bułki - 33926 przepisów (strona:934/2262)

Wegetariańskie kotlety schabowe (smażone sowy) 193

wegetariańskich kotletów schabowych. Prosto, szybko i bardzo smacznie! Kapelusze sowy przygotowane w poniższy sposób są (oczywiście jak dla mnie) najsmaczniejsze na świecie :) Składniki: sowy (in. kanie; same kapelusze!) jajko bułka tarta sól, pieprz olej do smażenia Grzyby umyć, przełożyć na durszlak. Ewentualnie przekroić na pół lub ćwiartki, aby przyspieszyć czas smażenia. Jajko wbić do głębokiego talerza, przyprawić solą oraz pieprzem(...)roztrzepać. Kapelusze sowy obtoczyć w jajku, a następnie bułce tartej. Czynność powtórzyć. Na patelni rozgrzać olej. Kapelusze sowy smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety przełożyć na papierowy ręcznik, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Podawać na ciepło

Ugotować
Siekane kotlety kebab/gyros z fileta - pieczone 3762

więc dużo zdrowsze od tradycyjnych mielonych. 500g filetów z kurczaka 1/2 puszki kukurydzy 1 cebula 1 duża czerwona papryka 1 jajko L 1/2 pęczka natki pietruszki 3-4 łyżki bułki tartej sól, pieprz, przyprawa kebab-gyros 1. Pietruszkę siekamy, cebulę i paprykę kroimy w kostkę. 2. Filety siekamy. Kroimy najpierw w kostkę, później w mniejszą kostkę, coraz drobniej aż mięso(...)będzie bardzo klejące. Dodajemy warzywa, jajko, bułkę tartą i przyprawy. 3. Z powstałej masy formujemy niewielkie kotlety. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut

Szefowa kuchni
Klopsiki w sosie pomidorowym z fasolką 134

mięsa mielonego z szynki wieprzowej 400 g pomidorów z puszki  200 ml bulionu -najlepiej wieprzowego 100 ml mleka 1 jajko 80 g startego parmezanu [ nie dałam] 3 łyżki bułki tartej 1 cebula  2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżka tymianku 1 łyżeczka papryki ostrej  1 łyżka słodkiej papryki sól, pieprz kilka łyżek mąki olej do smażenia(...)Fasolkę umyć, odciąć końcówki, ugotować al dente.Odcedzić. Mięso wymieszać z jajkiem, bułką tartą, mlekiem , startym serem i solą, pieprzem, tymiankiem i majerankiem.Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego , obtoczyć w mące i usmażyć z każdej strony.Dodać posiekaną cebulę i czosnek, gdy się zrumienią wlać bulion i gotować na dużym ogniu [ u mnie na średnim] , aż płyn się zredukuje

Moje domowe kucharzenie
Zapiekanka z fasolką szparagową 193

ząbki czosnku kilka łyżek posiekanej natki pietruszki [ nie dałam] przyprawy do smaku: sól, pieprz, chili w proszku, rozmaryn, tymianek, suszona bazylia 1 szkl. startego żółtego sera kilka czubatych łyżek bułki tartej Sos beszamelowy: 1 szkl. mleka 1 czubata łyżka mąki 1 czubata łyżka masła sól, pieprz, gałka muszkatołowa (do smaku) Beszamel: w rondelku rozpuścić masło, trzepaczką wmieszać mąkę i zrobić(...)makaronem. Do naczynia do zapiekania przełożyć część makaronu, posypać serem i polać częścią sosu beszamelowego, powtórzyć czynność 2-3 razy (2-3 warstwy). Wierzch polać beszamelem, posypać serem i bułką tartą. Zapiekać ok. 10 minut w 180 stopniach (najlepiej użyć funkcji grill) do zarumienienia się wierzchu

Moje domowe kucharzenie
schabowy z pieczarkami i żółtym serem 188

składniki: 6 porcji schabu ok. 300 g pieczarek 100 g sera żółtego 1 cebula 1 łyżka masła sól, pieprz jajka bułka tarta tłuszcz do smażenia wykonanie: Pieczarki oczyszczamy, myjemy. Kroimy je w półplasterki, przekładamy na patelnię z masłem. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i całość podsmażamy. Kotlety schabowe rozbijamy dość cienko. Oprószamy solą oraz pieprzem. Na środku każdego kotleta kładziemy(...)pieczarki oraz po kawałeczku sra żółtego. Zawijamy, możemy spiąć dodatkowo wykałaczką. Panierujemy w jajku oraz bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z każdej strony.u Zapisz Zapisz Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
Kotlet panierowany z żurawiną 147

