ziemniaczki Pyszna nalewka i tradycyjny chleb ze smalcem i ogórkiem. A te ciastka zabraliśmy do domu: makowiec, wuzetka, amoniaczek, sernik z jagodami i pewex :) Niestety nie zdążyłam spróbować sernika z brzoskwiniami - za szybko zniknął z tacy. Fajny pomysł i wykonanie. a przyszłość dobrze by było wykombinować coś do podgrzewania potraw, albo odpuścić sobie takie, które z reguły powinny być
Pasja SmakuDzisiaj sobota, polecam więc wam zaskakujący smakiem i kolorem deser. Deser ten wygląda jak sernik na zimno, chociaż nie ma z nim nic wspólnego, gdyż w składnikach nie ma ani grama sera. Deser został przygotowany z kaszy jaglanej. A elementem dekoracyjnym tego deseru są ziarna granatu i czekolada. Nie przygotowałam do niego spodu, gdyż moi panowie zdążyli moje zapasy(...)blogowej akcji na blogu u Klaud y n y Hebd y „Kasza jaglana na słodko”. Nie wzorowałam się na żadnym przepisie, wykorzystałam jedynie moje wieloletnie doświadczenie przygotowywania serników na zimno i sposoby przygotowywania potraw z kaszą jaglaną, doszły do tego też wspomnienia słodkich deserów z kaszą z mojego dzieciństwa. A akcji bierze wielu blogerów i w tym tygodniu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCzekoladowe ciasta zawsze cieszą się ogromną popularnością;)) Ja zaś ostatnio mogłabym na okrągło jeść serniki:) Dlatego połączyłam brownie z sernikiem i powstało pyszne czekoladowo - serowe ciasto. I każdy z domowników był zadowolony:) Brownie: 3 jajka, 200g gorzkiej czekolady, 100g mlecznej czekolady, 100g masła, 150g cukru pudru, szczypta soli, 200g mąki pszennej
Z miłości do słodkościsię, że dają one bardzo smaczny efekt, jak w przepisie na sernik z jogurtu greckiego czy bardzo popularny styropian . Zapragnęłam tym razem zrobić ciasto, które nie będzie udawało sernika i będzie miało zwartą konsystencję, będzie składać się z kruchego spodu i zamkniętej w nim masy. Do środków zagęszczających wytypowałam dwa składniki: budyń w proszku i kaszę mannę
Smakołyki Berenikitruskawkami to moje ciasto rodzinne – robione kiedyś przez babcię i mamę. Znacie ją? Melba to sernik na zimno, bez pieczenia, z własnego sera. Nie przypomina typowych serników – jest delikatna, puszysta i smakuje jak ciepłe lody. Każdego zaskakuje swoim smakiem. U mnie w rodzinie zawsze była w wersji czarno-białej z truskawkami i taką prezentuję tutaj, lecz można
Poezja smakuwielbicieli serników i ciast orzechowych. Ciasto prezentuje się i smakuje wyśmienicie.Zarówno biszkopt orzechowy jak i sernik puszysty i wilgotny. Idealnie pasuje na wszelkie uroczystości rodzinne. Polecam wypróbować. Składniki: Ciasto orzechowe: 1/2 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. cukru 1/2 szkl. oleju 6 jajek 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 100g pokrojonych orzechów włoskich 1 op. cukru waniliowego
Słodkości i nie tylkotrzeba nic kroić a porcje są jednakowe. Ja wykorzystałam moje nowe foremki do mini torcików , które dostałam ze sklepu redcoon.pl . Ale jeśli nie macie takich foremek zróbcie jeden duży sernik i pokrójcie go w trójkąty - będzie równie pyszny ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaInna wersja sernika na zimno z truskawkami czyli sernik bez sera :) Składniki: - 1 tabliczka gorzkiej czekolady - 2 szklanki pokruszonych herbatników - 3 łyżki dżemu truskawkowego - 1,5 szklanki kremówki - 1,5 łyżeczki żelatyny - 1 galaretka truskawkowa - świeże owoce - 1/2 sklanki cukru pudru Przygotowanie: Spód tortownicy wykładamy aluminiową folią i wkładamy do lodówki. W kompieli wodnej rozgrzewamy czekoladę z dodatkiem
Zainspirowana w kuchnidodajemy ubitą piankę z białek i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto wylewamy na ciasteczkowy spód i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 175 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C przez 50 minut. Sernik studzimy w piekarniku, a gdy wystygnie, robimy polewę. Ciasteczkowy spód: 250g ciasteczek owsianych (ja użyłam czekoladowych), 100g masła, Ciasteczka w malakserze mielimy na piasek: dodajemy roztopione masło i mieszamy(...)papierem do pieczenia. Polewa: sok z połowy cytryny, 1/2 tabliczki białej czekolady, 10 ml śmietanki 30%, Śmietankę podgrzewamy razem z sokiem z cytryny, dodajemy czekoladę i mieszamy. Wylewamy na sernik. Dodatkowo możemy zetrzeć skórkę z cytryny
Delicious TitbitsWieluń, który niedawno Wam prezentowałam tutaj no i musiał być sernik. Smaczny i wilgotny serniczek z dodatkiem chałwy. Wyrósł mi jak nigdy można by powiedzieć, że to sernik karpatka. składniki: masa serowa 1 kg sera z wiaderka 5 jajek 125 g masła lub margaryny 3/4 szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g chałwy waniliowej spód(...)pokruszoną chałwę i wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek. Masę serową przełożyć do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50-60 minut. Wystudzony sernik polać polewą czekoladową i udekorować pokruszoną chałwą. Polewa czekoladowa: do rondelka wlać 4 łyżki wody i zagotować, dodać 3 łyżki cukru pudru wymieszać aby się rozpuścił, dodać
Monia miesza i gotujePonieważ już za chwilę Święta powraca zakładka Wigilia i Boże Narodzenie - KLIK! KLIK! Duży wybór foremek do pieczenia ciast i ciasteczek
Moje Kuchenne RewelacjePyszny, kremowy serniczek, idealny do kawy, herbaty czy kubka czystka. Potrzebne będzie ciasto filo, do kupienia w Kuchniach świata lub sklepach orientalnych. Robi się szybko i
Moje Małe Czarowaniewokół jest już tyle nawiązań do Świąt Bożego Narodzenia, że i u mnie w kuchni już zagościło ciasto świąteczne. Miałam mały problem jak je nazwać, bo jest to połączenie sernika gotowanego z piernikiem, a raczej ciastem piernikowym, bo zrobionym podobnie do tradycyjnego murzynka. Ostatecznie zdecydowałam się na nazwę ciasto piernikowe- serowe. Jak zwał tak zwał, ważne że jest smaczne
Waniliowe ImprowizacjePyszny i łatwy w wykonaniu seromakowiec, polecam przepis. SKŁADNIKI : dowolna masa makowa paczka herbatników maślanych 1 kg sera wiaderkowego
Kulinarne Fantazje Mariolimiodu sprawiają, że jest to wybór idealny zarówno na kameralne spotkanie przy kominku, jak i jako towarzysz deserów. Doskonale podkreśla smak szarlotki z cynamonem, kruchych ciasteczek czy nawet lekkich serników. Dodatkowym atutem tego wina jest jego lekka kwasowość, która balansuje słodycz, dzięki czemu wino nie jest zbyt przytłaczające. Riesling świetnie sprawdzi się również jako aperitif, otwierając podniebienia na kolejne dania
smakowitehistorie.com