jajka - 4 łyżki cukru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia nadzienie: - około 1kg śliwek - 1 łyżka cukru - opakowanie cukru waniliowego - tabliczka gorzkiej czekolady - rodzynki Jumbo (kwaskowate) dodatki: - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blachy - cukier puder do posypania Forma: kwadratowa 24 x 24 cm Przygotowanie: Ugniatam razem wszystkie składniki na ciasto. Odkładam do lodówki na minimum 30 minut. Wydrążone śliwki(...)zasypuję cukrem i cukrem waniliowym. Czekoladę ścieram na tarce. Po pół godzinie dzielę ciasto na pół i wałkuję. Na posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blasze wykładam cienko rozwałkowane ciasto. Na to układam śliwki, rodzynki i posypuję czekoladą. Wszystko przykrywam druga częścią ciasta i sklejam dokładnie.Wstawiam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 35 minut Jeszcze
Kuchnia co dniaOkoń w płatach migdałowych z frytkami Składniki: - świeże okonie - jajko - płatki migdałowe - mąka kukurydziana - bułka tarta - sól - pieprz biały - cytryna do smażenia: - olej rzepakowy dodatki: - frytki - surówka z marchewki i jabłka (marchew, jabłko, sól, olej dyniowy) Przygotowanie: Rybę należy wypatroszyć i pozbawić głów oraz łusek. Ewentualnie można użyć gotowych tuszy. Do wnętrza każdej ryby wkładam po dwa plastry cytryny(...)skórką, solę i pieprzę. Przygotowuję jajko - roztrzepuję je wraz z solą i pieprzem. Panierka: kruszę płatki migdałowe i mieszam je z bułką tartą oraz mąką kukurydzianą. Rybę namaczam w jajku i obtaczać w panierce. Smażę na gorącym oleju. Przygotowuję frytki oraz surówkę z marchewki i jabłka. Podaję wszystko razem jeszcze na ciepło
Kuchnia co dniapszennej - 5 dag świeżych drożdży - 1 szklanka mleka - 15 dag margaryny - 10 dag cukru - 4 żółtka dodatki: - kruszonka (margaryna+cukier+mąka) - śliwki - 1-2 garście żurawiny - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Forma: duża prostokątna 24 x 40 cm Przygotowanie: Drożdże zasypuję cukrem i odstawiam do rozpuszczenia. Dodaję do miski płynne składniki: rozpuszczona margaryna, mleko, drożdże, żółtka(...)Wszystko razem wymieszać, dodać mąkę i zagnieść ciasto. Odstawiam na pół godziny do wyrośnięcia. Ciasto dzielę na pół i jedną część wykładam na blasze posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Na nim układam połówki śliwek bez pestek. Drugą część ciasta zagniatam z żurawiną. Rozwałkowane nakładam na śliwki. Przygotowuję kruszonkę i obsypuję nią wierzch ciasta. Odstawiam na kolejne pól godziny
Kuchnia co dniaszklanki mąki - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżka kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/3 szklanki oleju rzepakowego (u mnie Rapso) dodatki: - rodzynki, żurawina, pocięte morele - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blachy Forma: mała keksówka 25 cm Przygotowanie: Z białek ubijam pianę, dodaję cukier i miksuję dalej. Do miski dodaję resztę składników na ciasto oprócz cukinii i dokładnie(...)miksuję. W końcu dodaję cukinię i bakalie, mieszam drewnianą łyżką. Gotową masę przelewam do keksówki wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika: 180 °C Czas pieczenia: około 45-50 minut
Kuchnia co dniaDomowe bułki na hamburgery Składniki: ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej - 10g świeżych drożdży - 1/3 szklanki mleka - 1/3 szklanki wody - 1 łyżka rozpuszczonego masła - 1 łyżeczka cukru - 1/2 łyżeczka soli na wierzch: - jajko roztrzepane z mlekiem - 1 łyżka sezamu Forma: blacha od piekarnika Przygotowanie: Rozkruszam drożdże i zasypuje je cukrem. Odstawiam do rozpuszczenia. Dodaję resztę składników(...)minut. Smaruję jajem z mlekiem. Posypuję sezamem. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 15 minut, po 10 minutach wyłączyć dolną grzałkę Tak przygotowane bułki przekrawam na pól jeszcze ciepłe i robię z nich swoje ulubione hamburgery
