cukru, 1 czubata łyżka cynamonu, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, sok z małej cytryny Pianka: 6 białek, ½ szklanki cukru, opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego (bez cukru), Dodatkowo: 2 – 3 łyżki bułki tartej, 1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich Sposób przygotowania: Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i masło dokładnie posiekać. Dodać żółtka oraz jogurt i wyrobić ciasto. Podzielić na 2 części(...)około 10 minut). Wyjąć, lekko przestudzić. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania zmniejszyć obroty miksera i dosypać budyń. Krótko miksować. Przestudzone ciasto posypać tartą bułką i wyłożyć na nim masę jabłkową, wyrównać. Na masę nałożyć piankę, a na nią zetrzeć na grubej tarce ciasto wyjęte z zamrażarki. Całość posypać orzechami. Wstawić do piekarnika i piec
Nie tylko w kuchniczerwonej ½ szklanki amarantusa ½ szklanki słonecznika 1 łyżeczka suszonych warzyw (naturalna wegeta) 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego ½ łyżeczki kuminu ½ łyżeczki wędzonej papryki ½ łyżeczki słodkiej papryki 1 ząbek czosnku Bułka tarta Sos: 2 puszki pomidorów 1 ząbek czosnku 2 cebule 1/3 łyżeczki bazylii 1/3 łyżeczki oregano Medaliony: Amrantus gotujemy w wodzie w proporcji 1:2 czyli pól szklanki amarantusu(...)ujemy na pastę. Słonecznik mielimy blenderem na proszek. Po ugotowaniu dokładnie mieszamy amarantu, soczewicę i słonecznik dodając przyprawy i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Formujemy kulki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Sos: Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Dodajemy pomidory z puszki, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Medaliony podajemy z gorącym
W kuchennej krainiemiła odmiana dla naszych tradycyjnych zup: pomidorowej, ogórkowej czy rosołu. I co najważniejsze zadowoli każdego domownika. Zapraszam!!! Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego, 1 jajko, 0,5 bułki ( kajzerki), 3 marchewki, 2 korzenie pietruszki, 0,5 selera( małego), garść natki pietruszki, 4 serki topione Hochland (podłużne po 100g każdy, o różnych smakach- najlepiej bez dodatków), sól, pieprz, liście laurowe(...)ziele angielskie, woda Wykonanie: Mięso mielone mieszamy z namoczona w wodzie bułką i jajkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe kotleciki. Następnie gotujemy je przez 10 min w gorącej wodzie. W drugim garnku gotujemy bulion ( ok. 4 litrów) z startą na grubych oczkach marchewką, pietruszką i selerem. Dodajemy również liść laurowy i ziele angielskie. Do bulionu przekładamy mięsne
Passion of Cookingprażonego słonecznika 3 łyżki prażonego sezamu 2 szalotki 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju ryżowego 3 łyżki mąki gryczanej 0,5 pęczka pietruszki 0,5 pęczka koperku sól, pieprz bułki żytnie (przepis znajdziesz tutaj ) majonez bez jajeczny (przepis znajdziesz tutaj ) musztarda(przepis znajdziesz tutaj ) pomidor ogórek sałata lub rukola Przygotowanie: Buraki myjemy, kroimy na ćwiartki i zapiekamy w piekarniku przez(...)dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety układamy na blaszce i zapiekamy przez 20 min. w 200 st., następnie przewracamy na drugą stronę i zapiekamy kolejne 15 min. Bułki przecinamy i połówki smarujemy majonezem. Do środka wkładamy, kotlet z buraka smarujemy go musztardą, następnie nakładamy sałatę, rukolę ogórek i pomidor pokrojony w plasterki. Burgery wyszły Boskie - mięsożerny mąż
