bułki - 33926 przepisów (strona:1023/2262)

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i suszoną żurawiną 194

pszennej - 5 dag świeżych drożdży - 1 szklanka mleka - 15 dag margaryny - 10 dag cukru - 4 żółtka   dodatki: - kruszonka (margaryna+cukier+mąka) - śliwki - 1-2 garście żurawiny - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Forma: duża prostokątna 24 x 40 cm   Przygotowanie: Drożdże zasypuję cukrem i odstawiam do rozpuszczenia. Dodaję do miski płynne składniki: rozpuszczona margaryna, mleko, drożdże, żółtka(...)Wszystko razem wymieszać, dodać mąkę i zagnieść ciasto. Odstawiam na pół godziny do wyrośnięcia. Ciasto dzielę na pół i jedną część wykładam na blasze posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Na nim układam połówki śliwek bez pestek. Drugą część ciasta zagniatam z żurawiną. Rozwałkowane nakładam na śliwki. Przygotowuję kruszonkę i obsypuję nią wierzch ciasta. Odstawiam na kolejne pól godziny

Kuchnia co dnia
Ciasto kakaowe z cukinią 162

szklanki mąki - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżka kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/3 szklanki oleju rzepakowego (u mnie Rapso)   dodatki: - rodzynki, żurawina, pocięte morele - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blachy Forma: mała keksówka 25 cm   Przygotowanie: Z białek ubijam pianę, dodaję cukier i miksuję dalej. Do miski dodaję resztę składników na ciasto oprócz cukinii i dokładnie(...)miksuję. W końcu dodaję cukinię i bakalie, mieszam drewnianą łyżką. Gotową masę przelewam do keksówki wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika: 180 °C Czas pieczenia: około 45-50 minut

Kuchnia co dnia
Domowe bułki na hamburgery 218

Domowe bułki na hamburgery Składniki:   ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej - 10g świeżych drożdży - 1/3 szklanki mleka - 1/3 szklanki wody - 1 łyżka rozpuszczonego masła - 1 łyżeczka cukru - 1/2 łyżeczka soli   na wierzch: - jajko roztrzepane z mlekiem - 1 łyżka sezamu Forma:  blacha od piekarnika   Przygotowanie:   Rozkruszam drożdże i zasypuje je cukrem. Odstawiam do rozpuszczenia. Dodaję resztę składników(...)minut.  Smaruję jajem z mlekiem. Posypuję sezamem. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 15 minut, po 10 minutach wyłączyć dolną grzałkę Tak przygotowane bułki przekrawam na pól jeszcze ciepłe i robię z nich swoje ulubione hamburgery

Kuchnia co dnia
Piersi kurczaka nadziewane serem korycińskim i papryką marynowaną 277

podane z kaszą kuskus Składniki: kotlet: - piersi z kurczaka - papryka marynowana - ser koryciński (u mnie "Swojski" Czesławy Zarzeckiej z czosnkiem i pieprzem kolorowym) panierka: - jajko - sól, pieprz, suszona bazylia - bułka tarta dodatki: - kasza kuskus - sos pomidorowy lub paprykowy (u mnie słodko-pikantny sos chilli Tao-Tao) - ogórki konserwowe - olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie:  Filety z kurczaka rozbijam. Na każdym(...)układam ser koryciński oraz paprykę marynowaną pociętą w dość cienkie paseczki. Mięso zawijam.  Roztrzepuję jajko z dodatkiem soli, pieprzu i bazylii. Kurczaka maczam w jajku i obtaczam w bułce tartej. Smażę na uprzednio rozgrzanym oleju rzepakowym z każdej strony.   Podaję na ciepło z przygotowaną kaszą kuskus polaną sosem oraz z konserwowymi ogóreczkami

Kuchnia co dnia
Kotlety ziemniaczane z serem żółtym 244

Kotlety ziemniaczane z serem i ogórkami chilli Składniki: kotlety: - gotowane ziemniaki (mogą być wczorajsze) - żółty ser - mąka pszenna - 1 jajko - sól, mielony pieprz czarny dodatki: - bułka tarta - olej rzepakowy do smażenia - ogórki konserwowe chilli - ketchup Przygotowanie: Ziemniaki duszę jeszcze raz. Łączę ze sobą wszystkie składniki na kotlety, dokładnie wyrabiam. Formułuję z masy kotlety przypominające schabowe. Obtaczam je w bułce tarte