Kuchnia co dniapodane z kaszą kuskus Składniki: kotlet: - piersi z kurczaka - papryka marynowana - ser koryciński (u mnie "Swojski" Czesławy Zarzeckiej z czosnkiem i pieprzem kolorowym) panierka: - jajko - sól, pieprz, suszona bazylia - bułka tarta dodatki: - kasza kuskus - sos pomidorowy lub paprykowy (u mnie słodko-pikantny sos chilli Tao-Tao) - ogórki konserwowe - olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Filety z kurczaka rozbijam. Na każdym(...)układam ser koryciński oraz paprykę marynowaną pociętą w dość cienkie paseczki. Mięso zawijam. Roztrzepuję jajko z dodatkiem soli, pieprzu i bazylii. Kurczaka maczam w jajku i obtaczam w bułce tartej. Smażę na uprzednio rozgrzanym oleju rzepakowym z każdej strony. Podaję na ciepło z przygotowaną kaszą kuskus polaną sosem oraz z konserwowymi ogóreczkami
Kuchnia co dniaKotlety ziemniaczane z serem i ogórkami chilli Składniki: kotlety: - gotowane ziemniaki (mogą być wczorajsze) - żółty ser - mąka pszenna - 1 jajko - sól, mielony pieprz czarny dodatki: - bułka tarta - olej rzepakowy do smażenia - ogórki konserwowe chilli - ketchup Przygotowanie: Ziemniaki duszę jeszcze raz. Łączę ze sobą wszystkie składniki na kotlety, dokładnie wyrabiam. Formułuję z masy kotlety przypominające schabowe. Obtaczam je w bułce tarte
Kuchnia co dniaburaczek 1/2 pęczku koperku 1/2 pęczku natki pietruszki 1 cebula 3 duże ząbki czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny 1 pełna łyżeczka cukru 2 jajka 4 płaskie łyżki bułki tartej olej sól i pieprz do smaku mąka do obtoczenia Wykonanie : Kasze jaglaną gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju razem z przeciśniętymi ząbkami czosnku. Botwinkę(...)oczkach, dodajemy do cebuli i dusimy na wolnym ogniu ok 10 min. Doprawiamy do smaku solą pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Łączymy z ugotowaną kaszą jaglaną, dodajemy bułkę tartą i formujemy w rękach burgery. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanej patelni z olejem. Przepis bierze udział w konkursie u Alicji na blogu Wielki Apetyt
W kuchennej krainieMiałam dwa ciasta gotowe w lodówce: francuskie i kruche i chciałam sobie zaoszczędzić czasu. No to wyjęłam tortownicę, posmarowałam masłem, posypałam bułką tartą i wstawiłam do piekarnika ciasto kruche, aby się lekko przypiekło. No i ... klops. Z tortownicy ścian spłynęło ciasto na dno. Zrobiło się przy tym bardzo mokre od masła(...)załamałam ale koniec jest z happy endem. Składniki: płat ciasta francuskiego płat ciasta kruchego 1,5 kilo jabłek łyżeczka kardamonu łyżeczka cynamonu 3 łyżki żelatyny masło bułka tarta do wysypania tortownicy Ciastem wyłożyłam tortownicę, wlałam do niej gotowe jabłka (miałam ogromny słój uprażonych jabłek). Do jabłek dodałam 3 łyżki żelatyny, żeby
AZgotuj!moim domu. Kotleciki: pół opakowania mrożonego groszku cebula jajko ząbek czosnku szklanka mąki sojowej łyżeczka proszku do pieczenia sól olej do smażenia rzepak bułka tarta Sos pomidorowy: puszka pomidorów cebula kilka płatków papryczki chilli łyżeczka nasion kolendry łyżeczka kuminu zmielonego ząbek czosnku sól Kasza bulghur przygotowana według przepisu. Przygotowanie: ugotuj groszek w osolonej(...)całość do miski, dodaj mąkę i sól. Wymieszaj na jednolita masę. Jeśli będzie suche dolej ok pół szklanki wody. Formuj kotleciki i obtocz w bułce tartej. Smaż. Sos: na gorący olej wsyp przyprawy krótko je smażąc aby wydobyły się aromaty. Wlej pomidory. Całość mieszaj i duś ok 10 min. Dopraw. Podawaj z kaszą bulghur
