bułki - 33426 przepisów (strona:968/2229)

Bułki z oliwkami, pasternakiem, marchewką i rozmarynem 168

Bułki z oliwkami, pasternakiem, marchewką i rozmarynem czyli bardzo aromatyczne pieczywo dobre na każdą okazję. Wyrabianie klejącego się ciasta bywa męczące, zwłaszcza kiedy nie używamy do tego maszyny ale efekt wynagradza naszą cierpliwość. Idealnie smakują już same lub posmarowane masłem ale można je też zapiec z serem lub podawać z szynką.   SKŁADNIKI / 24 bułeczki: * 1 kg mąki pszennej(...)można użyć maszyny. Ciasto jest bardzo kleiste ale należy się starać dodawać jak najmniejszą ilość mąki w trakcie wyrabiania. Jeżeli dodamy dużo mąki i ciasto będzie zbite to nasze bułki nie będą puszyste. Wyrobione ciasto przykrywamy folią/ściereczką i odkładamy na około 1,5 h do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i dzielimy na porcje po około

Mohiella
Bułki zapiekane z kapustą i grzybami 154

Fajna alternatywa talerza pełnego kapusty z grzybami. Fajnie podane i obiad gotowy. Kapustę ugotujcie według własnych upodobań albo według mojej propozycji, jest pyszna. Użyłam do dania bułek musztardowych według przepisu [ klik ] Zapraszam na obiad, kolację albo danie do pracy. Bułki zapiekane z kapustą i grzybami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Baba drożdżowa Wielkanocna. 182

szklanki cukru pudru szczypta soli skórka otarta z 1 niewoskowanej cytryny (lub pomarańczy) ewentualnie kilka kropel aromatu 100 g roztopionego, letniego masła bakalie (polecam rodzynki i żurawinę) masło i bułka tarta do formy (ja zawszę tę babkę piekę w tradycyjnej, metalowej formie)      Żółtka ubijamy z przesianym cukrem pudrem na puszystą masę, przekładamy do wyrośniętego rozczynu, dolewamy również(...)Gotową drożdżówkę oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napuszenia na około godzinę.      Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy i równomiernie przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy. Foremkę przykrywamy ściereczką i zostawiamy tak ciasto na około 20 minut (w tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 170-180 stopni C). Gotowe ciasto pieczemy do tzw. suchego

Rozpustne gotowanie
ziemniaczano-jajeczne kotlety z pesto peperoncino... 189

Składniki: jajka 10 sztuk, ziemniaki gotowane w mundurkach 10 sztuk, bułka tarta 4 łyżki, pesto peperoncino Royal Brand 3 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, mleko 2 łyżki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba dzień wcześniej ugotować ziemniaki w mundurkach, obrane dodać do jajek na twardo 9 sztuk i tłuczkierm do ziemniaków dobrze rozgnieść dodać 1 jajko, bułkę tartą

W Mojej Kuchni Lubię
Piotr Kucharski: Chleb. Domowa piekarnia. 188

polecam właśnie tę pozycję. Książka ma 272 strony i podzielona jest na 5 rozdziałów: I Teoria II Zakwas i pieczywo na zakwasie III Drożdże i chleby na drożdżach IV Bułki i płaskie chleby V Potrawy z chlebem i do chleba W rozdziale I przeczytacie o podstawach – składnikach pieczywa, niezbędnym sprzęcie kuchennym, poznacie różne rodzaje mąk, poznacie etapy powstania chleba(...)rozdziału II dowiecie się jak zrobić domowy zakwas, poznacie także pieczywo na zakwasie. Rozdział III dotyczy drożdży, pieczywa na drożdżach.Rozdział IV poświęcony jest bułkom. W V znajdziecie przepisy na potrawy, które umożliwiają wykorzystanie niezjedzonego pieczywa oraz takie, które świetnie do niego pasują. Książka jest pełna inspiracji. Pamiętajcie – jeśli raz spróbujecie domowego pieczywa, to kupne – przestanie Wam smakować

