bułki - 33926 przepisów (strona:1034/2262)

Chickenburger z pikantnym sosem chili i chrupiącą sałatą. 455

pojedyncza pierś z kurczaka 2 szklanki mleka 1 łyżka soli 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1 jajko łyżka mąki pszennej łyżka mąki kukurydzianej łyżeczka słodkiej papryki dodatkowo: 2 pełnoziarniste bułki garść ulubionej sałaty pomidor cebulka dymka sos chilii ( u mnie ketchup zmieszany z przecierem z chilli) ewentualnie inny ulubiony sos sos musztardowy (opcjonalnie) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Pierś z kurczaka przekroić wzdłuż(...)przykrył całe dno.  5. Kurczaka smażyć po około 1 min z każdej strony, aż do uzyskania złotego koloru. Odłożyć na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.  6. Bułkę przekroić na pół, posmarować sosem, wyłożyć sałatę, mięso, dymkę, pomidora, polać drugim sosem i przykryć.  Smacznego

DefinicjaSmaku
Babeczki podwójnie cytrynowe z migdałami i miętą 184

łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej ( można 1/2 zastąpić mąką tortową) skórka otarta z jednej cytryny sok z jednej cytryny szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia bułka tarta + masło do wysmarowania foremek na syrop: 3 łyżki cukru 3-4 łyżki soku z cytryny dodatkowo: płatki migdałowe listki świeżej mięty SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Śmietanę(...)ciasta. Wycisnąć sok z cytryny i również dodać do ciasta. Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia dodać sól i zmiksować z pozostałą masą. Foremki wysmarować masłem oraz wsypać bułką tartą. Rozłozyć masę do wysokośc 3/4 foremek, ponieważ ciasto urośnie. Pieć około 15-20 min ( jeżeli pieczemy w dużej formir to ok. 1 -1h 15 min) w temperaturze

DefinicjaSmaku
Nieźle nadziane jagodzianki z waniliową kruszonką. 182

cukru  1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 1 opakowanie drożdży instant szczypta soli nadzienie 400- 500 g jagód 3-4 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka bułki tartej kruszonka 60 g mąki 30 g masła 30 g cukru ( z czego przynajmniej 10 g waniliowego) garść płatków migdałowych ( opcjonalnie) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Mleko, masło oraz cukier waniliowy umieścić(...)wyrośnięcia na około 1 h. 4. Składniki na kruszonkę umieścić w miseczce i wyrabiać, aż do uzyskania charakterystycznych "okruchów". Odstawić do lodówki. 5. Jagody połączyć z mąką, cukrem oraz bułką tartą. 6. Wyrośnięte ciasto podzielić na ok. 20 niedużych porcji z każdej uformować kulę wielkości moreli.  7. Kulę należy uformować w placuszek. Na środek nałożyć dużą łyżkę jagód

DefinicjaSmaku
Śniadaniowe burgery w towarzystwie czarnego bzu 262

szklanki wody 6 suszonych pomidorów 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 gałązka świeżego tymianku duża szczypta słodkiej papryki duża szczypta pieprzu cayenne duża szczypta kurkumy 3 łyżki bułki tartej 1 jajko sól, pieprz chutney z szalotek i czarnego bzu 4 szalotki 2 łyżki dżemu z czarnego bzu Łowicz 40 ml czerwonego wytrawnego wina 40 ml octu balsamicznego 1 mała gałązka(...)zgęstnieje. Suszone pomidory pokroić w kostkę, szalotkę posiekać w kostkę, ząbek czosnku drobniutko posiekać. Całość przesmażyć chwilę na oleju z suszonych pomidorów i dodać do soczewicy.Wymieszać. Dodać jajko, bułkę tartą oraz przyprawy. Wymieszać i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Formować burgery i smażyć z obu stron na rozgrzanej oliwie. Burgery muszą się zezłocić. Wyłożyć na ręcznik papierowy