Łycha smakówczosnkiem i zapiekane. Istnieje bardzo dużo wariacji grzanki. Ja proponuję z pomidorami, fetą, czarnymi oliwkami świeżą bazylią i rukolą. Potrzebne składniki: kilka kromek pszennej bułki oliwa 2 ząbki czosnku pomidory w puszce 1/2 serka feta oliwki czarne garść świeżych listków bazylii garść rukoli 2 łyżeczki oregano 0,5 łyżeczki pieprzu Przygotowanie(...)Bułkę pszenna kroimy na kromki, skrapiam oliwą, smarujemy rozdrobnionym czosnkiem i zapiekamy w piekarniku w 200 st przez ok. 15 min. - aż powstaną złociste grzanki. Pomidory kroimy w kostkę i mieszamy z bazylią, oregano i pieprzem (latem możemy wykorzystać świeże pomidory). Fetę kroimy w kostkę a czarne oliwki w krążki. Na b ruschettę nakładamy przyprawione pomidory, fetę i posypujemy oliwkami
Łycha smakówMiks mielonego cynamonu, goździków i kardamonu - 1 łyżka 1 łyżka sody oczyszczonej 3/4 szklanki mleka 1 pełna łyżka kakao 150g bakalii (morele,rodzynki, orzechy włoskie i figi) Tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blaszki Przygotowanie: 1/ W dużym rondlu zagotować mleko, masło, miód, cukier, kakao i przyprawy. Wymieszać i odstawić do ostudzenia 2/ Do masy o letniej temperaturze wmiksowujemy mąkę(...)żółtkami które uprzednio oddzielamy od białek. 3/ Dodajemy bakalie obsypane mąką oraz delikatnie dodajemy mieszając pianę ubitą z białek. 4/ Wylewamy masę do blachy wysmarowanej tłuszczem i bułką tartą. Pieczemy w nagrzanym już piekarniku 200-220 stopni przy termoobiegu 40-50 minut sprawdzając przed ostatecznym wyjęciem suchym patyczkiem. 5/ Dobrze upieczony piernik jest wyrośnięty, odstaje od formy
Kuchnia PROzdrowotnaNadzienie 500 g piersi kurczaka 1-2 cebule-duza jedna ,male 2 3-5 ząbków czosnku mielony czarny pieprz - do smaku słone paluszki 1-2 jajka do obtaczania panierka -bułka tarta ,lub panko jak u mnie oliwa,lub maslo klarowne do smażenia Wykonanie Jogurt mieszamy z solą i sodą. Mąke przesiewamy na stolnice ,lub do miski,dodajemy roztwór ,mieszamy(...)wszystko wymieszać. Ciasto rozwałkować i wyciąć kółka . Na środek , każdego koło w środku umieścić paluszek .Teraz na to wszystko położyc przygotowany farsz.Zlepić jak pieroga. Przygotuj jajko i bułkę tartą .Zamocz noge w jajku. Następnie obtoczyć w panko. Smażyć z obu stron na złoty kolor,na maśle ,lub olej na małym ogniu. Usmażony odsączyc na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu
w mojej kuchnimasła sól szczypta kurkumy szczypta słodkiej papryki 1 jajko natka pietruszki 4-5 łyżek maki kukurydzianej bądź tortowej 1/2 główki cebuli pokrojonej w drobna kosteczkę i zeszklonej na oleju bułka tarta do obtaczania ( morze ale nie musi być ) pieprz 1. Kasze płuczemy w wodzie dotąd aż woda będzie czysta. Przelewamy wrzątkiem na sicie. Gotujemy w garnku z łyżką masła(...)jeśli konsystencja będzie zbyt rzadka to dosypujemy jeszcze z jedna łyżkę mąki. 3. Kiedy mamy już odpowiednio przyprawiona kaszę, rozgrzewamy olej i formujemy kotleciki ( ja pera kotlecików obtoczyłam w bułce natomiast resztę wykładałam łyżka od razu na rozgrzany tłuszcz). Smażymy na rumiano z każdej strony podajemy z surówką bądź sosem lub same :) Smacznego
Gotowanie...to proste !szklanka mleka 1 szklanka wody 1,5 szklanki mąki szczypta soli 2 jajka 2 łyżki roztopionego masła Dodatkowo: 0,5 szklanki mąki 2 jajka 0,5 szklanki bułki tartej olej do smażenia Kurczaka umyć i pokroić w drobną kostkę, oprószyć chili, solą i pieprzem. Boczniaki opłukać i pokroić. Szalotki posiekać, suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałeczki(...)drugim, aby nie wyschły. Na naleśniki nakładać gotowy farsz i zwijać zgodnie ze sposobem podanym poniżej: Zwinięte krokiety panierować kolejno w mące, roztrzepanym jajku z łyżką mleka i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju. Do krokietów doskonale pasuje Kremowy sos curry . Smacznego
