posiekanej kapusty pekińskiej mała puszka kukurydzy konserwowej mała papryka czerwona łyżka oliwy mała cebula sól, pieprz majeranek, papryka słodka i ostra dodatkowo: (opcjonalnie) rozbełtane jajko 1/5 szklanki bułki tartej Przygotowanie: Wymieszać składniki na naleśniki i zrobić je na margarynie. Ugotować ryż w czasie krótszym niż zalecane na opakowaniu. Rozgrzać oliwę na patelni, zeszklić posiekaną w kostkę cebulę. Dodać(...)smaku. Wykładać na blaty naleśnika około 3 łyżki farszu. zawinąć. Powtórzyć z resztą składników. Gotowe porcje ułożyć ciasno (jedno koło drugiego) w naczyniu żaroodpornym. Wysmarować rozbełtanym jajkiem i posypać bułką tartą. Włożyć do nagrzanego piekarnika 180'C na około 10 min, aż naleśniki się zarumienią. Zdrowsza wersja tradycyjnych krokietów gotowa! Smacznego
Tagebuch po polskuSmakowita przekąska na imprezę, albo zamiast prażonej kukurydzy do dobrego filmu. Składniki: 400g sera żółtego (ja użyłem Goudy) 1 i 1/2 szklanki bułki tartej 2 jajka 2 łyżeczki chilli w proszku sól i pieprz Przygotowanie: Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy jajka, bułkę tartą, paprykę oraz sól i pieprz do smaku. Wyrabiamy jednolitą masę i lepimy niewielkie kuleczki
Gotuj z RumcajsemPoniżej przedstawiam Wam sposób na ruskie pierogi inaczej, czyli w sumie "Ruskie Kotlety". Składniki: 1kg ziemniaków 250g twarogu 1 duża cebula wafle (zwykłe prostokątne, "andruty") 1 jajko sól, pieprz bułka tarta Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy w osolonej wodzie. Odlane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub ubijamy tłuczkiem na papkę. Cebule siekamy bardzo drobno i podsmażamy na oleju. Twaróg mielimy(...)wafel będzie nam później nie pękał. Kiedy wafle z farszem nam zmiękną, zwijamy je delikatnie w rulon. Kroimy na dość grube plastry. Maczamy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju na złoty kolor. Podawać z ulubionym sosem i surówką
Gotuj z RumcajsemSkładniki: 500g mielonej wieprzowiny 250g sera feta 5 ząbków czosnku 2 czerwone papryczki chilli 2-3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich spora szczypta pieprzu cytrynowego bułka tarta olej Przygotowanie: Fetę miksujemy z czosnkiem, papryczkami chilli i odrobiną oleju na gładką pastę. Dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy. Dodajemy przyprawy, mieszamy i łączymy z bułką tartą do uzyskania
Gotuj z Rumcajsemkapeluszach sos z pieczonych pomidorów (zamiast płatków chilli dałam 1 świeżą papryczkę chilli) 4 jajka (lepiej sprawdzą się małe sztuki) sól, pieprz 4 kromki pieczywa, np. tostowego lub 2 bułki przekrojone na pół Przygotowanie: Pieczarki przetrzyj wilgotną ściereczką i odetnij z nich trzonki. Ułóż je na blasze lekko posmarowanej oliwą skórą do dołu (aby nie przywarły). Wnętrze pieczarek posmaruj(...)grill (górną grzałkę) nastawioną na 180 stopni C i piecz przez 10-15 minut, aż jajko się zetnie. Jajka w pieczarkach podawaj na tostach lub podpieczonych kromkach bułki wraz z większą ilością sosu z pieczonych pomidorów do polania. Sposób II: Składniki (dla 2 osób): 4 duże pieczarki, portobello lub o białych kapeluszach duży ząbek czosnku 1 mały
