Składniki: cukinia 1 większa, ziemniaki młode 1 kg, natka pietruszki 1/2 pęczka, jajka 1 sztuka, bułka tarta 1/2 szklanki, mąka bio gorczycowa Royal Brand 2 łyżki, mąka pszenna 3/4 szklanki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba, rzodkiewka 1 pęczek, szczypiorek 1 pęczek, sól czosnkowa - do smaku, jogurt naturalny 400 ml obrane ziemniaki, natkę pietruszki(...)zetrzeć na tarce grubsze oczka ze skórką, posolić i odstawić na 20 minut, następnie dobrze odcisnąć cukinię z soku dodać do ziemniaków, wsypać makę bio gorczycową, mąkę pszenną, tartą bułkę, pieprz, kucharka i wymieszać na bardzo gorącym oleju smażyć nieduże porcje placków na rumiany kolor, odkładać na ręcznik papierowy jogurt wymieszać z pokrojoną drobno rzodkiewką, szczypiorkiem, do smaku dać soli
W Mojej Kuchni Lubiępangę) 3 cebule 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 200 g śmietany (dałam 18%) 3 łyżki oleju 200 g przecieru pomidorowego 1 liść laurowy sól pieprz olej do smażenia bułka tarta do panierowania Rybę pokroić w kawałki , oprószyć solą i pieprzem. Każdy kawałek obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju na rumiano. W rondlu rozgrzać olej i zeszklić cebulę
O kuchni z uczuciemszparagami, jajkiem w koszulce i sosem holenderskim - pomysł na sycące oraz wegetariańskie śniadanie. Taka kanapka posmakuje każdemu, kto lubi płynne żółtka i szparagi :) Składniki na 2 porcje: 1 podłużna bułka 6-8 zielonych szparagów 2 jajka sól, pieprz kilka łyżek sosu holenderskiego (przepis tutaj ) Do średniej wielkości garnka wlać wodę. Posolić i zagotować. Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki. Do gotującej(...)wrzeć to za pomocą łyżki utworzyć wir i wbić jajko. Gotować 1,5-2 minuty. Przygotowane jajko wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej. Tak samo postąpić z drugim jajkiem. Bułkę przekroić wzdłuż na dwie części. Każdą z nich posmarować sosem holenderskim, następnie ułożyć przekrojone szparagi, a na sam wierzch położyć jajko w koszulce. Ewentualnie na jajko wylać odrobinę sosu holenderskiego
Ugotowaćklasyka wśród kotletów i narodowe danie Austriaków. Niebanalna alternatywa dla popularnego „schabowego”. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 sznycle cielęce (po ok. 180g) 1 duże (L) jajko bułka tarta mąka pszenna sól czarny pieprz świeżo mielony 3 czubate łyżki masła klarowanego olej rzepakowy Do podania sałatka ziemniaczana (Kartoffelsalat) cytryna Instrukcje Sznycle rozbijamy tłuczkiem na grubość(...)minut. Jajko wybijamy ze skorupki i całą zawartość – żółtko z białkiem – ubijamy trzepaczką. Sprawione sznycle obsypujemy z obu stron mąką, następnie zanurzamy w jajku, a na koniec obtaczamy w bułce tartej – ale raczej luźno, aby panierka nie była nadmiernie ubita. Na niekoniecznie dużej patelni z wysokim rantem roztapiamy na dość silnym (ale nie przesadnie) ogniu 3 łyżki masła klarowanego
Kulinarna PokusaSkładniki 1 filet z kurczaka 1/2 brokuła lub 1 mały 2 woreczki ryżu parboiled 1 opakowanie serka wiejskiego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej dodatkowo: bułka tarta do panierowania sól, … Czytaj dalej Kotleciki drobiowo-brokułowe
czarrna od kuchnigorsze gatunkowo. Często okazuje się wręcz przeciwnie! 10. Gotowe sosy, dipy- naucz się przyrządzać je samemu. Gotowe są drogie i często zawierają wiele zbędnych konserwantów. 11. Suchy chleb, bułki- nie wyrzucaj ich, lecz wykorzystuj np. jako bułka tarta, grzanki lub dodatek do kotletów. 12. Resztki- postaraj się je wykorzystywać do przygotowania innych potraw. Ważne, aby pozostałości po niezjedzonym posiłku przełożyć
Tradycyjna Kuchniazostała w środku mięska dlatego też ser zamknęłam w środku. składniki: 7 grubszych plastrów schabu 14 kulek mini mozzarelli 7 suszonych pomidorów z oleju sól,pieprz 2 jajka bułka tarta olej lub smalec do smażenia Plastry schabu cienko rozbić tłuczkiem. Opruszyć z obu stron solą i pieprzem. Następnie na każdy przygotowany plaster schabu ułożyć po dwie kulki mozzarelli oraz jednego(...)suszonego pomidora. Mięso złożyć na pół, formując pierożka. Brzegi każdego pierożka skleić za pomocą tłuszka. Następnie gotowe pierożki panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie ziemniaczki z koperkiem i surówka z sosem koperkowym
Monia miesza i gotujeSkładniki: 3 pojedyncze filety z kurczaka 4 szklanki wody 2 ząbki czosnku 2 kostki drobiowe 3 szklanki mąki 25 dag żółtego sera 2 jajka sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierki tłuszcz do głębokiego smażenia Wykonanie: Wodę wlać do garnka, rozpuścić kostki drobiowe, dodać posiekany czosnek, sól i pieprz do smaku, zagotować i włożyć mięso i ugotować(...)obficie posypanej mąką i rozwałkować. Wycinać szklanką kółka jak na pierogi, nakładać farsz mięsno-serowy i zlepiać formując małe udka drobiowe. Moczyć w roztrzepanych białkach i panierować w bułce tartej. Smażyć na głębokim tłuszczu na ciemno żółty kolor, co jakiś czas obracając
Tradycyjna Kuchniaszkl. mąki pełnoziarnistej pszennej ½ szkl. maki ziemniaczanej 1 budyń śmietankowy 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 kostki masła 2 całe jajka 1/3 szkl. cukru brązowego trzcinowego ½ szkl. mleka bułka tarta kilka łodyg rabarbaru Ciasto rabarbarowe z mąką pełnoziarnistą bardzo smaczne, ale jeżeli jest za mało słodkie, możesz je polać syropem klonowym lub z agawy. Wtedy już nie będziesz(...)długości ok 1-1,5 cm, odstawiamy. Masło rozpuszczamy, studzimy. Wszystkie składniki (z wyłączeniem rabarbaru) przekładamy do miski, miksujemy dodając schłodzone masło. Tortownicę lub inną blaszkę smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą. Przekładamy do niej ciasto, na wierzch układamy rabarbar tak, aby przykrył cały wierzch ciasta. Tak przygotowana blaszkę, wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika z opcją grzania góra
Markowy smakboczku 1-2 cebule pokrojone w piórka 10cm. białej części pora pokrojonego w krążki 10 dag. sera tartego na grubych oczkach lub krojonego w kostkę 2-3 rozkłóconego jajka bułka tarta mąka masło klarowane przyprawa do wieprzowiny przyprawa włoska lub inne wg. upodobań WYKONANIE: kotlety maczamy w mące-rozkłóconym jajku-bułce tartej, smażymy na maśle klarowanym do lekkiego zrumienienia
Kuchnia BeatySkładniki: 250 g mięsa mielonego 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 pęczek koperku 1 cebula pieprz, sól Mięso i wszystkie składniki mieszamy dokładnie w misce, formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Smacznego
Moje-pitraszenieSkładniki: 1 kg ziemniaków 2 serki wiejskie 1/2 małego pora 1 jajko bułka tarta / płatki owsiane do panierowania olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Wystudzone przecisnąć przez praskę. Por drobno pokroić w kostkę. Serki wiejskie osączyć. Do ziemniaków dodać por, ser, jajko, wymieszać. Doprawić solą i duża ilością pieprzu. Z masy uformować(...)kotlety, obtaczać w bułce tartej albo płatkach owsianych. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor
magiczna kuchnia Kasiproszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Kruszonka: 80 g zimnego masła 80 g cukru 1 szkl mąki pszennej skórka otarta z jednej cytryny Dodatkowo: masło i bułka do blaszki 300 g rabarbaru, obranego i pokrojonego w kostkę cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Kruszonka: Składniki rozetrzeć palcami, by uzyskać kruszonkę, schłodzić w lodówce(...)przesianą mąkę, sodę i proszek do pieczenia, delikatnie wmieszać do ubitych jajek. Ciasto przelać do kwadratowej formy o wymiarach 24x24 cm wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Na wierzch wysypać obrany i pokrojony w drobną kostkę rabarbar, lekko wciskając go w ciasto. Wierzch posypać cytrynową kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st.C przez
Nastoletnie Wypiekanieangielskie ½ łyżeczki mielonego kuminu ½ łyżeczki nasion mielonego kopru włoskiego ½ łyżeczki mielonej kolendry szczypta płatków chili sól do smaku 3 łyżeczki mielonego lnu ½ natki pietruszki Dodatki: ulubione pieczywo (np. wieloziarniste bułki) liście sałaty plasterki pomidora konfitura z czerwonej cebuli ( z tego przepisu ) wegański majonez ( z tego przepisu ) Lemoniada pietruszkowa: ½ natki pietruszki 1 cytryna 1 łyżka syropu klonowego lub z agawy(...)Gotowe kotlety umieść na papierze do pieczenia, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C . Piecz przez 30 minut , obracając kotlety w połowie czasu na drugą stronę. Podanie Bułki przekrój na pół i posmaruj wegańskim majonezem . Na połówki ułóż liście sałaty, plasterki pomidora i burgery z kaszy gryczanej. Posmaruj je następnie konfiturą z czerwonej cebuli i przykryj połówkami pieczywa
Food SquareMortadela w chrupiącej panierce to danie z mojego dzieciństwa. A teraz sama przyrządzam taką kiełbaskę mojej rodzinie. Prosto, szybko, smacznie. Uwielbiamy :) Składniki: * mortadela w kawałku * jajko * bułka tarta Wykonanie: Mortadelę pokroić na plastry o grubości około 4-5 cm. Jajko rozmącić. Plastry mortadeli maczać w jajku następnie w bułce tartej i smażyć
Zrób to smacznie