pszenna, 3 szkl masło, 220g smalec, 1 łyżka cukier puder, 5 łyżek proszek do pieczenia, 2 łyżeczki jajka, 5 szt jabłka obrane, 1 i 1/2 kg cukier, 3/4 szkl bułka tarta, 5 łyżek Przygotowanie Białka oddzielamy od żółtek. Jabłka kroimy w cienkie plasterki. W dużej misce przygotowujemy składniki na kruchy spód. Wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia(...)folię, chłodzimy w lodówce przez 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do formy, nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temperaturze 170st przez 15 minut. Na podpieczony spód wysypujemy bułkę tartą. Wykładamy plasterki jabłek. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, wykładamy na jabłka. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 170st
Gotowanie moimi oczamicebulką i cudownie ciągnącym się żółtym serem. Składniki: około 10 placków naleśnikowych 500 g pieczarek 2 cebule 3 ząbki czosnku 150 g żółtego sera pieprz sól 2 jajka bułka tarta do panierki olej do smażenia Sposób przygotowania: Należy usmażyć naleśniki. Chyba każdy ma swój wypróbowany przepis na naleśniki, dlatego tym razem pominęłam ten etap opisywania. Ważne, by naleśniki usmażyć(...)łyżki farszu, zrolować naleśniki, brzegi ich zwinąć do środka, tak by nic nie wyleciało ze środka podczas smażenia. Jajka roztrzepać widelcem. Krokiety maczać w jajku, następnie obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony. Smacznego
na moim stole...natką , Przepis na idealne klopsiki w sosie koperkowym : Składniki: 1/2 kg mięsa wieprzowego z łopatki, którą sama zmieliłam 1 mała cebula 1 łyżka koperku 1 jajko 2 łyżki bułki tartej lub kaszki manny sól i pieprz do smaku bulion lub rosół ok. 350 ml Przygotowanie: Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą, posiekaną cebulą, posiekanym koperkiem, doprawiamy solą i pieprzem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: mięso mielone wieprzowe 3/4 kg, ząbki czosnku 5 sztuk, bułka tarta 1/2 szklanki, śmietana gęsta 1 łyżka, musztarda 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, jajka 1 sztuka "L", smalec 1 łyżka, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, czosnek niedźwiedzi Royal Brand 1 łyżka, śmietana gęsta 2 łyżki, marchewka ugotowana - w opisie, jajka sadzone- ile potrzeba mieloną łopatkę dobrze wyrobić na kleistą masę(...)jajkiem, wyciśniętym w prasce czosnkiem, kucharkiem, bułką tartą, śmietaną, musztardą na smalcu usmażyć rumiane kotlety mielone, następnie pod przykryciem na mniejszym ogniu dusić z 5 minut, mielone będą soczyste, delikatne ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie utłuc tłuczkiem z czosnkiem niedźwiedzim i śmietaną marchew obraną pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie do miękkości, nadmiar wody odlać, dodać 1 łyżeczkę
W Mojej Kuchni Lubięużyłam typu greckiego) 5 jajek 150 ml oleju 1 szklanka (220g) cukru 2,5 szklanki (450g) mąki 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4-5 kwaskowatych jabłek. Garść bułki tartej Na lukier: szklanka cukru pudru 4 łyżki gorącej wody 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie : W jednej misce wymieszać na jednolita masę jajka z olejem i jogurtem . W drugiej połączyć(...)pieczenia. Całość zmieszać razem wsypując stopniowo suche składniki do mokrych . Wylać ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka obrać pokroić na ósemki . Wierzch ciasta posypać garścią bułki tartej. (Zapobiegnie to zapadaniu się owoców.) Poukładać cząstki jabłek. Piec ok 50 min w 170'C Składniki na lukier utrzeć na jednolitą masę . polać wystudzone ciasto . Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkapiekarnik bardzo często wracam do takich grzanek z patelni. Przygotowuje się je niezwykle szybko, a do tego są przepyszne J Czas przygotowania: 10 minut Ilość porcji: 2 Składniki: 1 bułka (bagietka, chleb tostowy) 4-5 plasterków sera 2 plasterki szynki Masło Opcjonalnie: pomidor, kiełki* *Tak naprawdę możecie położyć na grzanki wszelkie ulubione produkty :) Rozgrzewamy patelnie z przykrywką. Bułkę tniemy
Kolizje Smakówzastąpi domowych , chrupiących ,świeżych bułeczek, Warto więc od czasu do czasu zafundować swojej rodzinie taka przyjemność. Dzisiaj propozycja bułek grahamek posypanych ziarnami słoneczniki i siemienia lnianego. Przepis naprawdę prosty, warto spróbować. SKŁADNIKI: 30 dag. mąki graham 25 dag. mąki pszennej 50 g. drożdży świeże lub mała paczka instant - suszone ok. 300 ml. mleka 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka(...)chwilę wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 min. Z ciasta wyrabiamy ręką małe bułeczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy białkiem , posypujemy słonecznikiem, lub dowolnym ziarnem. Bułki zostawimy na blaszce, aż chwilę podrosną. Pieczemy w 180 stopniach ok. 30-40 min SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie
W kuchennym oknie Ewykolację, użyłam pasztetu od firmy Tradycyjne Jadło który jest bardzo smaczny i bez konserwantów. Obowiązkowo musiałam podać je z ogórkiem kiszonym który doskonale smakuje z pasztetem. Składniki: 1 bułka grahamka Pasztet ze świniobicia od Tradycyjne Jadło 2 ogórki kiszone Masło Sposób przygotowania: Bułkę kroimy na pół, smarujemy masłem oraz pasztetem, ogórki kroimy w plasterki, układamy na kanapkach
