propozycją dla wegan. W przypadku, gdy nie dysponujemy mielonym siemieniem lnianym dodajmy tak, jak w przypadku tradycyjnym kotletów mielonych jedno jajko, a gdy masa będzie zbyt lejąca zagęśćmy ją bułką tartą. Z wyrobionej masy formujemy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu, aż panierka się zarumieni. Gotowe kotleciki możemy podać z lekką sałatką ze świeżych warzyw
Jacob Tastessosu. Proponuję dzisiaj sos śmietankowy z jarzynką, idealny do spaghetti. Klopsiki Składniki: 4 porcje 400 g mielonego, 50/50 wołowo wieprzowe 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżki tartej bułki 1 łyżka mąki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 cebula 1 łyżka masła 300 g zielonej cukinii 2 marchewki 150 ml mięsnego bulionu 250 ml śmietanki 1 łyżeczka oregano sól(...)pieprz do smaku 250 g spaghetti, waga sucha Przyrządź farsz. Dodaj do mielonego jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, tartą bułkę i pietruszkę. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Formuj małe klopsiki i obtocz je w mące. Odstaw na bok. Przygotuj sos. Pokrój cebulę w kostką i zeszklij na maśle. Pokrój marchewkę w drobną kostkę i dodaj do cebuli. Następnie dodaj pokrojoną
codojedzenialitr wody - 1 gałązka rozmarynu - 1/4 selera korzeń - 1 mała pietruszka - 2 ziela angielskie - 2 listki laurowe - 1 pomarańcz - 500g mięsa z dorsza, mintaja - 1 jajko - 5 łyżek bułki tartej - świeże chili - sól morska - pieprz świeżo mielony - oliwa z oliwek - mąka pszenna do obtoczenia klopsików WYKONANIE: klopsiki rybne: Mięso z ryb zmiel w maszynce, dodaj jajko, bułkę tartą, sól
SMYKWKUCHNIdługie godziny. Składniki na około 30 pierogów : ciasto 2 szklanki mąki pszennej 1 żółtko szklanka gorącej wody sól farsz 300 g ostrego żółtego sera 2 jajka 2 łyżki bułki tartej pęczek natki pietruszki czarny pieprz sól opcjonalnie roztopione masło do polania pierogów Przepis : Do miski ścieramy na tarce o małych oczkach żółty ser i dodajemy do niego bułkę tartą
Smakowite DaniaSkładniki: bułka ciabatta 1 kulka mozzarelli 1 pomidor bazylia (świeża lub suszona) masło Sposób wykonania: 1. Bułkę przekroić, cienko posmarować masłem. 2. Na pieczywie ułożyć naprzemiennie plastry sera (mozzarella) i plastry pomidora. Lekko oprószyć suszoną bazylią. 3. Kanapki umieścić w piekarniku i zapiekać w 180 st. C do momentu, aż ser się rozpuści. 4. Podawać na ciepło. Smacznego
Kuchnia domowa Anipierwszy rzut pójdzie rolada ziemniaczana:) Za oknem brzydko, ale chłodny kefirek i gorąca rolada - mniam! Rolada ziemniaczana Składniki: 2 wafle 500 g ziemniaków 50 g pieczarek jajko mleko bułka tarta sól pieprz przyprawa do ziemniaków Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i tłuczemy. Szybko doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do ziemniaków. Dodajemy do tej masy podsmażone wcześniej pieczarki(...)Gorącą masę ziemniaczaną rozprowadzamy na waflach i zawijamy w roladę. Kroimy je na plasterki, obtaczamy w rozkłóconym jajku i mleku oraz obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy nasze plasterki na tłuszczu - ja smażyłam na oleju kokosowym, czyli moim nowym odkryciu. Zdrowszy i bezwonny. Mniam! A do tego maślanka i kolacja, nawet dla zakochanych - gotowa
