lubię marnować chleba , więc dla mnie jest idealna " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 3 czerstwe bułki lub 5-6 kromek czerstwego chleba 4 duże pomidory ( najlepiej malinowe ) 1 średniej wielkości cebula biała garść oliwek duża ,garść , liści bazylii ( kolorowej -wtedy będzie apetyczniej) sól do smaku ewentualnie(...)parmezan do posypania ( nie konieczny ) sos : 5 łyżek oliwy z oliwek sok z 1/2 cytryny 1 łyżka miodu 4 duże ząbki czosnku 1 łyżka octu balsamicznego Bułki ( lub chleb " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) rwiemy na małe kawałki . W wysokim pojemniku miksujemy blenderem składniki sosu . Połowę sosu łączymy z porwanym chlebem – mieszamy ,aż chleb wchłonie
Ogrodnik w podróżymąka ziemniaczana- 20 dag jajka - 4 szt margaryna - 25 dag cukier - 20 dag mak - 20 dag proszek do pieczenia 2 łyżeczki mleko - 1/3 szkl polewa czekoladowa tłuszcz do formy bułka tarta do formy płatki migdałowe Margarynę dobrze utrzeć, dodawać stopniowo po jajku, następnie cukier, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, mleko i suchy mak. Dobrze razem wymieszać, przełożyć ciasto(...)natłuszczonej i wysypanej bułką tarta formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50 min. Po wystudzeniu wyjąc z formy i polać polewą i posypać płatkami migdałowymi
Camilla w kuchnikawałków , które następnie formujemy w chude , długie wałki – paluchy ( ostrożnie z przenoszeniem , bo lubią się rwać ) , muszą być chude, bo mocno wyrosną i mogą łatwo zamienić się w bułki " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut , następnie, smarujemy olejem , nacinamy w poprzek bardzo ostrym nożem i posypujemy grubą solą oraz
Ogrodnik w podróżytuzina osobnych dań i żeby wszyscy byli zadowoleni? Nie należy wpadać w panikę, wystarczy zrobić takie oto burgery bez glutenu, bez laktozy i w dodatku wegańskie ;) Przepis na bezglutenowe bułki do burgerów znajdziecie na tym blogu, zobaczcie bezglutenowe bułeczki z quinoą i czosnkiem niedźwiedzim . Warto je zrobić wcześniej, a przed podaniem podpiec na grillu. Przepis na ich zawartość, czyli burgery(...)grillujemy. Sos przygotowujemy mieszając chrzan z pastą tahini i pieprzem. Pomidory, ogórki i cebulę kroimy na plastry, a liście sałaty myjemy i osuszamy. Gdy burgery są gotowe, smarujemy podpieczone bułki sosem, układamy na nich liść sałaty, na nim burgera z fasoli i quinoy, plastry pomidora, ogórków, cebuli i grillowane pieczarki, przybieramy kwiatami czosnku niedźwiedziego, dajemy jeszcze jedną porcję sosu, posypujemy
Quinoa Raz!udka/ćwiartki z kurczaka 500g. piersi kurczaka 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 2 puszki pomidorów krojonych mąka żytnia pełnoziarnista sól, cukier, płatki czili, szczypta oregano, szczypta bazylii Z udek zdjąć skórę, a mięso oddzielić od kości. Całe mięso zmielić przez maszynkę, razem z cebulą i czosnkiem. Dodać jajko, bułkę tartą i szczyptę
Lubię to gotuję300g. margaryny 70g. cukru pudru 4 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa jabłkowa: 2,5kg. jabłek skórka otarta z 1 pomarańczy sok wyciśnięty z połówki pomarańczy 4 łyżki bułki tartej cukier - do smaku (ok. 2 łyżki) Forma: blaszka o wym. dna 22 x 37 cm. Oczyszczone jabłka pokroić na nie duże kawałki i uprażyć tak aby się częściowo(...)dodawania wody, ew. jeśli to konieczne to odrobinkę). Zetrzeć skórkę z pomarańczy, wycisnąć sok z jej połówki i dodać do jabłek. Dodać cukier i wymieszać. Na koniec dodać bułkę tartą, dokładnie wymieszać i odstawić. Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na połowę. Jedną część podzielić na mniejsze kawałki i włożyć do zamrażalnika. Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia, rozprowadzić cienką warstwę
