bułki - 33426 przepisów (strona:967/2229)

PULPETY W SOSIE MARCHWIOWO - POROWYM 164

łopatka) 2 średnie cebule 1 jajko vegeta 1 łyżka przyprawy BOSFORSKIEJ do mięs firmy RAFEX 1/2 łyżeczki PIEPRZU TURECKIEGO firmy RAFEX 2 ząbki czosnku 1/2 łyżki majeranku 2 łyżki bułki tartej 1 mały por 1-2 marchewki ok. 1l bulionu warzywnego pieprz 2 łyżki mąki 1 łyżka śmietany 18% magi 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego Sposób wykonania: Mięso(...)zmielić, dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, wbić jajko, wsypać bułkę tartą i przyprawy. Wymieszać dokładnie i odstawić na ok. 30 minut. Następnie z mięsa formować małe pulpety i wrzucać do gotującego się bulionu warzywnego.  Dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować na małym ogniu. W międzyczasie obieramy marchewki i ścieramy na tarce o grubych

Prosto i Smacznie z Anetą
zupa cebulowa z grzanką 153

łyżki oliwy szczypta gałki muszkatołowej szczypta tymianku 1 łyżka mąki sok z połowy cytryny szczypta ostrej papryki sól na grzanki 6-8 łyżek oliwy z oliwek 2 razowe bułki szczypta soli sposób przyrządzenia W garnku roztapiamy masło, dodajemy do niego oliwę i przesmażamy na nim obrane i pokrojone w krążki cebule. Cebulę smażymy na średnim ogniu około dwudziestu  minut(...)koniec gotowania do zupy dodajemy sok z cytryny , gałkę muszkatołową, tymianek, sól i ostrą paprykę. W tym czasie  ścieramy  żółty ser na tarce o grubych oczkach Bułki kroimy na dość grube części  i przesmażamy je na rozgrzanej patelni z dodatkiem szczypty soli i 6-8 łyżek oliwy. Bardzo gorącą zupę rozlewamy do misek, posypując każdą porcję startym

Miód i pieprz
Schabowy pod pierzynką cukiniowo musztardową 170

garść startego żółtego sera sól, pieprz 1/2 łyżeczki curry, papryki słodkiej 2 jajka (1 do panierowania) 1 łyżeczka musztardy z gorczycą 1 łyżeczka ostrej musztardy (u mnie rosyjska) bułka tarta olej Na patelni (która ma pokrywkę) rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy posiekaną w drobną kostkę cebulę, smażymy do zrumienienia. Jak już będzie cebula gotowa dodajemy papryczkę chilli drobno posiekaną(...)smażymy całość do momentu jak cukinie będzie już miękka. Wszystko przekładamy do miseczki. Schaby rozbijamy, przyprawiamy z każdej strony solą i pieprzem. Panierujemy schaby w 1 jajku i bułce tartej. Do miseczki po jajku wbijamy 2 jajko dodajemy ser żółty i po łyżeczce z każdej musztardy i dokładnie wszystko mieszamy. Na tej samej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy

Piekielna Kuchnia Pati
Przysmak kanapkowy z boczku 248

polecam pycha!!  Zapraszam również po inne przepisy na wędliny domowe -znajdziecie je pod tą nazwą na pasku bocznym Składniki: - 1 kg chudego surowego boczku - 5 jajek - 5 łyżek bułki tartej - 1,5 vegety - sól, pieprz - włoszczyzna Przygotowanie: Z włoszczyzny ugotować wywar, doprawić. Boczek zmielić, dodać jajka, bułkę tartą i Vegetę. Dokładnie wymieszać. Podzielić na dwie części, z każdej uformować

Swojskie jedzonko
Jajecznica z rukolą 224

jest zrobić jajecznicę. Tym razem polecam Wam jajecznicę z rukolą, którą również bardzo, bardzo lubię :) SKŁADNIKI (dla 2 osób) 4-5 jajek 1 łyżka masła mała garść rukoli 2 bułki lub 4 kromki chleba pełnoziarnistego sól pieprz PRZYGOTOWANIE Jajka wbijamy do miseczki/kubeczka i roztrzepujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.  Na patelni roztapiamy masło, wlewamy jajka i smażymy na wolnym ogniu(...)jajka się zetną. Pod koniec dodajemy rukolę i delikatnie mieszamy. Podajemy na kromkach lub połówkach bułek. Posypujemy resztą rukoli i delikatnie oprószamy pieprzem.  Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Kora brzoskwiniowa 220

