Makaronowe sałatki zawsze wszystkim smakują, szczególnie z dodatkiem mięsa. Kurczak o smaku curry i kukurydza razem z makaronem doskonale się uzupełniają. Szybka sałatka dla gości zapowiadających się w ostatniej chwili. Składniki: ? 250 g makaronu w kształcie ryżu ? 2 piersi kurczaka ? 1 puszka kukurydzy ? 3 łyżki majonezu ? 2 łyżeczki curry ? sól, pieprz do smaku ? 1 łyżka natki pietruszki ? olej do smażenia
To co kochamZdrowe połączenie w sałatce kaszy pęczak z warzywami. Jest dość ostra za sprawą sosu, a właściwie musztardy i czosnku. Chrupiąca papryka i kukurydza nadaje jej ciekawą teksturę. Następnego dnia równie smaczna jak świeżo przygotowana. Składniki: ? 2 torebki kaszy pęczak ? 1 puszka kukurydzy ? 1 czerwona papryka ? garść pomidorków koktajlowych ? pęczek szczypiorku Sos ? 3 łyżki oliwy ? 1 łyżka musztardy ? 1 łyżka sosu(...)przelać zimną wodą. ? Paprykę pokroić w kostkę, pomidorki na połówki. ? Połączyć kaszę, paprykę, kukurydzę, pomidorki i posiekany szczypiorek. ? Wymieszać płynne składniki sosu z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, doprawić. ? Wymieszać sałatkę z sosem i odstawić do lodówki na godzinę
To co kochamSałatka z młodych ziemniaków to prawie obowiązkowe danie o tej porze roku i to najczęściej jako samodzielne danie do zsiadłego mleka albo dodatek do mięsa na grillu. Sałatkę Amiszów znalazłam na blogu Kitchen Nostalgia i nie mam pojęcia, skąd wzięła się nazwa. Może dlatego, że taka skromna jak Amisze i małoskładnikowa. Gwarantuję, że pomimo skromnego wyglądu smakuje przepysznie, a najlepiej
To co kochamSałatka z serii sezonowa, czyli ze świeżego szpianku baby z dodatkiem truskawek.Jeśli nie znacie tego połączenia smaku to koniecznie musicie spróbować. W takim doborowym tawarzystwie szpianak nie smakuje jak szpinak, bo słodkie truskawki ze słoną fetą tworzą doskonałą bombę smakową z gęstym sosem balsamicznym, przy okazji słodkim i kwaśnym. Uwielbiam takie sałatki i takie mezalianse smakowe. Składniki: ? 2 garści
To co kochamDostałam ogórki i niektóre były dość duże. A te większe mają niesmaczne, łykowate nasiona, które notabene i tak nie są trawione w naszym organiźmie, tylko go zaśmiecają. Powstała więc sałatka z półplasterków ogórków pozbawionych nasion. Sałatka pachnie koperkiem i czosnkiem, jest kwaskowa i bardzo mało kaloryczna. Składniki: – 6 większych ogórków – 4 łyżki jogurtu greckiego – 1 czubata łyżka
To co kochamSałatka z sałatą rzymską w zupełnie innym wydaniu, nie posztakowana tylko w całości, posypana różnymi dodatkami. Bez soli, bo boczek i feta są już dostatecznie słone, za to z oliwą i sosem balsamicznym, który nadaje sałatce wyrazistości. Bardzo prosta i szybka w wykonaniu oraz całoroczna. Składniki na 4 porcje: ? 2 małe główki sałaty rzymskiej ? 4 plastry pomidora ? 100 g plastrów
To co kochamPóźnym latem wiosenno-letnie kolory na talerzu napawają bardzo optymistycznie. Zielona sałata, cykoria i ogórek z sosem śmietanowym i ziołowym serem to udane połączenie smaków. Lekka, orzeźwiająca, kwaskowa sałatka z nutką cykorianej goryczy może być dodatkiem do wykwintnego obiadu lub kolacją z pajdą chleba ziarnistego z masłem. Pycha! Składniki: • 1 krucha sałata masłowa • 1 duży ogórek szklarniowy(...)obrać i pokroić w kostkę. • Wymieszać w salaterce sałatę, cykorię i ogórek. Posypać kostkami sera. • Śmietanę wymieszać z sokiem cytrynowym i cukrem, przyprawić solą i pieprzem. Polać sałatkę