Chilli Czosnek i OliwaDrożdżowe i pachnące bułeczki z masą czekoladowo-cynamonową to propozycja na wspólne weekendowe "Wypiekanie na śniadanie" . Bułeczki a raczej bułki, bo moje wyszły dosyć duże są pyszne i tak się zastanawiam czy może być coś lepszego na śniadanie jak pachnąca bułeczka z szklanką mleka, dla mnie raczej nie. A was również namawiam do ich upieczenia. Przepis z książki Erica(...)Lanlarda - Czekolada. Ja piekłam z połowy porcji i wyszło 8 dużych bułek. W oryginale bułeczki były polukrowane ja pominęłam bo jak dla mnie były już dosyć słodkie. Składniki: Ciasto drożdżowe: 500 ml ciepłego mleka 150 g cukru 40 g świeżych drożdży 200 g stopionego masła 2 łyżeczki esencji waniliowej 2 jaja 1 kg mąki pszennej T500 Nadzienie: 75 g gorzkiej
Ala piecze i gotujesoli , krem karpatkowy 1 opakowanie krem karpatka 3 minuty Dr Oetker , 400 ml mleka, do posmarowania: białko, do posypania: cukier , do foremek : masło i bułka tarta. Przygotowanie: Z podanych składników (mąka, cukier, śmietana, żółtko, masło, sól) na rurki zagniatamy ciasto. Najlepiej, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto się klei(...)ciasto wkładamy w foliowy woreczek i wkładamy na 20 minut do lodówki. Następnie wałkujemy ciasto i wycinamy dwucentymetrowe paski, którymi owijamy foremki do rurek (wcześniej posmarowane tłuszczem i obsypane bułką tartą). Rurki smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy ok 20 minut. Po upieczeniu, jeszcze ciepłe ściągamy rurki z foremek. Odstawiamy do ostygnięcia
Aga w kuchnidość dietetyczny w porównaniu z innymi sosami . Polecam , to naprawdę smaczny i prosty posiłek Składniki : 0,5 kg dorsza ( użyłam mrożonego ) 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki bułki tartej 1 jajko sól,pieprz do smaku 1/2 cytryny ( sok ) sos : 2 duże pory – konkretnie same białe końcówki 1 porządna łyżka masła 1/2 płaskiej ,oszczędnej łyżeczki startej gałki muszkatołowej(...)wyszedł nam zbyt gęsty można go lekko rozrzedzić dodatkową dawki śmietanki lub wody . Teraz czas na dorsza . Przygotowane wcześniej kawałki obtaczamy w roztrzepanym jajku i mieszance mąki z bułką tartą ( jak schabowe ) . Smażymy na złoty kolor ,na dobrze rozgrzanej patelni . Wykładamy na talerze , polewamy sosem porowym i gotowe . Doskonale smakują z surówką ze świeżej marchewki i pure ziemniaczanym . Smacznego
Ogrodnik w podróżyłyżki masła Ciasto: 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 2 szklanki wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 duże jajka płaska łyżeczka soli olej do smażenia ok. szklanka bułki tartej jajko + odrobina mleka szczypta soli Krokiety ze Szpinakiem i Białym Serem - Sposób przygotowania: Farsz: Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle. Dodajemy drobno pokrojony czosnek i dalej(...)góry tworząc krokieta. Tak samo postępujemy z resztą naleśników. Tak przygotowane krokiety maczamy w jajku rozbełtanym z mlekiem (ok. 2 łyżki) i odrobiną soli. Następnie obtaczamy je w bułce tartej i od razu przekładamy na dość głęboki , rozgrzany olej. Smażymy na złoty kolor z obu stron (po ok. 3-5 min.) Moje posty
Słodka Stronaugotowanych ziemniaków 250 g sera białego (twaróg) sól pieprz 2 jajka 1 cebula tłuszcz do smażenia bułka tarta do panierowania Ugotowane ziemniaki utłuc i wystudzić lub wystudzić i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Ser rozdrobnić, dodać sól i pieprz do smaku oraz jajka i dobrze wyrobić masę. Uformować 7-8 kotletów, panierować w bułce tartej i usmażyć na tłuszczu