Kuchnia co dnia
Kotlety z kaszy jaglanej i botwinki 208

buraczek 1/2 pęczku koperku 1/2 pęczku natki pietruszki 1 cebula 3 duże ząbki  czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny 1 pełna łyżeczka cukru 2 jajka 4 płaskie łyżki bułki tartej olej sól i pieprz do smaku mąka do obtoczenia Wykonanie : Kasze jaglaną gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju razem z przeciśniętymi ząbkami czosnku. Botwinkę(...)oczkach, dodajemy do cebuli i dusimy na wolnym ogniu ok 10 min.  Doprawiamy do smaku solą pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Łączymy z ugotowaną kaszą jaglaną, dodajemy bułkę tartą i formujemy w rękach burgery. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanej patelni z olejem. Przepis bierze udział w konkursie u   Alicji na blogu Wielki Apetyt

W kuchennej krainie
Jabłecznik na dwa ciasta 227

Miałam dwa ciasta gotowe w lodówce: francuskie i kruche i chciałam sobie zaoszczędzić czasu. No to wyjęłam tortownicę, posmarowałam masłem, posypałam bułką tartą i wstawiłam do piekarnika ciasto kruche, aby się lekko przypiekło. No i ... klops. Z tortownicy ścian spłynęło ciasto na dno. Zrobiło się przy tym bardzo mokre od masła(...)załamałam ale koniec jest z happy endem.  Składniki:  płat ciasta francuskiego płat ciasta kruchego 1,5 kilo jabłek łyżeczka kardamonu łyżeczka cynamonu 3 łyżki żelatyny masło bułka tarta do wysypania tortownicy Ciastem wyłożyłam tortownicę, wlałam do niej gotowe jabłka (miałam ogromny słój uprażonych jabłek). Do jabłek dodałam 3 łyżki żelatyny, żeby

AZgotuj!
Kotleciki z zielonego groszku z kaszą bulghur 128

moim domu.  Kotleciki:  pół opakowania mrożonego groszku cebula jajko ząbek czosnku szklanka mąki sojowej łyżeczka proszku do pieczenia sól olej do smażenia rzepak bułka tarta  Sos pomidorowy: puszka pomidorów cebula kilka płatków papryczki chilli łyżeczka nasion kolendry łyżeczka kuminu zmielonego ząbek czosnku sól Kasza bulghur przygotowana według przepisu. Przygotowanie: ugotuj groszek w osolonej(...)całość do miski, dodaj mąkę i sól. Wymieszaj na jednolita masę. Jeśli będzie suche dolej ok pół szklanki wody. Formuj kotleciki i obtocz w bułce tartej. Smaż. Sos: na gorący olej wsyp przyprawy krótko je smażąc aby wydobyły się aromaty. Wlej pomidory. Całość mieszaj i duś ok 10 min. Dopraw. Podawaj z kaszą bulghur

AZgotuj!
Jaja faszerowane ziołami 161

stół już wyglądał odświętnie.  3 jaja na twardo pęczek pietruszki pęczek drobnego szczypiorku pół pęczka koperku sól, pieprz do smaku łyżka miękkiego masła bułka tarta ok 2  - 3 łyżek olej do smażenia Wydrąż jajko ze skorupki, posiekaj drobno. Dodaj posiekane zioła,sól i pieprz. Dodaj masło i wymieszaj. Nadziewaj skorupki masą tak, aby delikatnie(...)wystawała znad skorupki. Jeśli zrobisz to na płasko skorupki bardzo strzelają na patelni a tłuszcz jest bardzo gorący i pryska wszędzie. Otocz w bułce tartej i smaż na mocno rozgrzanym oleju kilka minut aż będą chrupiące. Odsącz na papierowym ręczniku

AZgotuj!
Kule jaglane smażone ala arancini 193

ryby. Podawać  z różnymi  sosami. Składniki:  2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 jajka sól pieprz ser mozzarella lub feta ok 1 litr oleju rzepakowego do smażenia bułka tarta łyżeczka słodkiej papryki w proszku pomidory w puszce  ząbek czosnku  bazylia  sól oliwa z oliwek Wykonanie: Kaszę wykładamy do miski wbijamy jajo, dodajemy pieprz i mieszamy(...)dłoni tak aby w środek włożyć ser. Następnie obtaczamy ser kształtując w dłoni kulę. Odstawiamy i formujemy następne. U mnie wyszło 8 sztuk. Obtaczamy je w roztrzepanym jajku i bułce tartej pomieszanej ze słodką papryką. Rozgrzewamy olej i kiedy będzie gotowy do smażenia delikatnie wrzucamy na olej. Smażymy aż będę delikatnie brązowe. Odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z salsą

