bułki - 33426 przepisów (strona:1025/2229)

parowar-budyń z piersi i ryżu... 149

potraw w płynie 1 łyżeczka, woda 1,5 litra, ryż ugotowany 1 woreczek, jajka 2 sztuki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, natka pietruszki 1/2 pęczka, olej rzepakowy 1 łyżka, bułka tarta 2 łyżki woreczek ryżu ugotować w ciut osolonej wodzie, odsączyć i wystudzić - pierś ugotować z włoszczyzną, kucharkiem, przyprawą w płynie, ugotowaną wystudzić a wywar się przyda jako baza(...)pieprz i wymieszać, na koniec dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać naczynie z pokrywką lub forma babkowa do gotowanych babek, użyłam żaroodporne z pokrywką, wysmarować olejem i posypać tartą bułką, do naczynia włożyć masę i wygładzić wierzch przykryć pokrywką i włożyć do parowara, wlać do niego odpowiednią ilość wody, gotować budyń 55 minut po ugotowaniu zdjąć pokrywkę i budyń dobrze

W Mojej Kuchni Lubię
pulpetowa jarzynowa zupa... 142

Składniki: mięso mielone indycze 50 dag, przyprawa do mięsa mielonego 2 łyżki, koncentrat pomidorowy 1 łyżka, kasza manna 4 łyżki, bułka tarta 4 łyżki, mąka pszenna 3/4 szklanki, warzywa mrożone 1 opakowanie, fasolka szparagowa 30 dag, woda 3 litry, ziemniaki 8 sztuk, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, śmietana(...)kubek mielone z indyka dobrze wyrobić z przyprawą do mielonego, koncentratem pomidorowym, kucharkiem, kaszką manną i tartą bułką, uformować średniej wielkości kulki i obsypać je mąką do gotującej się wody wkładać kulki mielone, po wypłynięciu gotować 15 minut, wyjąć cedzakiem na talerz - do wywaru dać mrożoną zupę jarzynową z groszkiem, dodać pkrojoną fasolkę szparagową, ziemniaki pokrojone i gotować

W Mojej Kuchni Lubię
Pulpeciki w sosie beszamelowym z kalafiorem 168

Rewelacyjne pulpeciki, które dzięki dodatkowi kalafiora zyskały jego smak. Sos beszamelowy dodał im delikatności i kremowego smaku. 400 g mięsa mielonego 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej Sól Pieprz Ok. 7 różyczek kalafiora Masło do formy Sos beszamelowy: 1 łyżka masła 1,5 łyżki mąki Ok. 2 szklanki mleka Sól, Pieprz 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej Mięso mielone dokładnie(...)mieszamy z jajkiem i bułką tartą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Formujemy małe pulpeciki i układamy je w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.  Kalafior myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki. Układamy je pomiędzy mięsnymi pulpecikami. Sos beszamelowy: W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Stopniowo dolewamy mleko, energicznie mieszamy. Gdy sos zgęstnieje dolewamy stopniowo mleko

VioletoweKucharzenie
Nieźle nadziane jagodzianki z migdałowo-waniliową kruszonką 226

opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 1 opakowanie drożdży instant lub 25g świeżych szczypta soli nadzienie 500 g jagód 3-4 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka bułki tartej kruszonka 60 g mąki 50 g masła 30 g cukru z prawdziwą wanilią 30 g mielonych migdałów SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mleko, masło oraz cukier waniliowy umieścić w rondelku i podgrzac(...)miejsce do wyrośnięcia na około 1 h. Składniki na kruszonkę umieścić w miseczce i wyrabiać, aż do uzyskania charakterystycznych "okruchów". Odstawić do lodówki. Jagody połączyć z mąką, cukrem oraz bułką tartą. Wyrośnięte ciasto podzielić na ok. 20 niedużych porcji z każdej uformować kulę wielkości moreli.  Kulę należy uformować w placuszek. Na środek nałożyć dużą łyżkę jagód i zakleić