Polecam. 5 plastrów mięsa wieprzowego/pierś z kurczaka (u mnie polędwica wieprzowa) papryka słodka czosnek granulowany sól, pieprz olej do smażenia Panierka: 1 jajko + 2 łyżki mleka mąka pszenna bułka tarta Dodatkowo:   żurawina w słoiczku (u mnie Proeco ) Mięso umyć, osuszyć i rozbić tłuczkiem do mięsa (nie za cienko).   Każdy kawałek natrzeć przyprawami, a następnie obtoczyć w mące(...)jajku (rozmieszanym z mlekiem) i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron (nie żałować tłuszczu). (Czas smażenia zależy od grubości kotletów.) Gotowe kotlety odsączyć z nadmiary tłuszczu (na ręczniku kuchennym). Podawać z ulubionymi dodatkami i żurawiną. Ps. Dziękuję Monika za ten talerzyk i inne fajne gadżeciki

Di gotuje
"Rybne" nuggetsy z selera - seleryba 192

ząbek czosnku szczypta czarnego pieprzu Panierka: 3 łyżki mąki 5 łyżek wody  pozostała część namoczonego nori 1,5 łyżki sosu sojowego + do obtoczenia pokruszone płatki kukurydziane lub bułka tarta Przygotowanie: Wodorosty nori (6 łyżeczek) zalewamy w szklance z wodą i czekamy 5 minut, aż napęcznieją.  Część z nich użyjemy do gotowania selera, część zostanie użyta w panierce. Selera(...)łyżeczce i dodajemy bez wody - inaczej masa na panierkę wyjdzie zbyt rzadka). Wszystko mieszamy, obtaczamy selera w naszej papce, a następnie w suchej panierce z płatków kukurydzianych lub bułki tartej.  Smażymy na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią. Odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Gotowe! Smacznego! Maugo&Paszko

Bananowe Pole
Knedle ze śliwkami 198

wyobrażam sobie sezonu śliwkowego bez knedli ze śliwkami. Uwielbiamy wszyscy ! Składniki: ½ kg gotowanych ziemniaków 2 żółtka jaja 2 szklanki mąki ½ szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju sól do smaku bułka tarta masło 20 dag śliwek 2 łyżki cukru cynamon mielony Wykonanie: Ziemniaki utłuc, utrzeć z żółtkami, wsypać obie mąki, sól do smaku i wyrobić ciasto. Z gotowego ciasta uformować wałek(...)cukrem i zlepiać pyzy. Zagotować wodę w garnku, dodać olej, posolić i wrzucać pyzy, a po wypłynięciu na powierzchnię gotować jeszcze przez 5-7 minut. Podawać polane masełkiem z bułką tartą

Tradycyjna Kuchnia
bruschetta z pomidorami i mozzarellą 191

czosnkiem i skropić oliwą, chociaż warto pokusić się o dobranie także innych dodatków.  U nas dzisiaj - z pomidorami, dużą ilością czosnku, cebulką i mozzarellą.  składniki: 3 bułki kajzerki 2-3 łyżki oliwy 2 duże pomidory 2 ząbki czosnku 1 mała cebulka  1 opakowanie mozzarelli (125g) świeża bazylia wykonanie: Bułki przekroiłam na pół, posmarowałam oliwą. Pomidory sparzyłam, obrałam

babka w formie
Placki z cukinii. 158

już dobrze odciśnięta, to należy zrobić to jeszcze raz i jeszcze mocniej. Naprawdę. Składniki: 3 młode cukinie (około 800 g) pęczek pietruszki 2 jajka 4 łyżki mąki 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka płatków chili 80 g fety (serka bałkańskiego) 1 łyżeczka soli Wykonanie: Cukinię  (ze skórką) zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać dokładnie z łyżeczką soli(...)pozostawić w misce na 1 godzinę. Bardzo dokładnie odcisnąć powstały sok! Odciśniętą cukinię wymieszać dokładnie z mąką, bułką tartą, chili, pokruszoną fetą i posiekaną natką.  Na dużej patelni rozgrzać olej lub oliwę. Formować w dłoniach duże kulki z masy cukiniowej, a następnie rozpłaszczyć je do postaci około 1/2 cm grubości placków.  Smażyć placki do zrumienienia