orzechów, i zaspokoi nawet najbardziej wymagający gust:) Składniki: *Ciasto: 4 jajka 100 g drobno posiekanych orzechów 100 g mielonych orzechów 80 g cukru 1 łyżka mąki tortowej 1 łyżka bułki tartej 2 połówki brzoskwiń (z puszki) *Krem budyniowy: 200 g miękkiego masła 700 ml mleka 3 żółtka 3/4 szklanki cukru 5 łyżek mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej(...)galaretka brzoskwiniowa 350 ml wody Wykonanie: Zaczynamy od zrobienia biszkoptu, jajka ubijamy z cukrem, aż staną się puszyste i jasne. Następnie dodajemy do jajek orzechy posiekane, zmielone, mąkę i bułkę tartą i miksujemy chwilkę aż składniki się połączą. Gdy będą już połączone dodajemy pokrojone w mała kostkę brzoskwinie i mieszamy za pomocą łyżki, delikatnie. Spód formy (30x25 cm) smarujemy masłem

Piekę, bo lubię
Sola z sałatkowym rarytasem. 152

owoce doprawione ostrą papryczką. Jeśli zainteresowały Was produkty tej firmy to zapraszam do sklepu internetowego http://eterno.pl/ Zapraszam :) Składniki : 4 kawałki soli ( ryby ) sól, pieprz , szczypta chili 1 jajko bułka tarta z paluszków olej do smażenia Sa ł atkowy rarytas Eterno   Wykonanie: Rybę myjemy, osuszamy ręczniczkiem, przyprawiamy  solą pieprzem i szczyptą chili. Rybę maczamy w roztrzepanym jajku(...)panierujemy w bułce z paluszków.Smażymy na rozgrzanym oleju. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku. Na każdy kawałek upieczonej  ryby nałożyć po łyżce sałatki. Podawać z ryżem, wyśmienicie smakuje:) Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Pulpeciki w sosie własnym 188

Zapraszam do przygotowań! Składniki na pulpeciki: olej do smażenia 1 cebula, drobno posiekana 1 mała marchewka, starta na małych oczkach 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 czerstwa bułka namoczona w mleku, odsączona 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól, świeżo mielony pieprz mąka do obtaczania pulpecików Dodatkowo: 2 ząbki czosnku w łupinkach 2 suszone grzybki(...)minut, aż zmięknie. Dodajemy marchewkę, mieszamy, smażymy kolejne 5 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.  2. W misce mieszamy podsmażoną cebulkę i marchewkę, mięso, odsączoną bułkę, jajko, doprawiamy papryką, solą i pieprzem. Zagniatamy na jednolitą masę. Odrywamy małe kawałki, formujemy kuleczki, obtaczamy w mące, układamy z boku. 3. Na patelni ze smażenia cebulki rozgrzewamy 3 łyżki oleju

My Culinary Art
SZASZŁYKI Z PANIEROWNYCH PARÓWEK 200

cielęce lub drobiowe, jednak staram się aby w mojej kuchni niezbyt często pojawiały się w moim menu.Zapraszam. 4 PARÓWKI cielęce 4 cienkie plasterki szynki gotowanej lub boczku 1 jajko bułka tarta do panierowania+ starty na drobno parmezan 2-3 łyżki mąki olej do smażenia pomidorki ogórek zielony *************************************  Jajko wbić do talerza,dodać łyżkę zimnej wody lub mleka i rozstrzelać(...)widelcem.PARÓWKI obraćz osłonki.Każdą parówkę owinąć plastrem szynki , panierować w mące ,potem zanurzyć w jajku , a następnie w bułce tartej .Parówki układać na rozgrzanym oleju i smażyć że wszystkich stron na złoty kolor.Każdą szybko pokroić na 3 części .Pomidory umyć i pokroić w ósemki .Ogórki umyć , wydrążyć nasiona ,pokroić w kostkę.Nadziewać na patyczki do szaszłyków kawałki parówek

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zupa piwna 174

jest bardzo wyczuwalny w zupie. Jest prosta do zrobienia i szybko się ją robi. Składniki: - 1 duża lub 2 małe cebule, - 0,5 l łagodnego piwa jasnego, - 3 łyżki bułki tartej, - 2 łyżki oleju, - 1 - 2 łyżki cukru, - sól, gałka muszkatołowa, papryka słodka. Wykonanie: Pokroić cebulę w półplastry, do rondelka wlać olej, rozgrzać go, wrzucić cebulę, podsmażać ją aż zrobi(...)się szklista, wsypać 1 łyżkę cukru, chwilę razem smażyć. Delikatnie wlać do garnka piwo, wymieszać i dodać bułkę tartą. Gotować na małym ogniu przez ok 20 minut, po tym czasie spróbować, doprawić do smaku solą i ew. cukrem. Zmiksować ciasto blenderem ręcznym i przetrzeć przez sito. Rozlać do miseczek lub talerzy, posypać każdą odrobiną papryki słodkiej, gałki muszkatołowej i pieprzu