DefinicjaSmaku
Kieszonki serowe z kurkami 204

Bardzo smaczne i sycące danie. Składniki 250 g sera żółtego (ulubionego, bez dziurek ;) w kostce 50 g kurek 1 mała cebula 1 łyżka masła 1 jajko 8 łyżek bułki tartej 5 łyżek mąki olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Posiekaną cebulę dusimy na maśle razem z kurkami. Dodajemy odrobinę gęstej śmietany, do smaku(...)kroimy na pół (wzdłuż). W każdym kawałku sera, przy pomocy ostrego, cienkiego noża robimy kieszonkę. Nadziewamy ją duszonymi kurkami. Ser najpierw obtaczamy w mące, następnie w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na rumiano. Podajemy na gorąco. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

R'n'G Kitchen
Ryba po grecku 124

Składniki: 500 g filetów (dorsz,morszczuk) cytryna 2 jajka mąka bułka tarta olej do smażenia  6 marchewek 1 seler  1 duża pietruszka 1 cebula 1 przecier pomidorowy sól,pieprz Wykonanie: Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę kroimy w kostkę. Cebulę rumienimy na oleju, następnie dodajemy pozostałe warzywa chwilę podsmażamy , dolewamy 1/3 szklanki wody(...)solą oraz pieprzem, dokładnie wymieszać. Rybę kroimy na mniejsze kawałki przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Jajka roztrzepujemy widelcem. Rybę obtaczamy w mące, jajku a następnie w bułce tartej i smażymy na oleju. W naczyniu układamy warzywa na to warstwę ryby, czynność powtarzamy pamiętając by ostatnią warstwą były warzywa

magiczna kuchnia Kasi
Bakłażan panierowany 147

Składniki: 2 bakłażany 2 jajka mąka pszenna bułka tarta sól,pieprz olej do smażenia Wykonanie: Bakłażany umyć i pokroić w plastry. Każdy plaster posypać solą i odstawić na 10 minut. Następnie osączyć i osuszyć papierowymi ręcznikami. Jajka roztrzepać dodać sól oraz pieprz. panierować bakłażana najpierw w mące potem w jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć

magiczna kuchnia Kasi
Kotlety z ryżu z warzywami 155

Składniki: 2 woreczki ryżu 2 jajka  puszka groszku zielonego 2 łyżki koperku 3 liście sałaty bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie. Groszek osączyć na sicie, koperek drobno posiekać, a sałatę porwać na kawałki. Ryż wymieszać z groszkiem, sałatą i zieleniną, dodać 2 surowe jajka. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Z masy(...)uformować kotleciki, obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju, na złoty kolor. Podawać z ulubionym sosem

magiczna kuchnia Kasi
Pałeczki kurczaka w serowej panierce 433

Składniki: 1 kg pałeczek z kurczaka szklanka startego sera 1/2 szklanki mleka 2 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Mięso myjemy. Ze wszystkich stron oprószamy solą i pieprzem. Kurczaka przekładamy do rondla, wlewamy wodę i dusimy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajko roztrzepujemy widelcem(...)wlewamy mleko i wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Na koniec wrzucamy ser i doprawiamy solą i pieprzem. Kurczaka zanurzamy w masie serowej i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor

magiczna kuchnia Kasi
Smażone razowe pierożki z gaszą gryczaną niepaloną i kapustą grillowaną 167

pietruszki, gałązka świeżego lubczyku, 1 łyżeczka całego kminku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, mielona papryczka chili do smaku, sól himalajska do smaku, 1 małe jajko, 1 -2 łyżki bułki tartej, ponadto: mąka razowa do podsypania, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Kapusta grillowana: Białą kapustę kroimy na ćwiartki, polewamy olejem czosnek - bazylia, doprawiamy solą, mielonym suszonym chili i zawijamy(...)Kapustę miksujemy w robocie, albo kroimy bardzo drobno. Łączymy z kaszą, dodajemy posiekaną pietruszkę, lubczyk, doprawiamy, solą, pieprzem, chili do smaku. Na sam koniec mieszamy z jajkiem i dodajemy bułki tartej. Ciasto rozwałkowujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wycinamy kółka np. za pomocą szklanki. Wypełniamy farszem i sklejamy pierożki. Pierożki smażymy   partiami na   głębokim,   rozgrzanym

