bułki - 33426 przepisów (strona:953/2229)

Chleb mieszany z miodem na maślance 144

misce przykrytej ściereczka kuchenną ciastem na ok. 1 godz. do wyrośnięcia. Formę keksową o wymiarach 30x10x8cm wysmarować masłem i obsypać kaszą manną – kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki. Wyrośnięte ciasto chlebowe krótko zagnieść, w celu odgazowania. Rozciągnąć w rękach

Kocham Czekoladę
Szarlotka tatrzańska 180

nakłuć i schłodzić w lodówce przez około 35 minut. Pozostałe ciasto także schłodzić. Masa jabłkowa: 2,5 kg jabłek 2,5 łyżeczki cynamonu 2-3 łyżki cukru bułka tarta Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cieniutkie plasterki. Dodać cukier i cynamon, wymieszać. Schłodzone ciasto podpiec przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć, posypać bułkę tartą, wyłożyć

Domowa cukiernia Ewy
Tarta orkiszowa z rabarbarem 231

łyżeczki cynamonu 4-5 łyżek bardzo zimnej wody szczypta soli NADZIENIE 500g rabarbaru 2 łyżki cukru trzcinowego 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mielonych migdałów lub bułki tartej 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka 1 łyżka cukru trzcinowego do posypania ciasta z wierzchu Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być zimne - mąkę przesiać, dodać cukier puder, cynamon, sól(...)klei, podsypać je niewielką ilością mąki lub rozwałkować przez folię spożywczą lub drugi arkusz papieru - na placek, pozostawiając wolny brzeg (3-4cm), rozsypać równą warstwę zmielonych migdałów (lub bułkę tartą) - rabarbar odsączyć z soku, jeśli go puścił, wymieszać z mąką ziemniaczaną, wyłożyć na placek, pomijając wolny brzeg - brzeg z ciasta zawinąć na wierzch, tworząc kształt tarty - jajkiem roztrzepanym

Smakołyki Bereniki
Zielona zupa szparagowa z cielęcymi knedelkami 109

Kolejna propozycja na danie ze szparagami. Sezon w pełni.  Składniki Knedelki :200 g łopatki cielęcej 1 łyżka gęstej śmietany 2 łyżki bułki tartej natka pietruszki żółtko sól pieprz 500 g zielonych szparagów (lub po 250 g zielonych i białych) pęczek młodej cebuli pęczek botwinki 30 g masła 1 3/4 l jarzynowego bulionu 150 g zielonego groszku sok cytrynowy(...)Przygotowanie   Mięso cielęce zmieliłem na małych oczkach. Wymieszałem ze śmietaną, bułka tartą, żółtkiem, posiekaną trybulą, solą i pieprzem. W szerokim garnku zagotowałem posoloną wodę. Uformowałem z mięsnej masy knedelki, które zagotowałem w ledwie wrzącej wodzie ok. 10 minut. Przygotowałem bulion warzywny. Zagotowałem marchewkę, seler naciowy, przypieczoną cebulę, przypieczoną pietruszkę, por. Warzywa muszą być zakryte wodą. Gotowałem na wolnym ogniu

R'n'G Kitchen
Kotlety z kaszy gryczanej i ziemniaków 128

SKŁADNIKI 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej 2 szklanki ugotowanych ziemniaków 1 cebula 1 jajko pieprz (dość sporo) sól (o ile kasza i ziemniaki nie były wcześniej solone) dodatkowo:  bułka tarta i olej do smażenia 4 rzodkiewki 3 łyżki jogurtu naturalnego sól ziołowa Kaszę i ziemniaki wkładamy do miski i bardzo dokładnie ubijamy tłuczkiem do ziemniaków (nie blendujemy, bo masa(...)stanie się zbyt lepka). Następnie dodajemy jajko, cebulę startą na drobnej tarce, przyprawy i dokładnie wyrabiamy. Z masy formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Rzodkiewkę ścieramy na drobnej tarce, a następnie łączymy z solą i jogurtem. Podajemy jako dodatek do kotletów. P.S. Takie kotlety możecie też podać z sosem mięsnym

Czary - gary w kuchni
Pyszny chleb na drożdżach 122

drożdży suszonych (2 torebeczki po 7g) 1,5 łyżeczki cukru 2 płaskie łyżeczki soli 4 łyżki otrębów (owsiane, pszenne lub płatki owsiane) 400ml ciepłej wody tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Drożdże wsypać do ciepłej wody, dobrze wymieszać i odstawić na kilka minut. Wszystkie suche składniki wymieszać razem i wlać do nich wodę z drożdżami. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką(...)odstawić w ciepłe miejsce w misce nakrytej ściereczką na 30min żeby ciasto mogło wyrosnąć. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz delikatnie wymieszać i przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Tak przygotowane ciasto odstawić jeszcze na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni (z termoobiegiem 180 stopni) i wstawiamy foremkę na godzine. Po upieczeniu

kuchnia doski
Paszteciki z pikantnym nadzieniem 191

pół szklanki mleka 5 dag margaryny 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki soli Nadzienie 30 dag upieczonego mięsa wieprzowego lub wołowego 1-2 łyżki bulionu mięsnego pół szklanki wody czerstwa bułka (np. kajzerka) cebula 2 łyżki tłuszczu pieprz, papryka, curry i sól do smaku Dodatkowo 1/2 jajka tłuszcz do formy mąka do podsypania Przygotowanie Przygotuj ciasto: z mleka, drożdży i cukru(...)dodaj margarynę i posiekaj. Wlej rozczyn, wbij jajko i wyrób gładkie ciasto. Odstaw na 30 minut. Przygotuj nadzienie : zmiel mięso razem z przesmażoną na tłuszczu cebulą i namoczoną, odciśniętą bułką. Dokładnie wymieszaj, dodając w razie potrzeby 1-2 łyżki bulionu mięsnego. Dodaj przyprawy do smaku. Po wyrośnięciu ciasta rozwałkuj je na oprószonej mąką stolnicy na grubość około 1 cm. Pokrój

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tarta z kremem z białej czekolady i grejpfrutem 187

skórki i błonek grejpfruta (ok. jeden duży grejpfrut) 60 g cukru 1 jajko 1 łyżeczka masła 1 płaska łyżka budyniu waniliowego (proszek) 3 łyżki wody Dodatkowo: masło i bułka tarta do formy 1 grejpfrut do dekoracji kilka kostek białej czekolady, startej Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść do uzyskania jednolitej kuli ciasta. Ciasto od razu rozwałkować(...)razie potrzeby podsypywać stolnicę i wałek mąką). Nawinąć ciasto na wałek i przenieść do formy na tartę o średnicy 23 cm wysmarowanej wcześniej masłem i obsypanej bułką tartą. Ciasto dobrze wykleić w dno i boki formy, a widelcem zrobić kilka nakłuć. Formę z ciastem schłodzić w lodówce 30-60 minut. Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 190 st.C. Spód

Nastoletnie Wypiekanie
Babeczki z konfiturą i bezą 114

łyżek kakao 4 łyżki śmietany 18%  30 dag cukru pudru BEZA: 4 białka 3/4 szklanki cukru szczypta soli DODATKOWO  słoiczek ulubionej, niezbyt słodkiej konfitury, najlepiej domowej:)  bułka tarta do posypania formy 2 łyżeczki masła do wysmarowania formy       Wszystkie składniki na ciasto, szybko zagniatamy i schładzamy przez 30 minut w lodówce(...)czasie smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą foremki: do muffinów, tartaletki lub na babeczki. Ciastem wylepiamy przygotowane babeczki. Pieczemy 20 minut w temp. 180 stopni. Studzimy babeczki i napełniamy je konfiturą. W międzyczasie przygotowujemy z zimnych białek i cukru bezę: ubijamy białka na wysokich obrotach dodając stopniowo cukier i szczyptę soli. Gdy piana jest ubita na sztywno nakładamy

WYSPA SZCZĘSLIWA
DROŻDŻÓWKI ZE ŚLIWKAMI 141

podawać  naszym najmłodszym :) POTRZEBUJEMY: (na około 9 drożdżówek) 550g mąki pszennej 75g mała 1 jajko+ żółtko 1 szklanka mleka 25g świeżych drożdży 5 łyżek cukru 10 śliwek szczypta bułki tartej  1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem (niekoniecznie)   KRUSZONKA: 4 łyżki błyskawicznych płatków owsianych 4 łyżki mąki 4 łyżki masła 3 łyżki cukru (może być brązowy(...)papierem do pieczenia.      Śliwki kroimy na 4. W każdej bułeczce robimy dziurkę, poprzez dociśnięcie dnem szklanki. W bułeczce zrobi się miejsce na śliwki. Posypujemy je leciutko bułką tartą i na każdą bułeczkę układamy około 4 kawałki śliwki. Boki bułeczek smarujemy roztrzepanym jajkiem. Całość posypujemy obficie kruszonką. Wstawiamy do piekarnika na około 15-20 minut (do lekkiego zrumienienia

WYSPA SZCZĘSLIWA
Nadziewane szyjki drobiowe 162

około 10-12 sztuk) skórki z szyjek drobiowych Farsz: 500g  mięsa drobiowego (u mnie mięso z piersi i udek kurczaka; może być gotowe) 100g wątróbki drobiowej 1 sucha bułka (rozmoczona w mleku) 1 jajko 1 cebula (duża) 3-4 ząbki czosnku majeranek papryka słodka sól, pieprz olej do smażenia Z szyjek drobiowych ostrożnie ściągnąć skórę. Skórki dokładnie opłukać(...)ognia i parzyć (pod przykryciem) około 15 minut. Pokrojoną cebulę zeszklić na odrobinie oleju. Mięso zmielić (jeśli nie jest mielone) z wątróbką i cebulą. Dodać rozmoczoną (i odciśniętą) bułkę, jajko, czosnek przeciśnięty (posiekałam) przez praskę i przyprawy. Całość dokładnie wyrobić i doprawić do smaku. (Aby sprawdzić, czy farsz jest odpowiednio doprawiony - można usmażyć niewielki placek.) Skórki z szyjek nadziać farszem

Di gotuje
Krokiety z mięsem 268

Naleśniki:   4 szklanki wody gazowanej  2 szklanki mleka 3 jajka 1/ 4 szklanki oleju  ½ łyżeczki soli 70 dag mąki pszennej Do panierki : 2 jajka + sól  bułka tarta  tłuszcz do smażenia  Zaczynam od gotowania mięsa, można pokroić na małe kawałki, lub ugotować w całości i później pokroić. Do gotowania wsypuję suszoną włoszczyznę ( można dodać świeże(...)wodą, solą i jajkami, dodaję mąkę i dokładnie miksuję, aby nie był grudek. Smażę naleśniki.  Na każdy nakładam farsz i zwijam, następnie maczam w jajku i obtaczam w bułce tartej. Smażę na rumiano z oby stron

Takie tam pichcenie
chrupiące placki cukiniowo-ziemniaczane z mąką bio gorczycową i z sosem jogurtowym... 174

Składniki: cukinia 1 większa, ziemniaki młode 1 kg, natka pietruszki 1/2 pęczka, jajka 1 sztuka, bułka tarta 1/2 szklanki, mąka bio gorczycowa Royal Brand 2 łyżki, mąka pszenna 3/4 szklanki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba, rzodkiewka 1 pęczek, szczypiorek 1 pęczek, sól czosnkowa - do smaku, jogurt naturalny 400 ml obrane ziemniaki, natkę pietruszki(...)zetrzeć na tarce grubsze oczka ze skórką, posolić i odstawić na 20 minut, następnie dobrze odcisnąć cukinię z soku dodać do ziemniaków, wsypać makę bio gorczycową, mąkę pszenną, tartą bułkę, pieprz, kucharka i wymieszać na bardzo gorącym oleju smażyć nieduże porcje placków na rumiany kolor, odkładać na ręcznik papierowy jogurt wymieszać z pokrojoną drobno rzodkiewką, szczypiorkiem, do smaku dać soli

W Mojej Kuchni Lubię
Ryba po węgiersku 107

pangę) 3 cebule 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 200 g śmietany (dałam 18%) 3 łyżki oleju 200 g przecieru pomidorowego 1 liść laurowy sól pieprz olej do smażenia bułka tarta do panierowania Rybę pokroić w kawałki , oprószyć solą i pieprzem. Każdy kawałek obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju na rumiano. W rondlu rozgrzać olej i zeszklić cebulę

O kuchni z uczuciem
Kanapka ze szparagami i jajkiem w koszulce 111

szparagami, jajkiem w koszulce i sosem holenderskim - pomysł na sycące oraz wegetariańskie śniadanie. Taka kanapka posmakuje każdemu, kto lubi płynne żółtka i szparagi :) Składniki na 2 porcje: 1 podłużna bułka 6-8 zielonych szparagów 2 jajka sól, pieprz kilka łyżek sosu holenderskiego (przepis tutaj ) Do średniej wielkości garnka wlać wodę. Posolić i zagotować. Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki. Do gotującej(...)wrzeć to za pomocą łyżki utworzyć wir i wbić jajko.   Gotować 1,5-2 minuty. Przygotowane jajko wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej. Tak samo postąpić z drugim jajkiem. Bułkę przekroić wzdłuż na dwie części. Każdą z nich posmarować sosem holenderskim, następnie ułożyć przekrojone szparagi, a na sam wierzch położyć jajko w koszulce. Ewentualnie na jajko wylać odrobinę sosu holenderskiego

Ugotować