Moja pasja smaku
Bułki na parze czyli pampuchy, jako dodatek do mięs i sosów 162

obroty 1 – dodać pozostałe składniki, czas 3,5 minuty, naczynie zamknięte, interwał – odstawić do wyrośnięcia Ręce zamoczyć w mące i nabrać porcję ciasta i uformować bułkę. Położyć na lekko obsypanej mąką stolnicę. W dużym garnku zagotować wodę i obwiązać gazę. Jak woda będzie się gotowała położyć na gazie pampuchy. Przykryć dużą miską i gotować 5 minut. Można ugotować

Kuchnia Pokoleń
KOTLET PANIEROWANY Z PIERSI KURCZAKA Z RYŻEM - OBIAD DIETA 1500 KCAL. 179

przyrządzenia. Danie 564 kcal. 1 niepełna szklanka ugotowanego ryżu 120 g. 1 łyżka posiekanego koperku 3 g. pierś z KURCZAKA 100 g. ćwierć jajka 12 g. 2 łyżki bułki tartej 20 g. sól pieprz liście sałaty 30 g. 2 łyżki jogurtu greckiego 20 g. 0.5 szkl .ugotowanej mieszanki warzywnej z Brukselką 40 g. 1 niepełna łyżka oleju 10 g. woda(...)mineralna bez ograniczeń ********************************************* Umyte mięso zbić tłuczkiem ,  przyprawić  , obtoczyć w rozbitym jajku i bułce tartej.Usmażyć na oleju .Podajemy z ryżem posypanym koperkiem ,sałatą wymieszaną z jogurtem oraz ugotowanymi warzywami.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Ciasto kawowo- makowe 161

Ciasto kawowo- makowe Składniki : Ciasto : mak mielony suchy - 30 dag cukier - 3/4 szkl jajka - 8 szt bułka tarta - 1 łyżka kasza manna - 3 łyżki cukier waniliowy - 1 opak olejek migdałowy - kilka kropli proszek do pieczenia - 2 łyżeczki Masa kawowa masło - 1 kost kawa mielona - 2 łyżki woda gotowana - 0,5 szkl cukier puder - 0,5 szkl Dodatkowo : dżem z czarnej(...)porzeczki - 1 słoik mieszanka studencka - 1 opak Przygotowanie : Ciasto : Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Wymieszać w misce ze sobą mak mielony, bułkę tarta i kaszę mannę , oraz proszek do pieczenia, ucierając po łyżce wsypywać zmieszane składniki. Na samym końcu ubić na sztywno pianę z białek, dodać do masy makowej, ostrożnie wymieszać łyżką, dodać olejek

Kuchnia Danusi
Kotlety mielone z indyka 153

przepisu Olgi Smile 500 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 1 cebula 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżka majonezu sól, pieprz do smaku bułka barta do obtoczenia olej do smażenia Cebulę posiekać i usmażyć na oleju. Mięso mielone połączyć z cebulą, jajkiem, majonezem oraz paprykami. Doprawić solą i pieprzem. Wyrobić masę i uformować kotleciki(...)patelni rozgrzać olej. Kotlety obtoczyć w bułce tartej i usmażyć z obu stron. Kotlety podałam z kaszą jęczmienną i surówką z marchewki i jabłka

Moja Galeria Smaku
Wegetariańska tortilla 178

korniszonów 6 rzodkiewek Sos: 1 mały jogurt naturalny gęsty 4 łyżki majonezu 4 łyżki pikantnego ketchupu 3 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 1 jajko mąka pszenna oraz bułka tarta do panierowania kotletów olej do smażenia kotletów oraz podgrzania tortilli  sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Kotlety sojowe gotujemy do miękkości według wskazówek na opakowaniu. Studzimy, dzielimy na mniejsze(...)kawałki i panierujemy najpierw w mące, jajku, a na końcu w bułce. Smażymy na oleju do zrumienienia i odkładamy na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.  2. Warzywa myjemy i drobno siekamy, dodajemy do potarganych liści sałaty, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.  3. Składniki na sos blendujemy lub mieszamy ze sobą dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy

Kuchnia w czekoladzie
Pasztet jaglano warzywny 101

WARZYWNY Składniki: 1 mały por 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 szklanka kaszy jaglanej 1 marchew 1 pietruszka 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 1 ząbek czosnku 3 jajka 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka masła 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Soczewicę i kaszę jaglaną płuczemy w ciepłej wodzie. Opłukaną soczewicę i kaszę gotujemy w oddzielnych garnkach, aż zmiękną. Następnie(...)sól i pieprz. Mieszamy wszystkie składniki.   Do wymieszanych składników pasztetu dodajemy ubite na sztywną pianę białka i ostrożnie mieszamy łyżką. Przekładamy wszystko do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.  Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 60 minut

Bon appetit mon amie
Jesienna tradycja - knedle ze śliwkami 85

smakują jak te długo wyczekane, jesienne ze śliwką węgierką. KNEDLE ZE ŚLIWKAMI Składniki: 3/4 kilograma ziemniaków mąka (około 1,5 szklanki) 1 jajko sól śliwki węgierki cukier dodatkowo: bułka tarta i masło lub śmietana  Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy na miękko. Po ugotowaniu studzimy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków.  Do przeciśniętych ziemniaków  dodajemy szczyptę soli, całe(...)lepiąc kulę.  Tak przygotowane knedle wrzucamy do wrzącej lekko osolonej wody i gotujemy około 4-5 minut aż kluski wypłyną na powierzchnię wody.  Podajemy ze śmietaną lub bułką tartą z masłem i ewentualnie cynamonem

Bon appetit mon amie
Karkówka jak kotlety, moczona w mleku 180

całą noc. Na drugi dzień wyjąć mięso z mleka i lekko osuszyć. Cebulkę odcedzić i odłożyć na bok. Wbić jajka do miseczki i lekko rozbić, a do drugiej wsypać bułkę tartą. Obtoczyć mięso najpierw w jajku a potem w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotleciki z dwóch stron po kilka minut. Zdjąć usmażone kotlety z patelni

Kuchnia Pokoleń
Mintaj w warzywnym sosie 202

grecku. Jednakże różni się smakiem. Warzywa o konsystencji marmolady, do tego chrupiący ogórek kiszony i konserwowa papryka. Idealna na ciepło lub zimno. Ok. 1 kg mintaja 1 jajko Bułka tarta do panierki 4 marchewki 1/4 selera 1 korzeń pietruszki 2 cebule 0,5 szklanki wody 3 kiszone ogórki 2 papryki konserwowe marynowane Orzech  (klik) 1 łyżka koncentratu pomidorowego Przyprawy(...)Sól, pieprz, cukier, lubczyk Rybę rozmrażamy. Kroimy ją na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano. Cebulę kroimy w kosteczkę. Pozostałe warzywa (marchew, seler i pietruszkę) obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach.  W garnku rozgrzewamy olej, szklimy cebulę. Dokładamy resztę warzyw. Wszystko dusimy na wolnym ogniu

VioletoweKucharzenie
Kotlety mielone z kiszoną kapustą + film 317

oraz  pożywne danie obiadowe i będą świetnym pomysłem na urozmaicenie monotonnego jadłospisu. składniki na 15 kotletów 500 g mielonego mięsa 500 g kapusty kiszonej 2 cebule 1 jajko bułka tarta do panierowania olej do smażenia czarny pieprz sól przepis Kapustę kiszoną umieszczamy w garnku zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Ugotowaną kapustę odcedzamy, studzimy(...)mięso mielone, dodajemy posiekaną kapustę, cebulę i jajko, całość doprawiamy czarnym pieprzem oraz solą, wszystkie składniki starannie ze sobą łączymy. Z mięsa formujemy niewielkie kotlety i panierujemy je w bułce tartej. Mielone smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem z obu stron na złoto - brązowy kolor a po usmażeniu kotlety odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku

Smakowite Dania