bułki - 33426 przepisów (strona:1032/2229)

Kotlety z wątróbki w orzechowej panierce 176

Dzisiaj spróbuję Was do niej przekonać. Przygotowałam pyszne kotleciki z wątróbki. Doskonałe na obiad dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 1/2 kg wątróbki z kurczaka, 1 cebula, 1 jajko, 4 łyżki bułki tartej, 100g mielonych orzechów laskowych SKWORCU , sól, pieprz, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Wątróbkę oczyszczam z błonek i bardzo drobno siekam nożem. Cebulę obieram i kroję w drobną kosteczkę(...)wątróbki dodaję cebulę, jajko, bułkę tartą oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszam masę. 2. Z masy formuję owalne kotleciki. Kotlety dokładnie obtaczam w mielonych orzechach laskowych. 3. Na patelni rozgrzewam olej, układam kotlety i smażę na rumiano z dwóch stron. Podaję z ziemniakami i surówką. Do przygotowania panierki do kotlecików wykorzystałam mielone orzechy laskowe, które otrzymałam do testowania

Tradycyjna kuchnia Kasi
Puszyste bułeczki z czosnkiem i parmezanem… 135

Za dwa dni urodziny Zuzi i zaczynam popadać w lekką panikę. Nie dość, że nadal nie do końca wiem, jaki … Czytaj dalej →

brunetkawkuchni
Kotlety ryżowe z tuńczykiem 126

Składniki: 1 szklanka ryżu puszka tuńczyka 1 jajko 1 cebula 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 2 ząbki czosnku olej do smażenia bułka tarta sól, biały pieprz Wykonanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie. Tuńczyk osaczyć z zalewy. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażyć. Wszystkie składniki wrzucić do miski,dodać jajko, doprawić imbirem(...)solą i pieprzem.  Całość dokładnie wymieszać.  Z masy uformować kotleciki, obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony do zrumienia.  Osaczyć na papierowym ręczniku

magiczna kuchnia Kasi
Krokiety z szynką 124

kolację lub obiad Składniki ciasto - 1 szklanka mleka - 1,5 szklanka mąki - 2 jajka - 3 łyżki oleju nadzienie - 300 g szynki - 150 g żółtego sera - przyprawa do mięsa panierka - bułka tarta - 1 jajko - olej do smażenia Sposób przygotowania 1. ciasto  - Do mleka dodać jajka zmiksować razem z mąką aż powstanie jednolite ciasto  nie za gęste(...)kiełbasę i ser zetrzeć na grubej tarce posypać troszkę przyprawą  - Nadziewać każdy naleśnik nadzieniem założyć dwa boki i zwinąć w rulon krokieta  - Panierować w jajku i bułce tartej smażyć na oleju

W królestwie smaków Beaty
Pulpeciki z groszkiem 139

Pomysł zaczerpnięty z kuchni Hiszpańskiej Bardzo dobre danie Składniki pulpeciki - 0.5 kg mięsa mielonego( najlepiej wołowe ) - 1 jajko - 2- 3 łyżki bułki tartej - 1 łyżka siekanej pietruszki - 1 cebula - sól - pieprz sos - 3 papryki najlepiej czerwone (ja dałam też zieloną bo taką miałam ) - 1 puszka pomidorów krojonych lub 6 pomidorów bez skórki - 2 łyżki przecieru pomidorowego - 4 ząbki czosnku duże(...)skórki pomarańczy i szklankę wody dusić pod przykryciem aż   odparuje połowa wody  - Zmiksować wszystko blenderem Doprawić solą i pieprzem 2. przygotować pulpety  - mięso wymieszać z jajkiem bułką tartą pietruszką startą cebulą doprawić solą pieprzem    zrobić pulpeciki 3. - Pulpeciki smażyć na kilku łyżkach oleju oleju aż będą dobrze brązowe Wyjąć pulpety na    talerz