To co kochamBardzo chrupiąca, bardzo aromatyczna i bardzo sycąca sałatka Anyi. Pod taką nazwą widnieje u mnie w starym zeszycie, bo moja siostra kiedyś często ją robiła na różne okazje. W oryginale są piersi kurczaka, ale biorąc pod uwagę, że kurczak na farmie rośnie 30 dni, po czym trafia do sklepu i na nasze stoły, więc dziękuję bardzo, wolę indyka(...)pokroić na drobniejsze kawałki. ? Łodygi selera pokroić w cienkie plasterki. ? Jabłka obrać i pokroić w kostkę. ? Wymieszać mięso z orzechami, selerem i jabłkiem. ? Wymieszać składniki sosu i połączyć z sałatką
To co kochamBardzo prosta, dwuskładnikowa sałatka obiadowa. Słodka za sprawą buraków czerwonych, a kwaśna przez kiszoną kapustę. Przy okazji blada kapusta nabrała rumieńców, bo nie tylko walor smakowy, ale i estetyczny jest ważny. Sałatka idealna do obiadu, my jedliśmy do kotletów schabowych. Buraki zamiast kroić w kostkę można zetrzeć na tarce, a śmietanę można zamienić na oliwę. Składniki: ? 2 buraki ugotowane
To co kochamDostałam sporo wyrośniętych ogórków i inspirację od siostry Uli na chrupiącą sałatkę, którą jadła u koleżanki w Nowym Jorku. Nie pozostało więc nic innego jak zabrać się do dzieła. Nie wiem, czy dorównała oryginałowi, ale zapewniam, iż była smaczna, szczególnie schłodzona. Do sałatki należy użyć miękkiego sera żółtego. Składniki: ? 5-6 dużych ogórków zielonych ? 200 g sera żółtego ? 2 pęczki
To co kochamZostały mi dwie dorodne piersi kurczaka zagrodowego z rosołu po chińsku i od razu pomyślałam o sałatce, i była to naprawdę szybka sałatka, a przy okazji smaczna. Trochę na słodko, trochę na kwaśno, trochę po hawajsku… Składniki: ? 2 piersi kurczaka z rosołu ? 400 g makaronu rurki ? 1 puszka kukurydzy ? 1 puszka ananasa ? 2 łyżki majonezu ? sok z 1/2 cytryny
To co kochamSałatka na przednówku czyli czym spiżarnia i lodówka bogata. Tak więc ziemniaki, jabłka i jajka w towarzystwie sosu chrzanowego wylądowały w salaterce. Zanim nowalijki zagoszczą w kuchni na dobre, polecam więc te popularne produkty. Sałatka jest sycąca, orzeźwiająca i ogólnie smakowita. Składniki: ? 5 ziemniaków ? 8 jajek ugotowanych na twardo ? 5 jabłek ? 1 łyżeczka tartego chrzanu ? sok z 1 cytryny
To co kochamSałatka prawie śródziemnomorska, z fetą, oliwkami i arbuzem. Taka grecka po polsku. Smakuje latem i wakacjami. Sałatkę można polać sosem balsamicznym zamiast oliwą. Składniki: – 4 plastry arbuza – kawałek sera feta – kilka sztuk oliwek czarnych – sól, pieprz do smaku – 3 łyżki oliwy – kilka listków bazylii Wykonanie: – Arbuza pokroić w kostkę, wyjąć pestki
To co kochamSałatka z buraków a’la carpaccio to bardzo łatwa i smaczna przystawka na zimno lub sałatka na kolację. Smak buraka wyraźnie tutaj dominuje. Składniki: – 1 burak gotowany – garść roszponki – kawałek startej kalarepki – 2 łyżki soku z cytryny – sól, pieprz do smaku Wykonanie: – Ugotowany burak obrać ze skórki i pokroić w plastry
To co kochamświąteczno-sylwestrowe przeżarcie, na postanowienie noworoczne, na lepsze samopoczucie i w końcu na zdrowie. Ta sycąca sałatka to najlepsze antidotum na wszystko. Szybka, smaczna i zdrowa! Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki: – 1 szklanka pęczaku – 1 brokuł – sól, pieprz do smaku Sos – 4 łyżki oliwy – 1 łyżeczka musztardy(...)wodą. – Ugotować brokuł w posolonej wodzie – ok. 7 minut, odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. – Wymieszać składniki sosu z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, doprawić. – Wymieszać sałatkę z sosem i odstawić do lodówki na godzinę
To co kocham