Lubię to gotujęfeta pół kostki (ok 130 g) pół cebuli czerwonej papryka 1 szt. pierś z kurczaka 1 szt. placki tortilli 8-10 szt. sól i pieprz jajka 2 szt. bułka tarta olej (u mnie kokosowy) sos czosnkowy: jogurt naturalny 400 g majonez 1 łyżka vegeta pieprz koperek czosnek (u mnie granulowany) Najpierw robię sos. Mieszam wszystkie składniki i odstawiam(...)Później kroję pierś na kotlety (wzdłuż) i rozbijam ją tłuczkiem. Przyprawiam solą i pieprzem a następnie na rozgrzaną patelnie z olejem wykładam kotlety obtoczone w jajku i bułce tartej. Smażę do uzyskania złoto-brązowego koloru. Po wystygnięciu kroję w kostkę. Sałatę, pomidory, ogórka, fetę, paprykę i cebulę kroję w kostkę i mieszam. Teraz pojedynczo wkładam placki tortilli
Kuchnia Vikigustu. Taka wątróbka idealnie komponuje się z ziemniakami i sałatą. Pycha! 800g wątróbki (użyłam drobiowej; w oryginale cielęca) 1 szklanka mleka sól Panierka: 1 łyżka mąki pszennej 1 jajko bułka tarta Dodatkowo: masło do smażenia Wątróbkę namoczyć (około 30-40 minut) w mleku, a następnie osuszyć, ściągnąć błonę i pokroić w plastry. Każdy plaster posolić i kolejno dokładnie obtoczyć(...)mące, jajku oraz bułce tartej. Smażyć (8-12 minut) na rozgrzanym maśle - z obu stron. (*) Wątróbka zawiera najbardziej wartościowe białka, sole mineralne (zwłaszcza żelazo), witaminę A, prawie wszystkie witaminy z grupy B i trochę witaminy C. Do celów kulinarnych najlepsza jest wątróbka cielęca, wieprzowa i z drobiu. Wątroba wołowa idealnie sprawdzi się do pieczenia. Dobrze jest ją wymoczyć
Di gotujejajka 4 plastry boczku garść ugotowanego i obranego bobu 1/2 awokado szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu masło Boczek smażymy na suchej patelni do momentu aż stanie się chrupki. Bułki kroimy wzdłuż na pół i opiekamy w tosterze, również na chrupko. Bób rozgniatamy widelcem, doprawiamy. Awokado kroimy w plastry. W tym czasie gotujemy jajko w koszulce. Jajko wbijamy(...)średniej wielkości gotujemy wodę, kiedy stanie się wrząca wlewamy jednym, zdecydowanym ruchem jajko do garnka i gotujemy je przez minutę do półtorej. Wyławiamy jajko i postępujemy analogicznie z drugim. Bułki smarujemy masłem, nakładamy plastry awokado, boczek oraz jajko w koszulce. Całość posypujemy rozgniecionym bobem i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy, rzecz jasna, od razu :) Smacznego, Klaudia
Mango Papajaprosta w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się jako propozycja na obiad - lub po ostudzeniu - na kanapkę. 1 duża golonka (około 1 kg bez kości) Farsz: 250g mięsa mielonego 1/2 suchej bułki namoczonej w mleku 1 łyżka bułki tartej 1 jajko 2-3 ząbki czosnku przyprawy wg gustu Dodatkowo: 1 marchewka 1 cebula 1 łyżka musztardy Solanka
Di gotujełyżka masła pół łyżeczki soli nadzienie; 35 dag pieczarek 1 cebula zioła prowansalskie, sól, pieprz 1 łyżka masła 15 dag sera żółtego 2 małe jajka około pół szkl. bułki tartej olej do smażenia Przygotowanie; Do garnka wlewamy mleko i dodajemy masło i zagotowujemy. Do miski wsypujemy przesianą mąkę a następnie wlewamy gorące mleko. Mieszamy energicznie aż składniki się połączą. Odstawiamy(...)około 5 mm, szklanką lub kubkiem wykrawać koła i nakładać farsz z pieczarek i jedną kostkę sera. Zlepiać jak tradycyjne pierogi. Następnie pierogi maczamy w jajku i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na rumiano z każdej strony. Olej powinien sięgać do połowy pieroga. Po usmażeniu osączyć na ręczniku papierowym. Można podawać z ketchupem czy innym ulubionym sosem. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.problem. Z podanej porcji wychodzi ok 10-12 bułeczek, w zależności od wielkości. Bułeczki w smaku przypominają popularne z dzieciństwa grahamki. Są bardzo sycące, jedna kanapka z takiej bułki i jesteście najedzeni. Polecam tradycyjnie zabawę z mąkami. Ja akurat teraz nie miałam mąki orkiszowej, więc zastąpiłam ją mąką owsianą. Doskonale sprawdzi się również w tym wypadku gryczana, nadając charakterystyczny posmak(...)ciasta na bułeczki możecie dodać ulubione ziarna lub tylko posypać nimi górę bułek. Drukuj Bułeczki żytnio-orkiszowe window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 40 g świeżych drożdży 450 ml wody 250 g mąki orkiszowej jasnej (ja dałam akurat owsianą) 250 g mąki żytniej razowej 250 g mąki pszennej chlebowej 2 łyżki oliwy lub miękkiego masła 2 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki
Mieszam w Garnkudaniem. Dobrze będzie smakować nawet z kubkiem kefiru lub maślanki. Składniki: 1 kg młodych ziemniaków sól , kminek, rozmaryn, suszony czosnek, słodka papryka, tymianek 2-3 łyżki oleju 2 łyżki bułki tartej ok. 4 łyżki tartego parmezanu Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w grube plastry. Posolić i zostawić na pół godziny, by puściły sok. Następnie odcedzić i posypać pozostałymi przyprawami. Wlać(...)olej i dokładnie wymieszać. Dużą prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Poukładać plastry ziemniaków, posypać parmezanem wymieszanym z bułką tartą i piec na górnej półce w 200 oC aż będą miękkie i rumiane z wierzchu
Czerwień i błękitcukru 40 g drobno krojonych migdałów 35 g zimnego masła Składniki na wiśniowy środek: 600 - 650 g wiśni 80 g cukru 1 budyń śmietankowy z cukrem 1 czubata łyżka bułki tartej Wykonanie: Tortownicę o średnicy 23 - 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wiśnie drylujemy i przekładamy na sitko, aby odsączyć z nich sok. Przygotowujemy ciasto: Do miski wsypujemy mąkę(...)pieczenia sprawdzamy, czy ciasto się nie uniosło. Jeśli tak, przebijamy je raz widelcem. Drugi raz się nie uniesie. Podpieczone ciasto wyciągamy z piekarnika. Równomiernie, po całej powierzchni, ciasto posypujemy bułką tartą. Wiśnie przekładamy do miski, dodajemy cukier oraz proszek budyniowy i całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowane wiśnie od razu rozkładamy na ciasto. Na wiśniach rozkładamy kruszonkę, którą rozkruszamy
Smak mojego domuszklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 szklanka cukru 250g masła w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek 2-3 łyżki kwaśnej śmietany Nadzienie: 4-5 łyżek bułki tartej 750g umytej, obranej czarnej porzeczki 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 2-4 łyżki cukru Beza: 5 białek 3/4 szklanki cukru 100g płatków migdałowych 1. Płatki migdałowe wysypać(...)zamrażalnika. 3. Większym kawałkiem ciasta wyłożyć blaszkę 25x35cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na około 30 minut. 4. Schłodzone ciasto w blaszce posypać bułką tartą. Porzeczki wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną, następnie wyłożyć je równomiernie na ciasto w blaszce. 5. Ciasto wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, posypać
Mała Cukierenka