Gotowanie jest łatwesosem wyłączamy. Próbujemy sosu czy nie za gorzki, ewentualnie dosładzamy go jeszcze do smaku. KLOPSIKI ZIOŁOWE Mięso indyka i jajko ogrzewamy do temperatury pokojowej. Suchą bułkę, szalotki i boczek kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do nich czosnek, przyprawy i zioła a całość umieszczamy w malakserze. Mielimy wszystko ze sobą na drobno. Dodajemy masę bułkową do mięsa, wbijamy jajko(...)minut. Dopiero potem odcedźcie i przełóżcie ją na patelnię. Będzie wymagała odrobinę dłuższego duszenia na maśle. SKŁADNIKI KLOPSIKÓW 500g ciemnego mięsa mielonego z indyka 150g czerstwej, lekko suchej pszennej bułki 30g wędzonego bekonu 2 szalotki, 60g 1 ząbek czosnku 1 łyżka dobrej, ostrej musztardy 1 jajko M 1 łyżeczka suszonego lub świeżego rozmarynu 1 łyżeczka suszonego lub świeżego tymianku
Karo in the Kitchenmieszanego (drób, wołowe, wieprzowe) 2 jajka 3 łyżki wazowe rosołu 2 cebule 1 marchewka kilka ziarenek ziela angielskiego 2-3 listki laurowe gałka muszkatołowa pieprz sól morska 8 naleśników bułka tarta do panierowania jajko do panierowania tłuszcz do smażenia Wykonanie: Mięso wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy obraną marchewkę i cebule, listki laurowe, sól, ziele angielskie(...)układamy mięsny farsz, zawijamy boki ciasta do środka i zwijamy naleśnik w rulonik. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Każdy krokiet maczamy dokładnie w rozkłóconym jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obydwu stron na złocisty kolor
Kulinarne przygody Gatitydrobnego cukru do wypieków 250 g ugotowanych buraczków, zmiksowanych na puree 3 duże jajka 200 g rzepakowego 50 g gorzkiej czekolady Dodatkowo: cukier puder do oprószenia masło, bułka tarta Do miski przesiać mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i cukier. Wymieszać, odłożyć. W malakserze zmiksować buraczki z jajkami i olejem na gładkie puree. Do zmiksowanych mokrych składników dodać(...)przesiane suche składniki i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia. Dodać drobniutko posiekaną czekoladę, wymieszać.Dno tortownicy o średnicy 26 cm wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 170ºC przez około 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić, posypać cukrem pudrem. *autorka użyła mniejszej tortownicy więc moje ciasto jest nieco niższe
Delicious Titbitsuważam że jest to doskonałe połączenie smaków. Składniki: 1 pierś z indyka 1 serek typu oscypek 100 gram suszonej żurawiny przyprawa do indyka sól, pieprz jajko bułka tarta olej do smażenia wykałaczki Sposób przygotowania: Pierś indyka kroimy w plastry, każdy kotlet delikatnie rozbijamy. Oprószamy przyprawą do indyka, solą oraz pieprzem. Oscypka kroimy w cienkie paski, żurawinę wcześniej(...)sparzamy gorącą wodą. Na brzegu każdego kotleta układamy paski oscypka i suszoną żurawinę, Zwijamy roladki składając boki do środka, spinamy wykałaczkami. Panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy roladki na złoty kolor z obydwu stron. Zamiast oscypka możemy użyć wędzonego sera żółtego
Bajeczna KuchniaDoprawić wg własnych preferencji smakowych. Wrzucić pulpeciki. Odpowiednie porcje makaronu umieścić w miseczkach i zalać gorącą zupą z pulpecikami. Odczekać aż makaron zmięknie. Pulpeciki. 200g mięsa mielonego 1/2 suchej bułki + mleko do namoczenia 1/2 cebuli mąka (opcjonalnie) sól, pieprz i inne ulubione przyprawy do smaku Mięso wymieszać z odciśniętą z mleka bułką, jajkiem, posiekaną cebulą oraz przyprawami. Uformować kuleczki
Di gotuje