Lawendowe Nieboweżmie ciasto- ok szklanki farsz: po 20 dag mięsa: wieprzowiny i wołowiny 2 litry bulionu warzywnego 1 marchew 1 pietruszka liście laurowe ziele ang pieprz czarny ziarenka 1 bułka dodatkowo: olej do smażenia 2 cebule Wykonanie: *Do mąki dodać sól, olej, wyrabiać ciasto dolewając wodę.Zagniatamy elastyczne ciasto. *Do bulionu dodajemy warzywa i przyprawy: ziele , liść pieprz, wkładamy mięso. Gotujemy(...)godziny. *Cebulę drobno siekamy szklimy na oleju. Połowę cebuli weźmiemy do farszu, połowę do okraszenia pierożków. *Ugotowane mięso mielimy w maszynce, dodajemy odciśniętą namoczoną bułkę i zeszkloną cebulkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. * Ciasto pierogowe rozwałkowujemy dość cienko, wycinamy koła, na każde nakładamy łyżkę farszu.Przyrządem do lepienia pierogów ściskamy dobrze brzegi. * Na osoloną gotującą się wodę wrzucamy pojedyńczo
Z Majeczką w kuchniPolecam! Ok. 1 kg ziemniaków Pulpeciki: 400 g mięsa mielonego z łopatki 1 duża cebula 1 łyżka keczupu pikantnego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej Sól Pieprz Olej do smażenia Dodatkowo: 300 g żółtego sera 260 g mieszanki groszku z kukurydzą JAMAR Masło do formy Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy(...)miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Po odcedzeniu ugniatamy na gładką masę. Dzielimy na dwie części. Mielone mięso dokładnie mieszamy z pokrojoną w kosteczkę cebulą. Dodajemy jajko, keczup, koncentrat pomidorowy, bułkę tartą i przyprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy gładką masę, formujemy małe klopsiki. Smażymy je na rozgrzanym oleju. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie
VioletoweKucharzenieęsa mielonego z kurczaka 40 dag.fasolki szparagowej 2 dymki 1 mała papryczka chilli 1-2 łyżeczki curry jajko 1,5 łyżeczki kaszy manny ( dajcie więcej jak potrzeba) 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka sezamu ziaren sok z cytryny sos sojowy olej kokosowy sól,pieprz,cukier,natka,woda mineralna gazowana *********************************************************** Mięso wyrabiamy z jajkiem , kaszą manną ,sezamem i wodą mineralną(...)łyżkami.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Z masy mięsnej formujemy kotleciki.Każdy obtaczamy w bułce tartej , a następnie smażymy na złoty kolor na 3 łyżkach rozgrzanego oleju. Dymkę obieramy,kroimy ukośnie w kawałki.Chilli umyć , usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paseczki.Do tłuszczu , na którym smażyło się mięso , dodać łyżkę oleju , curry , dymkę i chilli.Smażymy 5 minut.Fasolkę zalać
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSkładniki na biszkopt jajka, 4 szt cukier. 4 łyżki mąka pszenna, 4 łyżki Składniki na placek kokosowy białka jaj, 5 szt cukier puder, 200g wiórki kokosowe, 250g bułka tarta, 2 łyżki Składniki na krem margaryna, 200g śmietanka 36%, 600g żelatyna, 8 łyżeczek adwokat, 250g żółtka jaj, 3 szt cukier puder, 100g Przygotowanie Biszkopt: białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania(...)Delikatnie mieszamy, wylewamy do formy wyłożonej papierem. Pieczemy w temperaturze 180st przez 20 minut. Placek kokosowy: białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier puder. Kokos mieszamy z bułką tartą, dodajemy do białek, delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem, pieczemy 20 minut w temperaturze 180st. Krem: żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach ciepłej wody. Margarynę ucieramy z żółtkami
Gotowanie moimi oczamimogę powiedzieć, że zrobiłam je pierwszy i raczej ostatni raz...ale wiadomo ..o gustach i smakach się nie dyskutuje.. chleb tostowy ser żółty kiełbasa jajka bułka tarta Z chleba tostowego odciąć skórki, rozwałkować , aby chlebek był cieńszy.Na chlebku ułożyć kiełbasę, ser żółty i zwinąć roladki [ można spiąć wykałaczką].Zanurzyć w roztrzepanym jajku [ doprawionym solą i pieprzem(...)obtoczyć w bułce tartej i usmażyć z każdej strony.Podawać np.z ketchupem
