popisu przy burgerach niż mięsożercy. Raz zrobią burgera z tofu raz z batatów a innym razem z seitanu. Często jest tak, że burger nie smakuje jak kulinarne niebo. Czasem bułka jest zła a czasem kotlet. Więc jak stworzyć perfekcyjnego burgera? Koniecznie potrzebujemy pysznej chrupiącej bułki, buraczków, domowych
wegetalerzejajka w całość ją posklejała. Składniki: 200 g kaszy gryczanej prażonej Kupiec, 1 biała cebula, 500 g kapusty, czosnek mielony do smaku, 2 jajka, 4 łyżki bułki tartej, 500 - 600 ml bulionu, sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, garść świeżego oregano, 2 łyżki masła, 1 łyżka mąki pszennej, 70 ml oleju rzepakowego. Przygotowanie(...)masła, na którym podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodajemy kapustę i całość przesmażamy, doprawiamy solą i pieprzem. W dużej misce mieszamy kaszę z kapustą i studzimy. Dodajemy jajka, bułkę tartą i listki oregano, całość energicznie mieszamy. Formę na keksówkę o wymiarach 25/12 wykładamy papierem do pieczenia, który smarujemy masłem i posypujemy mąką. Przekładamy farsz z kaszy, wierzch wygładzamy, przykrywamy
Moniki Smakołykisię w każdej kuchni. Składniki: 300 g karczku lub szynki z sarny ewentualnie jelenia ok 10 g słoniny ( kilka cienkich paseczków) 3 łyżki musztardy Dijon czerstwa bułka 4 łyżki oliwy 1 łyżka miodu 1 cebula 3 ogórki konserwowe mąka do panierowania smalec do smażenia 250 g pieczarek 1 papryka 1 seler 1 szklanka białego wina(...)liście laurowe sól i pieprz do smaku Wszystkie składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Cebulę pokrój w kostkę i sklaruj na patelni z miodem, dodaj ją do miseczki z bułką i oliwą, dodaj musztardę i wszystko rozmiażdż widelcem na gładka masę. Karczek pokrój w cienkie plastry i rozklep je. Rozklepane mięso posmaruj farszem wcześniej przygotowanym
Niezły Młynekpyszności na szybki obiad, ale równie dobrze można go podać na ciepłą kolację lub jako gorącą przekąskę dla gości SKŁADNIKI: (na 2 porcje) 2 sery camembert 1 małe jajko bułka tarta 4 plastry ananasa z puszki 4 plasterki sera żółtego 1. Sery przeciąć w poprzek na pół (żeby powstały 4 "kotleciki"). 2. Jajko roztrzepać. Plastry ananasa odsączyć z zalewy(...)patelni rozgrzać olej. 3. Ser panierować dokładnie w jajku i bułce, usmażyć na złoto z jednej strony, przekręcić, położyć ananasa i plastry sera, przykryć i smażyć na malutkim ogniu, aż ser się rozpuści. Inspiracja: O kuchni z uczuciem
Kto ugości moich gości?jednego takiego balotu (do kupienia na allegro) można uzyskać kilka kilogramów grzybów co wydaje mi się bardziej rozsądne niż kupowanie boczniaka w markecie. Składniki Kilka kawałków boczniaka Jajko Bułka tarta Sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania Jajko rozbełtujemy z odrobiną wody oraz solą i pieprzem. Boczniaka panierujemy i smażymy na niezbyt dużym ogniu. Uwagi Część osób przed smażeniem moczy(...)boczniaka tak jak kanię w mleku przez dłuższą chwilę. Powinno się go panierować „klasycznie” tj. mąka, jajko, bułka tarta. Unikam jednak mąki, więc to czy jej użyć zostawiam to waszej decyzji. 5 Based
Mr. Tastestrączki bobu są jadalne i nawet bardzo smaczne. Jedyny warunek – muszą być młode, nieduże a nasiona dopiero co wykształcone, niewielkie. Bób, sól, cukier, woda, 40 g masła, 20 g bułki tartej, Bób umyć, obciąć końce i pozbyć się łyka. Ugotować w osolonej (około 1 łyżka soli na kilogram bobu) i ocukrzonej (1 łyżeczka cukru na kilogram bobu) wodzie. Odcedzić(...)patelni lekko zrumienić bułkę tartą, dodać masło, wymieszać. Gdy masło się rozpuści zasmażka jest gotowa. Bób polać zasmażką. Podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do innych dań. zastawa
królestwo garówsezonu na fasolkę. Bardzo smaczna kompozycja. Obiad dla dwóch osób. 2 porcje dorsza bez skóry po ok. 120-130 g (użyłam polędwicy z dorsza) 1 jajko 1/2 szklanki bułki tartej olej do smażenia 350 g fasolki szparagowej sól (do natarcia ryby i do wody na fasolkę) szczypta pieprzu 1 duży ząbek czosnku 130 g sera feta 1 łyżka masła(...)Mieszać od czasu do czasu i trzymać na patelni dopóki ser się nie rozpuści i nie zmiesza dokładnie ze szpinakiem. Rybę obtoczyć w jajku roztrzepanym widelcem a następnie w bułce tartej. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, po kilka minut z obu stron. Na talerz wyłożyć szpinak, na niego rybę a obok fasolkę szparagową
