszu , następnie zwijamy brzegi do siebie i rolujemy jak dywan . Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej ,po czym smażymy na średnim oleju na złoty kolor z obu stron . Gotowe , polecam do zupy grzybowej lub z dipem jogurtowo-ogórkowym Post Krokiet z farszem grzybowym pojawił się
Ogrodnik w podróżypolecam zrobić te kluchy. Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 3 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kg śliwek 2 łyżki cukru 3 łyżki masła bułka tarta Każdą śliwkę przekroić na pół i wydrążyć pestkę. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub skręcić przez maszynkę. Dodać jajka, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Zagnieść gładkie ciasto. W razie potrzeby(...)wrzątku wkładać knedle, lekko zamieszać łyżką i jak wypłyną na powierzchnię pogotować jeszcze z trzy cztery minuty. Wyciągnąć łyżką cedzakową. W rondelku roztopić masło i zrumienić na nim bułkę tartą. Polać knedle i w razie potrzeby posypać cukrem knedle ze śliwkami
O kuchni z uczuciemCałość wyszła bardzo pyszna i zdrowa. Składniki: kilka kalarepek 0,5 kg zmielonej łopatki wieprzowej 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 małe marchewki pęczek natki pietruszki 2 łyżki tartej bułki 1 jajko sól pieprz 0,5 l bulionu pół szklanki śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej pół pęczku koperku Sposób przygotowania: Kalarepki umyć. Jeśli są stare, łykowate i zdrewniałe należy(...)cedzakową. Cebulę i czosnek pokroić w kosteczkę, zeszklić na łyżce masła i łyżce oliwy. Dodać startą na tarce marchewkę, chwilkę podsmażyć. Do mięsa dodać jajko, posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą, ostudzone warzywa z patelni, doprawić farsz solą i pieprzem. Kalarepki nadziać farszem, przykryć kapeluszami, przełożyć do rondla, zalać bulionem, w którym wcześniej się gotowały i dusić na małym ogniu
na moim stole...Składniki: 1 średnią cukinie 3 łyżki masła 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 jajko Wykonanie: Cukinie obieramy, przekrawamy po długości, usuwamy nasiona. W garnku gotujemy wodę z solą, cukrem, do gotującej wody wkładamy łódeczki cukinii gotujemy około 3 minut. Po ugotowaniu wykładamy cukinię na duży talerz. W rondelku przyrumieniamy bułkę z 2 łyżkami masła
kgwjanczewoMakaron – 40 dag Twaróg biały – 30 dag Masło Tarta bułka Cynamon Cukier Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, przelać zimną wodą i odsączyć na sitku. Twaróg włożyć na parę minut do zamrażalnika. by się ściągnął, i zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać masło, wsypać bulkę tartą i razem podpiec leciutko. Makaron wyłożyć na talerze, polać masełkiem z bułką, posypać
Camilla w kuchniSmaczne, delikatne klopsiki w sosie koperkowym. Pycha! Składniki: 25 dag mielonego mięsa wieprzowego, 25 dag mielonego mięsa wołowego, 1 czerstwa bułka, 1 cebula biała, 1 jajko, ½ szklanki śmietany, 1 pęczek koperku, sól do smaku, pieprz do smaku, mąka do panierki, tłuszcz do smażenia. Wykonanie: Mięso dokładnie wyrobić z namoczoną i odciśniętą bułką, jajkiem, posiekaną cebulą i przyprawami do smaku. Formować