Piąty grzech głównyłyżka * olej ryżowy- 1 łyżka * sól- szczypta Nadzienie: * pieczarki- 500 g *ser mozzarella- 150 g * cebula- 1 szt. * sól, pieprz, papryka wędzona * olej- 1 łyżka Dodatkowo: * jajko- 2 szt. * bułka tarta- do obtoczenia naleśników * olej ryżowy- do smażenia Naleśniki: Z podanych składników wyrobić ciasto i smażyć naleśniki (trochę grubsze) na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu- olej wlać do ciasta). Ostudzić. Nadzienie(...)wolnej przestrzeni przy krawędzi. Te części bez masy należy wywinąć na masę, tworząc kwadrat, który następnie należy zawinąć na pół. Obtoczyć w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej i smażyć z dwóch stron do delikatnego zarumienienia się panierki. Smacznego
Kraina Miodem Płynącaczęści. Jedną włożyć do lodówki, drugą na 2 godziny do zamrażarki. Dodatkowo: 4 jabłka 2 budynie waniliowe bez cukru 4 łyżki cukru 750 ml mleka kilka łyżek bułki tartej Blaszkę o wymiarach 24x24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie formy rozwałkować ciasto z lodówki. Ponakłuwać widelcem. Spód oprószyć bułką tartą. Jabłka obrać, pokroić w ósemki, poukładać na cieście. Budynie ugotować
kulinarnyswiatdomiSkładniki: 500 g zmielonej łopatki wieprzowej 2 - 3 cebule 3 ząbki czosnku lubczyk, cząber, majeranek sól, pieprz jajko całe i jedno żółtko 2 łyżki bułki tartej 3- 4 chochle bulionu opakowane śmietany pęczek koperku Przygotowanie: Cebulę podsmażyć na maśle, dodać do zmielonego mięsa razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wbić jajko, dodać żółtko i bułkę tartą. Przyprawić do smaku przyprawami
Gaździnka warzycebula, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki majeranku, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, łyżka octu jabłkowego, szczypta mielonego czosnku, 2 łyżki bułki tartej, łyżka oleju rzepakowego (użyłam Rapso ). Wykonanie Schab umyć, osuszyć i rozciąć wzdłuż dłuższego boku, lecz nie do końca - tak, by można było rozłożyć mięso jak książkę. Oprószyć(...)lodówki. Pieczarki o cebulę obrać, drobno posiekać. Zeszklić na łyżce oleju rzepakowego. Doprawić do smaku sola i pieprzem, dodać ostrą paprykę, czosnek, zioła prowansalskie, majeranek, ocet jabłkowy oraz bułkę tartą. Wymieszać. Mięso rozłożyć wzdłuż jednego dłuższego brzegu rozłożyć farsz. Ciasno zwinąć roladę i obwiązać sznurkiem. Owinąć folią aluminiową i piec około 1,5 godziny w temp. 180st. Pół godziny przed
Z miłości do słodkościdanie obiadowe, czyli koperkowe pulpety. Najczęściej podaję je z ziemniakami lub ryżem oraz surówką. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1/2 kg łopatki wieprzowej, 1 cebula, 1/2 pęczka koperku, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, 1 litr wody, 1 łyżka mąki, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1,5 łyżki śmietany 18%, sól, pieprz, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Mięso razem z cebulą(...)mielę przez maszynkę do mielenia mięsa. Do mięsa dodaję jajko, bułkę tartą, sól, pieprz oraz drobno posiekany koperek. Łączę wszystkie składniki. Z masy formuję okrągłe klopsiki. 2. Pulpety obsmażam z dwóch stron na oleju. Następnie przekładam je do garnka. Wodę mieszam z mąką i papryką. Wlewam do pulpetów. Gotuję na małym ogniu około 30 minut. Dodaję śmietanę
Tradycyjna kuchnia KasiPieczarki faszerowane mięsem mielonym... Potrzebne będą: średnie pieczarki mięso mielone ser cebula bułka tarta lub zwykła namoczona w mleku majeranek jajko sól, pieprz Mięso mielone przygotowujemy jak na zwykłe mielone smażone, ja dodaję jajko, cebulę, majeranek, bułkę tartą, sól, pieprz, można dodać czosnek, paprykę, zieloną pietruszkę, co się lubi. Z pieczarek urywamy nóżki i delikatnie wydrążamy, nie za mocno
Pelusiowa Kuchnia