Moje domowe kucharzeniekrokieciki świetnie sprawdzą się także jako przystawka Składniki: 25 dkg ugotowanych ziemniaków Około 30 dkg brokuła 1 jajko 20 dkg startego sera żółtego Sól, pieprz 1 rozmącone jajko mąka bułka tarta olej do smażenia Sposób wykonania: Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze części i gotujemy w osolonej wodzie, aż zmiękną, odcedzamy i ostudzamy. Brokuł tniemy na małe różyczki i gotujemy(...)rozdrobiony widelcem brokuł, starty ser, czosnek i jajko. Wszystko dobrze zagniatamy na jednolitą masę i doprawiamy do smaku. Ciasto formujemy na małe podłużne krokiety, otaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złocisty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku
Podróż w kulinariazdążyłam z przepisem do pieczarkowej akcji na durszlaku:) U nas z ziemniakami i surówką, myślę, że świetnie smakowałyby również z kaszą. składniki: masa mięsna: 500 g mięsa mielonego czerstwa bułka cebula jajko sól, pieprz do smaku nadzienie: 200 g twarogu 1/2 pęczka szczypiorku odrobina soku z cytryny sól, pieprz do smaku ponadto: 300 g pieczarek ok 3 łyżek mąki oliwa(...)smażenia Bułkę namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć, cebulę pokroić w kostkę, wraz z pozostałymi składnikami dodać do mięsa, wyrobić rękoma mięsną masę. Twaróg pokruszyć, dodać posiekany szczypiorek i przyprawy, wymieszać. Nabierać porcje mięsa, spłaszczać na dłoni, nakładać na środek porcję twarogu, sklejać formując w kształt wałeczka. Obtaczać w mące. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć klopsiki ze wszystkich stron
6niebojeśli pracochłonne, to ich smak wynagradza wszystko. Nie są skomplikowane w przygotowaniu. Składniki - usmażone naleśniki 500 g pieczarek tarty ser żółty ok. 70 g 2 cebule natka pietruszki jajo bułka tarta masło około 1 łyżka olej ryżowy u mnie Olitalia http://www.vog.pl Pieczarki umyj i poszatkuj.Ser zetrzyj na grubych oczkach.Cebulę pokrój w kosteczkę, a pietruszkę drobno posiekaj. W rondlu(...)równomiernie farszem i zwijaj jak gołąbki – czyli najpierw wszystkie berzegi do środka, apotem rulonik.ię zezłociły a nie przypaliły. Gotowe krokiety obtaczaj najpierw w rozbełtanym jajku a następnie w bułce tartej. I smaż powoli na oleju ryżowym, tak aby się zezłociły, a nie przypiekły za mocno. Smacznego! Soczyste krokiety gotowe. Podałam je z glassą sojową z dodatkiem octu balsamicznego
Z Kuchni Do Kuchniszklanka mąki tortowej 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki suchego maku mielonego 1/2 szklanka mielonych orzechów 1 mały proszek do pieczenia 1 limonka tłuszcz do smarowania formy 1 łyżka bułki tartej lukier 2 łyżki cukru pudru 1 białko sok z limonki Wykonanie: Ubijamy białka z cukrem (jedno białko zostawiamy do lukru) na sztywną pianę. Do ubitej piany wsypujemy porcjami wymieszaną(...)oraz proszkiem do pieczenia, bardzo delikatnie mieszamy aby wszystkie składniki połączyć ze sobą, na koniec wsypujemy startą skórkę z limonki. Ciasto wykładamy do formy keksowej, wysmarowanej tłuszczem i posypaną bułką tartą. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach C około 45 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczoną babkę wykładamy na duży talerz do przestudzenia. Białko ubijamy na sztywną pian
kgwjanczewo