DefinicjaSmaku
Bułeczki na śniadanie z bazylią i suszonymi pomidorami 210

złóż kilka razy. Pozostaw na 10 minut po czym uformuj bułeczki i ułóż w formie w lekkich odstępach. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 20 minut. Wyrośnięte bułki piecz w nagrzanym piekarniku na 250ºC na termoobiegu przez 10 minut. Zmniejsz temperaturę do 225ºC i piecz jeszcze przez 5-10 minut w zależności od piekarnika. Ostudź bułeczki na metalowej kratce

codojedzenia
Pieczeń paprykowo- marchewkowa 193

zimno. Polecam gorąco!!! SKŁADNIKI:  80 dag boczku surowego bez kości, 80 dag szynki wieprzowej bez kości, 1 papryka czerwona, 2 marchewki, 2 cebule, 4 jajka, 5 łyżek bułki tartej, 1 łyżka papryki słodkiej mielonej, 2 łyżeczki przyprawy do boczku RAFEX, 2 łyżeczki czosnku granulowanego RAFEX, 1/2 łyżki pieprzu, 2 łyżeczki soli. PRZYGOTOWANIE: 1. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych. Cebulę(...)marchewki obieram. Z boczku odkrawam skórę. Mięso kroję na mniejsze kawałki. 2. Mięso, paprykę, marchewkę oraz cebulę razem mielę przez maszynkę do mielenia. Do zmielonego mięsa dodaję jajka, bułkę tartą oraz przyprawy. Dokładnie mieszam masę, aby wszystkie składniki się połączyły. 3. Masę mięsną przekładam na blaszkę (wymiary 11cm x 35cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównuję. Piekę około 2 godzin

Tradycyjna kuchnia Kasi
Coś z grilla: buła z warzywami w 'vinegrecie'. Znowu prosto, a jakże smacznie 225

będzie się działo. Jeśli tylko pogoda dopisze powietrze znów przesiąknie grillowym aromatem. Oto jedna z najprostszych propozycji na "coś z grilla" dla tych, którzy nie planują tylko wykonują ;) Składniki: bułka (kajzerka, ciabatta, serowa) 3 duże liście sałaty (lodowa, rzymska czy zwykła) 2 dojrzałe pomidory (malinowe, rzymskie, cherry) 1/2 ogórka zielonego 1/3 papryki czerwonej kilka piórek cebuli (czerwona, cukrowa) sos vinaigrette(...)rozgrzany grill ;) Przygotowanie: Z umytych, osuszonych i posiekanych warzyw miksujemy sałatkę. 10-15 minut przed podaniem doprawiamy wcześniej przygotowanym sosem. Ulubiony rodzaj bułki podpiekamy na rumiano i pół-chrupko na grillu. Na bułę nakładamy sałatkę. Przekąska gotowa. Wg mnie można zajadać bez opamiętania - no gdyby buły kalorii nie miały to już w ogóle. Do posmarowania buły można użyć masła czosnkowego

Kuchnia po mojemu
Jak zrobić ciasto ucierane z truskawkami ? 169

szklanki mąki pszennej 1,5 proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 3 kopiaste łyżki jogurtu greckiego szczypta soli. Truskawki + mąka do obtoczenia 1 łyżka masła i 1 łyżka bułki tartej do oprószenia formy Przygotowanie Truskawki płuczemy na durszlaku, osuszamy i usuwamy szypułki, kroimy na pół, obtaczamy w mące, aby nie opadły podczas pieczenia. Oddzielamy białka od żółtek. Białko ubijamy(...)pieczenia i sodą, mieszamy całość na wolnych obrotach. Ubite białka łączymy z ciastem za pomocą silikonowej szpatułki. Gotowe ciasto przekładamy do formy keksowej, wysmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką. Na powierzchni ciasta układamy połówki truskawek. Ciasto pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 180ºC (czasami wystarczy 50 minut) do tzw. „suchego patyczka”. Formę wyjmujemy i studzimy na kratce. Wystudzone ciasto posypujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kasza bulgur jak z innej bajki 202

czarnym granicie. Składniki na nasze kulki bulgurowe -kasza bulgur u mnie  Piątnica -łosoś w pomidorach -pomidor, szczypiorek, sól morska u mnie  Piątnica -jajo -pieprz -szczypiorek -ser żółty -bułka tarta Ugotuj kaszę bulgur, wystudz. Dodaj rybę w pomidorach. Włóż do miski, dodaj surowe jajo. Dodaj szczypiorek, sól morską i suszonego pomidora . Ser żółty pokrojony w paseczki. Wymieszaj dokładnie. Formuj(...)kulki i obtocz je w bułce tartej. Do upieczenia kulek na złoto, użyłam czarnego granitu, uprzednio nagrzanego do 230 stopni- przez pół godziny. Upieczone podałam z jajem sadzonym, jogurtem naturalnym, koperkiem. Dodałam też sera feta. Dla dorosłych dodatkiem niech będą zielone oliwki! Nim wyłożyłam na talerze, dzieciaki już łapsnęły po kilka chrupiących kulek. Starsza córka krzyknęła- mamooooo, to takie inne