Co na wege obiad?
Kremowa zupa pieczarkowo-marchewkowa z pulpecikami 150

zupa pieczarkowa 100 g serka topionego kremowego 100 g serka topionego pieczarkowego 200 ml śmietany 30 % Pulpeciki: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego 1/2 pęczku koperku 1 jajko garść bułki tartej Sposób przygotowania: 1. Zupa: Marchew i pieczarki ścieramy na tace o dużych oczkach i podsmażamy na maśle aż marchew zmięknie. W razie potrzeby podlewamy wodą żeby się nie przypaliło. Bulion(...)zagotowujemy. Dodajemy pieczarki z marchewką i mieszamy. Do zupy wlewamy śmietankę zahartowaną odrobiną gorącej zupy. Całość zagotowujemy. 2. Pulpety: Mięso mielone dokładnie mieszamy z posiekanym drobno koperkiem, jajkiem i bułką tartą. Formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i gotujemy w osolonym wrzątku ok. 10-15 minut. Po tym czasie odcedzamy. Na talerz nakładamy kilka pulpecików i zalewamy gorącą zupą. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
Zupa z serków topionych z chipsami z szynki i grzankami 166

doskonała propozycja na szybki, tani i łatwy do przygotowania obiad dla całej rodziny.  SKŁADNIKI: 1 litr bulionu warzywnego, 1/2 cebuli, 3 serki topione, 100 ml śmietany 30%, 1 bułka, 50g masła, 2 plastry szynki, sól, pieprz, suszony koperek, oliwa. PRZYGOTOWANIE: 1. Bulion warzywny przelewam do garnka i zagotowuję. Cebulę kroję w małą kostkę i szklę na oliwie. Dodaję(...)dodaję rozdrobnione serki, mieszam. Gotuję na małym ogniu około 10 minut, aż serki się rozpuszczą. Wlewam śmietanę i zagotowuję. Zupę doprawiam do smaku suszonym koperkiem, solą oraz pieprzem. 2. Bułkę kroję w kostkę. Podrumieniam na maśle, aż grzanki będą chrupiące. Szynkę kroję w plaski. Układam na blaszce wyłożonej pergaminem i piekę około 10 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Zupę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Zawijany chleb o smaku pizzy 174

mnie - ser wędzony. Płat ciasta wraz z nadzieniem zwinąć wzdłuż dłuższego boku, formując rulon jak na roladę.  Ułożyć zlepieniem do dołu w blasze wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub kaszą manną - kasza manna jest tu według mnie lepsza, bo nie tendencji do przypalania się jak bułka i tworzy na chlebie fajną, chrupiąca skórkę. Blachę z chlebem przykryć ściereczką

Grunt to przepis!
Pomarańczowiec 363

łasuchów, na święta, imprezy, specjalne okazje. Ciasto: 3 pomarańcze 1,5 szklanki zmielonych orzechów włoskich (ja dałam 1) 15 jajek 1,5 szklanki cukru 3 łyżki kakao 15 łyżek bułki tartej 6 łyżek maki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 400 g. masła roślinnego 3 łyżki espresso 2 łyżki spirytusu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pomarańcze(...)lodówki na noc. Na drugi dzień pomarańcze pokroić w małe kawałki i przekręcić przez maszynkę do mięsa. Białka ubić, pod koniec ubijania dodać cukier, dalej ubijając dodawać żółtka, kakao, bułkę tartą, mąkę i proszek do pieczenia. Pod koniec ubijania dodać orzechy i pomarańcze i delikatnie wymieszać (masy jest bardzo dużo więc trzeba wziąć dużą miskę do ubijania, albo składniki podzielić

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Krokiety mięsne z kapustą i grzybami 119

główki kapusty lub cała gdy jest młoda - 1 cebula - 2 garście suszonych grzybów lub 1/2 kg świeżych - mięso z rosołu - udko i kawałek wołowego lub 2 udka - olej - jajko - bułka tarta - sól - pieprz Przygotowanie: Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem, i odstawiamy na godzinę po tym czasie gotujemy w wodzie w której się moczyły do miękkości. Kapustę szatkujemy, wrzucamy do wrzątku(...)chwilę dusimy pod przykryciem. Zawartość patelni mieszamy z ugotowaną kapustą i doprawiamy solą i pieprzem. Farsz rozprowadzamy na przygotowanych naleśnikach i zwijamy. Każdy krokiet obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej i smażymy na oleju. Krokiety najlepiej smakują z czerwonym barszczem. Życzę smacznego

Kulinarne życie

Proponowane wyszukiwania