Tradycyjna Kuchniamieszamy do jego rozpuszczenia. Składniki na ciasto: - 200 gram mąki gryczanej - 200 gram mąki pszennej - 125 mililitrów wrzątku - 50 mililitrów zimnej wody - 1/2 łyżeczki soli - masło i bułka tarta /lub/ cukier i cynamon Przygotowanie ciasta: Mąkę gryczaną przesiewamy na blat/stolnicę i w powstałym z niej kopcu robimy dołek. W ten dołek wlewamy następnie wrzątek z solą i energicznie(...)bądź 6 centymetrów, nakładamy farsz i formujemy pierogi. Gotujemy pod przykryciem do wypłynięcia. Potem pokrywkę zdejmujemy i gotujemy jeszcze 2 lub 3 minuty. Podajemy z zasmażoną na maśle, bułką tartą lub z cukrem wymieszanym z cynamonem. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce! ;) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Życie zamknięte w smakuMŁODE ZIEMNIACZKI Składniki na biodrówkę po prowansalsku: - około 1 kilograma biodrówki - oliwa z oliwek - 4 łyżki musztardy dijon - zioła prowansalskie - 4 ząbki czosnku - 20 gram natki pietruszki - 150 gram bułki tartej - 1 cebula - 100 gram masła - sól - pieprz Przygotowanie biodrówki: Mięso myjemy i osuszamy. Doprawiamy świeżo mielonymi solą i pieprzem. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie do uzyskania złocistego koloru. Następnie wkładamy(...)około 30-40 minut, jednak po 20 minutach smarujemy mięso musztardą (przy użyciu pędzelka). W międzyczasie mieszamy razem: miękkie masło z posiekanym czosnkiem, ziołami prowansalskimi, cebulą, solą, pieprzem i bułką tartą. Masę rozwałkowujemy na cienki placek (najlepiej na folii), przycinamy do wielkości i kształtu mięsa i układamy ją na posmarowanej wcześniej musztardą biodrówce. Całość pieczemy jeszcze przez około 5 minut
Życie zamknięte w smakufarszu posiekany drobno szczypiorek i doprawiamy go solą, pieprzem oraz majerankiem. Farsz musi być nieco przeprawiony, bowiem złagodnieje po zawinięciu w naleśniki. Składniki na krokiety: - naleśniki - farsz mięsny - jajka - bułka tarta - olej bądź masło klarowane Przygotowanie krokietów: W naleśniki zawijamy farsz mięsny. Moczymy całość w jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym na patelni tłuszczu. Voila! Smacznego
Życie zamknięte w smakuwodą i podgotowujemy. Wkładamy warzywa, całość solimy i gotujemy do miękkości. Gdy mięso przy kościach się ugotuje, zlewamy wywar i przyrządzamy na nim zupę. Składniki do grzanek: - 2 razowe bułki Przygotowanie grzanek: Bułkę przecinamy wzdłuż na pół, a potem w kostkę. Wrzucamy całość na blachę i do rozgrzanego piekarnika, żeby podsuszyć pokrojone pieczywo. Wyciągamy, gdy grzanki są chrupkie i odrobinkę
Życie zamknięte w smakunależy wykorzystać by mięso miało właściwy, bogaty smak ;) CORDON BLEU Składniki: - 2 piersi z kurczaka - 8 plastrów sera typu emmentaler - 4 plastry dobrej jakości szynki wędzonej lub suszonej - mąka - bułka tarta - jajko - olej - pieprz - sól Przygotowanie: Piersi przekrawamy wzdłuż i lekko rozbijamy przez folię. Solimy i pieprzymy z obu stron, na brzegu każdego kawałka układamy: ser, szynkę i ponownie(...)Mięso składamy na pół (nie ma konieczności spinania go wykałaczką czy związywania). Panierujemy: mąka, jajko, bułka tarta; a następnie smażymy na rozgrzanym oleju. Voila! ;) Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakudwie części. Jedną wkładamy do lodówki, drugą wylepiamy formę, nakłuwamy widelcem i również wstawiamy do lodówki - minimum 30 minut. Składniki na nadzienie: - 350 gram płynnego miodu - 125 gram bułki tartej - 125 gram śmietanki 36% - 1 cytryna Przygotowanie nadzienia: Cytrynę parzymy i ścieramy skórkę z jej połowy. Wyciskamy również 2 łyżki soku. Łączymy wszystkie składniki - miód, bułkę, śmietankę, skórkę
Życie zamknięte w smakudocument,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); ROLADKI Z PIERSI KURCZAKA Z SEREM Składniki: - 1 podwójna pierś z kurczaka - kilka plastrów sera - mąka - bułka tarta - 2 jajka - zioła prowansalskie - sól Przygotowanie: Pierś rozcinamy na grubości, dzieląc ją na kotelety. Lekko rozbijamy, przez folię. Doprawiamy solą i ziołami prowansalskimi. Układamy na każdym kotlecie(...)zwijamy. Wkładamy do mąki, jajka i bułki. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smaku