W królestwie smaków Beaty
Zupa krem z kalafiora z roszpunką 120

ziemniaki - biała część z poru - rosół - 2 łyżki masła - 1 pietruszka - sól - pieprz - gałka muszkatołowa - mały kubek śmietany - 1/2 opakowania roszpunki - 1 łyżka masła - sól pieprz - 1 łyżeczka tartej bułki - groszek ptysiowy  Sposób przygotowania 1. Por pokroić w paski podsmażyć na patelni  dodać pokrojone w kostkę  ziemniaki i pietruszkę różyczki kalafiora  zalać to rosołem Gotować wszystko(...)miękkości  Zupę zmiksować blenderem 2. Na patelni rozpuścić mało smażyć aż się  zrumieni wrzucić roszpunkę  delikatnie przesmażyć oprószyć solą i  pieprzem i tartą bułką 3. Do zmiksowanej zupy dodać śmietanę  doprawić solą pieprzem gałką  muszkatołową  Rozlać zupę do miseczek do każdej  porcji dodać podsmażoną roszpunkę  można podawać z groszkiem ptysiowym

W królestwie smaków Beaty
Ciasto z wiśniami, różową bezą i kruszonką 199

szklanki mąki pszennej -0,5 szklanki cukru pudru -1,5 kostki margaryny -6 żółtek -6 białek -1 opak. proszku do pieczenia -1 kisiel wiśniowy -1 szklanka cukru kryształu -bułka tarta Wykonanie: Wiśnie przekładamy do garnka, posypujemy wierzch cukrem i podduszamy na ogniu przez chwilę. Odcedzamy sok i zostawiamy do przestygnięcia. Na stolnicy łączymy przesianą mąkę z cukrem pudrem i proszkiem(...)umieszczamy je owinięte folią w lodówce na 30 min. Po tym czasie rozwałkowujemy jedną część ciasta i kładziemy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta posypujemy bułkę tartą, a następnie wykładamy wiśnie. Na to ścieramy na tarce o grubych oczkach kolejną część ciasta. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy szklankę cukru

KasiekGotuje
Babka majonezowa 199

SKŁADNIKI: 4 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki Majonezu Kieleckiego 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej   2 łyżeczki proszku do pieczenia margaryna do wysmarowania formy bułka tarta do wysypania formy 1. Jajka zmiksować z cukrem na puch, dodać resztę składników i ponownie zmiksować.  2. Formę wysmarować margaryną, wysypać bułką tartą. Wlać ciasto. Piec do suchego patyczka

Kto ugości moich gości?
Babka ziemniaczana z wkładką 193

duże cebule 3-5 jaj (użyłam 5 małych) 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki majeranku ewentualnie 2 łyżki mąki pszennej pieprz sól olej do smażenia masło do wysmarowania blaszki bułka tarta do obsypania blaszki Sposób przygotowania Mięso przesmażamy na 2 łyżkach oleju, pod koniec smażenia dodajemy posiekane 2 cebule i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, solimy i pieprzymy. Dużą blaszkę 36x25(...)smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Obrane ziemniaki zcieramy na tarce jak do placków. Przygotowujemy miskę i sito. Wygniatamy ziemniaki na sicie, aby dokładnie ociekły z wody. Wodę delikatnie wylewam z miski, gdyż na dnie osiadła skrobia ziemniaczana, którą dodaję do ziemniaków. Cebulę zcieramy lub bardzo drobno siekamy. Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli. Łączymy

na moim stole...
Truskawkowe bułeczki 137

zrobić w każdej bułeczce dołek na truskawki. Truskawki umyć i pociąć, ułożyć w dołkach. Przygotować kruszonkę - wszystkie składniki rozetrzeć w palcach tak aby powstały grudki. Posypać truskawki kruszonką. Posmarować bułki roztrzepanym jajkiem i wstawić bułki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 min. Smacznego