Bulliocukru 1 cukier waniliowy 1 szklanka oleju 8 jajek 3 łyżki Ziarenek z Ziarenkowa Cynamonowy Raj 0,5 kg porzeczek 3 łyżki cukru 2 łyżki bułki tartej kruszonka: 1 szklanka mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 kostki margaryny 1 cukier waniliowy szczypta proszku do pieczenia Wszystkie składniki zagnieść. Wykonanie : Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym(...)olej oraz mąkę z proszkiem , ciągle mieszając mikserem. Blaszkę tradycyjną dużą wyłożyć papierem do pieczenia . Przelać ciast . Porzeczki umyć i odsączyć z wody na sitku. Wymieszać z cukrem i bułką tartą . Delikatnie wyłożyć na ciasto . Wierzch posypać kruszonką . Piec w temperaturze 180 stopni około 50 / 55 minut do suchego patyczka . Ja piekę z termo obiegiem więc mój czas pieczenia jest
Sama słodycz i szczypta chiliŚwieże bułeczki na śniadanie smakują zawsze. Na bułce plaster sera żółtego czy wędliny i uczta gotowa. Zapraszam gorąco na mięciutkie i puszyste bułeczki. Bułki z semoliny ze słonecznikiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieniedzielne przedpołudnie zapraszam na smakowite kotlety z kalafiora. Są szybkie, niedrogie i łatwe do przygotowania. SKŁADNIKI: 1 kalafior, 1 jajko, 3 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Kalafiora gotuję na półtwardo w osolonej wodzie. Wyjmuję i studzę. Kalafior rozdrabniam na małe różyczki. 2. Do kalafiora dodaję jajko, bułkę tartą oraz przyprawy. Dokładnie mieszam
Tradycyjna kuchnia Kasizrobimy masa nie będzie ścisła i będzie nam się kruszyła w drożdżówkach. Ciasto rozwałkować w prostokąt, wyłożyć równo masę makową i złożyć na dwa (jak list). Wykrawać podłużne bułki i odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny. Po wyrośnięciu posmarować bułki jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Piec 20 minut w 180 stopniach. Po wystygnięciu polać lukrem
Moje domowe kucharzeniemasy. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem - ś ciereczka kuchenna - do wyrośnięcia na 30 minut. Foremkę keksową wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki. Wyrośnięte ciasto chlebowe krótko zagnieść. Przełożyć je do formy i odstawić
Grunt to przepis!tempie niemal ekspresowym. Składniki: 5 jaj 1 szklanka i 3 łyżki cukru cukier waniliowy 1 margaryna 3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao 3 łyżki bułki tartej szczypta soli 4-5 jabłek cynamon Oddzielamy białka od żółtek. Mieszamy ze sobą mąkę, 3 łyżki cukru, cukier waniliowy proszek do pieczenia, dodajemy żółtka oraz zimną margarynę i zagniatamy(...)lodówce. Druga białą część ciasta wkładamy do zamrażalnika. Jabłka obieramy i kroimy w plastry. Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem na lśniącą pianę. Białe ciasto rozwałkowujemy, posypujemy bułką tartą (wchłonie ona nadmiar soku z jabłek) wykładamy jabłka i posypujemy cynamonem jeśli ktoś lubi. Przykrywamy rozwałkowanym brązowym plackiem, na który wykładamy pianę z białek. Na nią ścieramy zamrożone białe ciasto
Cynamonowe szczęściełyżki żelatyny 4. 1/2 szklanki wody Polewa czekoladowa: 1. 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 2. 1/4 szklanki mleka Dodatkowo: 1. Mały słoik dżemu porzeczkowego 2. Margaryna do wysmarowania formy 3. Bułka tarta do wysypania formy 4. Opakowanie bitej śmietany PRZYGOTOWANIE: Biszkopt: 1. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Do ubitej masy(...)cukru stopniowo dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i przesiane kakao i delikatnie mieszamy. 2. Do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą formy wlewamy masę i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku około 30 minut. 3. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystygnięcia. 4. Biszkopt kroimy wzdłuż na dwa blaty. Masa śmietanowa: 1. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej
Tradycyjna Kuchnia