Moniki Smakołyki
Kruche z czarną porzeczką i budyniem 153

mąkę. Dodać do gotującego się mleka, cały czas mieszając aż budyń zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać sok i masło. Wymieszać. Lekko przestudzić. Owoce: 400 g czarnej porzeczki 1 łyżka bułki tartej 2 łyżeczki żelatyny Owoce wymieszać z bułką i żelatyną. Odstawić. Na podpieczony, wystudzony spód wyłożyć owoce. Na owoce przekładamy łyżka po łyżce budyń (nie przekładamy całego od razu

kulinarnyswiatdomi
Placki z tuńczyka. 156

goszczą od dawna i zostaną pewnie na lata. Polecam :) Składniki: (na około 6 sztuk) 2 puszki tuńczyka kawałki w oleju roślinnym Grall 1 jajko 3 płaskie łyżki otrąb lub bułki tartej 1 mała cebula 4 łyżeczki serka kanapkowego z ziołami 1 łyżka soku z cytryny bazylia sól, pieprz     Przygotowanie: Tuńczyka odsączamy z oleju, wrzucamy do miski, dodajemy serek(...)oraz drobno posiekaną cebulę. Następnie wbijamy jajko, wsypujemy otręby lub bułkę tartą i doprawiamy solą, pieprzem oraz bazylią. Całość rozdrabniamy widelcem i dokładnie mieszamy. Formujemy okrągłe płaskie placuszki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 30 minut i pieczemy w 180 stopniach. Po 15 minutach przekładamy wszystkie placuszki na drugą stronę i z powrotem

Symfonia smakowa
Pulpety duszone w młodej kapuście 192

mielonego mięsa - szynka, karkówka lub łopatka 1 sucha kajzerka + woda lub mleko do namoczenia 1 jajko 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka suszonego majeranku bułka tarta lub sucha kasza manna do zagęszczenia masy na pulpety mąka do obtoczenia pulpetów olej do smażenia woda Sposób wykonania: 1. Przygotować mięso na pulpety: do mięsa dodać jedną bardzo drobno posiekaną cebulkę(...)jajko, 2-3 łyżki kaszy manny (lub bułki tartej), namoczoną i odciśniętą kajzerkę, sól, pieprz i majeranek. Całość wymieszać dokładnie tak, aby masa nie była klejąca. Uformować pulpety wielkości mandarynki, obtoczyć w mące i włożyć do lodówki. 2. Kapustę drobno poszatkować, a marchew zetrzeć na średnich oczkach. Cebulę posiekać. Cebulę zeszklić na oleju w dużym rondlu, dodać kapustę i marchew

Kuchnia domowa Ani
Zupa warzywna z pulpecikami nadziewanymi mozzarellą 128

angielskie 3 łyżki drobnego makaronu ( u mnie zacierka babuni) 2 pomidory 1/2 pęczka koperku sól ,pieprz Pulpety: filet indyka (ok. 500 g) 2 łyżki musztardy dijon mozzarella (małe kulki) bułka tarta sól ,pieprz ,mąka ,mielona czerwona papryka Przygotowanie Marchew ,pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę. Razem z pokrojonym w piórka porem ,podsmażamy na maśle i oliwie z oliwek(...)angielskie. Gotujemy do miękkości warzyw.  Pod koniec dodajemy makaron i sparzone ,obrane i pokrojone (bez pestek) ,pomidory.  Filet z indyka mielimy ,mieszamy z musztardą ,solą ,pieprzem i bułką tartą.  Formujemy pulpeciki ,po czym je spłaszczamy i na każdy z nich wykładamy jedną ,osączoną z zalewy kuleczkę mozzarelli. Owijamy mięsem ser i obtaczamy w mące wymieszanej z odrobiną

R'n'G Kitchen
Krokiety z kapustą włoską 194

malinowe 200 g pieczarek 150 g startego sera edam sól .pieprz Naleśniki: 2 jajka 5 łyżek mąki 125 ml mleka 125 ml wody gazowanej Dodatkowo do panierowania: 2 jajka bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie   Kapustę szatkujemy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle ,dodajemy kapustę ,dolewamy 100 ml wody ,łyżeczkę soli ,liść laurowy i dusimy na wolnym(...)smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu (smarujemy pędzelkiem) ,po ok. 2 min z każdej strony. Na brzeg każdego naleśnika kładziemy łyżkę farszu i zawijamy. Krokiety obtaczamy w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano z każdej strony

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania