urozmaicić. I tak właśnie powstały kotleciki mielone, które w środku kryją małą niespodziankę! Składniki: 0,5 kg łopatki wieprzowej 2 kromki chleba razowego 1 cebula mleko jajko pęczek koperku bułka tarta oliwki 100 g sera feta olej oliwa sól pieprz papryka słodka vegeta Przygotowanie: Łopatkę mielimy. Kromki chleba zalewamy mlekiem i odstawiamy do rozmiękczenia. Gdy namięknie dodajemy go do mielonego(...)mięsnej masy i robimy z niej placuszki. Na każdym placku układamy kostkę fety oraz oliwkę. Zamykamy placki formując w ten sposób kotleciki. Każdy kotlet obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy przez chwilę kotlety z obu stron - do zarumienienia. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni. Po obsmażeniu przekładamy kotleciki
Taste Therapydzieci. Polecam! Składniki: ½ kg fileta z kurczaka 5 świeżych pieczarek 1 papryka 1 cebula 1 duży ząbek czosnku Pęczek cienkiego szczypiorku 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka musztardy 1 czubata łyżka majonezu Przyprawa do grosa do smaku Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia Sposób przygotowania: Mięso myjemy siekamy drobniutko nożem, oprószamy przyprawą(...)majonez oraz musztardę, mieszamy. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie dodajemy starte na tarce pieczarki, pokrojoną paprykę oraz szczypiorek, wbijamy jajka, dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz bułkę tartą, doprawiamy pieprzem do smaku i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, porcjami nakładamy masę formując kotleciki. Smażymy z obu stron na złocisto. Osączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy
Wanilia i Kardamonszaszłyków, czyli 4 porcje: ok. 1/2 kg mięsa mielonego sól, pieprz, ostra papryka przyprawa do mięsa mielonego 2 jajka 1 duża cebula ząbek czosnku 1/2 szkl. bułki tartej 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 16 szt. małych pieczarek Składniki na frytki (4 porcje): 2 średnie bataty pieprz, tymianek 4 łyżki oliwy z oliwek(...)Przygotowanie: Do miski wrzucamy: mięso mielone, jajka, drobno posiekaną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, bułkę tartą i przyprawy. Wszystko razem mieszamy i formujemy małe kotleciki. Papryki myjemy i kroimy na kawałki w "kwadraty". Pieczarki obieramy. Na patyczki do szaszłyków nabijamy przygotowane składniki. Do miski dodajemy oliwę z oliwek i przyprawy. Bataty obieramy i kroimy w dość grube słupki
Alutka-Gotujefilet z kurczaka 5 dużych ziemniaków 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1/2 dużego oscypka wędzonego 15 dag sera mozarella w kawałku 500 ml śmietanki 18% 1 jajko olej bułka tarta przyprawa do kurczaka, tymianek pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie: Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w mniejsze kawałki (np. jak na nuggetsy). Następnie usmażyć na oleju ... jak zwykłe kotlety(...)piersi kurczaka (jajko, przyprawa do kurczaka, bułka tarta). Przesmażone mięso układać w dużym naczyniu żaroodpornym. Następnie pokroić cebulę w piórka i lekko zeszklić na patelni, następnie wyłożyć na mięso w naczyniu. W małym garnku robimy sos. Wlewamy śmietankę i sery pokrojone w kostkę. Przyprawiamy pieprzem i gałką. Podgrzewamy do momentu zgęstnienia sosu (w razie potrzeby dodajemy jeszcze sera
Alutka-Gotujepodawanych w Polsce dodatków do mięs - delikatne i rozpływające się w ustach...mniam! Składniki na 4 sztuki: 1 podwójna pierś z kurczaka sól, pieprz, papryka kawałek żółtego sera jajko bułka tarta Pur è e ziemniaczane 6 ziemniaków 3 łyżki masła gałka muszkatołowa szczypiorek Piersi z kurczaka umyć i przekroić na pół, następnie rozbić mięso tłuczkiem. Każdą oprószyć solą, pieprzem(...)papryką, na środku położyć kawałek sera. Roladki zwinąć i uformować w dłoniach - ja dodatkowo "spinam" wykałaczkami. Przygotowane kotlety obtoczyć w jajku i bułce tartej. Teraz myjemy, obieramy i kroimy ziemniaki na niewielkie kawałki - gotujemy w osolonej wodzie. W trakcie gotowania rozgrzewamy olej na patelni. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju z dodatkiem łyżki masła - moja Babcia powiedziała, że wtedy są bardziej