Bajeczna Kuchniapodwojenia objętości. Po tym czasie ciasto chlebowe krótko zagnieść. Dłuższą foremkę keksową o wymiarach 32x15x8cm (LxWxH) wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta – zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki. Do foremki włożyć ciasto i odstawić w ciepłe miejsce
Grunt to przepis!Perliczka 6 jagód jałowca, 1 jajko, 1/2 suchej kajzerki, 500 g wątróbki drobiowej, 4 jagody jałowca, kilka gałązek tymianku, pieprz, sól, 3 łyżki masła Bułkę namoczyć w wodzie. Perliczkę oczyścić z resztek piór, wypatroszyć, obciąć kuper i końcówki skrzydełek. Wątróbkę oczyścić, umyć. 2/3 pokroić w kostkę o boku około 1-1,5 cm i podsmażyć na 2 łyżkach masła. Pozostałą(...)zmiksować z odciśniętą bułką, żółtkiem, rozgniecionym jałowcem, tymiankiem. Wymieszać z podsmażoną wątróbką, doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie wymieszać z ubitym na sztywną pianę białkiem. Wypełnić perliczkę farszem - wypełnić od strony kupra i od strony szyi. Dziury spiąć wykałaczkami a następnie wykałaczki obwiązać nitką. Perliczkę oprószyć solą i pieprzem, posmarować z wierzchu masłem. Wstawić do piekarnika nagrzanego
królestwo garówmięso. Można podawać je same lub ze śmietaną czy ulubionym sosem, np. pomidorowym. Składniki: 1 szklanka kaszy gryczanej 1 cebula 1 jajko 250 - 300 g twarożku sól pieprz olej bułka tarta Wykonanie: Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu, cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oleju. Twarożek przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub rozdrobnić widelcem. Kaszę ostudzić, dodać do niej(...)ostudzoną cebulę, jajko i twarożek. Całość doprawić solą i pieprzem a następnie dokładnie wymieszać. Z kaszy uformować kotlety, panierować je bułką tartą i smażyć z obu stron na złoty kolor
Mama GotujeKażdy ma swój własny sposób na klasyczną panierowaną rybkę. Oto i mój :) Prosto, szybko i pysznie! Składniki: filety ulubionej ryby (u nas zazwyczaj miruna) sól jajko + odrobina mleka mąka bułka tarta olej do smażenia sok z cytryny Sposób wykonania: 1. Odmrożoną rybę wycieramy ręcznikiem papierowym. Kroimy na porcje. Solimy z obu stron i skrapiamy sokiem z cytryny. 2. Każdy kawałek(...)ryby panierujemy kolejno najpierw w mące, następnie w jajku wymieszanym z odrobiną mleka, a na końcu w bułce tartej. 3. Rybę smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Smacznego
Kuchnia domowa Anipętka kiełbasy bekonowej Hańderek 1 mały kalafior 2 cebulki 2 łyżki posiekanego szczypiorku domowa vegeta do smaku pieprz , szczypta chili do smaku około 1 szklanki bułki tartej 4 jajka 3 pieczarki 520 g sosu bolońskiego Jamar Wykonanie : Ugotowany w osolonej wodzie kalafior podusić tłuczkiem do ziemniaków.Na patelni rozgrzać masło dodać pokrojoną w kostkę cebulkę oraz pokrojoną(...)miski przełożyć kalafior, ugotowana kaszę, podsmażoną kiełbasę, szczypiorek, przyprawić do smaku vegetą lub solą, pieprzem i szczyptą chili, klopsy maja być lekko ostrawe.Następnie dodać roztrzepane jajka i bułkę tartą.Dobrze wyrobić cała masę.Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną, ręce maczać w wodzie i formować dość duże klopsy, układać obok siebie w naczyniu. Zapiekać w piekarniku około 40 minut, następnie
Sama słodycz i szczypta chilidania wykorzystałam produkty Melissa Primo Gusto . Składniki: 1 opakowanie makaronu Pappardelle Primo Gusto Kulki mięsne: 400 g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 1 średnia cebula 2 łyżki bułki tartej 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka musztardy 2 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki słodkiej papryki sól morska pieprz kolorowy Składniki na sos: 250 ml śmietany(...)granulowany Do posypania: sezam złoty 150 g mozzarelli natka pietruszki Przygotowanie: Kulki mięsne: Cebulę pokroić i zrumienić na niewielkiej ilości oleju. Mięso przełożyć do miski dodać zrumienioną cebulkę, bułkę tartą, jajko, śmietanę, musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę i wymieszać. Doprawić dosyć pikantnie solą i pieprzem. Z mięsa uformować osiem równej wielkości kulek. Makaron ułożyć na kształt gniazd
Ala piecze i gotujesoli 1/2 szklanki mleka (125ml) 2/3 szklanki gorącej wody 2 łyżki oleju rzepakowego 1 jajko 700g gotowanego mięsa z kurczaka 300g lekko podpieczonych, pokrojonych pieczarek 2 cebule 3 łyżki bułki tartej 60ml oleju rzepakowego sól, pieprz do smaku Dodatkowo: masło do omaszczenia uszek Barszcz: 2,5l ugotowanego rosołu drobiowo-wołowo-warzywnego (przecedzonego przez sito) 10 buraków średniej wielkości 1 cebula(...)zagniatamy gładkie ciasto. Odkładamy na ok 30 minut pod szklane naczynie podsypując blat mąką. 2. W tym czasie ugotowane mięso, cebulę oraz pieczarki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, dodajemy bułkę tartą i smażymy na oleju ciągle mieszając, by się nie przypaliło. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. 3. Ciasto dzielimy na 2 części, jedną pozostawiamy cały czas pod naczyniem
Kuchnia w czekoladzie