na moim stole...
Kotlety z karkówki marynowane w mleku i cebuli 228

mięso niesamowicie kruszeje, a cebula nadaje mu innego wyrazu.  Składniki: 0,5 kg karkówki  2 duże cebule około 2 szklanek mleka 3,2% sól pieprz jajko bułka tarta olej do smażenia Sposób przygotowania: Karkówkę myjemy, osuszamy, tniemy w plastry, lekko rozbijamy. Solimy, pieprzymy. Cebulę kroimy w piórka. W misce na przemian układamy plastry karkówki z cebulą i wszystko(...)zalewamy mlekiem. Odstawiamy na całą noc.  Mięso lekko odsączamy z mleka, moczymy w rozbełtanym mleku, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Smacznego

na moim stole...
Kotlety z soczewicy 137

małe marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki mąki kukurydzianej mały pęczek natki pietruszki sól pól łyżeczki zmielonej kolendry pół łyżeczki imbiru pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki pieprz bułka tarta do panierowania olej do smażenia Sposób przygotowania: Soczewicę przepłukać zimną wodą. Zalać około 2 szklankami wody i ugotować (rozgotować). Jeśli po ugotowaniu zostało dużo wody, należy soczewicę odcedzić. Woda(...)masę, ale nie wodnistą. Natkę posiekać. Połączyć soczewicę, zmieloną masę, natkę pietruszki i mąkę ziemniaczaną, przyprawić, wyrobić dłonią. Odstawić do lodówki na pół godziny. Formować małe kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć z obu stron na rumiano. Smacznego

na moim stole...
Tarta z nadzieniem z czarnej porzeczki, z pianką i kruszonką 148

ciasto: - 300 g mąki krupczatki - 200 g masła - 100 g cukru pudru - 3 żółtka - szczypta soli Składniki na nadzienie: - 600 g czarnej porzeczki - 3 łyżki cukru - 3 białka - bułka tarta Składniki na kruszonkę: - 50 g mąki krupczatki - 25 g masła - 30 g cukru Forma do tarty 25 cm. Najpierw zagniatamy ciasto ze wszystkich składników i wstawiamy do lodówki(...)stopni. W czasie gdy tarta się piecze przygotowujemy porzeczki – obieramy, myjemy i osuszamy oraz robimy kruszonkę (na kruszonkę zagniatamy wszystkie składniki widelcem). Tarte wyciągamy z piekarnika i oprószamy bułką tartą. Na ciasto wykładamy porzeczki i posypujemy cukrem (ilość cukru zależy od tego jak bardzo mamy cierpkie owoce). Na owoce dajemy ubitą pianę z białek i wierzch posypujemy kruszonką. Tarte wkładamy

Kuchenne Wariacje
placek z owocami, z agrestem 100

mąki, 4 jajka, 250 g masła, 200 g cukru (nie pudru), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 800 g owoców (może być agrest, borówka amerykańska...), masło i tarta bułka do wsmarowania formy, cukier puder do posypania ciasta. Agrest umyć, osuszyć, „ogolić” - obciąć końce. Formę do pieczenia wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Masło rozpuścić, przestudzić. Ubić pianę z białek na sztywno

królestwo garów
Kąski schabowe z sosem porowo-pieczarkowym 151

Malutkie kąski ze schabu z dodatkiem sosu porowo-pieczarkowego, czyli pomysł na tradycyjnego schabowego w nowej wersji. 500 g schabu wieprzowego Sól, Pieprz 2 jajka 0,5 szklanki bułki tartej Sos porowo-pieczarkowy: 1 duży por (biała część) 10 pieczarek 1 szklanka bulionu wołowego 4 łyżki śmietany 18% Sól, Pieprz Schab dokładnie myjemy i osuszamy, kroimy w 1 cm plastry(...)Delikatnie rozbijamy tłuczkiem i duże płaty kroimy na mniejsze kawałki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Każdy kawałek panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Mięso smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni. Sos: Pora dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Pieczarki również kroimy w plasterki. Warzywa podsmażamy na osobnej patelni. Gdy zmiękną podlewamy bulionem, dodajemy śmietanę, przyprawiamy. Dokładnie mieszamy i jeszcze chwilkę

VioletoweKucharzenie