Alutka-Gotujepodałam je z tłuczonymi ziemniaczkami i surówką z marchewki. Pycha :) Pulpety: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 mała kajzerka jajko sól, pieprz łyżka majeranku ząbek czosnku 2-3 łyżki bułki tartej Ponadto: mąka do obtoczenia pulpetów łyżka "jarzynki" Sos: pęczek posiekanego koperku 1 szkl mleka 2 łyżki gęstej śmietany 2 łyżki maki pszennej pieprz do smaku Kajzerkę namoczyć(...)wodzie lub mleku, odcisnąć i dodać do mięsa. Dodać jajko, majeranek, posiekany czosnek i tyle bułki tartej aby łatwo można formować pulpeciki. Masę wyrobić ręką, doprawić solą i pieprzem do smaku. Formować nieduże mięsne kuleczki i obtaczać w mące. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem jarzynki. Wrzucić pulpety i gotować od momentu wypłynięcia kilka minut, w zależności od tego
Smakołyki AsiSkładniki: 300 g pieczarek 1 cebula 500 g mięsa mielonego natka pietruszki, sól, pieprz 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu chili 1 jajko 2 łyżki bułki tartej Pieczarki płuczemy i kroimy w talarki, cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni i odrobinie masła szklimy cebulę, dodajemy pieczarki - doprawiamy solą, pieprzem i smażymy do momentu aż cała woda odparuje - odstawiamy(...)ostygnięcia. Następnie pieczarki dodajemy do mięsa, wbijamy jajko, sos chili, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy natką pietruszki, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i przekładamy do keksówki. Zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut. Podajemy z kaszą jaglaną i ulubioną sałatką. Smacznego
Moje-pitraszeniecukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia tłuszcz do formy papier do pieczenia Składniki na masę orzechową: 4 białka jaja ½ szklanki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka bułki tartej 15 dag zmielonych orzechów włoskich 1 szczypta proszku do pieczenia Składniki na masę serową: 1 kg sera 1 szklanka oleju 2 szklanki mleka 4 żółtka jaja 2 jajka(...)masła Wykonanie ciasta na spód placka: Z podanych składników zagnieść ciasto i przełożyć do przygotowanej formy. Wykonanie masy orzechowej: Z podanych składników ubić masę (jeżeli jest za rzadka dodać bułki tartej). Następnie rozkładać kupkami na ciasto i obficie posypać prawdziwą kawą. Wykonanie masy serowej. Ser zmielić dwa razy. Białka jaj ubić na sztywno. Do zmielonego sera dodać pozostałe składniki, bardzo
Tradycyjna Kuchniażółtka 1 jajko 1 łyżka śmietany 18% kilka kropli aromatu waniliowego Nadzienie: 1,5 kg jabłek już obranych 10 dag cukru 2 garście rodzynek 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki bułki tartej Zimną margarynę posiekać nożem razem z mąką. Dodać cukier, proszek do pieczenia, żółtka, jajko, śmietanę i aromat. Wszystko dokładnie zagnieść. Podzielić na 2 części. Jedną część zamrozić, a drugą(...)stopni i zapiekać 10 minut. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do nich rodzynki, cukier i cynamon. Wymieszać i odcisnąć z nadmiaru soku. Podpieczone ciasto posypać bułką tartą i wyłożyć jabłka. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalnika. Ciasto piec około 50 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem. Wypiekałam razem z: Grunt to przepis
Ewusiowe Smakiogórki konserwowe 3 płaty konserwowej papryki lub 1 świeża papryka 2 - 3 łyżeczki gęstego przecieru koncentratu pomidorowego 2 - 3 łyżeczki przyprawy do pizzy sól pieprz Dodatkowo: 2 jajka bułka tarta olej do smażenia Mąkę przesiać z solą, wlać 250 ml mleka, wbić jajko. Całość roztrzepać, aż ciasto będzie jednolite i bez grudek, wlać resztę mleka oraz olej.Dokładnie wymieszać(...)pieprzem i przyprawą do pizzy. Na każdy naleśnik na środek wyłożyć porcję nadzienia. Boki złożyć do środka i zawinąć. Krokiety zanurzyć w roztrzepanym jajku, a następnie obtoczyć w bułce tartej.Smażyć na niewielkim ogniu z obydwu stron na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku
Moje domowe kucharzeniejabłkowa: 600 ml musu z jabłek, 1 kisiel truskawkowy, cynamon i cukier do smaku Pianka budyniowa: 3 białka, 3 łyżki cukru, ½ op budyniu waniliowego Dodatkowo: masło do wysmarowania formy, bułka tarta, kasza manna WYKONANIE Ciasto: Do misy malaksera wsypujemy mąkę, dodajemy masło pokrojone w kostkę, mieszamy aż masło połączy się z mąką, następnie dodajemy żółtka, cukier i śmietanę. Ciasta(...)dzielimy na 2 części, jedną mniejszą, drugą większą. Wkładamy na 30 min do zamrażarki. Tortownicę smarujemy masłem, posypujemy bułką. Ciastem wykładamy dno i boki formy, nakłuwamy widelcem. Podpiekamy w rozgrzanym piekarniku 5 min, następnie posypujemy kaszą manną. Wylewamy masę z jabłek i piankę budyniową. Na wierzch ścieramy resztę ciasta. Pieczemy ok. 45 min w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Masa
słodki bratekpieczenia ciężkich jabłek kompotowych nie udźwignie 1 łyżeczka cynamonu - mój dodatek jabłka z kompotu - niecały słoik 1 litrowy, objętościowo tyle co 2 duże jabłka świeże 100g rodzynek masło i bułka tarta - do wysmarowania i obsypania formy 2 łyżki brązowego cukru - do posypania ciasta przed pieczeniem W dużej misce zmiksować całe jaja ze szczyptą soli i cukrem na puszystą masę - musi(...)masy jajecznej na najniższych obrotach miksera. Jabłka z kompotu pokroić na mniejsze cząstki. Odmierzyć rodzynki. Jabłka i rodzynki wmieszać delikatnie łyżką do ciasta. Formę keksową wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej blaszki przełożyć masę - pomagając sobie łyżką . Wierzch ciasta posypać brązowym cukrem. Ciasto wstawić do nagrzanego do 170C piekarnika i piec ok 50 minut - na środkowym poziomie
Grunt to przepis!Produkty Potrzebne; banany- 2 sztuki nutella- 4 łyżki jajka- 3 sztuki bułka tarta- 300gram olej- 200ml mąka - 200gram mleko- 200gram cukier waniliowy- łyżka sól- szczypta ryż- 100gram Sposób przygotowania; Gotujemy ryż, odstawiamy do odstygnięcia sporządzamy ciasto na naleśniki, w misce mieszamy, sól,jajka,mleko, 50ml oleju, cukier waniliowy, dodajemy ryż na rozgrzanym oleju smażymy na patelni naleśniki, smarujemy naleśnika(...)nutellą, dodajemy banana i zawijamy jak krokieta, obtaczamy w jajku i bułce tartej smażymy na oleju z obydwóch stron na kolor brązowiutki dekorujemy :) Smacznego
pichcisztosmaczne. Możemy dowolnie kombinować z sosami, ja wybrałam dziś klasyczny, koperkowo-miodowo-musztardowy. Najlepiej smakują podane z kaszą lub ziemniakami. Pulpety: 1 kg mięsa mielonego 1 cebula 4 łyżki bułki tartej 1 jajko sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra Sos: 1 pęczek koperku 3 łyżeczki ostrej musztardy 1 łyżeczka miodu 200 ml śmietanki 18% sól, pieprz, papryka słodka, papryka(...)ostra 1. Cebulę siekamy. Mięso, bułkę tartą, jajko, cebulę i przyprawy mieszamy ze sobą do uzyskania gładkiej masy. Formujemy niewielkie pulpety, wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy przez około 30 minut. Odcedzamy. 2. W garnku podgrzewamy śmietankę z miodem, musztardą, posiekanym koperkiem i przyprawami. Gotujemy kilka minut, aż sos zgęstnieje. Dodajemy pulpety i jeszcze chwilę gotujemy pod przykryciem
Szefowa kuchnimoim blogu bo są tego warte. Składniki: ok 70 dag filetów z mintaja,morszczuka bądź dorsza 3 jajka ugotowane na twardo 1 cebula 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól,pieprz płatki kukurydziane Filety z ryby zmielić w maszynce razem z cebulą,wbić jajko,dodać bułkę tartą oraz sól i pieprz.Dokładnie wyrobić gładką masę.Obrać jajka ugotowane
Niespełnione zdolności kulinarne