AZgotuj!stół już wyglądał odświętnie. 3 jaja na twardo pęczek pietruszki pęczek drobnego szczypiorku pół pęczka koperku sól, pieprz do smaku łyżka miękkiego masła bułka tarta ok 2 - 3 łyżek olej do smażenia Wydrąż jajko ze skorupki, posiekaj drobno. Dodaj posiekane zioła,sól i pieprz. Dodaj masło i wymieszaj. Nadziewaj skorupki masą tak, aby delikatnie(...)wystawała znad skorupki. Jeśli zrobisz to na płasko skorupki bardzo strzelają na patelni a tłuszcz jest bardzo gorący i pryska wszędzie. Otocz w bułce tartej i smaż na mocno rozgrzanym oleju kilka minut aż będą chrupiące. Odsącz na papierowym ręczniku
AZgotuj!ryby. Podawać z różnymi sosami. Składniki: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 jajka sól pieprz ser mozzarella lub feta ok 1 litr oleju rzepakowego do smażenia bułka tarta łyżeczka słodkiej papryki w proszku pomidory w puszce ząbek czosnku bazylia sól oliwa z oliwek Wykonanie: Kaszę wykładamy do miski wbijamy jajo, dodajemy pieprz i mieszamy(...)dłoni tak aby w środek włożyć ser. Następnie obtaczamy ser kształtując w dłoni kulę. Odstawiamy i formujemy następne. U mnie wyszło 8 sztuk. Obtaczamy je w roztrzepanym jajku i bułce tartej pomieszanej ze słodką papryką. Rozgrzewamy olej i kiedy będzie gotowy do smażenia delikatnie wrzucamy na olej. Smażymy aż będę delikatnie brązowe. Odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z salsą
AZgotuj!ziarenek ziela angielskiego 4 kostki bulionu rosołowego Gaździnka warzy papryka słodka i ostra 2 łyżeczki cukru Kluseczki: 440 g wątróbki z indyka pół pęczka natki 2 łyżki bułki tartej jajko sól, pieprz Przygotowanie: Warzywa umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę, paski, ćwiartki.. Do garnka wlać 2-3 łyżki oleju. Podsmażyć pieczarki z cebulą, następnie dodać paprykę i cukinię(...)mieszając. Przyprawić,wlać pomidory z puszki i odrobinę wody (tak równo z linią warzyw). Dusić do miękkości. Wątróbkę zmielić, dodać do niej żółtko, sól, pieprz 2-3 łyżki bułki tartej i posiekaną natkę - wymieszać. Na końcu połączyć z ubitym białkiem i łyżką kłaść na gotujący się bulion. Gotować ok 5-7 min. Smacznego
Gaździnka warzybardzo dużo zyskuje dzięki wspaniałej aromatycznej kruszonce. Taki sposób przyrządzenia łososia bardzo nam smakował. Składniki: - łosoś norweski 400g - pęczek natki pietruszki - pomidory suszone 6 sztuk - 2 ząbki czosnku - cytryna - bułka tarta - sól, pieprz - olej Sposób przygotowania: Łososia myjemy, osuszamy i kroimy na porcje. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Solimy i pieprzymy. Kruszonka: natkę pietruszki, czosnek, suszone pomidory kroimy na drobne(...)kawałki. Dodajemy 4 łyżki bułki tartej, 2 łyżki oleju. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Wykładamy kruszonkę na łososia lekko dociskając. Dodajemy kawałki cytryny. Pieczemy w 180 st przez
Pan i Pani Smith w kuchniugotowanymi, młodymi ziemniakami i mizerią. Zblendowane składniki można też użyć na pastę do kanapek. Składniki (na ok. 18 kotletów): - 300 g suchej ciecierzycy - 200 g chudego twarogu - 2 łyżki bułki tartej ( ja użyłam własnoręcznie robionej, z ciemnego pieczywa) - pół słoika suszonych pomidorów razem z olejem - sól, pieprz do smaku,2 łyżki papryki słodkiej, bazylii, 1 łyżeczka czosnku , kilka szczypt chili(...)smażenia Ciecierzycę moczyć całą noc. Następnego dnia gotować ok. godzinę od momentu zagotowania wody. Po ugotowaniu odlać wodę. Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki. W misce wymieszać ciecierzycę, twaróg, bułkę tartą, suszone pomidory z olejem i przyprawy. Wszystko zblendować w miarę gładko. Z masy uformować zgrabne kotleciki i smażyć na rozgrzanej patelni, tak aby powstała chrupiąca skórka z obu stron
Corner With Recipes