Z Kuchni Do Kuchni
Tarta z rabarbarem i truskawkami 171

szklanka mąki (taka o pojemności 250 ml) 2 żółtka 100 g masła 1 łyżeczka cukru trzcinowego (można dodać biały) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka bułki tartej 400 g rabarbaru 100 g truskawek 1 szklanka cukru Wykonanie; Zagniatamy ciasto i wkładamy na godzinę do lodówki. rabarbar kroimy na kostkę i przesmażamy z cukrem, aż odparuje nadmiar soku. Ma powstać(...)gęsta masa. Ciastem wykładamy tortownicę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 15 minut. Wyciągamy z piekrika , posypujemy bułka tarta, wylewamy mase rabarbarową i ukladamy truskawki na wierzch. Dopiekamy kolejne 15-20 minut w tem. 160 stopni. Przepis z bloga MojeTworyPrzetwory

Anioły w kuchni
Pieczone pomidory z drobiowym pulpetem i serem feta. 264

się pulpeciki . Pulpety : Składniki : 500 g mięsa z kurczaka 1 jajko 100 g słonecznika ,podprażonego na suchej patelni sól ,pieprz ,ulubione przyprawy cebula ,pokroić ,zeszklić na rumiano na patelni bułka tarta Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dobrze wymieszać . Bułki dodajemy tyle ,aby masa nie była za luźna i dało się z niej formować pulpety .Mięso wcześniej mielimy ,lub jeśli

Ladylaura.
Knedle z rabarbarem 181

Jaki sezon, takie nadzienie :) Dziś z rabarbarem ! Składniki: 1 kg ziemniaków, 25 dag maki, 1 jajko, ½ kg rabarbaru, 5 łyżek cukru, 5 łyżek masła, 2 łyżki bułki tartej, sól do smaku. Wykonanie: Ziemniaki wyszorować, ugotować w łupinach, ostudzić, obrać i zmielić. Następnie dodać mąkę, jajko i zagnieść ciasto. Rabarbar umyć, pokroić ze skórką i posypać cukrem. Ciasto podzielić na kawałki(...)wkładać rabarbar i wyrabiać knedle. Gotować w osolonej wodzie, wyłożyć na półmisek i polać stopionym masłem z tartą bułką

Tradycyjna Kuchnia
Ziemniaki Hasselback 189

super smakują, ale również elegancko wyglądają. Proste, szybkie, a jednak coś innego. Polecam! Składniki: 8-10 ziemniaków 100 g startego sera żółtego 6 łyżek stopionego masła 2-3 łyżki bułki tartej sól, pieprz Obieramy, myjemy i osuszamy ziemniaki. Nacinamy je po całej długości. Układamy nacięciem do góry na wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem blaszce, polewamy połową masła i przyprawiamy solą(...)pieprzem. Łącznie pieczemy około 40 minut, po 20 minutach polewamy pozostałym masłem i posypujemy serem wymieszanym z bułką tartą. Mmm Pycha! Zajrzyj i tutaj , zapraszam

NA MOIM TALERZU
PULPETY WIEPRZOWE Z BAZYLIĄ 169

Pulpety gotowałam w samej wodzie bez wcześniejszego podsmażania, co daję nam miejsce na kalorie z deseru :-)  Składniki: 1/2 kg mięsa wieprzowego  1 jajko  1  bułka kajzerki  sól, pieprz ziołowy  garść posiekanej bazylii plus kilka listków na przybranie   Sposób przyrządzenia:  Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie, odcisnąć i dodać do mięsa razem z jajkiem

pieprzny smaczek
Twarogowe placuszki z truskawkami 144

mąki pszennej 250 g twarogu 150 g cukru 250 g masła lub margaryny 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 400 g truskawek opakowanie cukru wanilinowego Ponadto: tarta bułka jajko   Przygotowanie Twaróg miksujemy z cukrem, margaryną i jajkami. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Na mąkę wykładamy masę twarogową i zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię(...)lodówki. Truskawki obieramy z szypułek, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Zasypujemy cukrem waniliowym. Następnie ciasto wkładamy pomiędzy dwie folie i rozwałkowujemy na prostokąt gr ok 2 cm. Oprószamy bułką tartą i rozkładamy na nim równomiernie na całej powierzchni truskawki. Całość zwijamy w rulon pomagając sobie folią. Roladę kroimy na plastry gr 5-6 cm. Plastry układamy na blasze wyłożonej

e-PrzepisyKulinarne