AZgotuj!
Leczo z kluskami wątrobianymi 239

ziarenek ziela angielskiego 4 kostki bulionu rosołowego  Gaździnka warzy papryka słodka i ostra 2 łyżeczki cukru Kluseczki: 440 g wątróbki z indyka pół pęczka natki 2 łyżki bułki tartej jajko sól, pieprz Przygotowanie: Warzywa umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę, paski, ćwiartki.. Do garnka wlać 2-3 łyżki oleju. Podsmażyć pieczarki z cebulą, następnie dodać paprykę i cukinię(...)mieszając. Przyprawić,wlać pomidory z puszki i odrobinę wody (tak równo z linią warzyw). Dusić do miękkości. Wątróbkę zmielić, dodać do niej żółtko, sól, pieprz 2-3 łyżki bułki tartej i posiekaną natkę - wymieszać. Na końcu połączyć z ubitym białkiem i łyżką kłaść na gotujący się bulion. Gotować ok 5-7 min. Smacznego

Gaździnka warzy
Pieczony łosoś pod chrupiącą chmurką 207

bardzo dużo zyskuje dzięki wspaniałej aromatycznej kruszonce. Taki sposób przyrządzenia łososia bardzo nam smakował. Składniki: - łosoś norweski 400g - pęczek natki pietruszki - pomidory suszone 6 sztuk - 2 ząbki czosnku - cytryna - bułka tarta - sól, pieprz - olej Sposób przygotowania: Łososia myjemy, osuszamy i kroimy na porcje. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Solimy i pieprzymy. Kruszonka: natkę pietruszki, czosnek, suszone pomidory kroimy  na drobne(...)kawałki. Dodajemy 4 łyżki bułki tartej, 2 łyżki oleju. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Wykładamy kruszonkę na łososia lekko dociskając. Dodajemy kawałki cytryny. Pieczemy w 180 st przez

Pan i Pani Smith w kuchni
Kotlety z ciecierzycy 182

ugotowanymi, młodymi ziemniakami i mizerią. Zblendowane składniki można też użyć na pastę do kanapek. Składniki (na ok. 18 kotletów): - 300 g suchej ciecierzycy - 200 g chudego twarogu - 2 łyżki bułki tartej ( ja użyłam własnoręcznie robionej, z ciemnego pieczywa) - pół słoika suszonych pomidorów razem z olejem - sól, pieprz do smaku,2 łyżki papryki słodkiej, bazylii, 1 łyżeczka czosnku , kilka szczypt chili(...)smażenia Ciecierzycę moczyć całą noc. Następnego dnia gotować ok. godzinę od momentu zagotowania wody. Po ugotowaniu odlać wodę. Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki. W misce wymieszać ciecierzycę, twaróg, bułkę tartą, suszone pomidory z olejem i przyprawy. Wszystko zblendować w miarę gładko. Z masy uformować zgrabne kotleciki i smażyć na rozgrzanej patelni, tak aby powstała chrupiąca skórka z obu stron

Corner With Recipes
Flądra w idealnej panierce z boczku 194

Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki: - 2 tusze flądry (bądź 4 filety) - 2 łyżki bułki tartej ( z ciemnego pieczywa) - kilka plastrów boczku - 1 cytryna - olej rzepakowy - sól, pieprz do smaku, czosnek granulowany, papryka słodka, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy Boczek pokroić jak najdrobniej. W miseczce wymieszać(...)bułkę tartą, boczek, kilka łyżek oleju, przyprawy, sok z ćwiartki cytryny. Flądrę włożyć do naczynia żaroodpornego wyłożonego folią aluminiową, lekko posmarować olejem, przyprawić solą i pieprzem. Położyć równomiernie panierkę. Piec w 200 stopniach ok. 20-30 minut. Podawać np. z ziemniakami i sałatą z warzywami

Corner With Recipes
Ravioli z dynią 169

małe pierożki są pyszne :) Składniki (6-8 porcji): farsz: - 1 kg dyni - 200 g twarogu półtłustego - 1 łyżeczka startego imbiru - 1 średnia cebula - 1 ząbek czosnku - 2 łyżki bułki tartej - sól, pieprz do smaku, bazylia, tymianek, papryka słodka, chili cayenne - olej rzepakowy ciasto: - 600 g mąki tortowej - 2 szklanki wody - sól, pieprz, bazylia Przygotować ciasto: do miski wrzucić(...)stopniach. Cebulę i czosnek pokroić. Podsmażyć cebulę na oleju rzepakowym, pod koniec dodać czosnek. Do miski wrzucić dynię, cebulę, czosnek, zblendować na dość gładką masę. Dodać twaróg, bułkę tartą, imbir i przyprawy. Ciasto podzielić na części, rozwałkować dwie części bardzo cienko, tak aby powstały podobne prostokąty. Na cieście ułożyć po łyżeczce farszu w odstępach ok. 2 cm od siebie

Corner With Recipes