zadanie-gotowanie
Szarlotka tradycyjna 201

śmietany czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 kg jabłek 4-5 łyżek cukru (w zależności jak kwaśne jabłka mamy) 2 łyżki mąki ziemniaczanej czubata łyżeczka cynamonu. 2 łyżki bułki tartej Wykonanie : Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i mieszamy mieszadłami miksera tak długo, aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia  wysypujemy 2/3 porcji ciasta(...)grubych oczkach . Możemy w trakcie ścierania skrapiać je sokiem z cytryny , by zbyt mocno nie ściemniały.  Utarte jabłka wymieszać z cukrem , mąką ziemniaczaną i cynamonem. Podpieczony spód posypać bułką tartą  , aby zapobiec wchłanianiu soku z jabłek. Wyłożyć nadzienie jabłkowe i posypać całość pozostałym ciastem . Piec ok 40 min w 180'C , do momentu aż wierzch szarlotki będzie rumiany

Malinowa Kawiarenka
Kotleciki ziemniaczane z sosem pieczarkowym 198

kotleciki z sosem pieczarkowym. 60 min 9 kotlecików składniki: kotlety: 1 kg ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej oliwa z oliwek do smażenia lub masło sól, pieprz gałka muszkatołowa bułka tarta sos pieczarkowy: 6 dużych pieczarek 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 mała cebulka 3 łyżki masła 1 łyżka mąki pszennej wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać. Przepuścić przez praskę(...)ziemniaków dodać mąkę, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszać. Obtoczyć w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju do zarumienienia z dwóch stron. Sos pieczarkowy: Pieczarki obrać, pokroić w paseczki. Gotować w garnku z 500 ml wody. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Dodać do gotujących się pieczarek. Na masło z patelni po cebulce dodać łyżkę

Ania i Marcin gotują
Tagliatelle zapiekane w sosie pomidorowym z warzywami i pulpecikami 244

łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano Sól Pieprz 1 łyżka oleju lub oliwy 1 kulka mozzarelli Pulpeciki: 500g mięsa mielonego (u mnie z szynki) 1 ząbek czosnku 1 jajko Garść bułki tartej 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku Sól Pieprz 1 łyżka oleju lub oliwy Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu(...)Chwilę smażyć. Wlać przecier pomidorowy. Doprawić do smaku solą, pieprzem,  bazylią i oregano. Chwilę dusić do zredukowania nadmiaru wody z pomidorów. Pulpeciki: Do mięsa mielonego dodać posiekany czosnek, bułkę tartą, przyprawy i wbić jajko. Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Formować małe pulpeciki.  Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy.  Obsmażyć pulpeciki z obu stron na lekko złoty kolor. Ugotowany

Fabryka pomysłów
KROKIETY Z PARÓWKĄ I SEREM 198

zrobić krokiety z parówką i serem. Można podać je z ketchupem albo ulubionymi sosami. Składniki: Usmażyć naleśniki  (przepis tutaj) * parówki * plasterki sera żółtego * jajko do obtoczenia * bułka tarta do panierki * olej do smażenia Wykonanie: Usmażyć naleśniki, wystudzić. Na każdego naleśnika położyć plasterek sera i parówkę. Zagiąć brzegi i zawijać w rulonik. Każdego krokieta obtoczyć w roztrzepanym(...)jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron

Zrób to smacznie
Zapiekane ziemniaki z farszem wołowym zawinięte w Proscuitto 186

drobno 1/2 koperku posiekanego drobno 1/2 startej cebuli 4 ząbki czosnku kilka plastrów Proscuitto kilka garstek żółtego sera zioła suche: bazylia ,tymianek cząber, rozmaryn , oregano 2 jajka 1 czerstwa bułka namoczona w mleku i wyciśnięta sól do smaku Sposób: Ziemniaki myjemy NIE OBIERAMY ZE SKÓRKI Zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w 200 C 45 minut. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy(...)ziemniaki na 20 minut. Przygotowujemy farsz: mięso 2 jajka , bułka ,cebula, czosnek, koperek, pietruszka  wszystko mieszamy i łączymy, sól do smaku. Następnie ściągamy folię z ziemniaków  i studzimy. Następnie ścinamy górę ziemniak i nożem delikatnie wydrążamy dziury Faszerujemy mięsem , i owijamy szynką długo dojrzewającą Proscuitto. Przykrywamy ziemniaki folią aluminiową. Zapiekamy 35 minut w 200C. Następnie posypujemy żółtym serem

Viola cooks with passion